10 найкращих боксерських боїв 2018 року

Дмитро Марценишин
2 січня, 2019 середа
09:30
Зміст

Еспресо.TV розповідає про найцікавіші боксерські поєдинки 2018 року, впродовж якого на світовому ринзі домінували українці

Олександр Усик (Україна) - Мурат Гассієв (Росія)

21 липня, Москва (Росія)

Бій за титули чемпіона світу за версіями WBO (Всесвітньої боксерської організації), WBA (Всесвітньої боксерської асоціації), WBC (Всесвітньої боксерської ради) та IBF (Міжнародної боксерської федерації) у першій важкій вазі (до 90,7 кг).

21 липня у Москві Олександр Усик провів головний поєдинок у своїй кар’єрі. У фіналі WBSS (Всесвітньої боксерської суперсерії) українець бився з росіянином Муратом Гассієвим одразу за чотири титули та звання абсолютного чемпіона світу.

Організатори вирішального поєдинку довго не могли визначитися із місцем та датою його проведення. Ускладнила ситуацію й травма українця. Росіяни зробили все, щоб перекупити бій та провести його не на нейтральному майданчику, як планувалося, а у Москві.

Читайте також: Повєткін, небезпечні британці та екс-чемпіон. Хто стане першим суперником Усика у надважкій вазі

У підсумку - суперник Усика отримав перевагу домашнього рингу, але українець її повністю нівелював. Його тренер - Анатолій Ломаченко, підвів Олександра Усика до поєдинку у блискучій формі. Українець провів майже ідеальний бій та нейтралізував сильні сторони Гассієва, який попри славу небезпечного панчера виглядав безпорадно та програв "у одні ворота" за очками.

Усик здійснив свою мрію та став абсолютним чемпіоном світу - єдиним зараз у професійному боксі.


Василь Ломаченко (Україна) - Хорхе Лінарес (Венесуела)

5 травня, Нью-Йорк (США)

Бій за титул чемпіона світу WBA у легкій вазі (до 61,2 кг)

У 2018-му році Василь Ломаченко наважився на кардинальні зміни у своїй кар’єрі. Втомившись чекати великих боїв у другій напівлегкій вазі (до 59 кг), українець перейшов у легку категорію. Там він одразу зустрівся з одним із лідерів дивізіону та володарем титулу WBA Хорхе Лінаресом, який загалом вигравав пояси у трьох категоріях.

Читайте також: Що чекає на Ломаченка після перемоги над Педрасою

Венесуелець створив українцю суттєві проблеми, він переважав Ломаченка у габаритах та боксував з ним на рівних. А у шостому раунді взагалі ошелешив нашого боксера, вперше у професійній кар’єрі відправивши його у нокдаун.

Лише після цього українець увімкнувся на повну та переламав хід поєдинку, у якому за очками вимальовувалася нічия. У десятому раунді Ломаченко завдав венесуельцю разючого удару по корпусу, після якого суперник не зміг продовжити поєдинок. А українець став чемпіоном світу у третій ваговій категорії.


Сауль Альварес (Мексика) - Геннадій Головкін (Казахстан)

15 вересня, Лас-Вегас (США)

Бій за титули чемпіон світу WBA та WBC у середній вазі (до 72, 5 кг)

Геннадій Головкін розпочинав 2018-й рік у статусі найкращого боксера світу, незалежно від вагової категорії, та чемпіона за трьома версіями. А вже у вересні казахстанець провів бій-реванш проти Сауля Альвареса та втратив все.

Перший поєдинок боксерів відбувся восени 2017-го року та закінчився внічию, яка дозволила зберегти титули Головкіну. Після того поєдинку обидві сторони вважали себе переможцями, тож другої зустрічі було не уникнути.

У реванші свою перевагу довів Альварес, який став новим чемпіоном світу у середній вазі. Він з невеликою перевагою переміг за очками. Головкін поразку не визнав, що примусило говорити про можливу третю зустріч між боксерами.

Тим часом Сауля Альвареса перемога у головному поєдинку 2018 року перетворила на найбагатшого боксера світу. Мексиканець підписав контракт зі стрімінговим сервісом DAZN на рекордні $365 млн, які він отримає за наступні п’ять років та 11 боїв.


Олександр Гвоздик (Україна) - Адоніс Стівенсон (Канада)

1 грудня, Квебек (Канада)

Бій за титул чемпіона світу WBC у напівважкій вазі (до 79,4 кг)

Олександру Гвоздику довелося виявити неабияку терплячість в очікуванні чемпіонського бою. Його українець міг отримати ще у 2017 році, коли американець Андре Ворд оголосив про завершення кар’єри та залишив вакантними одразу три пояси - WBA, WBO та IBF. Але промоутери українця обрали інший шлях та вирішили рухатися до чемпіонства за версією WBC.

