10 головних подій 2018 року у футболі

Дмитро Марценишин
29 грудня, 2018 субота
13:08

Еспресо.TV пригадує фінал Ліги чемпіонів у Києві, ганебний мундіаль у Росії та інші головні футбольні події 2018 року

Фінал Ліги чемпіонів у Києві

У 2018 році Україна вперше прийняла фінал головного єврокубкового турніру - Ліги чемпіонів. Право на його проведення Київ отримав ще у вересні 2016 року на виконкомі УЄФА. Вирішальним фактором стала наявність в українській столиці стадіону належного рівня - чотиризіркового НСК "Олімпійський", реконструйованого до Євро-2012. На заваді рішенню УЄФА не стало навіть російська агресія на Сході України та застереження про безпеку гостей.

Навесні 2018 року проти київського фіналу ЛЧ таки була розгорнута потужна інформаційна кампанія, покликана відлякати від поїздки до України вболівальників. Частково вона досягла успіху - чимало фанів "Реалу" та "Ліверпуля" залишилися дивитися фіналів вдома. І тут є також провина української сторони. Головною організаційною проблемою у Києві стали ціни на житло, які злетіли до захмарних позначок.

Читайте також: Тріумф Бейла та трагедія Салаха. Як " Реал" переміг "Ліверпуль" у фіналі ЛЧ у Києві

Безпосередньо фінальний матч між "Реалом" та "Ліверпулем" перетворився на тріумф мадридського клубу, який переміг 3:1 та втретє поспіль виграв Лігу чемпіонів, чого раніше не вдавалося зробити нікому. До всього Київ ще й став свідком останнього матчу в "Реалі" славетного форварда Кріштіану Роналду та головного тренера Зінедіна Зідана, які влітку залишили найкращу команду світу.

Ганебний мундіаль у Росії

Військова агресія проти України, окупація частини Донбасу та Криму, стали для ФІФА недостатніми приводами, аби відібрати у Росії чемпіонат світу-2018. Найпопулярніший спортивний турнір світу перетворили на масштабну піар-акцію кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Сподівання на те, що зміна керівництва ФІФА та прихід у 2016 році на посаду президента організації Джанні Інфантіно замість корупціонера Йозефа Блаттера себе не виправдали. Міжнародна федерація футболу під керівництвом швейцарця остаточно перетворилася зі спортивної на комерційну структуру, щедро підгодовувану грошима "Газпрому".

Читайте також: Як ЧС-2018 довів, що ФІФА бреше про "футбол поза політикою"

У ФІФА наплювали на репутаційні ризики та загрозу втратити багаторічних спонсорів. Їх просто замінили іншими - китайськими Wanda Group, Hisense, Mengniu Group, Vivo та ще й заробили на півмільярда доларів більше, ніж планувалося раніше.

В Україні чемпіонат світу, передовсім, запам’ятався скандалом навколо збірної Хорватії, роздмуханим російськими пропагандистами. Екс-футболісти київського "Динамо" Домагой Віда та Огнен Вукоєвич після перемоги над росіянами у чвертьфіналі присвятили перемогу Україні, спричинивши у Росії справжню істерію.

Безпосередньо футбольний турнір чимало українських вболівальників взагалі проігнорували. Позначився він сенсаційним виходом Хорватії до фіналу та цілком очікуваною перемогою збірної Франції.

Золотий м’яч Модріча

У 2018 році у світовому футболі закінчилася ера Крішітану Роналду та Ліонеля Мессі. Саме ці два гравця з 2007 до 2017-го вигравали найпрестижнішу особисту нагороду - "Золотий м’яч", володарями якого вони стали по п’ять разів.

Гегемонію португальського та аргентинського форвардів перервав Лука Модріч. Хорватський півзахисник провів надзвичайний рік, впродовж якого він виграв з "Реалом" Лігу чемпіонів та дійшов зі збірною Хорватії до фіналу чемпіонату світу.

