Клінтон проти Трампа. Що обіцяли та про що брехали кандидати

Дмитро Гомон
27 вересня, 2016 вiвторок
12:57

Сексизм, "ІД", расизм та хакери Путіна. Як дебати кандидатів у президенти США перетворились на жорстку суперечку

Завершився перший раунд дебатів між Хілларі Клінтон та Дональдом Трампом. Ця подія не може залишити українців байдужими, враховуючи симпатії, які висловлює на адресу Путіна кандидат-мільярдер. Другий раунд заплановано на 9 жовтня, а третій та останній — на 19 жовтня. День голосування — 8 листопада.

Набільш яскраві моменти дебатів за дві хвилини, версія від CNN
 

Найбільш смішні моменти дебатів за версією USA Today

Найбільш цікаве з дебатів за три хвилини, версія від Bloomberg

 

Потурання Путіну

Клінтон використала проти Трампа нещодавні кібератаки на сервери партії демократів, які призвели до витоку внутрішнього листування партійців та скандалу. Є свідчення, що сліди хакерів ведуть у Росію. За словами Клінтон, її опонент потурає Росії та її атакам.

"Все частіше ми бачимо кібератаки, які виходять від урядів, і одним з таких урядів була Росія, яка провела кібератаки на найрізноманітніші компанії та установи", - заявила Клінтон.

Трамп відповів, що за кібератаками могла стояти не Росія, а Китай або інша країна, і дорікнув нинішній американській адміністрації в тому, що вона програє інформаційну війну з екстремістами.

"Дональд дуже добре відгукується про Володимира Путіна. Я була шокована, коли Дональд публічно закликав Путіна викрадати інформацію про громадян США", - сказала Клінтон. Вона мала на увазі звернений до Росії заклик Трампа допомогти в пошуках 30 000 листів, які вона видалила після скандалу, який виник через використання нею на посаді держсекретаря для службового листування не службової, а особистої скриньки.

Податкові звіти

Трамп звинуватив Клінтон у неспроможності вивести економіку з рецесії та створити нові робочі місця для американців. За його словами, багато громадян втратили роботу, бо її отримали вихідці з Мексики та Китаю.

"Наша країна страждає, тому що такі люди, як держсекретар Клінтон ухвалювали такі погані рішення стосовно наших робочих місць", — заявив Трамп.

Клінтон звинуватила опонента в тому, що він обдурював малих підприємців протягом його кар'єри. Вона закликала кандидата республіканців підтримати традицію та оприлюднити свої податкові декларації. Клінтон зробила припущення, що він може брехати щодо своїх джерел доходів, витрат на благодійність та зв'язку з іноземними бенефіціарами.

Трамп заявив, що оприлюднить свою декларацію тоді, коли "вона оприлюднить 33 000 імейлів, які вона видалила" (йдеться про згадане вище використання приватної скриньки для службового листування).

Нападки на жінок

Клінтон звинуватила Трампа також у тому, що він часто ображає жінок. "Це чоловік, який звик називати жінок свинями, тупицями та собаками. Це той, хто називав вагітність незручністю для роботодавців, той, хто вважає, що жінки не заслуговують на рівноцінну оплату праці допоки не виконують роботу так само гарно, як чоловіки", - сказала Клінтон.

За її словами, найгірший випадок трапився на конкурсі краси. "Він любить конкурси краси. Його переможницю він назвав місс Піггі (пані Свиня, якщо дослівно. — Авт.). А потім місс Домогосподарка, бо вона була латинос", — заявила кандидат.

Клінтон обурюється висловами Трампа про жінок

Трамп відповів, що це все неправда і сказав, що "вона витратила сотні мільйонів доларів на негативну рекламу про мене, більшість якої абсолютна брехня".

Звинувачення в расизмі

Клінтон також звинуватила Трампа в тому, що він часто виявляв расистську поведінку. Вона навіть згадала позов 1973 року, який виник через те, що Трамп відмовився здати в аренду помешкання афроамериканцям.