Читайте також: 10 фактів про українського боксера Гвоздика, який б’ється за чемпіонський титул

Ставка спрацювала у грудні 2018-го року, коли українець вийшов на ринг проти володаря титулу Адоніса Стівенсона. У запеклому протистоянні все йшло до того, що 41-річний ветеран захистить пояс. За цілковитої рівноваги, судді віддавали перевагу за очками канадцю. Гвоздик вирішив не доводити справу до підрахунків та зняв усі питання у 11-му раунді, відправивши суперника у глухий нокаут.

Він мав для Стівенсона трагічні наслідки - боксер пережив операцію на головному мозку та кілька тижнів перебував у комі. Врешті він прийшов до тями, але є загроза, що канадець залишиться паралізованим.

Що стосується Олександра Гвоздика, то він став четвертим чинним українським чемпіоном світу серед професіоналів.


Деонтей Вайлдер (США) - Тайсон Ф’юрі (Велика Британія)

1 грудня, Лос-Анджелес (США)

Бій за титул чемпіона світу WBC у надважкій вазі (понад 90,7 кг)

У 2018-му році світ перебував в очікуванні лише одного поєдинку у надважкій вазі - між Деонтеєм Вайлдером та Ентоні Джошуа. Після тривалої перерви мав визначитися абсолютний чемпіон світу у найпрестижнішій категорії. Та американець і британець не змогли домовитися про бій та відклали його до кращих часів.

Тим часом після дискваліфікації за вживання наркотиків повернувся у бокс екс-чемпіон світу Тайсон Ф’юрі, який у 2015-му році відібрав титули WBA, WBO та IBF у Володимира Кличка.

Читайте також: 10 найбільших спортивних перемог України у 2018 році

Британець вкотре довів, що коли він наводить лад зі своєю фізичною формою та не клеїть дурня, то є одним із найсильніших бійців дивізіону. Цього разу він скинув неймовірні 60 кг, та вийшов на поєдинок з вагою 116 кг.

Ф’юрі переграв Вайлдера тактично та лідирував за очками. Вирішальними стали нокдауни, у які американець відправляв суперника у дев'ятому та 11-му раундах. Після другого з падінь Вайлдер вже почав святкувати перемогу, але Ф’юрі дивом звівся на ноги та пройшов усю 12-раундову дистанцію.

Нокдауни ж допомогли американцю завершити цей поєдинок внічию та відстояти титули. Інтрига у протистоянні Вайлдер - Ф’юрі не вичерпана - сторони вже домовилися, що у 2019-му році організують реванш.


Ентоні Джошуа (Велика Британія) - Олександр Повєткін (Росія)

22 вересня, Лондон (Велика Британія)

Бій за титули чемпіона світу WBA, WBO та IBF у надважкій вазі (понад 90,7 кг)

Після того, як Ентоні Джошуа не вдалося домовитися із Деонтеєм Вайлдером про об’єднавчий поєдинок, він зосередився на обов’язковому захисті. Першим у черзі виявився офіційний претендент за версією WBA - Олександр Повєткін. Багато експертів обурювалися, що такий поєдинок отримав саме скандальний росіянин, який раніше двічі зривав чемпіонські матчі через допінг.

Під сумніви ставили й спроможність Повєткін вчинити британцю гідний опір. Росіянин посоромив скептиків та кілька раундів на старті поєдинку у Джошуа відібрав. Поразки це йому уникнути не допомогло - у сьомому раунді британець відправив 39-річного Повєткіна у нокаут остаточно поставивши хрест на амбіціях росіянина, який за свою тривалу кар’єру так і не зміг стати повноважним чемпіоном світу.


Олександр Усик (Україна) - Тоні Беллью (Велика Британія)

10 листопада, Манчестер (Велика Британія)

Бій за титул чемпіона світу WBO, WBA, WBC, IBF у першій важкій вазі

Усик після перемоги над Гассієвим планував одразу переходити у надважкий дивізіон. Першим у новій вазі мав стати поєдинок проти британця Тоні Беллью, який теж був чемпіоном світу в крузервейті, а потім з успіхом перейшов у суперважку вагу.

Втім, британець наполіг на тому, щоб бій відбувся у першій важкій категорії, аби отримати шанс стати абсолютним чемпіоном світу.

Беллью вдалося вчинити Усику гідний опір - за підсумками восьми раундів він вигравав за записками двох суддів. Але українець грамотно вибудував стратегію та зробив ставку на другу половину поєдинку, коли суперник почав втомлюватися. У підсумку - Усик виснажив суперника кількома багатоударними комбінаціями та відправив його у важкий нокаут.

