Бійтесь і купуйте. 7 інформаційних пасток, які навмисно змушують нас панікувати під час пандемії

Оксана Мороз
23 березня, 2020 понедiлок
17:37

Під час пандемії коронавірусу українців одночасно обробляють ще й сотні різних інформаційних вірусів. Вони стосуються переважної більшості сфер життя, від акцій в супермаркетах до заяв політиків

Зміст

Їхня інтенсивність стрімко зростає в періоди невизначеності, нестабільності, кризи. Маніпулятори розуміють, що це - їхній золотий час. Люди розгублені, дезорієнтовані, поглинають інформацію тонами. Саме час отримати свою вигоду, розхитати ситуацію в країні, змінити розстановку сил і так далі.

Ми живемо саме в такий час. Щоб пройти його без паніки варто знати найпоширеніші типи інформаційних вірусів, які зараз запускають.  

Тип 1. Викривлення реальної ситуації

Наприклад ситуація з літаком “Мілан-Київ”:

Ввечері 12 березня блогер Антон Гура почав ФБ-трансляцію із салону літака “Мілан-Київ”. З його слів, у літаку є хворі, що хворі навмисне приймають ліки, щоб збити температуру і пройти скрінінг. Закінчується відео тим, що трьох людей забирає швидка, а інших відпускають.

Упродовж усього відео лунає декілька однакових мотивів коронапаніки: “Якщо нас всіх звідси випустять, забудьте про карантин. Наша країна не готова. Всім на вас начхати” і 2На літаку 100% є коронавірус»”.

За ніч відео зібрало мільйон переглядів і десятки тисяч поширень. Випуск “Право на владу”, де Гура наново розповів усю історію, - понад 50 тис. переглядів лише на YouTube

В основі таких інформаційних вірусів лежить ключова проблема, яка хвилює суспільство - пандемія COVID-19. Розхитування ситуації проходить у двох діаметральних напрямках - паніка та ігнорування проблеми. 

Кожен з них є однаково загрозливим для суспільства. Панікери заражають інших психологічно і включають інстинкт самозбереження, який провокує людей на непередбачувані дії (ситуація в Нових Санжарах). Інші ж ігнорують заходи гігієни та карантину, розносячи коронавірус. 

Це два типові сегменти, які завжди виникають в перші тижні-місяці настання кризової ситуації. Це добре знають маніпулятори й крутять ними так, як їм потрібно щоб:

  • заробити на товарах першої необхідності, доларі (курс буде рости), специфічних товарах (маски, дезінфектори, спирт тощо). Для цього вкидаються емоційні матеріали, які нагнітають ситуацію, не даючи при цьому об'єктивної та цілісної картинки. Це включає паніку, породжує дефіцит, ціни піднімаються і так далі. 
  • збільшити кількість заражених та більше дестабілізувати ситуацію на другому етапі кризи (коли всі зіштовхнуться з реальністю проблеми). Для цього поширюється інформація з конспірологічними теоріям, які нівелюють існування проблеми та вказують на її штучне і контрольоване походження. “Коронавірус біологічна зброя для знищення пенсіонерів”. “Це  - зброя у економічній війні Китаю та США”. “Це - змова фармацевтів2. Та ще сотні інших пояснень, в які охоче вірять люди без інформаційного імунітету в умовах тотальної недовіри до влади.

Кому це вигідно? Всередині країни - це виробники дефіцитних товарів та їхні продавці. Спекулянти, які хочуть заробити на ситуації. Зовні - Росії, агресору вигідна будь-яка нестабільність.

Як розпізнати? Типові маркери:

  • Анонімність інформації (спікер не вказаний або вказаний так, що його не можна ідентифікувати й перевірити достовірність “Юрій / китайські лікарі”); 
  • Розповсюдження через сайти-помийки;
  • Анонімні повідомлення в месенджерах (в батьківських чатах та чатах мешканців будинку);
  • Емоційні заголовки в ЗМІ (смертельний вірус вбив 500 людей);
  • Штучна популяризація ботами. Якщо боти взаємодіють з постом, то хтось хоче за рахунок великого числа вподобань включити ваш стадний інстинкт - багато людей вподобали, значить, це - правда.

