Кінець епохи Карімова: чи вибухне Центральна Азія

Максим Вікулов
30 серпня, 2016 вiвторок
17:11

У новітній історії Узбекистану і всієї Центральної Азії завершилася ціла епоха – епоха, одним із головних архітекторів якої був перший і поки що єдиний президент цієї країни Іслам Карімов

У ніч з неділі на понеділок світові інформагенції з посиланням на власні джерела у Ташкенті повідомили про інсульт лідера Узбекистану Іслама Абуганієвича Карімова. Уже наступного дня, 29 серпня, надійшло повідомлення про смерть Карімова.

Незважаючи на те, що офіційні джерела повідомлення спростували, очевидно – навіть, якщо 78-річний президент живий, він точно не в стані виконувати свої обов’язки. В країні почалася активна боротьба за владу.

Особа Карімова

Незважаючи на ілюзію повної єдності, Узбекистан завжди був і залишається до цього часу кланово-фрагментованим суспільством. Найважливіших кланів у країні три: ферганський, самаркандський і ташкентський.

Помітну роль відіграють також бахарський, хорезмський клани і клан «суркаш». В той же час, Іслам Карімов, що виріс в дитячому будинку, ніколи не належав до жодних кланів (попри те, що народився у Самарканді).

Саме нейтральність і рівновіддаленість Карімова від ворогуючих угруповань, помножена на вміння знаходити зі всіма спільну мову і блискучі адміністративно-бюрократичні здібності, і дозволила Ісламу Абуганієвичу впевнено крокувати сходами в ієрархії комуністичної партії Узбекської РСР.

Врешті-решт, намагаючись приборкати клани в Узбекистані і побороти «бавовняну мафію», у Москві вирішили поставити на чолі республіки «нейтрального технократа». Так у 1989 році Карімов став першим секретарем ЦК Компартії Узбецької РСР.

Як відомо в цей час в Радянському Союзі повним ходом йшла горбачовська перебудова, а у союзних республіках набирали силу відцентрові тенденції.

Регіон Центральної Азії не був винятком, і Карімов успішно користався з цього: 24 березня 1990 року Верховною Радою УзРСР його було обрано президентом республіки, ще через півроку він також очолив узбецький уряд.

31 серпня 1991 року, відразу ж після провалу ГКЧП, Іслам Карімов першим серед центральноазійських очільників проголосив незалежність Узбекистану.

Відтоді Карімов протягом 26 років залізною рукою керував країною, створивши в Узбекистані абсолютистсько-патерналістський режим, за якого вся повнота влади належала голові держави, а місце та роль кожного чиновника визначалася його близькістю до президента.

Спецслужби отримали надзвичайні повноваження та всю повноту влади, опозиція була маргіналізована та опинилася за гратами або в еміграції.

Основні галузі економіки – вирощування бавовни, добування золота та інших корисних копалин – були монополізовані родиною та найближчими друзями президента.

Втім, режим, який виглядає деспотичним в очах західних спостерігачів, цілком відповідав ментальності та політичній культурі регіону.

Досить сказати, що такі самі або подібні політичні системи побудували абсолютно всі колишні партійні очільники Центральної Азії – від Нурсултана Назарбаєва в Казахстані до Сапармурата Ніязова в Туркменістані та Емомалі Рахмонова в Таджикистані.

Центральноазійський авторитаризм справив свою позитивну роль: було забезпечено політичну стабільність та мир. Радикальний ісламізм, який почав поширюватися регіоном у 1990-х і 2000-х роках, було швидко і ефективно локалізовано.

Кульмінацією стало жорстоке придушення ісламістських виступів у місті Андіжан, коли 13 травня 2005 року загинули від 187 (офіційна статистика) до півтори тисячі (дані правозахисників) учасників масових безладів.

Залишки ісламістів потрапили до в’язниці або пішли у глибоке підпілля, і відтоді не становили жодно серйозної небезпеки для Узбекистану. 

Що стосується зовнішньої політики, то режим Карімова був помірковано прозахідним. Після того, як США та їх союзники розпочали операцію в Афганістані, вони отримали змогу користуватися військово-повітряною базою Карші-Ханабад на півдні Узбекистану.

