Чеченський суд почав розгляд "справи УНСОвців"

Дмитро Гомон
26 жовтня, 2015 понедiлок
16:08

Сьогодні в Грозному починається суд над українськими націоналістами Карпюком і Клихом, з яких вибили зізнання про нібито участь Яценюка в чеченській війні. Еспресо.TV вирішило нагадати, як виникла "справа УНСОвців" і в чому вона полягає

Росія запустила гучне судилище, мета якого – змалювати чергову пропагандистську картинку того, як "злі бендерівці" нищили російських солдат під час першої війни у Чечні.

Україна цілий цілу добу сміялася й малювала фотожаби про "бойового кролика" після того, як 8 вересня в інтерв'ю "Российской газете" голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у 1990-х роках воював проти російських військових у Чечні.

Та згодом стало зрозуміло, що не все так смішно в цій історії. Заява Бастрикіна стала наслідком катування й вибивання свідчень з полонених українців – Миколи Карпюка й Станіслава Клиха.

На щастя, в них з'явилися гарні адвокати. Зокрема, Карпюка взявся захищати Ілля Новіков – той самий, що вже захищає українську льотчицю Надію Савченко. Також у нього є адвокат з Чечні Докка Іцлаєв, який працював у правозахисному центрі "Меморіал". Клиха захищає адвокат Марина Дубровіна, яка теж співпрацює з "Меморіалом".

Справа УНСОвців

Карпюк на той момент, коли його полонили, був другою людиною в УНА-УНСО після Юрія Шухевича. Клих навпаки побував у лавах УНСО незначний час у 1996-му. Є припущення, що його взяли "для масовки".

Можна сміливо прогнозувати, що російська пропаганда зараз активно підхопить цю справу. Карпюка й Клиха зобразять вбивцями російських солдат. Хоча достеменно навіть невідомо, чи були вони у Чечні хоч раз.

За допомогою катувань з українців вибили свідчення про те, що з ними в Чечні воювали ще й інші розкручені в Росії українські націоналісти: Дмитро Корчинский, Дмитро Ярош, брати Андрій та Олег Тягнибоки.

А "вишенькою на торті", як висловлюються блогери, стала згадка про участь у війні Арсенія Яценюка.

За словами Бастрикіна, український прем'єр воював у загонах "Арго" та "Вікінг" під керівництвом покійного Олександра Музичко (Відомого також як Сашко Білий. – Авт.).

Операція ФСБ

Про те, як Клих і Карпюк опинилися в російському полоні – то окрема історія.

Станіслава Клиха затримали 8 серпня 2014 року в готелі у місті Орел. Там він зустрічався зі своєю дівчиною, з якою познайомився в Криму. Пізніше вона говорила, що нічого не знає про затримання і Станіслава бачила лише добу. Клих викладав історію в Київській транспортній академії, брав участь у Євромайдані. Скидається на те, що після реєстрації в готелі за українським паспортом на Клиха вийшли фсбшники, бо він перебував у списку тих, хто був членом УНА-УНСО.

Історія про затримання Карпюка набагато складніша. Його взяли після перетину кордону з Росією 17 березня 2014 року.

З'ясувалося, що Карпюк брав участь у зустрічі очільників сил, які увійшли до "Правого сектору". Радились, як запобігти анексії Криму. До чого дійшли - свідчення розходяться. Та в результаті Карпюк поїхав до Росії говорити з кимось із наближених до Путіна осіб. Одразу після перетину кордону його затримали.

Карпюка супроводжував на той момент керівник Київської обласної організації "Правого Сектору" В’ячеслав Фурса. Його теж затримали, але звільнили за 15 діб завдяки втручанню Медведчука. Ця деталь разом із багатьма іншими викликає багато питань щодо ролі Фурси у полоні Карпюка.

Журналістка Настя Станко, яка присвятила дослідженню справи Карпюка й Клиха багато часу, писала у своєму профілі на Facebook: "Вийшло, що Миколу таки підставили".

