Ексклюзив

Чи залишать терористи Україну без світла та тепла (ІНФОГРАФІКА)

Віктор Кіщак
29 серпня, 2014 п'ятниця
05:00

Цілеспрямоване знищення терористами вугільної промисловості України може призвести до серйозної енергетичної проблеми

“В планах Росії відключити Україну від усіх енергетичних ресурсів”. Такі слова прозвучали на засідання Кабміну від Арсенія Яценюка. Ніби-то Росія планує на зиму перекрити транзит природного газу територією Україну до країн ЄС. І саме для цього їх компаніям дано вказівки по максимуму закачувати газ в сховища в Європі.

Газову проблему України не можна назвати несподіваною. Про те, що потрібно позбутися від газової залежності Росії та почати реверс з Європи говориться вже давно. А отримувати російський газ для власних потреб ми перестали ще 16 червня. Тим паче люди вже встигли відчути проблему на собі: відсутність гарячої води та постійні повторення чиновниками, що тепло взимку не буде.

Експерти вже давно нарікають, що газу який зараз є в України (15 млрд кубів в ПГС) плюс європейського реверсу вистачить максимум до початку січня 2015 року.

Але паралельно вже всім відомої газової проблеми у енергетичній сфері України з'явилась нова — дефіцит вугілля.

Раніше Яценюк акцентував увагу на тому, що сепаратисти цілеспрямовано руйнують шахти, щоб позбавити Україну палива для електростанцій.

“Половина з 115 вугільних шахт на сході України призупинили видобуток вугілля через бої, які вже чотири місяці Київ веде з проросійськими сепаратистами. Деякі шахти, що залишилися без електрики, вже затоплені. Ні видобутку енергетичного вугілля - ні поставки на теплові електроцентралі (ТЕЦ). Ні поставки на ТЕЦ - проблеми з електроенергетикою і теплом в цілому. Це - цілеспрямований план”, - наголошував прем'єр.

Слова Яценюка підтверджують і в Міненерговугілля. Україна вперше за тривалий період почне імпортувати енергетичне вугілля. Сировину, якої в Україні до недавнього часу було з надлишком, будуть закуповуватися у Новій Зеландії, Австралії, і, можливо, навіть США, бо забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на Сході.

В міністерстві кажуть, що на українських ТЕС спостерігається гострий дефіцит вугілля марки "А" - палива, яке використовується на половині станцій країни. А запасів при оптимістичному розвитку подій вистачить на 50 днів, при песимістичному - на 11 днів.

Статистика теж вказує на вугільний дефіцит в країні. За данними держстату в липні (порівняно з аналогічним періодом 2013 року) Україна скоротила видобуток вугілля більш ніж на чверть — 26,1%, а порівняно з червнем майже на 15%. Найбільше видобуток просів на шахтах в Донецької та Луганської областей. А саме в цьому регіоні знаходиться 80% всіх вугільних шахт України, які забезпечують найбільші українські теплоелектростанції.

Як розповів Еспресо.TV голова Незалежної спілки гірників України Михайло Волинець, в країні 26% електроенергії та 60% теплової енергії виробляється за рахунок вугілля.

За данними держстату в структурі енергетичного балансу України вугілля в 2011 році займало 32,7%, а в 2012 році 34,6%. 

Близько 50% всієї електроенергії України виробляється на ТЕС, половина яких працює на вугіллі, половина на газу. Ще 43% виробляють на атомних електростанціях. Тобто втративши або просто заблокувавши вугільну галузь можна завдати серйозних збитків енергетиці, але не поставити її на коліна.

Майже всі АЕС знаходяться досить віддалено від бойових дій. Правда до найбільшої Запорізької АЕС (місто Енергодар) по прямій від Донецька близько 230 км, тому допустити до цього стартегічного об'єкту терористів не можна.

А от про віддаленість вугільної промисловості від зони АТО говорити не доводиться. За словами Волинця з близько 140 шахт в Україні, 45-47 працюють в нормальному режимі. Ще близько 15 шахт, які можуть видобувати вугілля, але не можуть його вивезти або до збагачувальної фабрики, або споживачу. Тобто приблизно 50-58 не працюють зовсім, а 23 шахти працюють з перебоями.

З державних 95 шахт, не працює 50. А працюючі 25 шахт знаходяться у Львівсько-Волинському басейні, тобто далеко від зони АТО.

Нещодавно в інтерв'ю виданню INSIDER директор з правового забезпечення ДТЕК (власник Рінат Ахметов) Дмитро Сахарук розповідав, що станом на 16 серпня жодна шахта або ТЕС компанії не знищена.

