Андрій Піонтковський: Трамп прийшов, як поліцейський, що приструнить кремлівську шпану

Антін Борковський
19 квітня, 2017 середа
10:08

Політолог Андрій Піонтковський, який емігрував із Росії, в ефірі телеканалу Еспресо розповів про жорсткий ультиматум Трампа Кремлю

Зовсім нещодавно головна надія та потенційний друг Кремля Дональд Трамп виявився жорсткішим, ніж десяток Обам.

Справді, реакцію Москви можна сьогодні охарактеризувати цитатою з класичного тексту Галича: «Виявився наш Трампец не батьком, а сукою». Останні події означають, що на вулицю повернувся поліцейський - без нього за останні вісім років шпана із різних підворіть, включаючи пітерську, розхуліганилася. Тобто поступово наводиться порядок.

Наскільки я розумію, ситуація, зокрема і в Північній Кореї, продовжує стару формулу: «Говоримо Корея – маємо на увазі Путін, говоримо Пхеньян - маємо на увазі Москва».

Я не був би настільки путіноцентричним. Північна Корея - це самостійний сюжет. Через пару місяців у корейського божевільного, навіть більш божевільного ніж Путін, може з'явитися в руках міжконтинентальна ракета з ядерним зарядом, що досягає території Сполучених Штатів.

Це самостійний сюжет, але Ви маєте рацію, що атака томагавками по сирійському аеродрому спричинила колосальні політичні зміни. Світ одразу зрозумів, що є поліцейський, який готовий дістати свій кольт і застосувати його. На близькому Сході це всі розуміють і на далекому Сході також.

До речі, помітно змінилася поведінка Китаю. Президенти Америки років 20 благали китайців, у яких справді є реальні важелі тиску на північну Корею у сфері економіки, зчинити якийсь вплив. Китай відмовчувався, відмовлявся, а зараз зрозумів, що це не жарти: якщо вони нічого не зроблять, то Трамп завдасть удар, Північна Корея розвалиться, і у них буде маса своїх неприємностей.

І вперше Китай почав серйозно ставитися до цієї проблеми. З'явилось повідомлення, що кораблі з корейським вугіллям Китай відправив назад. Тож Трамп може досягти результатів у Кореї, навіть не розряджаючи свій кольт, а тільки виймаючи його.

І звісно, це сигнал. Що стосується Москви, у ніч з 6 на 7 квітня (удар США по військовій базі у Сирії - ред.) вона отримала такий урок, якого вистачить надовго. Це була така міні Карибська криза. Трамп пішов на ризик зіткнення з ядерною державою. Так само як Кеннеді з Хрущовим 62 року. Тільки тоді ця криза тривала два тижні, а наша – всього чотири години.

І Путін вийшов із неї з куди більшою ганьбою, ніж Хрущов. Хрущов, як ви пам'ятаєте з історії, відторгував демонтаж американських ракет у Туреччині, а Путін навіть пискнути не зміг. Де ці всі знамениті С-300, С-400, які із заяв МЗС були направлені до Сирії для захисту сирійських аеродромів від американських крилатих ракет? Так що переговори Тіллерсона і Лаврова 12 числа проходили зовсім в іншій атмосфері, ніж переговори Керрі та Лаврова.

Метью Брайза, колишній радник державного секретаря США, сказав, що подібної ситуації не було вже багато років. Йдеться про відносини між Кремлем і Вашингтоном.

Жодних торгів не було - був дуже чіткий ультиматум. Для цього достатньо переглянути ще раз прес-конференцію Тіллерсона. Було багато розмов про те, що Тіллерсон - новачок у світовій політиці. Ми з вами не раз обговорювали, як Лавров, як домінантний самець, знущався над нещасним Керрі, який догідливо дивився йому в очі.

Багато в чому це пояснювалося тим, що у Керрі не було жодних аргументів, з якими приїхав Тіллерсон. Особистість Тіллерсона також переконлива: фактурна мова, дуже чітко мислить, а наш Ріббентропушка на його тлі просто якось загубився.

Лавров виступав із довгими безглуздими монологами, пояснюючи 10 російських версій хімічної трагедії 3 квітня, які суперечать одна одній, згадуючи, мало не зі сльозами на очах, трагічну долю Саддама Хусейна, Каддафі та інших диктаторів.

До речі, Тіллерсона намагалися зрізати питаннями російські кореспонденти – мовляв, а доки в Америці будуть використовувати таку агресивну риторику, коли Асада називають твариною? Тіллерсон дуже спокійно пояснив двома фразами, чому Асад - справді тварина.

Але найбільш суттєвою була його наступна репліка. Чи вважаєте ви росіян причетними до хімічних атак? Тіллерсон відповів просто блискуче знущально. Він сказав: у нас немає твердих (!) доказів причетності росіян до хімічних атак.

Його слова підтвердив Трамп наступного дня, додавши, так, ми досліджуємо це питання в Пентагоні, і я буду дуже засмучений, якщо з'ясується, що росіяни все-таки причетні до їх організації. Ось це і є той самий ультиматум. У перекладі на людську мову він означає наступне:

«Так, Асад - тварина, ми знаємо що і ви -тварина, але ми готові зробити вигляд, що це не так, і дати вам можливість зберегти обличчя, відмежувавшись від Асада. У вас є невелике вікно можливості, щоб зробити це».

Ось, що було виголошено 12-го Тіллерсоном, а 13-го - Трампом. Тепер кремлівським є про що замислитися. Залишаться вони у світі тварин чи спробують вийти з лісу з високо піднятими руками, тримаючи в них свої майнові декларації резидентів Швейцарії, Великої Британії та Сполучених Штатів.

