Чи зробить Росія Крим енергонезалежним

Катерина Рещук
4 травня, 2016 середа
13:00
Зміст

Росіяни витрачають величезні кошти на енергонезалежність Криму. Та чи справді це робиться для кримчан?

З 1 січня 2016 року анексований Крим відрізаний від електропостачання з України. Після цієї дати росіяни взялися вибудовувати енергонезалежність півострова.

Так, 14 квітня була запущена вже третя з чотирьох анонсованих ниток енергомосту з Росії. На відміну від помпезного запуску першої лінії особисто Володимиром Путіним у Сімферополі, старт третьої був набагато скромнішим і майже не привернув уваги.  

Згідно обіцянок місцевої "влади", тепер, з урахуванням перших двох ниток, надходження електроенергії в Крим має збільшитись до 600 МВт. Чиновники урочисто відзвітували, що загальна електрична потужність на півострові збільшена до 1060 МВт зі 1100 МВт мінімально необхідних.

У Кремлі одразу заявили, що тепер енергетична автономія Криму - вже доконаний факт. Однак, попри задекларовану незалежність кримчани продовжують скаржитися на вимкнення світла, особливо в невеличких селах та містах.

Світло для "зелених чоловічків"

Коли Україна забезпечувала Крим електроенергією, він споживав 900-1150 МВт. З них на самому півострові генерувалося 150-200 МВт, а решта поставлялися з України за чотирма високовольтними лініями.

З найсвіжіших заяв Міненерго Росії виходить, що для повного задоволення потреб Криму тепер потрібно значно більше - 1442 МВт потужності.


Ба більше, згідно даних Центру глобалістики "Стратегія XXI", якщо всі задумані Кремлем проекти по перекиданню та створенню додаткової генерації стануть реальністю, то сумарна потужність на півострові становитиме 2225 МВт. Це в 1,8 разів більше ніж споживав Крим до анексії Росією.


Виникає логічне питання, куди буде витрачатися додаткова потужність? Особливо якщо врахувати, що на півострові не спостерігається шалений розвиток промисловості і сільського господарства.

"Величезні потужності пов’язані із зростаючими потребами російських військ. Крим поступово перетворюється в військово-морську сухопутну і авіаційну фортецю. Туди перекидається додаткові авіаційні частини, кораблі і судна Чорноморського флоту, розміщуються дивізіони берегових ракетних комплексів, системи протиповітряної оборони. Також мова йде про відновлення пунктів зберігання та обслуговування ядерних боєприпасів. Відповідно буде збільшуватися кількість особового складу, їх родин", - пояснює енергетичний експерт Михайло Гончар.

Довгий-довгий енергоміст

Цікаво, що при прокладанні кабелю по дну Керченської протоки російські проектувальники вибрали найдовший шлях з усіх можливих – 13,5 км. Для цього довелося побудувати 50 км магістральних мереж у Краснодарському краю до пункту пропуску "Кубань" і 50 км у Криму – від пункту пропуску "Крим" до Камиш-Бурунської підстанції. Хоча в районі коси Тузла відстань лише 3,5 км, і виходить прямо на Камиш-Бурунську ПС.

Як пояснив Гончар, росіяни у випадку з "довгим" енегомостом переслідували 2 мети: закопати побільше грошей і убезпечитись від рухливого дна Керченської протоки.

"Варто врахувати, що дно Керченської протоки дуже мулисте і мінливе. Глибина відкладень сягає 70-80 метрів. Нормально закріпити кабель там неможливо", - розповідає експерт.

nullЕнергоміст за своєю суттю – це кабель, який потрібно прокласти в спеціальному тунелі, і закріпити на нестабільному дні. І тут є велика фінансова різниця прокладати його на 13,5 км або на 3,5 км. Щодо того, чи виправдається така далекоглядність, буде зрозуміло у найближчі пару років, коли Чорним морем пройдеться кілька великих сезонних штормів.

Гончар говорить, що росіяни прокладали кабель методами "штурмовщини", тільки для того, щоб приїхав президент Путін та відкрив першу лінію - сам цей факт ставить під сумнів надійність проекту.  До того ж кабель прокладала китайська компанія. А на думку експерта, китайці не відрізняються високою якістю робіт в цій галузі.

