Слов'янський Трамп, друзі Кремля та комуністи. Чому вибори в Чехії назвали ураганом

Дмитро Гомон
22 жовтня, 2017 неділя
19:14

Темна конячка, проросійський політик, колишній агент чеського аналога КДБ - все це говорять про Андрія Бабіша, тріумфатора виборів до парламенту Чехії

Партія Бабіша ANO ("ТАК" по-чеськи, але також її назву розшифровують як Рух незадоволених громадян) набрала найбільше голосів (29,6%) і саме Бабіша називають найбільш імовірним новим прем'єр-міністром. Найбільша проблема з ним - мало хто розуміє, чого від нього чекати.

"Я радий, що громадяни Чехії не повірили дезінформаційній кампанії проти нас та висловили нам свою довіру. Ми демократичний рух, ми проєвропейська та пронатівська партія, і я не розумію, чому хтось вішає на нас ярлик загрози демократії", - заявив у своїй переможній промові Бабіш.

Виборчий ураган

Один з політологів уже назвав результати чеських виборів ураганом. Партії, які довго були при владі, розгромлені. Виключення складає бабішева ANO, яка входила в урядову коаліцію, а сам Бабіш був міністром фінансів. Його змусив подати у відставку за місяць до виборів прем'єр-міністр Соботка через звинувачення в ухиленні від сплати податків.

На другому місці (11,3%) консервативна Громадянська демократична партія, засновники якої копіювали її з британської консервативної партії.

На третьому місці (10,7%) опинилась Партія піратів, серед членів якої переважає молодь, а основні гасла були сфокусовані на спрощенні бюрократії завдяки електронному урядуванню та заходах по запобіганню корупції.

Четверте місце (10,6%) отримала партія Свобода і Пряма Демократія. Її очолює напівчех та напівяпонець Томіо Окамура. Ця політична сила сповідує найбільш радикальну євроскептичну політику. Окамура хоче влаштувати "Чекзіт" за прикладом Великої Британії. Звісно, він проти того, щоб країна приймала за квотами ЄС мігрантів та стверджує, що іслам не релігія, а політична доктрина.

Томіо Окамура, радикально прросійський політик. Фото: Reuters

Головне для нас, українців, що Окамура - яскраво проросійський політик. Він заявляє, що замість ЄС найкращими друзями Чехії мають стати Росія та Китай. Санкції з Росії, звісно, Окамура закликає зняти. А Крим і Донбас він вважає російськими територіями.

"Я можу погодитись, що старовинна російська столиця Київ вже не російська, а українська, хоча вона була заснована росіянами, але Крим ніколи не припинить бути російським, так само як і Донбас", - так заявив Окамура чеському виданню "Європейський безпековий журнал".

Комуністична партія Чехії, яка намагалася блокувати ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, посіла п’яте місце з 7,8% голосів.

Як бачимо, три останні партії набрали майже порівну, і саме вони будуть вирішувати характер майбутньої коаліції. Поки що Бабіш заявив, що готовий вести перемовини з будь-ким. Його заступник по партії Ярослав Фалтинек уточнив, що ANO не хоче йти в коаліцію разом із Окамурою та комуністами. Тож скоріш за все вони запросять як молодшого партнера одну з тих партій, які набрали менше 10%.

Лідер Партії Піратів Іван Бартош на фоні агітаційного автобуса. Фото: Reuters

Поразка проєвропейських сил

Політичні партії, які підтримують європейську інтеграцію ледь подолали виборчий бар'єр у 5%. "Партія мерів" (STAN) опинилась на останньому місці - 5%. Майже стільки ж у TOP-09 - консервативної проєвропейської партії, яку очолює князь та колишній міністр закордонних справ Карел Шварценберг. Він також був суперником скандального Мілоша Земана на президентських виборах, але, на жаль для нас, їх програв.

Член цієї ж партії Яромир Штетина знайомий українцям як один із трьох депутатів Європарламенту, які в 2016 році відвідали Мар'їнку. Він і раніше подорожував по зоні АТО (в минулому політик - військовий кореспондент) та називав Росію "імперією зла".

