Другий постріл. Хто з українців засвітився в Панамських архівах

Дмитро Гомон
10 травня, 2016 вiвторок
15:59

9 травня журналісти міжнародного консорціуму ICIJ, як і обіцяли, опублікували другу частину "Панамського архіву", де можна знайти дані про офшорки кількох сотень українців

Як це працює

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів ICIJ представив свої дані у вигляді інтерактивної бази даних. Її також можна скачати з їхнього сайту для роботи офлайн.

Інформації в базі дуже багато – загалом вона включає дані більше ніж про 320 тисяч офшорних компаній та 360 тисяч прізвищ. Це громадяни багатьох країн світу. Тому для зручності користувачів її можна фільтрувати за країною реєстрації власника офшорки чи за місцем реєстрації компанії (Багами, Британські Віргінські острови тощо).

Читайте також: Зірки "Панамського архіву". Найгучніші "жертви" розслідування

У списку власників саме українських офшорок 643 записи, але не всюди вказані прізвища. Деякі прізвища, навпаки, повторюються. Автори бази в курсі та заздалегідь попередили користувачів – зібрана ними інформація потребує додаткової роботи, уточнень і коректувань.

Також автори зазначають, що в базі зазначено не всіх власників офшорних компаній.

"Це тому, що інформація про власність часто похована в електронних листах та внутрішніх записах співробітників Mossack Fonseca, її не можна легко добути та систематизувати. На додаток, Mossack Fonseca часто не могла зібрати необхідну інформацію про всіх власників компаній, покладаючись натомість на банки та інші посередники", - зазначено на сайті ICIJ.

База охоплює дуже великий часовий проміжок – з 1977 до 2015 років.

Регіонали та інші колишні

Серед зазначених в базі українців дуже багато колишніх членів Партії регіонів, їхніх партнерів та членів сімей.

Наприклад, у базі можна знайти Олексія Азарова (зазначений як громадянин, зареєстрований в Австрії) та 26 його офшорних компаній.

Також там можна знайти колишнього головного податківця Олександра Клименка, колишнього міністра транспорту в часи прем'єрства Януковича Ігоря Урбанського.

Колишній віце-прем'єр Борис Колесніков згадується в базі як власник KONTI CONFECTIONARY LIMITED. Її бенефіціарами, за даними бази, виступають також дружина Колеснікова Світлана, брат Ріната Ахметова Ігор Ахметов, колишні нардепи-регіонали Сергій Кий та Юрій Чертков, син покійного донецького бізнесмена Михайла Ляшка В'ячеслав, а також дружина покійного генерального директора ФК "Шахтар" Жигана Такташева Раїса та її діти Ельміра та Ренат.

Колесніков з цього приводу заявив, що цій інформації "вже півроку" - вона стала публічною з грудня 2014 року, коли було видано ліцензію Нацбанку на переоформлення активів. На той час він вже не був держслужбовцем чи депутатом, сказав Колесніков, тож "як керувати підприємствами – це моя особиста справа".

Також у базі є колишній регіонал, а зараз депутат "Опозиційного блоку" Сергій Матвієнков. У часи президентства Януковича він очолював у Верховній Раді комітет з питань підприємництва.

Порошенко та його оточення

В базі є президент Петро Порошенко та голова його адміністрації Борис Ложкін.

Про офшори Порошенка писалося вже багато, оскільки про його компанію на БВО розповіли ще в першій порції даних з "Панамського архіву". У базі Порошенко вказаний власником компанії Prime Asset Partners Limited. Восени 2014 року ця офшорка заснувала на Кіпрі компанію CEE Confectionery Investments Limited, а та, у свою чергу, заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV.

Як випливає з подальших коментарів самого Порошенка, його юристів та інвестиційної компанії Rothschild Trust, вся ця схема потрібна була для передачі частки президента в компанії Roshen в управління "сліпому трасту" з метою її подальшого продажу.

Крім того, в документах є офшори, зареєстровані на оточення Петра Порошенка. Там згадується компанія Intraco, бенефіціаром якої вказано Сергія Зайцева. "Людина з таким же ім'ям і прізвищем є заступником генерального директора корпорації "Рошен", - пише журналіст Слідства-інфо Дмитро Гнап.

Посилаючись на дані колег, він пише, що згадана офшорна компанія оплачувала відпочинок та навчання за кордоном доньки бізнес-партнера президента Ігоря Кононенка, перельоти чартерами Порошенка, вже коли той став президентом.

"Також фірма була помічена в різних сумнівних операціях, зокрема, за даними Liga.net, вона купувала пальне восени 2014-го в дочірньої компанії російського "Газпрому", - пише Гнап.

Журналіст Сергій Щербина згадує ще одну офшорну компанію, пов'язану з партнерами Порошенка - TURITELLA CORPORATION. Одним з її власників вказано керівника "Укртранснафти" Миколу Гавриленка, "абсолютно чужу людину" Олександру Грановському, Ігорю Кононенку та Юрію Іванющенку, іронізує журналіст.

Нарешті, в базі згадується бізнес-партнер президента Олег Гладковський (до 2014 року – Свинарчук). Вони спільно з Порошенком володіли корпорацією "Богдан". У 2009 році майбутній президент продав партнеру свою частку.

Інші представники нинішньої влади

В списку офшорок можна знайти власність мера Одеси Геннадія Труханова. У базі він зазначений як зареєстрований в Росії громадянин.