Трамп відповів, що той позов стосувався багатьох компаній та нагадав, що відкрив клуб у Палм Біч, штат Флорида, який не дискримінує нікого.

Також Трамп висловився на підтриму контроверсійної практики поліції Нью-Йорка (так звана stop-and-frisk), яка дозволяє зупиняти для обшуку підозрілих (переважно темношкірих) городян. Цю практику скасували, бо вона була расово мотивована. За словами Трампа, цю практику мають запровадити інші міста, зокрема, Чикаго, щоб забезпечити "закон і порядок".

Ядерна зброя, росіяни і НАТО

Ще раз Трамп згадав РФ, коли відповідав на питання модератора щодо ядерної зброї. За його словами, ядерне озброєння — ось проблема номер один для США, а не глобльне потепління. На його думку, Клінтон діяла занадто безвідповідально по відношенню до Росії, яка просунулася набагато далі за США у питанні ядерного озброєння. Він згадав бомбардувальники B-52 та сказав "ваш батько, ваш дід ще міг літати на них".

Також Трамп назвав ядерну угоду з Іраном, участь в якій брала й Москва, найжахливішою. Він зустрічався з прем'єром Ізраїлю днями і той не виглядав задоволеним з приводу цієї угоди.

Також Трамп повторив свою критику щодо НАТО: за його словами, Штати не повинні підтримувати ті країни — члени Альянсу, які "не допомагають нам фінансово".

За словами Клінтон, НАТО виконує свою роль та згадала компанію в Афганістані, розпочату в 2001 році. Також вона сказала що "слова мають значення", тож союзники мають бути певні, що США дотримаються зобов'язань та прийдуть на допомогу.

Близький Схід, ІДІЛ та Ірак

Трамп звинуватив Клінтон у провалі її політики в боротьбі з ісламським тероризмом у часи роботи держсекретарем (в українських реаліях це посада міністра закордонних справ. - Авт.). За його словами, кандидат демократів "посіяла хаос" на Близькому Сході.

Але далі мільярдер заплутався. Коли його запитали, чому він не оприлюднить власний план перемоги над "Ісламською державою", він заявив, що не хоче розкривати свої карти перед терористами.

"Ви говорите ворогу все, що хочете зробити. Не дивно, що ви б'єтесь з ІДІЛ все своє доросле життя", - сказав Трамп про організацію, яка виникла лише кілька років тому.

А коли йшлося про війну в Іраку, Трамп вдався до відвертої брехні: він сказав, що не підтримував її. Але це не є правдою.

Трамп брехав більше за Клінтон

За перебігом дебатів стежили кілька команд факт-чекерів — політичних оглядачів та аналітиків, які перевіряли, чи відповідають заяви кандидатів дійсності. Трампа вони ловили на брехні частіше, ніж Клінтон. І не лише коли йшлося про його підтримку війни в Іраку.

Наприклад, кандидат республіканців збрехав, що Клінтон та її команда запустили так звану кампанію "birther" — вимогу, щоб Обама показав своє свідоцтво про народження. Саме Трамп кілька років підряд вимагав цього, заявляючи, що чинний президент народився за межами США, отже, порушує закон.

Він збрехав, коли заперечив, що ніколи не називав глобальне потепління фальшивкою. А ще, коли стверджував, що ІДІЛ контролює більшість нафтових родовищ у Лівії.

Трамп стверджував, що започаткував свою компанію з дуже маленької позики в 1975 році. Клінтон стверджувала, що він отримав $14 млн від батька і не помилилась. Трамп і справді отримав на мільйони більше, ніж визнає.

Як згадувалося вище, Трамп вважає, що Клінтон витратила "сотні мільйонів доларів" на негативну рекламу проти нього. Насправді вона витратила на рекламу менше — $96,4 млн.

Клінтон збрехала, коли заперечила, що називала "золотим стандартом" Транстихоокеанську торгівельну угоду між США та країнами Азії. Угода спричинила масові протести американців, які вважали, що договір працює на користь корпорацій. Клінтон під час кампанії критикувала її, але коли була держсекретарем, схвалювала.

