Чому 24-й батальйон ЗСУ "Айдар" штурмує не ворога, а Генштаб?

9 лютого, 2015 понедiлок
16:48

Як так сталося, що, коли на фронті ціною гірких втрат одні відчайдушно стримують наступ агресора, у тилу у самому Києві під Міністерством оборони інші безкарно розпалюють багаття війни, нібито протестуючи проти рішень Генерального штабу

Що це: диверсія, зрада чи підступи ворога? Відповідь дає розслідування, проведене програмою Еспресо.TV "Репортажі та розслідування" з Артемом Шевченком.

"На позициях у нас и днем и ночью обстрелы, сейчас идет  минометный огонь, с танчиков стреляют, АГСами кроют, подходят даже пешком, приходят гости и со стрелкового оружия, гранатометы идут в ход", - розповідає один з бійців "Айдару" з передової.

І в перших, які воюють на Сході, і в других, які палять шини у Києві, - однакові шеврони на рукавах. "Айдар" названий іменем мальовничої річки на Луганщині та сформований винятково з майданівців як 24-й батальйон територіальної оборони Збройних сил України. Тепер цей підрозділ - спеціальний 24-й штурмовий батальйон. От тільки чомусь деякі його бійці штурмувати вирішили не ворога, а будівлі свого ж Генштабу і Міністерства оборони. 

Причиною цього ганебного дійства стало нібито обурення айдарівців звісткою про нібито розформування їхнього героїчного батальйону. Більш того, колишній командир заявив, буцім-то українським артилеристам наказали стріляти по позиціям "Айдару". Мовляв, свої ж хочуть знищити.   

"Свої в своїх стріляють. Артилерія працює по позиціям батльйону  "Айдар". 92-га бригада залишила свої позиції, а зі старого "Айдару", де дислокуються інші підрозділи Міністерства оборони, був артилерійський вогонь по позиціях батальйону Айдар в місті Щастя", - заявив колишній командир "Айдару" Сергій Мельничук.

Сергій Мельничук

Звісно, бійці “Айдару” постійно знаходяться під обстрілами на передовій. Однак інформацію про умисний дружній артилерійський вогонь айдарівці з передової спростовують.

"Обстріл, дійсно, був учора вночі, обстріл був з боку терористів і сепаратистів, з боку, який контролюється Російською Федерацією", - заявив в.о. начштабу "Айдар" Тімур Баротов.

"Та же 92-я бригада находится в зоне дислокации своей, и, проезжая мимо блокпостов, я видел этих людей, и никаких претензий их к нам и нас к ним не было", - зазначив перший заступник командира батальйону Ігор Ріцько.

Багаття під Міноборони - це вже не перший скандал, пов’язаний з батальйоном. Бійці у камуфляжі із шевронами “Айдару” періодично потрапляли у різні неприємні історії. У фронтовій зоні для них традиційні звинувачення у мародерстві. Але і в тилу встигли відзначитися. Так, зухвало перегородивши Бориспільску трасу, бійці батальйону нападали на інші автомобілі, брали участь у сутичках в центрі столиці, силою допомогали втекти від правосуддя підозрюваному у корупції керівникові "Укрспирту" Лабутіну.  І взагалі, деякі айдарівці "забруднилися" у цілій низці скандалів із силовими захопленнями - як нині кажуть - віджимами підприємств. 

"Керівництво "Айдару" абсолютно створене за фінанси Каськіва, це абсолютно його "дєтіще". Владислав Каськів завжди називав своїм шефом Сергія Володимировича Льовочкіна, він цього не приховує, його оточення не приховує, мені йдуть погрози і далі", – заявив підприємець Олександр Ногачевський.

Але безлади із перекриттям доріг і підпалом шин під міністерством оборони під час наступу противника по всьому фронту стали вже останньою краплею. Фактично організатори цієї ганебної провокації підлили багаття у полум’я війни, зігравши на руку агресору.

