Єльченко в ООН: нова мітла чи свіжа кров?

Дмитро Гомон
10 грудня, 2015 четвер
15:32

Напередодні набуття членства в Радбезі ООН Україна замінила свого представника. Прибічники "зради" закидають новому постпреду Володимиру Єльченку любов до Януковича, а прибічники "перемоги" хвалять за захист України

Це таки сталося: Україна замінила свого постійного представника в ООН Юрія Сергеєва на Володимира Єльченка. Наш новий представник останні півтора року де-юре лишався послом України в Росії. Де-факто його відкликали "для консультацій" ще у березні 2014 року, коли було анексовано Крим.

"Ефективна робота у складі Ради Безпеки ООН – це наша нова вершина. Для того щоб її підкорити, ми вже зараз надаємо нашій місії у Нью-Йорку нової динаміки", - так офіційно прокоментував заміну голова МЗС Павло Клімкін.

Володимир Єльченко вже мав досвід роботи на цій посаді у часи президентства Леоніда Кучми. Він був постпредом якраз під час попереднього членства України в Радбезі у 2000-2001 роках.

Передісторія: скандальні чутки

Публічні чутки про заміну Сергеєва почали гуляти українськими медіа 3 листопада. Виглядало це як непристойний "злив" з натяками на вік та непрофесіоналізм дипломата.

"Мені відомо, хто і з якою метою ініціював подібного роду публікацію. Що ж, нехай це залишиться на совісті її автора", - прокоментував тоді новину сам Сергеєв.

Кандидатом на заміну Сергеєва джерела "Європейської правди" називали заступника голови президентської адміністрації Костянтина Єлисеєва. За кілька днів "Інтерфакс-Україна" з посиланням на свої джерела озвучив прізвище Єльченка.

Нарешті 18 листопада Єлисеєв у інтерв'ю тому ж таки "Інтерфаксу-Україна" підтвердив, що заміна відбудеться. Він пояснив це необхідністю ротації "після перевищення граничного строку перебування на чолі дипустанови".

Сергеєв працював послом в ООН 8,5 року. Утім, одіозний посол Росії в ООН Віталій Чуркін обіймає аналогічну посаду на рік довше – з квітня 2006 року. І жодних натяків на його відставку не чути.

Стара закалка: плюс чи мінус?

Головні претензії, які закидають зараз Володимиру Єльченку, – це його робота послом в Росії за часів президентства Януковича та висловлювання щодо Митного союзу.

Володимир Єльченко Янукович

Єльченко, Янукович та екс-міністр закордонних справ Грищенко. Фото: facebook.com/UkraineMFA

"Для довідки: посол в Росії Єльченко був призначений Януковичем у 2010 році. І служив його інтересам вірою та правдою. Місце було ключове. Тепер він буде "захищати" інтереси України – непостійного члена Ради Безпеки ООН", - обурюється журналіст Вадим Хомаха.

 

Для справки: посол в России Ельченко был назначен Януковичем в 2010 году. И служил его интересам верой и правдой. Мест...

Posted by Vadym Khomakha on Wednesday, December 9, 2015

Пригадали Єльченкові ще й те, що його батько Юрій обіймав високі посади за часів Радянського Союзу. Зокрема, він був міністром культури УРСР, а з 1973 перейшов на роботу в Центральний комітет української Компартії, де у різні часи завідував відділом пропаганди та агітації, очолював Київський міськком КПУ та був секретарем ЦК КПУ.

"Єльченко - син члена ЦК КПРС, посол у РФ, призначений Януковичем, один із реалізаторів договору з РФ 2010 про пролонгацію перебування в Україні ЧФ РФ. Тепер шансів на революцію вже може й не бути: якщо народ спробує, а "беркут" з "моторолами" не справляться, ЄС і РФ можуть ввести миротворчий контингент. На прохання Порошенка і під егідою РБ ООН", - пише експерт з безпекових питань Василь Лаптійчук.

 

Єльченко - син члена ЦК КПРС, посол у РФ, призначений Януковичем, один із реалізаторів договору з РФ 2010 про пролонгаці...

Posted by Vassyl Laptiichuk on Wednesday, December 9, 2015

Володимир Єльченко батько Юрій Єльченко Гагарін

На цьому знімку 1966 року Юрій Єльченко (другий ліворуч) зображений з Гагаріним, Пахмутовою та Добронравовим. Фото: varjag-2007.dreamwidth.org

Особливо радикальні українці у соцмережах пишуть вже навіть про те, що Єльченко могли завербувати в ФСБ за часів його роботи в Москві.

З іншого боку, саме ці якості – досвід роботи з росіянами – називають і серед плюсів призначення Єльченка.