Читайте також: Біженець, який покінчив з Мессі та Роналду. 5 фактів про володаря "Золотого м’яча" Луку Модріча

Роналду цього разу фінішував у голосуванні другим, а Мессі вперше за останніх десять років не потрапив навіть до трійки найкращих та став п’ятим.

Окрім "Золотого м’яча", Модріч забрав й решту найпрестижніших індивідуальних трофеїв - став найкращим футболістом Ліги чемпіонів, чемпіонату світу та гравцем року за версією ФІФА.

Успіх збірної України у Лізі націй

У 2018 році УЄФА запустив новий турнір для національних команд. Збірна України розпочинала виступ у ньому в другому за силою дивізіоні. Після невдачі у кваліфікації чемпіонату світу, шанси команди Андрія Шевченка на перемогу в одній групі з міцними збірними Чехії та Словаччини оцінювалися скептично. Проте українські футболісти перевершили очікування.

Читайте також: 5 головних досягнень збірної України у 2018 році

Вони виграли вдома у Словаччини, двічі перемогли Чехію, за тур до завершення змагань гарантували собі перемогу у групі та путівку до еліти Ліги націй. Там Україна у 2020 році зіграє з найсильнішими збірними континенту.

Окрім іншого, перемога дала команді Шевченка додатковий шанс на вихід до фінальної частин Євро-2020. Він українцям може стати у нагоді, враховуючи, що у класичному відбору їхніми суперниками по групі стануть чинний чемпіон Європи - Португалія та амбіційна Сербія.

Трансфер Роналду

У кваліфікації Євро-2020 багато залежатиме від того, чи зіграє за збірну Португалії Кріштіану Роналду. 33-річний нападник восени національній команді не допомагав, адже вирішив зосередитися на виступах за свій новий клуб - "Ювентус".

Перехід Роналду з "Реалу" до "Старої Синьйори" став найгучнішим трансфером року. Зважаючи на солідний вік гравця, туринці заплатили за зіркового португальця вагомі 117 млн євро.

Зиск італійці отримали миттєвий. Лише за першу добу після трансферу, "Ювентус" заробив на продажу футболок з прізвищем Роналду 55 млн євро. У виграші залишилася загалом італійська Серія A, інтерес до якої суттєво зріс у світі.

Кріштіану сповна відпрацьовує кожен цент на футбольному полі. У першій частині сезону він зіграв за "Ювентус" у чемпіонаті Італії та Лізі чемпіонів 23 матчі, забив 13 голів та віддав сім результативних передач.

Лунін у "Реалі"

Найгучнішим літнім українським трансфером став перехід 19-річного голкіпера Андрія Луніна із "Зорі" до "Реалу". Один із найталановитіших воротарів світу навіть не звертав увагу на запрошення "Шахтаря" і "Динамо" та розглядав пропозиції лише з європейських топ-чемпіонатів.

Суперечку за українця виграли мадридці, які заплатили "Зорі" 8,5 млн євро. Лунін поїхав з "Реалом" на передсезонні збори, де взяв участь у кількох контрольних матчах. Але новий сезон українець розпочав у оренді у іншому іспанському клубі - "Леганесі", куди мадридці відправили голкіпера, аби він мав ігрову практику.

Читайте також: Як українець Лунін б’ється за місце у воротах "Реалу"

Насправді українець отримує її у "Леганесі" критично мало та зіграв у чемпіонаті та Кубку Іспанії лише чотири матчі. "Реал" така ситуація не влаштовує, тому мадридці планують вже взимку повернути Луніна з оренди. Він цілком може стати дублером основного воротаря команди Тібо Куртуа. Адже нинішній другий номер команди - Кейлор Навас, незадоволений своїм становищем у Мадриді та шукає інший клуб.

Перехід Ярмоленка до "Вест Гему"

Влітку кар’єра найкращого українського футболіста Андрія Ярмоленка зробила крутий зигзаг. Після невдалого сезону у дортмундській "Борусії" він змінив команду. Німецький клуб продав українця за 20 млн євро до англійського "Вест Гему" та здійснив давню мірю екс-динамівця виступати у чемпіонаті Англії.

