10 фактів про українського боксера Гвоздика, який б’ється за чемпіонський титул

Дмитро Марценишин
29 листопада, 2018 четвер
09:10

Олександр Гвоздик перебуває у кроці від того, аби стати новим українським чемпіоном світу з боксу серед професіоналів

1 грудня у Квебеку Олександр Гвоздик проведе проти канадця Адоніса Стівенсона найважливіший бій у кар’єрі. Українець спробує відібрати у 41-річного чемпіона титул WBC (Всесвітньої боксерської ради) у напівважкій вазі (до 79,4 кг).

"Еспресо" розповідає найважливіші факти про боксера, який може стати новим українським чемпіоном світу серед професіоналів.

Розпочинав у кікбоксингу

Батько Олександра Гвоздика був великим фанатом боксу та змалечку почав долучати сина до улюбленого виду спорту. Вже у 5 років у Сашка з’явилися перші боксерські рукавички, але до боксу у хлопця душа не лежала. Він марив східними єдиноборствами, а після перегляду фільму "Кікбоксер" з Жаном-Клодом Ван Даммом помчав з однокласником записуватися у секцію кікбоксингу.

На щастя для Олександра, у харківській секції кікбоксерів та боксерів готував один тренер, який переконав юнака зосередитися на боксі. Проте й своє перше захоплення Гвоздик остаточно не облишив та проводив кікбоксерські поєдинки до 20-річного віку.

Кидав бокс у 20 років

У 2007-му році кар’єра Олександра Гвоздик могла безславно закінчитися. Він одружився, а коли завагітніла його дружина, вирішив залишити бокс, зайняття яким не дозволяли прогодувати родину.

Читайте також: Топ-5 нових зірок українського боксу

Півроку Гвоздик працював охоронцем у нічному клубі, де платили пристойніші гроші. Але, тренер Едуард Карницький переконав Олександра, що на рингу на нього чекає велике майбутнє та вмовив повернутися.

Вже за два роки Гвоздик виграв усі змагання, у яких брав участь та пробився до збірної України. Незабаром вона прогриміла на весь світ, завдяки перемогам Олександра Усика, Василя Ломаченка, Євгена Хитрова, Тараса Шелестюка та самого Гвоздика.

Здобув бронзу Олімпіади-2012

null

Спершу у збірній України у Олександра Гвоздика справи йшли не найкращим чином. На чемпіонатах світу та Європи боксеру, який виступав у категорії до 81 кг, не вдавалося досягти помітних успіхів.

Втім, Гвоздику вдалося здобути путівку на Олімпіаду-2012 у Лондоні, де він скористався своїм шансом та здобув бронзову нагороду. Олександр був здатен на більше, однак у півфіналі судді віддали суперечливу перемогу казахстанцю Адильбеку Ніязимбетову.

Гвоздик зізнається, що після Ігор у Лондоні його життя перевернулося з ніг на голову. Разом із партнерами по збірній вони перетворився на справжніх зірок.

Бився за "Українських отаманів"

Ще до успіху на Олімпіаді, Гвоздику довелося скуштувати хліба у напівпрофесійній Всесвітній серії боксу, де він виступав за московське "Динамо". Це був новий досвід - із жорсткішими, ніж у любителів рукавичками, більшою кількістю раундів та безкомпромісністю, наближеною до боїв профі.

Читайте також: Найкрутіший боксер світу пішов на пенсію, а виграти від цього може українець. Історія шансу Олександра Гвоздика

Тому, коли восени 2012 року надійшла пропозиція від новоствореного клубу "Українські отамани", Гвоздик довго не думав. Та команда із Гвоздиком, Усиком та Ломаченком у першому ж сезоні здійснила фурор у Всесвітній серії та дійшла до фіналу. Що стосується персонально Гвоздика, який виступав у категорії до 85 кг, то у напівпрофесійній лізі він виграв усі свої дев'ять боїв.

Виступає за одну промоутерську компанію із Ломаченком

null

Олександр Гвоздик перейшов у професіонали у 2014 році та майже одночасно із Василем Ломаченком підписав контракт із Top Rank - однією із найвпливовіших промоутерських компаній світу на чолі з Бобом Арумом.

Гвоздик не є головною зіркою Top Rank та перебуває у затінку таких топ-боксерів, як Василь Ломаченко та Теренс Кроуфорд. Проте українському боксеру забезпечили пристойний рівень суперників та за 15 боїв довели його до чемпіонського поєдинку.

