BMW за $5 тис. Чи здійсниться мрія українців про дешеві авто з Європи

Катерина Рещук
14 квітня, 2016 четвер
18:30

За минулий тиждень владою було анонсовано більше ініціатив по здешевшанню старих авто, ніж за весь минулий рік. Утім, чи зробить це вживані автівки з Європи доступними для українців?

Ще за часів Майдану українцям обіцяли б/у автівки за європейськими цінами, які в рази менші вітчизняних. На минулому тижні в Раді і Кабміні було анонсовано декілька ініціатив, які мають істотно вплинути на ціну вживаних авто із Європи. Еспресо з’ясовувало, чи допоможуть владні починання купити гарний BMW за пару тисяч доларів. 

Двадцятикратне зменшення акцизу

Днями Рада прийняла за основу законопроект №3251, який знижує акцизний збір на вживані легкові авто від 2 до 28 разів.

"В Україні податкове навантаження на нові автомобілі становить 47%, а на старі - 170%, тобто акцизи непропорційно високі", - підкреслила тоді депутат від "Самопомочі" Тетяна Острикова.

У пояснювальній записці до законопроекту, авторами якого є близько 100 народних депутатів, зазначається, що на тлі девальвації гривні обвалились продажі автівок. Це призвело до скорочення робочих місць як у виробництві, так і в продажах авто, знизились надходження до бюджету.

"Споживачі не можуть купувати нові імпортні авто через їх високу вартість в гривні, а старі імпортні - через високі ставки акцизного збору, що робить їх ціну неконкурентоспроможною", - наголошується в пояснювальній записці.

У цих умовах громадяни, особливо в прикордонних областях, купують авто в ЄС і використовують їх в Україні без сплати податків. Зокрема, широко поширені схеми тимчасового ввезення і використання авто в режимі транзиту.


Максимальне зниження ставки акцизного збору передбачено на авто з об'ємом двигуна 1-1,5 л. Їх пропонується відповідно знизити від 21,7 до 28 разів - до 0,063 євро за 1 куб. см об'єму двигуна.


За розрахунками аналітиків AUTO-Consulting, з прийняттям законопроекту розмитнення б/у автомобілів подешевшає в рази. Наприклад, акцизний податок і його складова в фінальному ПДВ з автомобіля 1,5 л складе всього 110-115 євро, проти нинішніх платежів в 3160 євро.

Автори законопроекту впевнені, що високі ставки акцизного збору були практично єдиним бар'єром, що перешкоджає масовому ввезенню в Україну б/у авто.

Однак, якщо законопроект таки буде узгоджений і прийнятий в цілому, то діяти він все одно буде тимчасово, до 31 грудня 2017 року.

Прощавай, мито

Ще раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив внести в парламент законопроект про скасування ввізного мита на автівки з пробігом.

Як пояснив прем’єр, це буде правильний крок для того, щоб зняти навантаження на громадян і збільшити можливості купувати автомобілі.


За умови, якщо законопроект пройде всі парламентські перипетії старі іномарки зможуть подешевшати ще мінімум на 10%.


Урядова ініціатива про скасування мита стосувалась усіх країн, крім Росії.

Справді, питання мита на вживані авто піднімалось вже багато разів. Свого часу петиція про його скасування на сайті президента зібрала необхідні 25 тис підписів.

Наразі законопроект про скасування мита тільки зареєстрований у парламенті.

Офіційний продаж б/у автівок

Вчора, 13 квітня, Рада прийняла законопроект №3046-д, який передбачає легалізацію продажу вживаних автомобілів через офіційних автодилерів, а також зміну структури податків від перепродажу таких авто.

Згідно пояснювальної записки, законопроект дозволить вивести авторинок з тіні, забезпечити прозорі та конкурентні умови для роботи офіційних дилерів у сфері перепродажу б/у авто і забезпечити додаткові надходження до держбюджету.

