Сніданок за 7 гривень, або Страви “приправлені” кишковими інфекціями

Діна Зеленська
11 грудня, 2018 вiвторок
16:41

Перевірки шкільних їдалень виявили безліч кишкових інфекції, лістерію та золотистий стафілокок,- розслідування журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" Діни Зеленської

Перевірки шкільних їдалень виявили безліч кишкових інфекції, лістерію та золотистий стафілокок,- розслідування журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" Діни Зеленської.

Вимушене голодування

Тисячі голодних дітей в 13 школах Києва залишилися голодні  і ще 103 навчальних закладів в зоні ризику, адже вони теж можуть лишитися без харчування. В жовтні цього року більше 10 навчальних закладів повністю припинили годувати дітлахів, через відсутність продуктів та персоналу. Іноді їдальні закривалися всього лишень на день, втім частіше пусті стелажі їдальні стояли більше тижня.  Навчальні заклади, які все ж отримали продукти харчування хоча б частково — були шоковані їх якістю та кількістю, розповідає мати маленьких першокласників Світлана Сербул, адже сосиски, які давали дітлахам були рожевого кольору, вода з під них залишалася червоного кольору, що свідчить про їх низьку якість. А самі діти, після вживання таких продуктів массово скаржилися на шлункові болі. 

Тендер на 7 гривень, або безкоштовний сир - лише у мишоловці

Весь жах почався, - кажуть батьки, - коли за організацію дитячого харчування взялося таке собі ТОВ “Понтем.УА”, що перемогло на  торгах Прозоро і зобов'язалося годувати школярів у 116-и навчальних закладах Києва. Виявилося, що вся тендерна документація компанії, яка стосувалася  наявності персоналу та відповідної якості продукції не відповідала дійсності і це стало помітно вже з перших днів роботи. Задля перемоги під час тендерних торгів компанія демпінгувала ціни і запропонувала сніданки вартістю трохи більше 7 гривень. Представники районної адміністрації, стурбовані низькою ціною до підписання всіх угод письмово звернулися до керівництва ТОВ “Понтем.УА”, аби переконатися, що ті дійсно мають змогу годувати дітей якісними продуктами та забезпечать належним персоналом. Листом керівництво компанії запевнило: “ ТОВ “Понтем.УА” підтверджує можливість забезпечення харчоблоків необхідною кількістю працівників, що мають відповідну кваліфікацію, розряд та наявність у вказаних працівників медичної книжки. ”

Обіцяного три роки чекають

Нагодувати дитину на ці кошти доволі непросто, тим паче, що в цю суму закладено і заробітну плату персоналу і витрати на комунальні послуги. Економити почали на якості продуктів та на розмірі порцій, - бідкається директор школи Олеся Дорош. Жінка додає, щоденне меню має дуже малу калькуляцію, зокрема сніданок за 7 гривень складається з молочної рисової каші — 200 грам;какао з молоком — 200 гр і хліб 40 грам. На обід за який батьки щоденно платять по 25 гривень за дитину в компанії ТОВ “Понтем. УА” пропонують наступне меню:

Дітей пільгових категорій годують на 10 гривень тим самим що і за 7, тобто молочною кашею какао та хлібом, збільшивши на 50 гр вихід каші та на 20 хліба.

Розповідають у школі номер 279 Солом'янського району столиці й про ще одну проблему: коли настала черга готувати сніданки, робити це просто не було кому, бригади, якими ТОВ “Понтем. УА” повинні були забезпечити шкільні їдальні в навчальні заклади на роботу не виходили. Виявилося, що такої кількості співробітників компанія просто немає.

Люди з вулиці

Працівники, які обслуговували школи до Понтему на співпрацю з новою компанією не наважилися то ж фірма почала наймати робочих на 1 день. Щодня готувати їжу дітям приходили нові люди, без досвіду роботи та навіть медичних книжок,- каже директор школи Олеся Дорош і додає,  допускати їх на харчоблок вона не насмілювалася. Всі звернення керівництва шкіл з приводу недостатньої кількості персоналу як і нарікання на відсутність продуктів харчування в компанії ТОВ “Понтем. УА” залишали без уваги. Лише іноді, якщо обурення батьків та адміністрації школи лилося через край керівництво “Понтем.УА” забирало робочий персонал з однієї школи і направляло в іншу, лишаючи першу без кухарів, а дітей - голодними. З приводу нестачі продуктів теж реагували досить просто, - якщо не вистачає то підіть купіть в магазин. Страшне та безвідповідальне ставлення до роботи та здоров'я дітей  проявлялося коли в шкільних їдальнях була нестача  хліба, олії чи то яєць, які прописані в двотижневому меню і без них кухарі не можуть приготувати страви, вони біжать в найближчий магазин і купують там продукти, які не мають сертифікатів якості,а отже заборонені для вживання в шкільних навчальних закладах. Втім компанія постачальник нічого страшного в купованих продуктах не вбачає,- розповідає  Аліна Рогова.