Насправді ж батальйон "Айдар" ніхто не розформовував. Провели хіба що формальну зміну номеру військової частини. "Суть заключается в том, что 24-й батальйон так и остается 24-м отдельным штурмовым батальйоном, изменяется только номер названия полевой почты войсковой части, и больше ничего. Все остальное: расположение, техника, люди - все остается на том же уровне. Людям ничего не нужно переоформлять, выходить из одной части в другую, полностью сохраняется денежное довольствие, и штат не меняется", - заявив в.о. командира батальйону "Айдар" Євген Пташник.

Колишній командир батальйону, а нині депутат парламенту, підполковник Мельничук, виявився не готовим поміняти посаду комбата на крісло депутата і робив все, аби зберегти вплив на бойовий підрозділ, проштовхуючи на посаду командира свою людину. Це, власне, і спричинило конфлікт. Та коли це не вдалося -  Мельничук подав рапорт для повернення на військову службу: "Мій рапорт третю добу лежить без підпису. Це доводить ще раз те, що бояться пускати мене на передову, тому що знову будуть плакати міліція, прокурори і судді, які там знаходяться"

Мельничук власне не приховує, що йому більш до вподоби не бойова робота і командування підрозділом на фронті, а конфлікти з міліцією, прокурорами і суддями. Він навіть заявив про готовність відмовитись від депутатства, аби мати всі законні підстави для повернення на військову службу.

"Я написав заяву на міністра оборони і звернувся, щоб мене відновили назад, що я повертаюся в батальйон, прошу повернути мене на попереднє місце служби, що я буду писати заяву про складання депутатських повноважень", - зазначив Мельничук.

Найсумніше те, що бійцям на передовій не принципово, хто стане командиром батальйону: чи то Пташник, чи Мельничук. Їх турбують зовсім не брудні інтриги, а повсякденна бойова робота. Зокрема і те, що значна кількість добровольців досі не оформлені як військовослужбовці Збройних сил.

"У нас есть люди, у которых по два ранения, контузия, они не оформлены. Их вот наши командиры только-только оформили. А они-то приходили, когда Мельничук был. Это что, наша забота?Наша забота - нам дали команду, как было при Мельничуке, как сейчас при другом комбате, дали команду на 29-й пост, все - мы пошли туда. Или еще куда-то послали - куда послали, туда мы и пошли - разницы нет. Но мы не должны заниматься этим", - розповідає командир відділення батальйону "Айдар" Микола Семеняка.

А ось тих своїх колег, які воюють не з терористами, а з Міністерством оборони, бійці "Айдару" чекають на передовій. 

"Не ходите там по Генштабу. Возьмите нормально устав, закон вооруженных сил и прочитайте, кто где должен находиться. Если мы все в "Айдаре", будьте любезны, займите свои места. Мы ж все-таки как-никак вооруженные силы Украины, а не какое-то подразделение, которое бегает, или как нас называют - батальйон "отжим", - розповів боєць "Айдару" з позивним "Малиш".

Наразі ж, за віджим батальйону депутата Мельничука одноголосно виключили з парламентської фракції. Перед цим її лідер Олег Ляшко написав гнівний допис на своїй сторінці у мережі "Фейсбук": "Це горить Міністерство оборони. Підпалили його ті, хто називає себе айдарівцями. Підпалили тому, що колишній командир батальйону Сергій Мельничук, який на моєму горбі став народним депутатом України, вимагає поставити свою людину на посаду комбата. Це диверсія. Під час війни за таке розстріляли б".

А поки в Києві тривають політичні інтриги, справжні захисники-айдарівці гинуть на передовій. Одна з ракет "Граду" у селі Трьохізбенка на Луганщині забрала життя одного з найкращих бійців-айдарівців. 

"Здесь погиб наш побратим Сергей, позывной “Седой”. Прямое попадание. Вот осколки "Града", - розповідають бійці.