Цим законом також передбачається зміна у застосуванні податку на додану вартість. Тепер оподатковуватиметься саме маржинальний дохід - різниця між ціною продажу та документально підтвердженою ціною придбання б/у авто.

Як саме працювати законопроект в реальному житті пояснив голова "Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів" Олег Назаренко.


"Автосалон чи комісійний майданчик викуповує або бере на комісію ваше старе авто за $10 тис. При цьому згідно ПКУ необхідно сплатити 20% ПДВ. Щоб заробити салон повинен продати ваше авто за $13 тис. ($10 тис. вам, $2 тис. ПДВ бюджету і $1 тис. собі за передпродажну підготовку)".


Це нереально, констатує він. Тому авто або продавалося на базарі в "чорну" або продавець сам його продавав в інтернеті.

Що ж буде після того, як закон почне діяти?


"Автосалон бере на комісію авто за $10 тис. або викуповує його, знаходить покупця за $10-11 тис. Ви отримуєте всі гроші, а потім платите обумовлену комісію автосалону (наприклад, 500 $).  Автосалон тільки зі свого прибутку - маржі  $500 платить ПДВ бюджету", - розповідає Назаренко.


Важливо наголосити, що законопроект лише дає додаткову можливість продати або купити авто через автосалон (майданчик), але продавець і надалі можете сам продавати автівку через інтернет або відігнати на автобазар.

Назаренко впевнений, що тепер продавці почнуть "лавиноподібно" використовувати для продажу своїх авто саме комісійні майданчики. Таким чином автосалон прозоро отримує більше грошей, покупець теж бачить прозорість угоди, а не "кота в мішку", в бюджет нарешті йдуть надходження, констатує він.

Якщо резюмувати, цей закон покликаний перш за все легалізувати продаж вживаних автівок і збільшити надходження до бюджету. Що ж стосується здешевшання, завдяки цьому закону воно можливо і відбудеться, але буде незначним.

Євро-5. Або крах мрій

Зменшення акцизу, скасування мита та офіційний продаж – однозначно позитивні зміни для автовласників. Однак чи дозволять ці ініціативи зробити вживані іномарки з Європи загальнодоступними?

Відповідаючи на це питання варто згадати про стандарт екологічної безпеки Євро-5, який запровадили в Україні з 1 січня 2016 року.  Після цієї дати зареєструвати вперше можливо тільки автомобіль, що відповідає таким нормам.

Євро-5 фактично означає, що мінімальний вік ввезених в Україну автомобілів може бути не більше 5-6 років. Справа в тому, що в ЄС стандарт обов'язковий з 1 вересня 2009 року. Модельний рік на автофабриках починається якраз з осені, однак "осінні" машини датуються вже 2010 роком. Тому зараз авто з Європи, які можна пригнати і зареєструвати у нас, на практиці будуть не старіше 6 років.

"Здешевшання автівок – це міфи. Якщо скасують мито, то це мінус 10%. Але що таке 10%? Я не бачу в цьому революції. В минулому році було продано 46 тис. автомобілів на 46 млн українців, тобто це лише 0,1%. У людей немає грошей на харчі, на ліки і 10% нічого не вирішують", - вважає Назаренко.

За розрахунками експерта, навіть якщо скасують і мито і акциз, істотного здешевшання авто так і не відбудеться.

"Автомобілі молодші 5 років навіть за кордоном не коштують менше $8-10 тис. Тобто автівки, які після розмитнення в Україні коштували $14 тис. тепер можуть коштувати близько $11 тис. Чи у багатьох українців зараз є $11 тис? Я б не став робити з цього сенсацію", - резюмує експерт.

До того ж з січня 2018 року в Україні буде запроваджено стандарт Євро-6, який заборонить ввезення в Україну авто старших 2016 року випуску. Логічно, що вони будуть ще дорожчими. І тут не допоможуть ані скасування мита, ані зменшення акцизу.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
Більше новин