Тип 2. Загроза особистій безпеці

Наприклад розпилення дезінфектора:

null

Ці інформаційні віруси базуються на речах, які напряму загрожують життю чи здоров'ю людей. Як правило, таку інформацію поширюють не офіційними каналами - пересилають в особисті повідомлення чи чати. Це має підкреслити її ексклюзивність і додати довіри на фоні тотальної недовіри правоохоронній системі та державі.

Такі маніпуляції балансують на межі конспірології та ціляться в людей старшого віку, які добре пам'ятають СРСР, де особисті інсайди були одним з основних джерел істини. 

Кому вигідно? Як правило, замовник зовнішній - країна-агресор. Так вона розхитує ситуацію. Внутрішні маніпулятори використовують такі інструменти у випадках, коли потрібно налякати людей та залишити їх дома. Зокрема, багато подібних фейків поширювалися під час Майданів.

Як розпізнати? Основні маркери:

  • немає джерела;
  • є опис загрози та чітка рекомендація, як її можна уникнути чи мінімізувати;
  • розповсюдження в СМС, особистих повідомленнях, групах, месенджерах.

Оскільки розповсюдження завжди охоплює великі групи людей, інформація доволі швидко потрапляє в ЗМІ. Їх реакції типові:

  • сміттярки тиражують з емоційними заголовками на кшталт “киянам не можна виходити з дому, є загроза”;
  • справжні ЗМІ відразу публікують спростування.

Тобто після отримання такої “ексклюзивної” інформації потрібно одразу перевірити її в ЗМІ, що дотримуються журналістських стандартів чи на ресурсах, що декодують фейки (посилання нижче). Якщо не одразу, то за кілька годин ви знайдете спростування на цих ресурсах. 

Тип 3. Медицина

Наприклад в Італії знайшли ліки від коронавірусу:

В Італії заявили про позитивний результат лікування хворих на коронавірус препаратом проти ревматоїдного артриту “Тоцілізумаб” (Tocilizumab) виробництва фармацевтичної компанії Roche.

Лікарні відправили запити в Італійську медичну агенцію (AIFA) про затвердження такого плану лікування.

Про це повідомив Вінченцо Монтесарчіо, фахівець із інфекційних захворювань у лікарні Котуньо в Неаполі, пише “Обозреватель” з посиланням на La Repubblica.

За його словами, упродовж вихідних, 14-15 березня, четверо пацієнтів, що надійшли в лікарню Котуньо в Неаполі з діагнозом COVID-19, отримували лікування протиартритним препаратом “Тоцілізумаб”.

Це стало наслідком наукового експерименту, протокол якого був схвалений на державному рівні. Загалом вже 11 осіб у Неаполі лікували не за призначенням згаданим препаратом, і результати вражають.

Наприклад Декасан ліки від коронавірусу

null

В мирний час цей тип інфовірусів кишить меседжами антивакцинаторів та виробників плацебо. Під час поточної пандемії, тут домінують ліки від коронавірусу. Живильне середовище - бажання людей отримати ліки від хвороби, яка стоїть на порозі. Відповідно - все, що називається ліками чи запобіжним заходом - сприймається на віру. 

Виробники миттєво змінюють призначення традиційних засобів на “Мазь для носа від коронавірусу”, “Концентрована рідина від коронавірусу” тощо. 

Люди керуючись принципом “краще перестрахуватися”, купують все, що має в назві словосполучення “від коронавірусу”. 

Кому вигідно? Виробником та продавцям. Тим, хто заробляє на людських страхах та відсутності офіційних протоколів лікування. 