Також не відповідає дійсності її заява, що дві оприлюднені декларації Трампа свідчать, ніби він не сплачував у ті роки податки.

Характер і темперамент

Під кінець дебатів Трамп сказав, що Клінтон не виглядає як президент і їй "бракує витривалості" для того, щоб працювати президентом. Кандидат демократів відповіла, що хай він спробує попрацювати в такому режимі як вона.

"Хай він лише відвідає 112 країн та проведе переговори щодо мирних угод, припинення вогню чи звільнення дисидентів... чи навіть проведе 11 годин, звітуючи перед комітетом Конгресу, тоді він зможе говорити мені про витривалість",  сказала Клінтон. А ще, за словами Трампа, він має темперамент переможця, а Клінтон — ні.

Трамп говорить про темперамент

Хто переміг

Опитування для телеканалу CNN свідчить, що 62% глядачів вважають переможцем Клінтон, а 27% — Трампа. На думку виборців, які дивилися шоу, Клінтон висловлювала свої думки більш чітко, та виявила краще розуміння проблем, про які йшлося.

Трамп після дебатів заявив, що йому підсунули несправний мікрофон. "Цікаво, вони це навмисно зробили?" - обурювався він перед групою журналістів.

Інші опитування, навпаки, віддали перевагу кандидату республіканців. Наприклад, опитування на сайті телеканалу NBC показало, що 61% вважає переможцем Трампа, і 39% - Клінтон. Сам Трамп нарахував аж чотири онлайн-опитування, які засвідчили його перемогу.

"Хілларі Клінтон виграла дебати. Точніше, Трамп їх програв", - написав оглядач телеканалу CBS Уілл Рен. На його думку, виступ Клінтон виглядав краще, ніж очікувалось, а Трамп виглядав загнаним в кут.

Голосування розставить все по місцях. Наприклад, у 2012 році Мітт Ромні на думку глядачів переміг на дебатах Барака Обаму майже з таким же результатом, як Клінтон перемогла Трампа у згаданому вище опитуванні CNN. До речі, напередодні дебатів, Трамп трошки випередив Клінтон в рейтингах. Щоправда, різниця така мала, що ситуація може легко помінятися. І публічні дебати можуть цьому посприяти.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
15:28
Нацгвардійця, який застрелив 5 людей на Південмаші, засудили до довічного
15:28
Аналітика
кіно, кінотеатр
Культура на часі: що з доходами українських театрів на другий рік війни. Дослідження YouControl
15:10
Ілюстративне фото
Росіяни атакували ракетами Дніпропетровщину: 4 постраждалих
15:05
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
"Намагатиметься перетворити переваги на здобутки": полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог активізується найближчим часом
14:59
Українське зерно, яке висипали у Польщі
Європарламент на рік продовжив період пільгової торгівлі з Україною
14:57
На фото: Маша Єфросиніна
"Поставив умову": Єфросиніна пояснила, чому не взяла інтервʼю в Жадана
14:50
Запоріжжя
Наводив російські ракети на Запоріжжя: ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми
14:49
РФ вдарила по приватному сектору Харкова
14:41
На фото: Маша Єфросиніна
"Я була інструментом русифікації України": Єфросиніна прокоментувала мовну суперечку зі Соловій
14:35
перелив води на дамбі, Київщина
На Київщині стався перелив води через дамбу: залило дорогу
14:26
Нафтогаз
Нафтогаз ще на рік зафіксував ціни на газ на рівні 7,96 грн
14:21
Окупанти активізують будівництво укріплень в Криму на тлі міжнарожної допомоги Україні
Через погодження допомоги Україні росіяни активізували будівництво укріплень в окупованому Криму, - "Атеш"
14:14
Іспанія
В Іспанії помилково звільнили з в'язниці наркобарона, який обіцяв убити принцесу та прем'єра Нідерландів
Більше новин