Таким чином, українець вирішив усі завдання у першій важкій вазі та у 2019 році дебютує у хевівейті.


Артем Далакян (Україна) - Брайан Вілорія (США)

24 лютого, Інглвуд (США)

Бій за титул чемпіона світу WBA у найлегшій вазі (до 50,8 кг)

Артем Далакян багато років був відомий лише вузькому колу експертів. Він дебютував на професійному рингу ще у 2011 році, але суттєвих успіхів не досягнув та усі свої поєдинки проводив винятково в Україні.

Український боксер дочекався свого шансу у лютому 2018-го року. Він отримав право на бій за вакантний титул WBA проти екс-чемпіон світу Брайяна Вілорії зі США. Далакян не залишив 37-річному господарю рингу жодних шансів. Суперник закінчував поєдинок із розбитим у кров обличчям та безапеляційно програв на усіх суддівських картках з рахунком 109:118.

Читайте також: Двічі втікав від війни та скористався шансом. Хто такий новий чемпіон світу з боксу з України Артем Далакян

Артем Далакян став ще одним українським чемпіоном світу та, після тривалої перерви, привіз до Києва титульні бої. У липні та грудні він двічі на очках столичної публіки захистив звання чемпіона світу, нокаутувавши Сірічаї Тайєна за Таїланду та Грегоріо Леброна з Домініканської Республіки.


Елайдер Альварес (Колумбія) - Сергій Ковальов (Росія)

4 серпня, Атлантік Сіті (США)

Бій за титул чемпіона світу WBO у напівважкій вазі (до 79,4 кг)

Сергій Ковальов з 2013-го року вважався одним із лідерів напівважкого дивізіону та володів одразу трьома чемпіонськими титулами - WBO, WBA та IBF. Проте у 2016-му росіянин поступився Андре Ворду та втратив свої пояси. Спроба за рік повернути їх у бою-реванші також виявилася марною.

Та росіянину вдалося знову швидко стати чемпіоном, оскільки Ворд оголосив про завершення кар’єри і залишив титули вакантними. Ковальов здобув пояс WBO наприкінці 2017-го року, нокаутувавши українця В'ячеслава Шабранського.

Черговий захист титулу боксер проводив у серпні проти колумбійця Елайдера Альвареса та вважався беззаперечним фаворитом. Спочатку він підтверджував свій статус та домінував у першій половині бою. Та у сьомому раунді росіянин захопився атакою та опинився у нокдауні. Після цього колумбієць примусив суперника впасти ще раз, миттєво пішов його добивати та нокаутував зіркового суперника, створивши одну з головних сенсацій 2018-го року.

Ковальов та Альварес вже домовилися про реванш, який відбудеться 2 лютого 2019 року в США.


Сергій Дерев’янченко (Україна) - Деніел Джейкобс (США)

27 жовтня, Нью-Йорк (США)

Бій за вакантний титул IBF у середній вазі (до 72,5 кг)

Сергій Дерев’янченко здобув титул офіційного претендента на звання чемпіона світу IBF ще у 2017-му році. Втім, зірковий володар пояса - Геннадій Головкін з Казахстану був заклопотаний з’ясуванням стосунків з мексиканцем Саулем Альоваресом та з обов’язковим захистом не поспішав. У підсумку федерація відібрала у нього титул та оголосила його вакантним.

Суперником Дерев’янченка було призначено Деніела Джейкобса, а колориту бою додав той факт, що американець та українець тренуються у одного фахівця - Андре Розьє.