Згадуються в списку бізнесмен Вадим Гриб та його син Роман. Останній восени 2015 року був призначений начальником управління з питань корпоративних відношень Фонду держмайна. Його батько жив та працював у російському місті Тольятті, а в 1995 році переїхав в Україну і отримав українське громадянство. Був радником СБУ в 2010 році, коли "контору" очолював Хорошковський та заступником голови уряду Кримської автономії Анатолія Матвієнка.

Також у базі є такі цікаві персонажі, як мер Костянтинівки (Донецька область) Сергій Давидов. Він керує містом з 2010 року, залишаючись при владі як під час окупації, так і після звільнення міста силами АТО.

Інші бізнесмени

Найбільш одіозний фігурант бази, який формально не входив до влади, – це Дмитро Фірташ. Його офшорки, власне, засвітились ще у 2013 році. Тоді в Group DF інформацію заперечили, зазначивши що це "зразок малопрофесійної жовтої журналістики".

У базі можна знайти кілька записів про київського бізнесмена Гаріка Корогодського, який фігурує в одному випадку як громадянин, зареєстрований в Україні, а в іншому – в Ізраїлі. Є в базі також його партнер Олександр Меламуд, зазначений як громадянин Ізраїлю.

Також у базі є Андрій Пальчевський. До бази власників офшорних компаній, складеній ICIJ, він потрапив ще у 2013 році. Тоді він пояснював, що зазначені в списку компанії йому не належать. Але оскільки займається бізнесом з 1992 року, офшорні компанії в нього були, оскільки це не заборонено законом.

Взагалі, треба зазначити, що багато згаданих в списку прізвищ – це українські юристи чи аудитори, які реєстрували офшорки для підприємців, що бажали лишитись інкогніто.

Інші країни

Українці далеко не перші за кількістю офшорних компаній в базі. Наприклад, у Росії такими компаніями володіє 6288 осіб. У США – 7325 осіб. Щоправда, і серед перших, і серед других можна знайти наших людей. Деякі з них вже не ведуть бізнесу в Україні.

Автор "зливу"

У п'ятницю, 6 травня, вперше вийшов на зв'язок чоловік, який передав журналістам документи панамської компанії Mossack Fonseca. Він написав статтю на 1800 слів, підписавши її псевдонімом Джон Доу.

Він закликав представників влади усіх країн до конкретних кроків по боротьбі з "податковим раєм", як називають офшорні зони. На його думку, одним з таких кроків має стати вільний доступ до реєстрів компаній із зазначенням власників.

За його словами, офшорні компанії усвідомлювали незаконність своїх дій, і тому повинні понести покарання "без будь-яких поблажок".

Доу пише, що в результаті скандалу скомпрометовані безліч гілок влади і сфер бізнесу: банки, фінансові регулятори і податкові органи, суди, медіа та юридичні компанії.

"Загальним підсумком всіх цих поразок стало повне вимивання етичних стандартів, яке в кінцевому рахунку веде до того, що ми називаємо капіталізмом, але насправді рівносильне економічному рабству", – написав викривач.

Читайте також: Три тижні "Панамського скандалу": кого покарали, а хто процвітає

Антикорупційні заходи

Дата публікації другої частини "Панамського архіву" обрана не випадково. У середу та четвер в Лондоні проходитиме великий антикорупційний саміт. 11 травня проблему розглядатимуть представники потужних міжнародних громадських організацій,  світових урядів та підприємці. Наступного дня її розглядатимуть лідери країн Великої сімки та багатьох інших.

Як пише британський журнал Times, очікування від саміту слабкі. Цитуючи свої джерела, видання пише, що, за їхніми словами найважливіше в саміті, – сам його факт. Це буде вперше, коли світові лідери зберуться для обговорення однієї-єдиної проблеми – боротьби з корупцією.

За підсумками саміту має бути ухвалена спільна антикорупційна декларація. Лідери країн також, як очікується, візьмуть на себе зобов'язання боротися з корупцією у власних країнах. Але, власне, це й все.

Якщо справи далі таких декларацій не підуть, то офшорні зони й надалі лишатимуться місцем, де ховатимуть свої статки різноманітні ділки з усього світу. Хіба що з огляду на скандал, тепер вони діятимуть більш обережно.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути в F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти у "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
16:29
Cybertruck
Tesla відкликала 3,8 тис. авто Cybertruck через несправність
16:28
Миколаївщина обстріл
РФ вдарила артилерією по Миколаївщині: загинула літня жінка, поранено дитину
16:28
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
16:14
Газовики прифронтових областей отримали від чеських колег 20 тонн обладнання
16:10
Ексклюзив
ЗРК Stormer
"В нас є сили й засоби для ураження літаків РФ": у Повітряних силах ЗСУ прокоментували збиття Ту-22М3
16:06
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Jerry Heil та Alyona Alyona показали чорно-білі образи для Євробачення-2024
16:03
OPINION
Олег Манчура
Останні пів року для України були часом самотності
15:54
Конгрес США
У США додали нафтові санкції проти Ірану в законопроєкт про допомогу Україні
15:53
G7
Країни G7 перенесли розгляд питання передачі Україні заморожених активів РФ на саміт у червні
15:17
Непокаране зло повертається
Росіяни організовуватимуть на ТОТ осередки федеральної служби для контролю шкіл, - Спротив
15:13
Чоловіка, який шпигував за Силами оборони на Миколаївщині, засудили до 15 років ув'язнення
15:09
На фото: Команда "20 днів у Маріуполі" привезла BAFTA і "Оскар" в Україну
Команда "20 днів у Маріуполі" привезла "Оскар" в Україну
Більше новин