Як розпізнати? Слідкувати за офіційними джерелами МОЗ та ВООЗ. Там чітко пишуть - ліків немає, протоколи лікування симптоматичні. 

Якщо б хтось вже знайшов ліки, вакцину від коронавірусу і вони дійсно були дієвими, то його ім'я не сходило б з шпальт та екранів всіх ЗМІ світу. Натомість інформація про поточні “ліки” передається тишком-нишком, переважно в рекламних повідомленнях чи на маркетплейсах типу OLX, PROM та інші. 

Тип 4. Дискредитація держави та її інститутів

Наприклад фейкові служби видачі необхідного незахищеним категоріям громадян

null

Дані інформаційних вірусів базуються на соціальних обіцянках, які дуже потрібні людям, особливо малозахищеним верствам. Відміна комунальних платежів, медичний огляд, роздача масок, масове тестування на коронавірус тощо.

Розповсюдження, як і у випадку з безпековими маніпуляціями, також йде не офіційними каналами. Основні - чати та особисті повідомлення, рідше відкриті групи у соціальних мережах. Тут дотримується межа між ексклюзивністю та офіційністю інформації.

Ціль - дати надію людям, а потім коли вони зіштовхнуться з реальністю, викликати невдоволення та гнів. Людина, особливо старшого віку, вірить першій інформації, яку почула щодо цієї теми. А ще вона хоче повірити в те, що хтось таки про неї дбає.

Ціль - викликати хвилю невдоволення владою.

Кому вигідно? Всередині країні - опозиційні сили, зовні - Росія. Це фокусне розхитування ситуації в країні, направлення на розвиток запиту на зміну влади. 

Як розпізнати? Основні маркери:

  • є соціальна обіцянка, яка має значний запит у суспільства;
  • як правило, вказано, хто її дав (державний орган, політик тощо);
  • розповсюдження в СМС, особистих повідомленнях, групах, месенджерах.

Перше, що потрібно, перевірити цю інформацію на офіційному сайті тих, хто “пообіцяв”. Варто пам'ятати, що якщо резонансні соціальні заходи дійсно приймаються, то влада, задля власного піару, розказує про них з кожної праски. 

Тип 5. Фінанси

Приклад з благодійністю

null

Приклад з виманюванням грошей

Пропонують відповісти на кілька питань. Далі треба перерахувати 155 гривень, а вже потім отримати винагороду в десятки тисяч гривень.

null

В основі цих інформаційних вірусів жалісливість українців та бажання отримати легкі гроші. Це - живильне середовище використовують постійно, особливо воно активізується під час кризових ситуацій. Так під час Революцій діяли десятки шахрайських фондів на допомогу Майдану, потім вони перефарбувалися на допомогу Армії, тепер їх новий золотий час - боротьба із коронавірусом. 

Вони мають промовисті назви, проте не завжди є сайт, а якщо і є то з мінімумом інформації про фонд, його засновників тощо. Як правило, якщо Фонд реальний і дійсно благодійний, про це гучно говорять лідери думок, відомі волонтери, журналісти. А крім гучної назви в нього є регулярна звітність.

Інший вектор - пообіцяти великі гроші, попросивши за це малі. Це від творців “ви отримали спадщину від нігерійського принца, заплатіть 100 доларів за її оформлення”. В таких випадках люди без інформаційного імунітету готові віддати гроші, керуючись принципом “хто не ризикує, той не п'є шампанське”. Та й суму, як правило, просять незначну.

Кому вигідно? Це типові шахрайські схеми.

Як розпізнати? За описаним вище паттерном. 

Крім нього, варто загуглити запропоновану пропозицію. Шахраї заробляють на обороті, тобто просять пожертв, пропонують “заповнити анкету” у тисяч людей. Серед них точно вже був хтось, хто описав її реальну суть. До того ж, такі схеми не мають кордонів. 

Тип 6. Магічні таблетки

Наприклад лікування коронавірусу алкоголем, сексом та лазнею.