Схожий висновок зробив і адвокат Ілля Новіков. У своєму блозі на "Эхо Москвы" він пише, що Карпюк став жертвою чекістської провокації.

А далі були тортури. І Клих, і Карпюк їх детально розписали в листах до Європейського суду з прав людини. Їх били током, підвішували, били. Таким чином з них вибили потрібні свідчення про те, що вони не тільки самі воювали в Чечні, але й бачили там Яценюка.

Після того, як Микола Карпюк зрозумів, що обмовив невинних людей, він навіть намагався покінчити життя самогубством. Та цвях, який він знайшов у камері, в нього відібрали. А потім у нього з'явився нормальний адвокат. Зараз обоє вже відмовились від своїх свідчень.

За весь час перебування за гратами до Карпюка й Клиха не пускали представників українського посольства.

"За всі ті 18 місяців, що вони (Клих і Карпюк. – Авт.) перебувають у СІЗО, від наших дипломатів було 21 звернення про дозвіл їх відвідати, та нам відмовили. До них лише нещодавно допустили адвоката", - розповів в інтерв'ю Еспресо.ТВ генеральний консул Генконсульства України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко.

Напад і захист

Уся справа будується на свідченнях одного єдиного свідка – українця Олександра Малофеєва. Це людина, як то кажуть "складної долі". Але, що, напевно стало ключовим для слідчих, у нього на тілі є наколки з тризубами, свастиками та символікою УНА-УНСО.

Відомо, що Малофеєв жив у Криму. Вчинивши там кілька розбійних нападів, він потрапив до в'язниці, відсидів і поїхав до матері в Новосибірську область Росії. Там у 2009-му за вбивство жінки під час розбійного нападу та суміжні злочини він отримав 23 роки тюрми. А згодом його залучили ще й до справи про унсовців, які воювали в Чечні.

Адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна розповідала, що Малофеєв вже 6 років сидить в одному із СІЗО Челябінська. Він наркозалежний, в нього туберкульоз, ВІЛ 4 стадії, гепатит В і С. Зрозуміло, що змусити його до потрібних свідчень – нескладна справа.

Малофеєв вже визнаний Шатойським районним судом Чечні винним у вбивстві російських солдат. Йому дали 24,5 роки – з урахуванням попереднього строку. Малофеєв пішов на угоду зі слідством і дав потрібні свідчення.

"Ну, наприклад, взяти по тому ж першому штурму Грозного зі мною був той же Микола Карпюк, Музичко, Корчинський Дмитро, Клих, брати Тягнибоки, Яценюк, який в даний момент прем'єр-міністр України", - розповідав закусюючи губу Малофеєв журналістці "Грозный-ТВ".

Олександр Малофеєв

Що тішить, адвокатам Карпюка й Клиха вдалося домогтися суду присяжних. На них, як вважають юристи, тиснути важче, аніж на суддю.

І Карпюк, і Клих настроєні по-бойовому. Так, Маріна Дубровіна на запитання "Громадського ТБ", які терміни може просити обвинувачення, сказала: "Ну, точно у нас будуть більші, ніж у Сенцова (його засудили на 20 років. – Авт.), але я кажу Стасу: ми не маємо здаватись".

Не здається і Карпюк. Ілля Новіков написав у блозі, що українець – "міцний козарлюга з розумними колючими очима".

Вдалося перекинутись двома словами з нашими хлопцями. Стас Клих показав результати вибивання свідчень з них. Закипіла кр...

Posted by Віра Савченко on Monday, October 26, 2015

Сестра Надії Савченко Віра вже опублікувала перше фото з процесу над Клихом і Карпюком.

Будемо сподіватись, що українське МЗС не залишиться осторонь цього процесу і допоможе закидати російський суд доказами невинності Карпюка й Клиха. Поки що ж міністр закордонних справ написав твіт на підтримку українських в'язнів.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
01:55
Оновлено
ЗРК С-300 РФ
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
Більше новин