“У зоні бойових дій у нас знаходиться три електростанції: Зуївська ТЕС біля Донецька, яка знаходиться безпосередньо в зоні АТО, а також Курахівська і Луганська ТЕС, які примикають до зони. Поки всі три станції працюють”, - наголошував він.

Найкраща ситуація на Курахівській ТЕС на заході Донецької області, бо вона знаходиться недалеко від селища Мар'їнка, де в липні-серпні йшли важкі бої. З Луганською ТЕС, яка розташована в місті Щастя, проблеми через підірваний в червні міст. По ньому на станцію доставлялося вугілля з "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит".

“На Луганській ТЕЦ запасів вугілля 103 тис тонн (станом на 15 серпня), споживає вона 7 тис на добу. Запасів там на два тиждня вугілля. Завезти туди не можливо, бо територія під обстрілом. Ця станція на 70% забезпечує абонентів області”, - розповідав Волинець у Кризовому медіа-центрі.

Проблема полягає в іншому, більшість шахт, які не заблоковані терористами, працюють на склад, бо не можуть доставити вугілля.

В 2013 році на українських шахтах видобули 83,7 млн тонн вугілля. Звичайно, найбільші з них знаходяться на Донбасі. 

Найбільше по видобутку Павлоградвугілля (ДТЕК) (18,2 млн тонн) знаходиться в Дніпропетровській області. Інші - Красноармійська-Західна №1 (8,6 млн тонн), Комсомолець Донбасу (4 млн тонн), Добропіллявугілля (2,8 млн тонн), Макіївугілля (2,2 млн тонн), Шахта ім.Засядько (1,2 млн тонн) в Донецькій області.

А Свердловантрацит (7 млн тонн), Ровенькиантрацит (6,7 млн тонн), Краснодонвугілля (5,4 млн тонн) в Луганській області.

Тобто в зоні АТО знаходяться шахти, які загалом видобувають більше половини всього вугілля України.

Які шахтоуправління та ТЕС знаходяться в зоні АТО (для збільшення зображення клікніть на нього)

Інша серйозна проблема - відповідність певних марок вугілля для теплових електростанцій. На Донбасі видобувається вугілля, яке потрібне для роботи ТЕС. Останні спроектовані так, що спалюють певну марку вугілля.

“Шахта Комсомолець Донбасу (Донецька область), яка видобувала на добу 13,5 тис тон поставляє вугілля на Криворізьку ТЕС (Дніпропетровська область). Технологічно ця теплова станція змонтована під марку вугілля “Т” цієї шахти. Вже стоїть питання, що зараз на складах цієї станції немає вугілля”, - розповів Волинець.

Сахарук розповів, що крім зупиненої шахти “Комсомолець Донбасу” також на "ДТЕК Зуївська ТЕС" під Донецьком не може доїхати вугілля марки "Г" з Павлограда.

Волинець розповідає, що зупинена і шахта “Червоний партизан” ДТЕКу Ахметова, яка видобувала 500 тис тонн вугілля.

Тобто шахти, які видобувать марки вугілля, антрацити, на яких технологічно працюють ТЕС опинилися або в зоні АТО під окупацією.

Звичайно в такій критичній ситуації Україні слід розглядати варіатни імпорту вугілля

За підрахунками Михайла Волинця в умовах відсутності газу, Україна може купити до 10 млн тонн вугілля, але завести його в Україну буде важко.

“Найбільш зручний спосіб — це завозити вугілля з Росії. Але це виглядає іраціонально, весь світ застосовує санкції, а ми будемо везти звідти вугілля”, - вважає Волинець.

Щодо озвучених Міненерговугілля можливих імпортерів — Нової зеландії, Австралії та США теж є деякі обмеження.

В України немає глибоководних майданчиків для прийняття вугілля з-за кордону в великих об'ємах, тому завозити можуть партії по 30-40 тонн.

“Для нормальних об'ємів потрібно завозити 100-200 тис тонн одночасно, але це велика глибина, а в Україні глибоководні майданчики в портах є тільки для експорту металу”, - розповів Еспресо.TV Волинець.

Крім того, для того щоб придбати ці 10 млн тонн за підрахунками Волинця потрібно 12 млрд грн.

Тактика контрольованих Кремлем терористів більш ніж очевидна - створити енергетичний колапс в Україні перед опалювальним сезоном. Хоч панічно говорити про проблему глобального відключення світла по Україні не слід (серйозні проблеми чекає Донбас), а от з опаленням інше питання. У зв'язці з дуже лімітованими об'ємами газу для виробутку тепла, вугільна криза дуже посилює проблему опалення будинків взимку.  

Читайте також: 5 правил, як не замерзнути в умовах російської газової блокади

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:33
Оновлено
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
Більше новин