“Сєдой” був волонтером, а згодом сам вступив до лав батальйону “Айдар”. Тож хотілося б, аби про героїчний батальйон згадували  за військовими подвигами таких людей, як “Сєдой”, а не за ганебними діями тих, хто у військовий час підпалює власне ж Міністерство оборони.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
У Одесі відбулась щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:07
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
16:59
Іл-76
ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки, - ЗМІ
16:36
повістка
Чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів: відповідь Міноборони
16:12
Роуз Ґоттемюллер
Питання вступу України до НАТО порушуватимуть на липневому саміті у Вашингтоні, - ексзаступниця генсека НАТО
16:10
напад з ножем
Приїхали з'ясувати стосунки: на Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів
16:05
OPINION
Богдан Данилишин
Валютні резерви НБУ витрачає на підтримку гривні
15:37
рф влучила FPV-дроном у вантажний автомобіль
РФ влучила FPV-дроном у вантажний автомобіль біля Вовчанська: важко поранено водія
15:29
обстріл Херсон
Російська армія вдарила ракетою по Херсону: частково зруйновано заклад освіти
15:16
Віола фон Крамон
Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний: заява депутатки Європарламенту фон Крамон
15:10
Оновлено
Голову Броварської РДА Майбоженка заарештували на 2 місяці
15:09
Boeing E-4B
США уклали контракт на суму $13 млрд на розробку наступника "літака Судного дня"
15:04
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Теракт у "Крокус Сіті холі": в Москві заарештували 12-го підозрюваного
15:03
Оновлено
танк Abrams M-1
У ЗСУ заперечують новину Associated Press про нібито відведення танків Abrams з поля бою
15:02
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Ті, хто зайшов у цей клин, - смертники": військовослужбовець ЗСУ Варченко про просування ворога біля Очеретиного
14:36
окупант рф
Британська розвідка назвала основні причини вбивств серед російських військових
14:35
Депутатка ЄП
Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон порадила Україні включити представників опозиції до виконавчих органів влади
14:34
обстріл
На прикордонні Чернігівщини росіяни обстріляли пожежну частину
14:20
Ексклюзив
Роман Безсмертний
Треба формувати спільний бойовий кулак: Безсмертний про Глобальний саміт миру у Швейцарії
14:20
Ексклюзив
Мирослав Чех
Війна на виснаження не на користь Росії, - історик Чех
14:02
В Одесі відкрили тимчасову експозицію, створену з 33-х куль
Зроблена із 33 куль: в Одесі до Великодня відкрили експозицію італійських та місцевих митців
14:02
Віктор Орбан
Через це страждає європейський середній клас, - Орбан заявив, що Україні треба давати менше грошей
13:57
Вокзал в Очеретиному
DeepState каже про втрату двох сіл біля Очеретиного, Генштаб не підтверджує
13:51
міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський
Поразка України призведе до "спеціальних військових операцій" Путіна у Центральній та Східній Європі, - голова МЗС Чехії
13:41
Ексклюзив
Чорне море, Крим
В "Інформаційному спротиві" назвали умови звільнення Криму та інших тимчасово окупованих територій
13:29
Україна Японія
Японія приєдналася до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей
13:26
Україна_Словаччина
"Якщо не уряд, то ми": у Словаччині за 12 днів зібрали понад €3,8 млн на снаряди для України
13:23
Дональд Туск
Одна з російських ракет впала за 15 км від польського кордону, - Туск
13:22
Євген Нищук
"Не обов’язково тільки актори": хто у Театрі Франка отримає бронь від мобілізації
13:11
Катаріна Матернова
"Україна на правильному шляху": посолка ЄС Матернова сподівається на старт переговорів із Києвом у червні
13:08
Кількість хворих на COVID-19 росте
За тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіли понад 100 тис. українців
13:05
Ексклюзив
Мирослав Чех
Історик Чех: політична гра довкола мобілізації викликає подив та відчуття безвідповідальності
Більше новин