10 найбільших спортивних перемог України у 2018 році

Дмитро Марценишин
25 грудня, 2018 вiвторок
09:08

Еспресо.TV розповідає про найвидатніші досягнення українських спортсменів у 2018 році

Олександр Усик

Бокс

Здобув титул абсолютного чемпіона світу

2018-й рік став найуспішнішим у кар’єрі Олександра Усика. Українець розпочав його зі складного поєдинку проти латвійця Майріса Брієдіса у півфіналі WBSS (Всесвітньої боксерської суперсерії). 27 січня у Ризі у напруженому бою він переміг суперника з перевагою лише у один суддівський голос.

Висновком стало звільнення тренера Сергія Ватаманюка та запрошення для підготовки до фінального поєдинку WBSS найкращого вітчизняного фахівця - Анатолія Ломаченко.

Читайте також: Повєткін, небезпечні британці та екс-чемпіон. Хто стане першим суперником Усика у надважкій вазі

Тандем зіркового тренера та боксера вийшов просто вбивчим. Усик у вирішальному бою у Москві не залишив жодних шансів росіянину Мурату Гассієву та забрав усі чотири титули у першій важкій вазі (до 90,7 кг) - за версіями WBO (Всесвітньої боксерської організації), WBA (Всесвітньої боксерської асоціації), WBC (Всесвітньої боксерської ради) та IBF (Міжнародної боксерської федерації). Таким чином, українець став абсолютним чемпіоном світу - наразі єдиними у професійному боксі.

А у листопаді у Манчестері Усик успішно відстояв титул, нокаутувавши небезпечного британця Тоні Беллью. Наступним кроком українського чемпіона стане перехід у надважку вагу, де він має дебютувати у 2019 році.

Еліна Світоліна

Теніс

Перемогла на Підсумковому турнірі WTA

Українська тенісистка Еліна Світоліна от уже кілька років поспіль входить до світової тенісної еліти. На рахунку українки були численні перемоги на турнірах WTA (Жіночої тенісної асоціації).

Втім, жоден з найпрестижніших турнірів серії Великого Шолому - Відкриті чемпіонати Австралії, Франці США та Вімблдон, досі українці не підкорювалися.

Читайте також: Коли українська тенісистка Світоліна стане першою ракеткою світу

Зате у 2018-му році Світоліна виграла рівнозначні з "великою четвіркою" змагання - Підсумковий турнір WTA, на якому сперечалися вісім найкращих тенісисток сезону. У фіналі українка здолала американку Слоан Стівенс.

Світоліна стала першою у історії українкою, якій вдалося виграти змагання такого високого рівня. На черзі - один з турнірів Великого Шолому.

Дар’я Білодід

Дзюдо

У 17 років стала наймолодшою у історії чемпіонкою світу

Кар’єра Дар’ї Білодід розпочалася приголомшливо. Вже у 16 років вона заявила про себе на дорослому рівні та виграла чемпіонат Європи.

У 2018-му році українка продовжила підкорювати усі немислимі вершин у категорії до 48 кг. Вона у 17 років виграла чемпіонат світу у Баку та стала наймолодшою володаркою золота у історії турнірів. До цієї перемоги Білодід додала золоту нагороди молодіжного чемпіонату світу. А раніше ще й виграла юніорську світову першість. Тож українка встановила небачене раніше досягнення та заволоділа титулами одразу у трьох вікових категоріях.

2018-й рік Білодід закінчила на заслуженій першій позиції у світовому рейтингу.

Олександр Абраменко

Фристайл

Здобув золоту медаль Олімпіади-2018

Олімпіада-2018 була для Олександра Абраменка четвертою у кар’єрі, але досі він вище шостого місця на Іграх не піднімався. Хоча потенціал українського фристайліста був величезний. Не дарма він у 2016-му році здобув Кубок світу із лижної акробатики. Та повністю розкритися Абраменку заважали травми.

Читайте також: Чому золото Олімпіади-2018 може стати для українського фристайлу останнім

До Олімпіади-2018 фристайліст нарешті підійшов без проблем зі здоров’ям, показав свій максимум та виграв золото.

Медаль Абраменка стала єдиною для збірної України у Пхьончхані. Ба більше - це золото лише друге особисте для України за весь час участі у зимових Олімпіадах. Ще одну перемогу у 1994 році принесла Оксана Баюл у фігурному катанні. Крім цього, у 2014 році у Сочі українські біатлоністки стали олімпійськими чемпіонками у естафеті. 

Василь Ломаченко

Бокс

Об’єднав титули WBA та WBO у легкій вазі

Для Василя Ломаченка 2018-й став роком нових викликів. Українець втретє за кар’єру змінив категорію та дебютував у легкій вазі. У травні він зустрівся з одним із найкращих боксерів дивізіону - чемпіоном світу WBA венесуельцем Хорхе Лінаресом. Поєдинок склався для українця непросто - у шостому раунді він вперше у професійній кар’єрі побував у нокдауні. Проте впорався із труднощами та нокаутував суперника у десятому раунді.