Народна депутатка від фракції “Слуга Народу” Єлизавета Богуцька вважає, що у боротьбі з коронавірусом SARS-CoV-2 ефективними будуть алкоголь, лазня і секс.

“Якщо високі температури вбивають Корону (коронавірус — ред.), то народу необхідні регулярна лазня, алкоголь і секс”, — написала вона у своєму Facebook.

Водночас депутатка уточнила, що не рекомендує проводити три процедури разом: “Можна померти від серцевої недостатності”.

Наприклад продажі “фуфломіцину”

Шахраї інсценували скандал про жадібного фармацевта, який “зажав” від пенсіонерів “рятівні” ліки. Але “знайшлися” шляхетні чиновники, що поставили скупердяя на місце і повернули нужденним чудодійний препарат. Ще й з шаленою знижкою — “мерщій замовляйте!” 

Людям пропонуються прості рішення складних проблем. В нинішній ситуації це ускладнюється тим, що не має офіційного лікування і кожен у кого є доступ в інтернет пропонує свої варіанти.

Люди найбільше вірять в два вектори:

  • прості народні засоби. По-перше, українці звикли ними все лікувати, по-друге, це те що їм доступне. 
  • таємні засоби, які існують але тримаються в секреті.

Кому вигідно? Тут дуже широкий спектр - від людей які прагнуть кількахвилинної слави чи трафіку, до реальних псевдоцілителів з досвідом, які ще вчора продавали гриби, які лікують рак.

Як розпізнати? COVID-19 новий вірус. Зараз всі ключові лабораторії світу працюють над тим, щоб вивчити його, знайти вакцину, протокол лікування. Всі останні і реальні новини сконцентровані в доказовій, а не альтернативній медицині. Якщо з'являється найменший прорив - про це пишуть і говорять всі. 

Тип 7. Прогнози астрологів, екстрасенсів та інших псевдонауковців

Наприклад астролог назвав дату закінчення пандемії коронавіруса

Відомий астролог Влад Росс зазначив, що вірус залишить нашу країну, як тільки температура повітря більше +20 градусів. На його думку, найкраще час карантину "пересидіти" в жарких країнах. Для цього найкраще підходять Єгипет або ОАЕ.

"Хочу заспокоїти українців: коронавіруса в нашій країні не буде. Для зодіакального знаку Тільця немає ніяких вказівок на подібні загрози, а Україна, як відомо, під Тільцем. Були передумови очікувати епідемій в країнах, що перебувають під Стрільця (Південна Корея та Італія) і впливом Козерога (Китай)", – сказав астролог.

Влад Росс зазначив, що епідемія буде в Ірані та Іраку. Він вважає, що максимум, нам погрожують поодинокі випадки захворювання інфекцією, так як українці подорожують набагато менше, ніж європейці. До речі, астролог не бачить загрози і від трудових мігрантів, які почали повертатися в Україну.

Особливо в періоди криз та нестабільності, всі хочуть зрозуміти, що буде далі. Коли все закінчиться, як минеться, чого чекати. На цьому нормальному людському бажані спекулюють всі прогнозисти. Особливо стараються астрологи та екстрасенси.

Коронавірус не став винятком.

Кому вигідно? Тим, хто ці прогнози робить (вони отримують хвилинну славу) та медіа, які збільшують свою аудиторію за рахунок таких заяв. 

Як розпізнати? Вірити науці, аналітиці й піддавати сумніву параекспертів. 

Крім перелічених, типів інформаційних вірусів, в кризові періоди активуються традиційні шахраї. В період, коли люди знаходяться під значним психологічним пресом, великим інформаційним галасом, реальною загрозою здоров'ю, матеріальному стану, життю, вони легко піддаються впливу. В цей час особливо прискіпливо потрібно аналізувати всі “вигідні”, “ексклюзивні”, “персональні” пропозиції. У всіх сферах, та від усіх контрагентів. 