Окрім того, його бої постійно транслюються на американському телебаченні. Показували навіть дебютний поєдинок українця проти Майка Монтойї у андеркарті мегафайту між Менні Пак’яо та Тімоті Бредлі.

Постійно живе у США

Олександр Гвоздик одразу після початку професійної кар'єри переїхав із сім’єю до США. Відтоді боксер із дружиною Дар’єю та дітьми Дмитром, Михайлом та Анною живе поблизу Лос-Анджелеса у місті Окснард на Тихоокеанському узбережжі.

Гвоздик зізнається, що у Каліфорнії є усе необхідне для життя, тренувань та відпочинку. В Україні він буває рідко. Цього літа Олександр приїхав на батьківщину після дворічної перерви. Окрім іншого, Гвоздик допомагав Олександру Усику в підготовці до бою проти росіянина Мурата Гассієва у якості спаринг-партнера.

Переміг трьох екс-претендентів на титул

null

Найпродуктивнішим у кар’єрі Гвоздика видався 2016 рік, за який він зміг здолати одразу трьох боксерів, які мали за плечима чемпіонські бої. Спочатку Гвоздик нокаутував француза Наджиба Мохаммеді. Потім здобув нервову перемогу технічним нокаутом над американцем Томмі Карпенсі, побувавши у першому раунді у нокдауні. Та достроково виграв у малавійця Айзека Чілемби.

Читайте також: Гвоздик – Бейкер. Все про бій, що виводить українця на найкращого боксера світу

Після цього Гвоздику пророкували швидкий титульний бій. Але лідери напівважкого дивізіону росіянин Сергій Ковальов та американець Андре Ворд займалися з’ясуванням стосунків між собою, а інший чемпіон - Адоніс Стівенсон проводив по бою на рік. Тому чемпіонського поєдинку довелося чекати майже два роки.

Став співавтором "українського потрійного удару"

Цей час не минув для Олександра Гвоздика даремно.

8 квітня 2017 року він став учасником унікального вечора боксу у американському Оксон-Гіллі, під час якого на ринг вийшли одразу троє найкращих українських боксерів.

Василь Ломаченко примусив здатися американця Джейсона Сосу. Олександр Усик переміг за очкам іншого боксера зі США - Майкла Хантера. А найефектнішу перемогу здобув Гвоздик, який декласував кубинця Юнієскі Гонсалеса, нокаутувавши його у третьому раунді.

Показово, що Гвоздик вийшов на ринг пізніше за Усика, хоча на кону в його поєдинку не стояв чемпіонський титул. На той час він був, дійсно, відоміший за співвітчизника у США. Щоправда, зараз ситуація змінилася і Гвоздику знову потрібно наздоганяти абсолютного чемпіона світу.

Є тимчасовим чемпіоном світу

null

Олександру Гвоздику довелося довго чекати на чемпіонський бій проти Стівенсона. Оскільки канадець тривалий час не проводив обов’язкового захисту титулу, WBC призначила для українця бій за звання тимчасового чемпіона світу.

Читайте також: Бій Гвоздик - Амар. Чому Україна отримає ще одного чемпіона світу з боксу

Суперником Гвоздика став маловідомий француз Мехді Амар. Попри загальні очікування, бій не став для українця легкою прогулянкою. Він тривав усі 12 раундів та завершився перемогою нашого боксера за очками. Гвоздик не зміг пристосуватися до суперника, припустився безлічі помилок та назвав цей поєдинок найгіршим у кар’єрі.

Працює з екс-тренером Майка Тайсона

Висновки із невдалого бою були зроблені кардинальні. Гвоздик звільнив тренера Марка Контрераса, з яким працював із самого початку професійної кар’єри.

Новим тренером українця став Тедді Атлас. Фахівець, який допоміг Касу Д’Амато відкрити світу молодого Майка Тайсона. Проте із майбутньою легендою боксу Атлас розстався зі скандалом. Він ледве не пристрелив Тайсона, який чіплявся до його племінниці та після конфлікту більше його не тренував.

Натомість Атлас продуктивно попрацював з кількома іншими відомими важковаговиками - американцями Майклом Мурером, Шенноном Брігсом, Кірком Джонсоном та росіянином Олександром Повєткіним.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:57
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:43
Ван Ї
У Китаї заявили про зростання "негативних факторів" у відносинах зі США
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
На фото: У Китаї під час виступу померла співачка
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
Більше новин