Розкол по Трампу. Чому Голлівуд пішов війною на президента

Дмитро Гомон
10 січня, 2017 вiвторок
16:52

Спрямована проти Трампа промова Меріл Стріп показала, як легко його образити та наскільки глибоко розколоте американське суспільство

Церемонії вручення нагород акторам зазвичай не привертають уваги політичних оглядачів. Але не цього разу. Одна з найбільш знаменитих "оскароносиць" Голлівуду присвятила свій виступ нинішньому політичному моменту. Вона розкритикувала обраного президента, але при цьому жодного разу не згадала його по імені.

Меріл Стріп нагадала про "перевтілення", яке її глибоко вразило. "Це був момент, коли людина, яка мала намір зайняти шановну посаду в нашій країні, спародіювала репортера з інвалідністю, у якого не було можливості дати відсіч. Моє серце було розбите", - сказала вона.

Акторка сказала, що небезпека такої ситуації полягає в тому, що якщо таке дозволяє людина при владі, інші починають вважати, що це дозволено і їм.

Історію, через яку Меріл Стріп обурилася обраним президентом, нагадаємо окремо.

За що Стріп атакувала Трампа

Це сталося наприкінці 2015 року. Під час промови перед своїми прихильниками в Південній Кароліні тоді ще кандидат у президенти Дональд Трамп спародіював поведінку репортера Сержа Ковалевського. Журналіст від народження страждає на артогріпоз - патологію, яка зовні проявляється недорозвинутістю м'язів та деформацією суглобів.

Чому Трамп причепився до Ковалевського? Раніше мільярдер говорив публічно, що бачив тисячі арабів у Нью-Джерсі, які святкували й раділи знищенню башт-близнюків 11 вересня. "Можете вважати це неполіткорректним, але воно змушує замислитись", - говорив він.

Жодного репортажу "святкувань" у ЗМІ відшукати не вдалось, але команда Трампа відкопала статтю Ковалевського в газеті The Washington Post 2001 року. Сам Ковалевський пояснював, що в тому матеріалі йшлося лише про розслідування поліцією таких повідомлень і жодне з них не підтвердилось.

Власне, будь-хто може пересвідчитись, про що ж писав журналіст 16 років тому та як інтерпретував його слова Трамп - репортаж доступний на сайті видання.

Ковалевський сказав, що як він пригадує, не можна говорити ані про тисячі, ані навіть про сотні таких випадків. Трамп у своєму виступі сказав, що репортер зараз відхрещується від свого власного матеріалу: "Ооо, я не знаю, що я казав. Я не пам'ятаю!" - сказав кандидат і зробив характерні жести руками, які властиві людям з інвалідністю.

Ковалевський, до речі - достатньо відома персона в журналістських колах, з 2006 року співпрацює з The New York Times, а в 2009 році отримав "журналістську нобелівку" - Пулітцерівську премію.

Підтримка та критика Меріл Стріп

Обраного президента Трампа "незлим тихим" згадала також і акторка Віола Девіс ("Прислуга", "Полонянки"). Коли її на прес-конференції для журналістів спитали про Америку, яка звернула зі свого шляху, вона сказала: "Вірте чи ні, я не звинувачую в цьому Трампа. Це (проблема. - Авт.) більше, ніж він".

За її словами, проблема в тому, що Америка відмовляється від своїх мрій та цінностей. "Неправильно, коли в головному офісі знаходиться не той, хто є продовженням нашої системи переконань", - сказала вона.

Також Меріл Стріп підтримав відомий голлівудський актор Джордж Клуні ("Одинадцять друзів Оушена"). За словами зірки, після щасливого правління президентів на зразок Джефферсона, Лінкольна, Рузвельта й Кеннеді, Америка стала "трохи нещасливою з Бушем". "Я думаю, ми будемо трохи нещасливі тепер", - резюмував він.

Заради справедливості нагадаємо, що Клуні, як і Меріл Стріп, не підтримував Трампа й критикував його. "На даний момент нашого життя маємо сподіватись, що він (Трамп. - Авт.) не зруйнує все", - сказав актор.

Джордж Клуні

Також на підтримку Меріл Стріп висловилась співачка Барбара Стрейзанд, яка так само на виборах підтримувала Хілларі Клінтон.

"Я повністю погоджуюсь з Меріл. Це був нестямний момент (висміювання журналіста. - Авт.) та сильно нижче президентської гідності", - сказала зіркова співачка.

Вона додала, що не знає, як вони витримають чотири роки та розкритикувала Трампа за агресивні образи кожного, хто не погоджується з ним.