Трамп заговорив про готовність і своє бажання «вирішувати проблеми», згадавши зокрема й про Україну. Наскільки я розумію, план Путіна змінити Сирію на Україну провалився.

І зараз Україна входить у пул найважливіших, на думку адміністрації Трампа, проблем. Тобто так по-простому обдурити, як це намагався зробити Путін у спілкування з Обамою, вже не вийде.

Путін вже зрозумів, чим він займався. Але політична мета залишається незмінною: знищення української держави, підпорядкування, блокування європейського вибору українського народу.

Перший шлях був прямим військовим - створення Новоросії у 12-ти областях. Він провалився з багатьох причин. Опір українського народу, української армії, і що найболючіше, для Путіна, виступ переважної більшості російського населення України на боці української держави і європейського вибору.

Росіяни відкинули спокусу «русского мира», який нав'язує Путін. Тоді він перейшов на другу стадію, коли Новоросія зіщулилась до бандитської Лугандонії. Путіну вдавалося використовувати частково Меркель і Олланда - вони іноді підштовхували Київ на поступки в цьому напрямку.

Але це вже завершилося. Всі побачили, що головний порушник Мінських угод - сама Москва, яка не виконує елементарного, першої фундаментальної умови припинення вогню. Він зрозумів, що заштовхнути не вдасться, і зараз він йде шляхом підвищення суб'єктності для Лугандонії: паспорт, російський рубль, економічне перепідпорядкування.

У вашому запитанні прозвучала нотка тривоги, мовляв, після того, як Москва здасть Асада, чи не піде Трамп на поступки щодо Україні? А чому б це! Ніколи ще американська позиція щодо України не звучала так жорстко, як вона була публічно сформульована Трампом під час переговорів і на прес-конференції.

Виконання Москвою Мінських угод, виведення військ, передача кордонів - поки це не буде виконано, ніяких розмов про зняття санкцій не може бути. Ви ж пам'ятаєте, що так звана Нормандська група зазвичай дорікала Москві та навіть робила іноді якісь закиди на адресу України. Але тепер жодних потурань тут не буде.

А чому таким сміливим став товариш Сафранков, коли грубіянив у Раді безпеки ООН?

Це відображає ті колосальні істерику, божевілля, розчарування, які зараз панують у Москві. Вони ж були впевнені, що «Трамп наш». Ось всі звертають увагу на хамство цього Сафранкова, а значно цікавіший сенс того, що він кричав: мовляв, ви спати не можете, ви боїтеся, що підла Британія хоче нас посварити з прекрасним Трампом.

Він видав у цьому істеричному крику потаємну надію всієї російської політичної шпани - домовитися про щось з Америкою. Розумієте в чому річ, це комплекс не тільки путінський, це було і в часи єльцинської політики. Їм дуже хочеться бути на рівних з Америкою: вирішувати проблеми світу, домовлятися. Але щоб бути на рівних, ти повинен бути чимось цікавим.

Ось я розумію, чому Трамп домовляється з Пекіном - у них великий прогрес у відносинах, адже Китай - це велика економіка, без Китаю неможливо сьогодні уявити поділ праці у світі. А що може запропонувати путінська Росія?! Нічого абсолютно.

Тому вся зовнішня політика Росії - це напаскудити де-небудь, і цим зацікавити США, а потім дуже довго торгуватися з приводу того, чи буде вона підчищати лайно чи ні. Ось і весь секрет російської зовнішньої політики. І з Обамою це проходило. А зараз вони напаскудили, організували хімічну атаку й отримали 56 ракет, які показали повну політичну і військову неміч Росії. Ви ж, напевно, знаєте, які були ідіотські пояснення.

Російські військові, щиро вважали, що Земля плоска, і тому їм не вдалося захистити свого друга Асада. 

У нас же пройшла цілковита клерикизація армії, напевно, в кожному цьому розрахунку з С-300 є свій піп і вони так вдало переорієнтували офіцерів, що вони забули все, чого їх навчали в артилерійських училищах і перемикнули програму на пласку Землю, а вона виявилася крива (сміється – ред.). Так що, які тут угоди, про що? Носом у лайно.

Але ми розуміємо, що сьогодні Сафронков грубіянив у Раді безпеки ООН, а завтра якийсь інший Сафронков може зробити ту чи іншу хімічну гидоту або терористичний акт в Україні?

Може, звісно. Путін цим погрожував. Він сказав: «За нашою інформацією, терористи готують...». І цілий день мусували заяву з одного джерела сирійської армії, що американці бомбили ІДІЛ і там вибухнули величезні хімічні потужності, убивши сотні людей.

Але ця інформаційна бомба вщухла сама, тому що не отримала в результаті жодного підтвердження. Звісно, в Кремлі точиться жорстока боротьба на самій верхівці. Одні хочуть вийти зі світу тварин, інші в бункері, хочуть іти до кінця. Тобто несподіванки будуть дуже великі.

Але якщо вже порівнювати з Карибською кризою, то ми пам'ятаємо, що приниження, які пережив Хрущов, були для нього фатальними і в зовнішній, і у внутрішній політиці. Правда, тоді це забрало більше часу. Зараз всі процеси йдуть швидше. Але пахан промахнувся. Пахан не виконав своїх функцій, і бригада йому зробить пред'яву.

Ось приблизно такі процеси зараз відбуваються в Москві. Ми знаємо навіть тривалість вікна можливостей: остаточно займатися Росією будуть на наступній великій сімці, здається, в травні. Що ж, нехай тепер думають до середини травня.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
ДТП
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
Більше новин