Енергодефіцитна Кубань

Міністр енергетики Росії Олександр Новак переконує, що Крим стане енергетично незалежним до вересня 2017 року. "Для того щоб забезпечити повну надійність необхідно ввести додаткові потужності власної генерації в Криму – це 940 МВт, 470 МВт з яких будуть введені до вересня 2017 року, а до березня 2018 року буде ще приблизно 470 МВт", - заявив він.

Для цього росіяни підвищують обсяги видобутку газу так званим "Черноморнефтегазом" (колишня дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" "Чорноморнафтогаз") на Одеському, Архангельському газових родовищах та Штормовому газоконденсатному родовищі. Саме газ і має стати основним ресурсом для виробництва електроенергії на півострові. 

Щодо Краснодарського краю, звідки перекидають енергоміст, не варто забувати, що регіон сам по собі енергодефіцитний. Нещодавно там навіть хотіла побудувати електростанцію німецька компанія E-On, щоб зайнятися продажем електроенергії.

Михайло Гончар пояснює, що забезпечити Крим електроенергією можливо, однак це відбудеться не раніше 2020 року і зарахунок величезних фінансових вливань. Мають бути збудовані і генеруючі, і передавальні потужності в Криму та на Тамані.

Інфографіка Центру глобалістики "Стратегія XXI"

Всі плани Москви по Криму можливо буде реалізувати лише із введенням в експлуатацію ІV енергоблоку Ростовської АЕС у 2019 році. Якраз нові потужності атомної генерації (ІІІ та ІV енергоблоки) можуть покрити дефіцит Криму та півдня Росії. Однак роботи ще тривають, отже це - не доконаний факт. 

Дорогий та неросійський

Аналітик Renaissance Capital Володимир Скляр підрахував, що для запровадження повної енергонезалежності Криму Кремлю доведеться витратити близько $2 млрд. В цю суму входить як перекидання потужностей з Краснодарського краю, так і створення власної генерації.

Ця сума виглядає досить реалістичною, адже вартість лише перших двох ниток за оцінками Міненерго Росії обійшлася Москві в 47,3 млрд руб (близько $700 млн за поточним курсом).

Отже, енергоавтономія Криму недешево обійдеться бюджету Росії. Однак тут є ще один важливий нюанс. Попри всі вихваляння московських чиновників, самостійно Росія не в змозі забезпечити електрикою півострів.

"Високовольтні підводні кабелі в Росії не виготовляються. Немає компаній, що здатні здійснювати укладку такого кабелю. Для прокладення енергомосту довелось залучати китайських постачальників, зокрема "Jiangsu Hengtong HV Power System" та "Shanghai Foundation Engineering Group Co, Ltd.", - йдеться в дослідженні Центру глобалістики "Стратегія XXI".

До того ж, ефективна електрогенерація в Криму неможлива без газотурбінних установок німецького "Сіменса", який намагається діяти в обхід санкцій.

Дійсно, у Москві всіма доступними засобами намагаються показати світу, що Крим стає все більш російським і не потребує ані українських харчів, ані української електроенергії.