Як захиститися? 

Взяти за правило (особливо на піку загострення) читати та керуватися лише офіційними джерелами інформації (сайти МОЗВООЗ) та ЗМІ, які дотримуються журналістських стандартів (рейтинг Інституту масової інформації).

Все решта навіть не відкривати. Якщо бачите заголовок і він вас “затягує” - перевірте джерело за посиланням вище. Якщо це ЗМІ, яке дотримується журналістських стандартів - читайте далі, ні - закриваєте посилання.

Паралельно варто підписатися та регулярно моніторити інформацію на ресурсах Теxty.org.uaПо той бік новинVoxUkraineБезБрехні - вони оперативно розвінчують фейки.

З будь-якою інформацією можна взаємодіяти лише тоді, коли ви переконані, що вона коректна:

  • перевірили джерело за схемою описаною вище;
  • перевірили чи не фейк;
  • прочитали повністю інформацію, а не тільки заголовок;
  • якщо вважаєте її важливою - поширюйте.

Якщо ж інформація недостовірна і викликає у вас подив “Як можна таке писати???”, не взаємодійте з нею. Пам'ятайте, що ваш злий смайл чи гнівний коментар поширюють інформацію.

Якщо ви бачите, що хтось зі знайомих поширив або обговорює недостовірну інформацію (чи інформацію з неперевірених джерел) - спокійно йому особисто це аргументуйте та попросіть видалити допис.

І насамкінець. Подбайте про людей старшого віку. Вони найбільше піддаються інформаційним вірусам, мають мінімальний інформаційний імунітет. Візьміть шефство над своїми батьками, бабусями, дідусями.