В той же час Ташкент вийшов з очолюваного Москвою військового блоку ОДКБ і приєднався до непідконтрольного Кремлю об’єднання ГУУАМ. Але після того, як згадувані події в Андижані були різко розкритиковані на Заході, Сполучені Штати та низка європейських країн переглянули свої відносини з офіційним Ташкентом.

Команда Карімова була змушена взяти курс на Москву, знову вступивши в ОДКБ та розпочавши підготовку до вступу в ЄврАзЕС.

Економіка Узбекистану за часів Карімова повільно зростала. Незважаючи на концентрацію усіх потоків в руках «сім’ї», в країні відкрили свої заводи ряд великих азійських компаній, в тому числі корейська Daewoo і китайські Huawei і ZTE.

Хто посяде трон Тамерлана?

Те, що влада намагається замовчати можливу смерть Карімова – зовсім не виняток для авторитарних країн. 

Варто нагадати, що відверто довго спростовували смерть коменданте Венесуели Уго Чавеса, лідера Північної Кореї Кім Чен Іна та очільника сусіднього Туркменістану Сапармурата Ніязова.

Причина проста – зі смертю авторитарного лідера, за відсутності легітимних і чітко виписаних процедур передачі влади серед місцевих еліт відразу ж починається жорстка підкилимна боротьба за головне крісло.

Найбільш ймовірним спадкоємцем одноголосно називають прем’єр-міністра країни, 59-річного Шавката Мірзіяєва.

Мірзіяєва вважають найбільш наближеним до сім’ї Карімова. У нього чудові стосунки з російською політичною- та бізнес-елітою. До того ж, його підтримує, напевно, найвпливовіша зараз у країні людина – керівник Служби національної безпеки Узбекистану Рустам Іноятов, який зміг встановити негласний контроль майже над усіма державними інституціями.

Іншим претендентом на політичну спадщину Іслама Карімова називали першого віце-прем’єра Рустама Азімова, що має репутацію освіченого економіста-технократа і людини з прозахідними поглядами.

Водночас, російськими ЗМІ сьогодні була поширена інформація про взяття Рустама Азімова під домашній арешт. На момент виходу цієї публікації немає можливості підтвердити чи спростувати дану інформацію.
Інші політики, включаючи дочок Іслама Карімова, не розглядаються як більш-менш реальні претенденти на «трон».

Значення і ризики

Наразі ідеальним варіантом для Узбекистану була б реалізація «туркменського сценарію» - коли після жорсткої, але нетривалої підкилимної боротьби еліти визначилися зі спадкоємцем і швиденько легітимізували наступника на тому, що у країнах Центральної Азії називається виборами.

Нагадаємо, тоді наступнику Ніязова Гургангули Бердимухамедову вдалося повністю зберегти побудовану Туркменбаші державну систему.

Проте між Туркменістаном та Узбекистаном є ряд відмінностей.

По-перше, політичне поле Узбекистану відверто зачищене. Але воно не є «вичищеним до блиску», як було у сусідній країні. В низці регіонів, зокрема у Ферганській долині, опозицію було ліквідовано, проте опозиційні настрої нікуди не ділися.

Так само зберегли своє існування та міць регіональні клани. Крім того, Узбекистан, на відміну від Туркменістану, не є моноетнічною країною. Узбеки становлять 78% населення, але частка окремих національних меншин - таджиків, казахів, киргизів та туркмен - є досить вагомою.

Нарешті додатковим джерелом потенційної дестабілізаціє може виступити трьохмільйонна узбецька громада, яка мешкає у сусідньому Афганістані.

Узбекистан - найбільш населена країна Центральної Азії, в якій проживає майже 32 мільйони чоловік (для порівняння, у Казахстані – лише 17 мільйонів). Крім того, це єдина країна регіону, яка має досить велику і повністю боєздатну армію. Що накладає на узбекистанську еліту особливу відповідальність.

Адже, якщо під час боротьби за президентське крісло чвари вийдуть за межі урядового кварталу або якщо новий правитель буде керувати недостатньо розважливо і твердо, об’єктивно існуючі у країні протиріччя можуть призвести до серйозної дестабілізації.

Що, у свою чергу, загрожує вибухом велетенської сили для всього величезного регіону – вибухом, що може перевершити за руйнівними наслідками все, що ми наразі спостерігаємо на Близькому Сході та в інших регіонах планети.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
20:30
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі, - ЗМІ
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
Більше новин