Тут постає інше питання: скільки часу і грошей буде витрачено, щоб забезпечити електроенергією регіон, який і без того висить ярмом на шиї російського бюджету.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.34
    Купівля 39.34
    Продаж 39.84
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
5 травня
01:34
Оновлено
шахед
РФ обстріляла Україну "шахедами" 5 травня: у Харкові сталась пожежа
2024, субота
4 травня
23:40
Олександр Сирський
"Сирський заявив, що призовник має підтверджувати інвалідність у бою": росіяни запустили новий фейк
22:53
Реал, Андрій Лунін, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
"Реал" Луніна достроково став чемпіоном Іспанії
21:59
Архангельське
Росія окупувала Архангельське на Донеччині, - DeepState
21:48
Артем Довбик, Ла Ліга, Жирона
"Жирона" здійснила шедевральний камбек проти "Барселони" і вперше в історії вийшла в ЛЧ
21:33
Оновлено
атака РФ по Харкову, 04.05.24
Росіяни ракетою вдарили по промзоні Харкова: є 6 поранених
21:30
Су-25
Українські воїни збили російський Су-25 над Донеччиною
21:30
україна німеччина
З 1,1 млн українців в Німеччині працює лише кожен 5-й: Bild розібрався чому
21:12
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
"Путін не хоче миру, він божевільний": Зеленський пояснив, як змусити РФ залишити Україну у спокої
20:56
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
"Вражаючий сезон": тренер "Реала" Анчелотті публічно розхвалив гру Луніна
20:41
Садік Хан
У Лондоні пройшли вибори мера: Садік Хан пішов на третій термін
20:34
Ексклюзив
москва, кремль
Росія реалізовує "Кремлівську весну": політолог Магда про план РФ щодо дестабілізації України
20:03
OPINION
Галина Пагутяк
Біг пес через овес…
20:03
ЖФК «Ворскла" - ЖФК "Кривбас" - 6:0 (4 травня 2024 року)
Жіноча "Ворскла" вдруге поспіль достроково виграла чемпіонат України
20:02
Оновлено
"Олександрія" - "Рух" 2:2 (4 травня 2024 року)
"Рух" зіграв в бойову нічию з "Олександрією", "Оболонь" здолала ЛНЗ: результати і розклад матчів 27-го туру УПЛ
19:59
80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗСУ
За добу Сили оборони відбили найбільше атак на Авдіївському напрямку
19:42
Сектор Гази
Ізраїль запропонував розділити контроль над сектором Гази з низкою арабських країн, - NYT
19:13
У Чехії відбувся мітинг проти заїзду проросійських байкерів з нагоди закінчення Другої світової війни у Європі
18:54
Оновлено
Мустафа Джемілєв
В аеропорту Кишинева затримали помічника Мустафи Джемілєва, занесеного Росією до "списку терористів"
18:52
Міністерство оборони України
Міноборони запустило онлайн-калькулятор грошового забезпечення бійців ЗСУ. Функції сервісу
18:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 4 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
18:38
ДТП
BMW з громадянами України й Білорусі влетів в дерево у Варшаві: усі загинули
18:29
старовинний гарман, Херсонщина
Військовий ТрО передав херсонському музею старовинний артефакт, який знайшов в одному з селищ області
18:12
на фото: Майк Джонсон
"Конгрес має вищі пріоритети перед виборами", - консерватори в сенаті закликали Грін відмовитись від спроби усунути Джонсона
18:02
OPINION
Борислав Береза
Арешт російських активів: гроші в обмін на відмову від окупованих територій
17:57
Оновлено
Обстріл, Харків
Росіяни вдень обстріляли три села Харківщини: загинув чоловік, госпіталізовано жінку
17:45
Оновлено
Окупанти атакували ракетами Одеський район: поранено трьох цивільних
17:41
Оновлено
порошенко зеленський
У Росії оголосили в розшук Зеленського, Порошенка та командувача Сухопутними військами Павлюка
17:16
обстріл, ППО
На Дніпропетровщині ППО збила ворожу ракету
17:06
Оновлено
ФСБ
Спецслужби РФ готують провокації у Москві чи Санкт-Петербурзі, щоб потім затримати "мусульман з вибухівкою": попередження від "Атеш"
16:56
Білгород, наслідки сходження боєприпасу
У Білгороді боєприпас з літака "аварійно зійшов" на приватний сектор: є руйнування та поранені
16:43
Мексика туризм
У Мексиці знайшли тіла трьох туристів з Австралії та США
16:30
Ексклюзив
За два роки війни Міноборони стало дуже токсичним місцем, відновити довіру до якого важко, - Ярова
16:10
хакери
Польща заявила, що також стала ціллю російських хакерів, які атакували Німеччину та Чехію
16:06
експозиції про загарбників у музеях на окупованих територіях
РФ виділила 8 млн рублів на експозиції про загарбників у музеях на окупованих територіях
16:01
OPINION
Андрій Магера
Українська Феміда мусить покарати білоруського кагебешника
16:00
Ексклюзив
Метью Брайза
"Егоїстичний, зарозумілий і стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по російських НПЗ
15:48
міністр оборони Італії Гвідо Крозетто
Міністр оборони Італії засудив слова Макрона про допомогу Україні військами
15:31
Ексклюзив
Емманюель Макрон та Ріші Сунак
Між Францією та Великою Британією може проглядатись конкуренція щодо допомоги Україні, - експерт-міжнародник Желіховський
15:21
Ексклюзив
Сі Цзіньпін в США
Зовсім скоро ми побачимо остаточне самовизначення Китаю, - політичний експерт Морозов
Більше новин