Бій минув з невеликою перевагою Джейкобса, який виграв роздільним рішенням суддів та здобув чемпіонський титул. Дерев’янченко теж не залишився із порожніми руками - у 2019-му році на українця чекає ще один претендентський бій. Крім того, наш боксер отримав кілька вигідних пропозицій від трансляторів та незабаром має підписати вигідний контракт.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.22
    Купівля 39.22
    Продаж 39.74
  • EUR
    Купівля 42.13
    Продаж 42.82
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
8 травня
20:35
У Британії для дітей запровадять обмеження на користування соцмережами
20:24
Кирило Буданов (в центрі)
Російська пропаганда намагається зобразити Буданова конкурентом Зеленського
20:09
8 ТРАВНЯ ОЛЕКСІЙ ЗБИВ СВОЮ ДРУГУ РАКЕТУ З ПЗРК «ІГЛА»
Воїн Херсонської зенітної ракетної бригади збив крилату ракету з ПЗРК "Ігла"
20:08
OPINION
Костянтин Москалець
Мовчання моря пам’яті
20:05
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росія атакувала Україну щойно виробленою ракетою X-101. Колонка Сергія Згурця
20:04
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил Євлаш розповів, чому літаки окупантів скидають бомби на територію РФ
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 805-го дня війни: посли ЄС висловились за використання російських активів на підтримку України, а Велика Британія завдасть дипломатичного удару РФ
19:57
Інгріда Шимоніте
Литва не депортуватиме чоловіків призовного віку в Україну
19:57
ракета "Довгий Нептун"
Українські війська вдарили по 3 засобах ППО росіян, на фронті відбулось 121 бойове зіткнення
19:51
Георгіївська стрічка
Окупанти погрожують бердянцям ув'язненням за псування георгіївської стрічки
19:46
Оновлено
Вогонь, пожежа
Російська нафтобаза в окупованому Луганську горіла всю ніч, - журналіст
19:44
КМДА
Київська міськрада перейменувала проспект Правди на честь Європейського Союзу
19:40
Ексклюзив
окупанти танк
Для штурму Харкова армії РФ потрібно 100-тисячне військо, - полковник ЗСУ Черник
19:37
Microsoft
Microsoft побудує в американському штаті Вісконсін дата-центр вартістю $3,3 млрд
19:30
Київщина, прикордонники
На Київщині викрили осіб, які розповсюджували наркотики серед військових
19:28
Віктор Орбан
"Нам важлива позиція Угорщини": Зеленський запросив Орбана на Саміт миру
19:26
Ексклюзив
Запоріжжя
За іронією долі окупанти влучили у парк "Перемоги" в Запоріжжі, - депутатка райради Сисоєва
19:22
Руслан Стефанчук
Стефанчук висловився про можливе звільнення міністра Сольського, підозрюваного в оборудках із землею
19:17
Оновлено
Ліна Костенко і Валерій Залужний стали почесними громадянами Києва
Ліна Костенко і Валерій Залужний стали почесними громадянами Києва
19:15
OPINION
Микола Княжицький
Майже півтора року триває розгляд Верховною Радою законопроєкту про заборону російської церкви
19:13
Мірча Луческу
"Динамо" прийняло рішення повернути Луческу, - ЗМІ
19:07
електроенергія
Велика Британія внесе 23 млн євро у Фонд підтримки енергетики України
19:03
Російські хакери
Росія атакує Польщу в кіберпросторі, щоб отримати дані про військову підтримку України, – міністр Гавковський
19:02
Кая Каллас
Прем'єрка Естонії Каллас закликала не переходити на російську мову в розмовах з "неестонцями"
18:57
Мобілізація
Росіяни, впливаючи на українську молодь, намагаються зірвати мобілізацію в Україні
18:34
Україна ЄС
Посли ЄС погодили використання доходів від російських активів для підтримки України
18:11
На фото: Шведський співак Ерік Сааде з палестинською арафаткою
Шведський співак Ерік Сааде порушив правила Євробачення і вийшов на сцену з палестинською арафаткою
18:06
Олег Синєгубов
Росіяни створюють угруповання військ на північ від Харкова, - Синєгубов
18:03
OPINION
Лана Зеркаль
Децентралізована генерація: абсолютно нові для України рішення
17:58
На Дніпропетровщині запустили ділянку магістрального водогону
Лишилися без води після підриву Каховської ГЕС: на Дніпропетровщині запустили ділянку магістрального водогону
17:52
Вінісіус Жуніор, Реал, Ліга чемпіонів
"Реал" - "Баварія": букмекери дали фінальний прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
17:46
військовий квиток, мобілізація
Арахамія розповів про дві моделі економічного бронювання від мобілізації: одну з них точно запровадять
17:44
Оновлено
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
Росія вдарила по житловому району Харкова: кількість постраждалих зросла, серед них 4 дитини
17:42
Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук
Росіяни намагалися штурмувати острів Нестрига, використовуючи гідроцикл, - Плетенчук
17:21
Оновлено
суд обирає запобіжний захід у справі про вбивство підлітка у фунікулері
Убивство підлітка на фунікулері в Києві: слідство встановило, що співробітника УДО ніхто не провокував
17:18
Кевін Спейсі
Кевін Спейсі виграв суд за звинуваченням у сексуальному домаганні
17:14
Давид Арахамія
У "Слузі Народу" озвучили ресурс потенційно мобілізованих ув'язнених
17:14
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав зрадник, який наводив фосфорні снаряди рф на Миколаївщину
Наводив фосфорні снаряди РФ на Миколаївщину: агент росрозвідки отримав 15 років тюрми
17:07
прапор Росії
Велика Британія висилає військового аташе РФ: названо причину
16:57
Василь Ломаченко та Анатолій Ломаченко (праворуч)
"Церква Московського патріархату промиває мізки": український боксер пояснив, у чому проблема Ломаченка
Більше новин