Було й багато інших зірок та зірочок, які коментували слова Меріл, хвалили її, або ж навпаки, критикували. Наприклад, донька сенатора Джона Маккейна, телеведуча каналу Fox News Меган Маккейн зауважила, що у Голлівуді досі не зрозуміли, чому Трамп виграв і якщо й надалі не зрозуміють, цілком можливо, що мільярдера переоберуть на другий термін.

Якщо узагальнити все те, що пишуть обурені словами Меріл Стріп, то можна зробити висновок: вони вважають, що акторка виявила неповагу до людей, які голосували за Трампа. Що ці виборці - то люди, яких голлівудська еліта не розуміє, бо відірвана від реальності. Що це люди, які не можуть заробити за рік важкої праці гроші, які акторки витрачають за один вечір на церемонії нагородження.

Куди ж без Росії

Список тих, хто вважав за необхідне відреагувати на слова голлівудської акторки був би неповним від всюдисущого офіційного спікера російського МЗС Марії Захарової. Вже сам цей факт виглядає дивно.

Але й слова її взагалі "шедевр" логіки. З них випливає, що Трамп принижує інших, бо такою є "розплата за політику подвійних стандартів".

Захарова звично скористалася першим-ліпшим приводом для того, щоб штриканути команду Обами. За її словами, раніше "інстинктивне бажання принижувати когось" не стосувалося Меріл Стріп, але тепер вона входить у категорію тих, щодо кого "могутня людина використовувала своє становище для приниження іншого".

"Ось вона розплата за політику подвійних стандартів. Принижувати не можна нікого, а не тільки тих, хто розділяє "правильні" політичні погляди", - заявила Захарова.

Єдиний висновок, який можливий - у Кремля своя, паралельна реальність, в якій вони намагаються змусити жити інших.

Реакція Трампа

У своєму Twitter Дональд Трамп написав, що вважає Меріл Стріп акторкою, яку занадто переоцінили. "Вона прислужниця Хілларі, яка багато втратила", - додав він. Акторка справді відкрито підтримувала під час перегонів кандидатку від демократів.

У коментарі газеті The New York Times Трамп заявив, що не здивований атаками "ліберальних кіношників" і додав, що не бачив виступу Стріп на церемонії вручення премії "Золотий глобус".

Окрім того, Трамп вкотре заперечив, що не висміював репортера з інвалідністю ("ніколи б не зробив такого", - написав він), а лише показав його запопадливість, з якою він "заперечив історію, яку він написав 16 років тому, щоб змусити мене виглядати погано".

Справді, у 2015-му, коли почався скандал, Трамп заявив, що ніколи не бачив журналіста, тому не мав гадки, що той має фізичні вади, а руками крутив, бо показував "плазування". Проте Ковалевський стверджує, що записував інтерв'ю з Трампом і ставив йому питання на десятку прес-конференцій.

Подібну лінію захисту Трампа, до речі, обстоювали і його прихильники. Ось, наприклад, сайт "Католики за Трампа" пише, що жестикуляція стосується не Ковалевського, а його намагань під тиском відмовитися від власних слів. І взагалі Трамп так само розмахує руками, коли критикує когось іншого. Та й врешті решт Ковалевський не смикає руками, в нього інший тип інвалідності.

Газета The Washington Post, репортаж якої став ядром скандалу, знову написала, що це не так і Трамп таки насміхався. І з відеозапису це очевидно.

Відповідь Трампа народила ще більше збурень. Відомий письменник Стівен Кінґ назвав його реакцію на слова Меріл Стріп "дитячою".

"Відповідь Трампа Меріл Стріп - дитяча, груба, безглузда - це саме те, чому багато американців бояться його президентства. Емоційно невідповідний", - написав він у Twitter.

Трамп - фанат Меріл Стріп

Найцікавіше ж, що як розкопали журналісти ще рік тому обраний президент мав кардинально протилежну думку щодо Меріл Стріп та її таланту.

У 2015 видання The Hollywood Reporter спитало в Трампа, чи є акторки, якими він особисто захоплюється. "Джулія Робертс прекрасна та багато інших. Меріл Стріп чудова, вона також гарна особа".

У 2015 підколює видання Vanity Fair, до того як Стріп атакувала Трампа, він вважав її чудовою - професійно та персонально. А тепер він вважає, що її "переоцінили".

Видання пригадало, що таку характеристику собі давала жартома сама Меріл Стріп у 2004 році, отримуючи нагороду за свою роль в мінісеріалі "Ангели Америки". Мене часто переоцінюють, сказала вона, зробила паузу і вигукнула: "Але не цього разу". На відміну від Трампа, робить висновок видання, Меріл Стріп має почуття гумору, коли йдеться про неї саму.

Власне, ця вразливість Трампа до образ - цікавий нюанс. Він може наразі зіграти як проти України, так і на її користь.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:48
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку у результаті авіаудару прогримів потужний вибух на військовій базі, - ЗМІ
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
Більше новин