Читайте також: Чого чекати від українського футболіста Ярмоленка в Англії

Але заграти у Прем’єр-лізі виявилося не так легко. Спершу тренер "Вест Гему" Мануель Пеллегріні випускав українця виключно на заміну. А коли Ярмоленко нарешті дістався стартового складу - його спіткала важка травма. 20 жовтня у матчі з "Тоттенгемом" півзахисник порвав ахілове сухожилля та вибув до травня. Нинішній сезон для Ярмоленка, по суті, завершено.

Зінченко - чемпіон Англії

Поки Ярмоленко лікується, український футболу в Англії репрезентує Олександр Зінченко. Минулого сезону він скористався у "Манчестер Сіті" своїм шансом, коли команда навесні переживала епідемію травм. Тренер манчестерців Хосеп Гвардіола поставив українського півзахисника на лівий фланг оборони і Зінченку вдалося закрити проблемну позицію.

Читайте також: Не Зінченком єдиним. Хто з українських футболістів вигравав топ-чемпіонати

У АПЛ наш футболіст зіграв вісім матчів та став з "Манчестер Сіті" чемпіоном Англії. Він виявився лише другим українським футболістом, який виграв Прем’єр-лігу після Олега Лужного, який робив це у складі "Арсеналу".

Зінченко влітку мав чимало пропозицій, але вирішив залишитися у "Ман Сіті". Поки українець рідко потрапляє навіть у заявку команди, за яку у нинішньому сезоні зіграв вісім матчів у всіх турнірах. Попри це Олександр продовжує наполегливо чекати свого шансу.

Прогрес Малиновського

Руслан Малиновський є вихованцем академії "Шахтаря". Та півзахисник свого часу виявився не потрібен донеччанам, а тодішній головний тренер команди Мірча Луческу взагалі назвав футболіста безперспективним.

Малиновський довів, що він не порожнє місце, перебуваючи у оренді в "Зорі", а по-справжньому розкрився у бельгійському "Генку", до якого перейшов у 2016 році. Зараз Малиновський справжній лідер свого клубу та один з найкращих гравців чемпіонату Бельгії.

У нинішньому сезоні хавбек забив за "Генк" 11 голів та віддав 10 результативних передач. На нього вже полюють європейські топ-клуби на чолі з "Міланом", де українець може опинитися у січні.

Крім цього, Малиновський перетворився на ключового футболіста й у збірній України. Зокрема, він забив своїм фірмовим дальнім ударом переможний гол у ворота Чехії у Лізі націй та врятував українців від поразки у товариській зустрічі з Італією.

Рекорд Фреда

Минулого літа "Шахтар" вкотре продемонстрував прекрасну роботу селекційної служби. Донецький клуб за 59 млн євро продав до "Манчестер Юнайтед" бразильського півзахисника Фреда.

Цей трансфер став найбільшим для українських клубів у історії. Показово й те, що інші п’ять найбільших трансферів також здійснив "Шахтар", коли продав Алекса Тейшейру (50 млн євро), Фернандінью (40 млн євро), Вілліана (35 млн євро), Дугласа Косту (30 млн євро) та Генріха Мхітаряна (27,5 млн євро). Андрій Ярмоленко з "Динамо" у цьому списку з вартістю 25 млн євро лише сьомий.

Між тим постійні втрати лідерів колись мали негативно позначилися на виступах "Шахтаря", якому цього сезону не вдалося їх компенсувати. Команда Паулу Фонсеки у Лізі чемпіонів поступилася у боротьбі за вихід до 1/8 фіналу англійському "Манчестер Сіті" та французькому "Ліону". Донеччани таки продовжать виступи у єврокубках, адже випередили у суперечці за місце у плей-офф Ліги Європи німецький "Гоффенгайм".

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
Більше новин