"Єльченко був фаворитом серед претендентів на цю посаду, бо вже працював на цій посаді у період членства України в Радбезі ООН. Плюс має досвід роботи в Росії, хоч він і дипломат старої школи. Втім, Сергеєв також зі старої школи", - сказав Еспресо.TV політолог Володимир Фесенко.

За його словами, він не став би наперед говорити про ефективність призначення Єльченка: "У даному випадку я на стороні професіоналів, а не революційних критиків".

"Це класична ротація. Обидва дипломати - відомі, кваліфіковані спеціалісти", - сказав Еспресо.TV заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий.

"Єльченко добре знається на роботі міжнародних організацій, зокрема ООН. На його очах як посла України в РФ розгорталася агресія проти нашої країни. Багатий досвід дозволить йому пристойно представляти інтереси України", - вважає експерт.

Щодо висловлювань Єльченка, то вони були достатньо дипломатичні. Тобто не дуже конкретні, з м'якими формулюваннями, що лишає простір для домислювання.

Наприклад, під час зустрічі зі студентами Московського державного лінгвістичного університету в 2012 році Єльченко сказав, що Україна в перспективі може приєднатися до Митного союзу. Та він уточнив, що це може статися у тому випадку, якщо в Євросоюзі триватиме економічна криза.

"Ми не говоримо сьогодні ані так, ані ні. Перспективи є. Якщо ці тенденції (зі зростання обсягів торгівлі з країнами Митного союзу. – Авт.), які сьогодні існують, зберігатимуться, плюс ми бачимо кризові явища в ЄС, якщо вони зберігатимуться, то відповідь буде швидше так, ніж ні", - цитувало Єльченка агентство УНІАН.

За рік він уже казав, що можна вивести співпрацю України з країнами МС на "максимально глибокий рівень" без вступу України до Митного союзу.

Крім того, він говорив про те, що в Україні немає проблем з російською мовою, а от з українською мовою в Росії проблеми є. Взагалі, його важко назвати зручним послом. Зокрема, український журналіст, що працює в Брюсселі, Ростислав Демчук пригадав кілька скандалів, через які на Єльченка образились у Росії.

"Мені Володимир Єльченко відомий скандалами, якими він "прославився", перебуваючи на посту посла України в Російській Федерації. Один із найгучніших - заява Володимира Єльченка під час прес-конференції про те, що Росія по суті є не федеративною республікою, а унітарною державою", - написав Демчук на своїй сторінці у Facebook.

 

Знаєте цього джентельмена? Знайомтесь: колишній посол України в РФ, а тепер новопризначений глава постійного представниц...

Posted by Rostyslav Demchuk on Wednesday, December 9, 2015

Єльченко переконував у тому, що Росія лише номінально ділиться на якісь автономії, а на практиці всім керують із Кремля.

Також Єльченко активно підтримував Українську бібліотеку в Москві під час скандалу з обшуками у 2010-2011 роках. Ту саму, директора якої нещодавно затримали, підкинувши книги Дмитра Корчинського та звинувативши в екстремізмі. Тоді завдяки втручанню Єльченка вдалося зняти напругу щодо ситуації.

Нарешті, вже коли Єльченка відкликали з Москви, у Росії обурилися щодо його усмішки під час знаменитого виконання Дещицею пісні фанатів про Путіна.

"Чоловік у кадрі поруч з Дещицею, на якого спочатку не звернули увагу, теж високопоставлений український дипломат. Це посол у Росії - Володимир Єльченко. І він теж, як і безпосередній шеф, після образ на адресу російського президента схвально посміхається", - обурювався у своєму сюжеті програми "Вести" російського "Первого канала".

Володимир Єльченко Дещиця

Кадр з сюжету програми "Вести" про погром посольства РФ у Києві.

Щодо майбутнього Юрія Сергеєва, то наразі відомо лише те, що він повертається до Києва. З цього приводу він написав кілька емоційних "твітів". Та, судячи з них, сваритися з керівництвом МЗС він не планує.

Звісно, вже ходять чутки (а про кого вони не ходили?), що Юрій Анатолійович націлився на посаду міністра закордонних справ. Утім, одного його власного бажання замало. "Він може мітити куди завгодно, але не він буде це вирішувати", - говорить Фесенко.

Зрозуміло лише, що без роботи Сергеєв не залишиться, бо на відміну від роботи уряду його роботою на рівні ООН українці задоволені.

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:23
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 10 людей, які були в електричці
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
18:40
Оновлено
Богдан Львов
Суд переніс розгляд оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
18:37
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
18:08
OPINION
Володимир Єрмоленко
Російські інтелектуали чіплятимуться за "вєлікую Россію" до останнього
18:03
На фото: Гарві Вайнштейн
Апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок Гарві Вайнштейну у справі 2020 року про зґвалтування
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
17:36
Польща
У Польщі до 2,5 року засудили російського шпигуна, який збирав інформацію про військові частини країни
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
Більше новин