  1. Знайдіть час і дайте відповідь на питання, що накопичилися. Не відмахуючись, не узагальнюючи. Аргументуючи і наводячи факти;
  2. Поясніть, чому важлива інформаційна гігієна і до чого призводить її відсутність;
  3. Подивіться, що дивиться, читає і слухає людина;
  4. Поясніть, чиє це ЗМІ і чому це погано чи добре. Сформуйте персональний стоп-лист і шорт-лист ЗМІ;
  5. Домовтеся регулярно обговорювати питання, що виникають навколо інформаційних тем.
Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • Біла Церква
  • USD 41.03
    Купівля 41.03
    Продаж 41.51
  • EUR
    Купівля 44.47
    Продаж 45.19
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 липня
02:31
На фото: Меланія та Дональд Трамп
Дружина Трампа Меланія заявила, що випустить мемуари
01:49
безпілотник, дрон
У РФ заявили про масовану атаку безпілотників на Брянську область
01:25
Румунія, прапор Румунії
Інциденти з російськими "шахедами" в Румунії: прем'єр Чолаку пояснив, чому їх не можуть збивати
00:45
Мін'юст провів перевірку законності нових правил вступу в аспірантуру
00:33
Олімпіада-2024, Париж, Ейфелева вежа
Олімпіада-2024: онлайн-трансляція церемонії відкриття Ігор у Парижі
00:22
фейк
"Україна не може перемогти, не спровокувавши ядерну війну": маніпуляції світових ЗМІ за 26 липня
2024, п'ятниця
26 липня
23:50
Збірна України, Олімпіада-2024, церемонія відкриття
У Парижі відкрилися XXXIII літні Олімпійські ігри
23:27
Оновлено
ЗСУ війна фронт
Від початку доби на фронті відбулося 107 боєзіткнень: ворог концентрується на Курахівському і Покровському напрямках
23:01
Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді
Прем'єр Індії Нарендра Моді може здійснити візит до України в серпні, - ЗМІ
22:49
Міністр фінансів США Єллен
Міністерка фінансів США Єллен розповіла, коли G7 погодить умови кредиту Україні на $50 млрд
22:23
Леді Гага, Олімпіада-2024, церемонія відкриття
Леді Гага виступила на церемонії відкриття Олімпіади в Парижі та виконала пісню французькою мовою
21:58
Дональд Трамп
Деякі республіканці незадоволені вибором Венса кандидатом у віцепрезиденти від Трампа, - The Hill
21:53
Вільям Бернс
Шеф ЦРУ зустрінеться з представниками Ізраїлю, Катару та Єгипту для обговорення питань щодо Гази
21:35
Володимир Зеленський
Має бути зроблене все, щоб посилити наші позиції, - Зеленський про ситуацію на Покровському напрямку
21:28
Ексклюзив
Володимир Огризко
Китайці продовжують гратися з нами, - дипломат Огризко про невідповідність слів та дій Пекіну
21:23
Оленівка - наша Катинь
Військовополонені азовці вперше звернулись до президента України з полону, дружини вимагають їхнього звільнення
21:20
ЛУКОЙЛ
Російський "Лукойл" через зупинку нафтопроводу "Дружба" збільшив експорт нафти морем
21:11
US Department of Defense
Маркарова розповіла, коли F-16 будуть застосовані на полі бою
20:48
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Ситуація на фронті та як протидіяти розвідувальним безпілотникам ворога. Воєнні підсумки тижня
20:32
москва червона площа
На Красній площі в Москві хотів вчинити самопідпал співробітник НДІ, що працює на міноборони РФ
20:15
У матчі між "Епіцентром" і "Минаєм" визначили другого претендента на вихід в УПЛ
20:04
Оновлено
метро Харків
Деімперіалізація та деколонізація: у Харкові перейменували 3 станції метро та 48 вулиць
20:01
OPINION
Борислав Береза
Історія з Чирковим ганебна, але ілюстративна
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 884-го дня війни:  удари по аеродрому в окупованому Криму, ЄС виділив Україні 1,5 млрд євро із заморожених активів РФ
19:37
Міноборони, мобілізація, Резерв+, Оберіг
У Резерв+ можна підвантажувати актуальні дані про бронювання: кому доступна послуга
19:36
Лукойл
Припинення транзиту нафти "Лукойл": Словаччина заявила, що запропонувала Україні технічне рішення
19:10
Оновлено
дрон, БПЛА
Росіяни атакували з дронів Херсон і Кіндійку: поранено 6 людей
19:05
Податки нерухомість
У Мінфіні пояснили, чи можна підвищити в Україні ПДВ замість військового збору
18:59
Ексклюзив
Не схоже на робочий зразок морського дрона: Defense Express про гідроцикл з вибухівкою біля Стамбула, який нібито належить Україні
18:58
ракета "Довгий Нептун"
Російські ракети й дрони містять іноземні компоненти з понад 20 країн, - Інститут судекспертиз
18:55
санкції проти Ірану
Україна та Молдова приєдналися до рішення Ради ЄС продовжити санкції проти Ірану
18:52
безпілотник, дрон
Росія використовує дешеві дрони для виявлення української ППО, - Reuters
18:41
РФ здійснила майже два десятки атак на Нікопольський район за день: тяжко поранено людину
18:31
У 59-й ОМБр завершили службову перевірку після звернення парамедикині Пташки щодо діяльності командира. Що виявили
18:28
окупанти в Криму
У Росії навряд чи закінчиться військова техніка у 2025 році, – розвідка Естонії
18:21
Олександр Лукашенко
У КНДР повідомили, що Лукашенко пообіцяв працювати "над подальшим розширенням співпраці" держав
18:11
Фредерік Бегбедер
Суд відхилив позов проти Фредеріка Беґбедера, звинуваченого у зґвалтуванні
18:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Убивство Фаріон. Чому надмірний піар може зашкодити знайти реального замовника?
18:01
Сергій Жадан
Жадан про військових і цивільних: "Тилу не потрібно соромитися своєї втоми"
17:58
відключення електроенергії
Графіки вимкнень світла 27 липня діятимуть лише 6 годин на добу: подробиці
Більше новин