Читайте також: Що чекає на Ломаченка після перемоги над Педрасою

А 8 грудня Ломаченко провів свій перший об’єднавчий бій проти чемпіона WBO Хосе Педраси із Пуерто-Рико. Українець відправив суперника у нокдаун, але не зміг завершити поєдинок достроково. Втім, він впевнено виграв за очками та став володарем одразу двох титулів.

Тепер Ломаченко прагне здійснити свою давню мрію та стати абсолютним чемпіоном світу.

Михайло Романчук

Плавання

Виграв чемпіонат світу на дистанції 1500 м

Після тривалої перерви в Україні нарешті знову з’явилися плавці світового рівня. Окрім Андрія Говорова, який є світовим рекордсменом у неолімпійській дисципліні 50 м батерфляєм, це Михайло Романчук, який спеціалізується на довгий дистанціях вільним стилем.

У 2018-му році Романчук здобув цілу колекцію нагород. Влітку на чемпіонаті Європи у Глазго (Велика Британія) він виграв золоті медалі на 400 м, 800 м та срібло на 1500 м. А довершив справу в грудні на чемпіонаті світу на короткій воді у Гуанчжоу (Китай), де переміг із новим рекордом турніру.

Для збірної України це золото чемпіонату світу стало першим після шестирічної перерви.

Олександр Гвоздик

Бокс

Став чемпіоном світу WBC у напівважкій вазі

Олександр Гвоздик йшов до чемпіонського титулу набагато довше за своїх друзів по збірній України - Василя Ломаченка та Олександра Усика. Але у 2018-му році він нарешті отримав довгоочікваний титульний бій.

Спочатку в березні Гвоздик переміг француза Мехді Амара та став "тимчасовим" чемпіоном світу WBC. А 1 грудня зійшовся у рингу з повноважним володарем титулу - канадцем Адонісом Стівенсоном.

Читайте також: 10 фактів про українського боксера Гвоздика, який б’ється за чемпіонський титул

Запеклий поєдинок у Квебеку закінчився важким нокаутом Стівенсона із жахливими наслідками. Канадець кілька тижнів перебував у комі. Врешті він прийшов до тями, але через операцію на мозку не відчуває праву половину тіла.

Попри гіркий присмак від перемоги, Олександр Гвоздик став четвертим чинним українським чемпіоном світу з боксу та готується у 2019 році об’єднати пояси.

Олег Верняєв

Спортивна гімнастика

Після операції виграв срібло чемпіонату світу

Олег Вреняєв розпочинав 2018 рік на лікарняному ліжку - гімнаста давно турбувала хронічна травма плеча, тож була необхідна операція. Очікувалося, що через хірургічне втручання українець пропустить весь сезон, однак він відновився швидше, повернувся у вересні та поїхав на чемпіонат світу.

І зробив це не просто заради участі, а одразу здобув срібну нагороду в своїй коронній дисципліні - вправах на брусах. Тому можна не сумніватися, що коли Верняєв набере оптимальну форму, то знову буде боротися за медалі у багатоборстві та допоможе збірній України у командних змаганнях.

Артем Далакян

Бокс

Став чемпіоном світу WBA у найлегшій вазі

Артем Далакян у 2018-му році здійснив неймовірний прорив. Український боксер скористався шансом усього життя у лютому, коли отримав право на бій за вакантний титул WBA проти екс-чемпіона світу Брайана Вілорії. Ним він скористався сповна та впевнено переміг американського ветерана.

Читайте також: Двічі втікав від війни та скористався шансом. Хто такий новий чемпіон світу з боксу з України Артем Далакян

У червні та грудні Далакян двічі успішно захистив титул, здобувши дострокові перемоги над Сірічаї Тайєном з Таїланду та Грегоріо Леброном з Домініканської Республіки. При чому, зробив це боксер в Києві, вперше за довгі роки привізши чемпіонські бої до України.

Юлія Джима

Біатлон

Перемогла у індивідуальній гонці на етапі Кубка світу

2018-й рік вийшов неоднозначним для Юлії Джими. Вона розпочала олімпійський сезон медалями на етапах Кубка світу, проте до головного старту чотириріччя у Пхьончхані підійшла у поганій формі, оскільки перед Іграми перехворіла.

Збірна України, яка їхала до Південної Кореї у статусі олімпійських чемпіонок-2014 у естафеті, Ігри-2018 провалила.

Читайте також: Олімпійська чемпіонка Джима йде з біатлону. Чому на збірну України чекають важкі часи

Розчарована невдачею Джима навіть оголосила про завершення кар’єри, але її вмовили залишитися. Біатлоністка зробила це на певних умовах - вона тренується окремо від команди із чоловічою збірної Словенії, яку очолює екс-тренер збірної України Урош Велепець.

Та найголовніше, що це дає результат. У грудні на стартовому етапі Кубка світу у словенській Поклюці Джима виграла гонку на 15 км та здобула перше у кар’єрі особисте кубкове золото. До цього у неї були лише естафетні перемоги.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
Більше новин