Такі самі результати в християнських демократів, досі які були в правлячій коаліції. Розгромний результат у соціал-дкмократів, які складали кістяк уряду - 7%. Вони отримали на 13 відсотків менше, ніж на попередніх виборах, та нагірший результат з часів розділення Чехії та Словачини. Це результат низки корупційних скандалів, яку супроводжували урядування ліво-центристів.

Будуть у парламенті й комуністи. Вони мають 7% і традиційно виступають як опозиційна сила.

Хто такий Андрій Бабіш

Бабіш - словак, йому 63 роки, другий в списку найбагатших людей Чехії. Його дружина Моніка, дизайнер інтер'єрів за освітою, молодша за нього на 20 років. Він став багатієм, правильно зорієнтувавшись після розпаду комуністичної Чехословаччини і заснувавши агрохолдинг.

Також йому належать радіостанція, дві провідні газети і телемережа. Через те, як він заробив свої статки, чимало чехів відверто називають його олігархом та бандитом, який знищив багатьох підприємців.

Андрій Бабіш та його дружина Моніка. Фото: Reuters

Бабіша звинувачують в тому, що за часів правління комуністів він був агентом Státní bezpečnost - чеського варіанту КДБ. Це не доведено, але нещодавно суд скасував рішення іншого суду, яке знімало з нього звинувачення.

Окрім того, поліція нещодавно розпочала розслідування проти Бабіша, пов'язане з шахрайством щодо субсидій ЄС. Десять років тому одна з його ферм отримала кошти, які були спрямовані на підтримку малих сільськогосподарських підприємств. При цьому було приховано той факт, що насправді ферма є частиною аграрної імперії Бабіша, тож не мала права на субсидію.

Через перераховані скандали, багато аналітиків висловили думку, що лідеру ANO буде важко сформувати коаліцію. Адже навряд чи знайдеться багато бажаючих пов'язати свою політичну кар'єру з діячем, який має підмочену репутацію. Його навіть безуспішно закликали обрати іншу кандидатуру на пост прем'єра від ANO.

Бабіша недарма називають чеським Трампом. Окрім молодої дружини та мільярдів, він так само обіцяє застосувати свої бізнесові навички для покращення роботи уряду. Він говорить те, що хочуть чути багато чехів: виступає категорично проти того, щоб Чехія приймала мігрантів за квотами ЄС, обіцяє покінчити з бюрократизом та корупцією. Його політичну орієнтацію важко зрозуміти та прорахувати.

Наприклад, Бабіш виступає проти переходу на євро. Якщо бути точним, то він проти призначення точної дати введення у Чехії єдиної євровалюти. Тим не менш, він говорить, що Чехія має лишатись членом ЄС та НАТО.

Бабіш неодноразово говорив, що санкції з Росії треба зняти. "Санкції не змусили Росію залишити Крим, а мінські угоди не працюють, і постає питання: що відбувається", - сказав Бабіш в інтерв'ю виданню Hospodářské noviny.

Коментуючи заяву президента Земана про Україну і Крим, Бабіш сказав, що Путін потрібен Європі так само як і Трамп, щоб вирішити кризу в Сирії. Так само, як і в Україні. Загалом же він намагався уникнути різких слів на адресу Земана. Це не дивно, адже президент обіцяв номінувати його на пост прем'єра навіть у тому випадку, якщо він буде в тюрмі.

Читайте також: Президент Чехії запропонував продати Крим Росії. Хто ще в ЄС може здати Україну

У той же час, Бабіш засуджує анексію Криму. Відповідаючи на звинувачення в проросійські позиції, він писав, що "не їздить в Росію до Володимира Путіна та не має там друзів". Також він заперечував свою залежність від Кремля через те, що його підприємства використовують газ, який постачає Німеччина (вочевидь, це натяк на німецько-російський проект "Північний потік-2").

Трамп під час виборчої кампанії також багато наговорив про зближення з Росією та досить поблажливо висловлювався щодо Путіна. Але відколи він став господарем у Білому Домі, було схвалено закон про санкції щодо РФ, у Сирії американці запустили ракети по союзниках Росії, а розмови щодо надання Україні летальної зброї стали більш інтенсивними, дратуючи Кремль. Так само може вийти і з Бабішем, хоча у випадку його прем'єрства щось прогнозувати занадто рано.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:45
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
Більше новин