Немає харчування — не буде і оплати постачальнику

Навіть попри виграний тендер на забезпечення харчуванням дітей у всіх школах Солом’янського району Києва компанія ТОВ “Понтем. УА”жодної копійки не побачить за ті дні, коли харчування школярів було зірвано через брак персоналу, - на цьому наголосила  в.о начальника Управління освіти Солом'янської РДА Аліна Рогова. Вона зазначила, що розрахунок  за надання послуг по харчуванню здійснюється наприкінці кожного місяця і в Управлінні освіти вирахують кошти за ті дні, коли дітей залишили голодними. Загалом у 2 півріччя 2018 року місцевим бюджетом було виділено на організацію харчування в закладах освіти району 6 млн 316 тисяч грн, вже в жовтні компанія “Понтем. УА” отримала 1 млн 405 тис. грн.

Диму без вогню не буває...

Занепокоєні батьки ринулися зі скаргами на харчування до контролюючих органів. В Держпродспоживслужбі нам повідомили, що лише за тиждень до них надійшло понад 80 скарг саме по школах, які обслуговує ТОВ “Понтем. УА”. Наразі вже перевірено 7 шкіл, в шести з них лабораторні результати — жахливі. Дітям давали їжу “приправлену” кишковими паличками, лістерією та золотистим стафілококом. Частина невідповідностей в сировині, зокрема в курятині та замороженій свинині також є значні порушення і в готовій продукції, яка не буде піддаватися термообробці, - каже перший заступник Держпродспоживслужби Олександр Овчаренко.

Мало не в кожній школі — порушення санітарних норм

В Держпродспоживслужбі наголошують, проблем на харчоблоках шкільних їдалень — безліч. Найпоширеніші порушення це  недотримання санітарних вимог, підробка медичних книжок, зокрема в 2017 році таких було 75 відсотків.  Також виявляли фальсифіковані продукти, в основному вершкове масло. По кожному випадку  підготовлено рішення і вручено суб'єкту господарювання про вилучення цієї продукції з обігу, - зазначив перший заступник Держпродспоживслужби Олександр Овчаренко. Мало того інформація про правопорушення направлена в Нацполіцію і ДФС.

Компанія - примара

ТОВ "Понтем.УА" зареєстровано більше 2 років тому, засновником є литовське закрите акціонерне товариство "Балтійос паслаугу групе  КЕі , а статутний капітал складає 4, 211 млн гривен, юридична адреса компанії вул Харченка . Та за вказаною адресою офіс зачинений , а на дверях численні спроби опечатання. Представники компанії телефоном  нам повідомили, що офіс працює, але не завжди, часи його роботи не назвали. Втім в Держпродспоживслужбі нам повідомили, що вже доволі давно запросили в компанії інформацію про наявність та місцезнаходження потужностей, втім керівництво ТОВки не поспішає з відповіддю. І додають,  що навіть попри виявлення таких серйозних порушень в компанії на контакт не йдуть.

Як має бути

Для того, аби діти нормально розвивалася, росли та витримували ту кількість навантаження яке їм дають в шкільних закладах — вони обовязково мають збалансовано харчуватися, наголошує ГО спеціаліст управління Держпродспоживслужби Олена Савочка, - якщо дитина недоотримує  повноцінного харчування це відображається на здоров'ї ,як наслідок - погане самопочуття, головний біль,відсутність активності  під час робочого процесу, погане сприйняття та засвоєння шкільного  матеріалу наданого до вивчення.  На жаль для шкіл нічого нового не запроваджують протягом багатьох років, збірники рецептур 57 року і 79 року і там чітко все прораховано вся розкладка по продуктам з кількістю необхідних білків, жирів та вуглеводів необхідних для однієї дитини.

Змінам - бути!

Ще один крок, який може посприяти налагодженню процесу харчування в дошкільних та шкільних закладах освіти це запровадження системи ХАССП. Зокрема це означає, що відбудеться додатковий контроль, адже вся готова продукція, повинна буде відповідати вимогам міжнародної системи оцінки якості продукції ХАССП. Комунальні та приватні підприємства, які здійснюють  послуги з організації харчування повинні будуть всі без вийнятку отримати сертифікат ХАССП, - розповідає Олександр Овчаренко, саме ця процедура яка дозволяє моніторити потенційно небезпечні компанії. У разі наявності та виявлення порушення на підприємстві будуть вживатися штрафи, які за попередніми даними набагато більші звичайних. Законом передбачено, що система ХАССП на таких підприємствах, як ті, що надають послуги з організації шкільного харчування, повинна бути впроваджена в обов'язковому порядку з 20 вересня 2019 року.

В очікуванні майбутнього

Вже в грудні починаються нові торги на забезпечення шкільним харчуванням в другій половині навчального року. Аліна Рогова сподівається, що компанія ТОВ “Понтем. УА”, з якою в них співпраця не складається, свою кандидатуру висувати не буде, але про всяк випадок всі документи прописують таким чином, щоб вдруге в халепу не потрапити. Зокрема   в договорі прописують право в односторонньому порядку розірвати договірні відносини до закінчення термінів, якщо будуть порушені умови будь-якого пункту договору.

Але й зараз залишати таку халатність без уваги в Райдержадміністрації не планують. Вони вже звернулися до прокуратури та Господарського суду і сподіваються, що вже найближчим часом недобросовісних постачальників буде притягнуто до відповідальності, а подібна ситуація ніколи не повториться.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
Більше новин