Як Путін відділяє Донбас від України. Стаття Bloomberg

20 квітня, 2017 четвер
17:08

Президент Росії Володимир Путін, використовуючи свій вплив на місцевих бойовиків, намагається відділити Донбас від України, пише Bloomberg

Повний переклад статті надає Еспресо.TV.

Володимир Путін хапається за змішані сигнали з боку США, щоб непомітно посилити вплив Росії на два повсталі регіони України (окуповані території Донбасу, - ред.), чим ховає надії на мирну угоду Європи та зняття санкцій найближчим часом. 

Кремль продовжує публічно підтримувати угоду, кураторами якої стали Німеччина і Франція у 2015 році. Реальною стратегією Путіна в Україні є повне відокремлення двох прикордонних районів (Донбасу - ред.) шляхом їхньої поступової інтеграції з Росією. Про це повідомили три російські урядовця, які є близькими до керівництва в Москві. Втім, вони стверджують, що Путін не має планів щодо офіційного визнання чи анексії цих територій. 

Росія здійснює ці кроки поступово. Використовуючи блокаду українських активістів (блокада торгівлі з окупованими територіями, - ред.), як політичне прикриття, РФ бере під свій контроль ключові економічні ланки з сепаратистських територій.

Минулого тижня російські залізниці скоротили кількість перевезень вугілля та залізної руди до територій, які межують з бойовиками, де металургійна промисловість забезпечує більшість робочих місць. Це дозволить Росії замінити українські поставки, які призупинив Київ, і забезпечити роботу металургійних заводів. Про це виданню повідомили двоє представників цієї індустрії. 

"Було зроблено крок в бік від'єднання Донбасу - немає ніяких сумнівів в цьому", - розповів телефоном з Москви депутат партії "Единая Россия" Костянтин Затулін.

Як і інші офіційні особи, Затулін звинуватив Україну у форсуванні агресії Москви через блокаду, ці звинувачення Київ відкидає. 

Слова Затуліна про плани Кремля підтвердив Олексій Чеснаков, колишній співробітник Кремля, який зараз консультує адміністрацію Путіна щодо політики стосовно України. Це також підтвердив і один з урядовців, який попросив не називати свого імені.

Громадянство Росії

Раніше в цьому році Путін розлютив свого українського колегу Петра Порошенка, підписавши указ про визнання паспортів та інших документів, які були видані сепаратистськими "урядами" в Луганську і Донецьку. До цього вони вже оголосили рубль своєю офіційною валютою.

Кремль також розглядає можливість полегшити процес надання громадянства Росії для 2 мільйонів жителів регіонів, що може значно ускладнити будь-які спроби Києва відновити контроль.

За словами заступника глави адміністрації Порошенка Костянтина Єлісєєва, Москва реалізує так званий "Придністровський сценарій". Він говорить про сепаратистський регіон в колишній радянській республіці Молдова, в якому є російські війська, втім немає угод про громадянство з Росією.

Росія підтримує низку сепаратистських регіонів в колишніх радянських республіках, використовуючи їх як важелі впливу проти прозахідних урядів. У 2008 році Росія направила війська до Грузії, щоб гарантувати безпеку двох таких районів, які тепер по суті є кремлівськими протекторатами. Минулого місяця Росія включила до своєї регулярної армії деяких бойовиків звідти.  

"У нас немає миру з однієї причини: росіяни не зацікавлені в досягненні миру", - наголосив Порошенко під час виступу в Лондоні у вівторок. "Вони зацікавлені у контролі".

Трамп, Тіллерсон

Дії Путіна в Україні створюють проблему для США та ЄС, які публічно підтримують Мінські угоди 2015 року, необхідні для відновлення контролю України над Донбасом. Провал угоди буде серйозним ударом по канцлеру Німеччини Ангелі Меркель. Вона вклала багато політичного капіталу, намагаючись припинити найжорстокіше насильство в Європі з часів Балканських воєн 1990-х років.

За три роки конфлікту на Донбасі загинули 10 тисяч людей, 2 мільйонам людей довелося переїхати. 

Адміністрація президента Дональда Трампа відправляла плутані сигнали щодо своєї позиції. Та здається "абсолютно незацікавлена" в конфлікті, як висловився один високопоставлений російський дипломат.

Риторично Трамп зайняв жорстку позицію, хоча він так і не прояснив її. Втім, Білий дім, здається, зосередився на питаннях, які він вважає більш нагальними, такі як Сирія і Північна Корея.

Держсекретар Рекс Тіллерсон піддав сумніву важливість України для платників податків США. Однак, він також наполягав, що санкції проти Росії не скасують, поки Кремль не почне виконувати свої зобов'язання для відновлення миру. Раніше нова адміністрація США тільки обіцяла зберегти менш обтяжливі штрафи, які були введені у відповідь на анексію Криму Путіним.

Завжди готовий

Стратегія Путіна включає в себе розробку важелів, які можуть бути використані для зміцнення контролю Кремля над Донбасом на короткий термін. Про це заявили два західних дипломата у Москві, їхні слова підтвердили колишні російські офіційні особи.

Відповідні заходи "завжди готові", - сказав радник Кремля Чеснаков. "Кожного раз, коли Україна дає нам привід, ми їх вживаємо". 

У січні українські націоналістичні ветерани перекрили вантажні перевезення з бойовиками сходу (блокада Донбасу ветеранами АТО, - ред.). Два місяці по тому, Порошенко затвердив блокаду, навіть попри те, що це коштує економіці його країни близько 1% через припинення ключових поставок сировини, зокрема, вугілля. 

Порошенко заявив, що заборона на торгівлю буде скасована, коли сепаратистська влада віддасть захоплені нею українські підприємства. Донецьк і Луганськ (окуповані частини, - ред.) в березні взяли під контроль близько 40 українських компаній, в тому числі активи мільярдера Ріната Ахметова з виплавки сталі та електроенергетики.

Економіст Російської академії народного господарства та державної служби при президенті Росії Андрій Марголін заявив, що це відображає фінансову складову політики Путіна. Після двох років спаду, Росія навряд чи може дозволити собі продовжувати субсидіювати Донбас, тому вона повинна задіяти Донецьку та Луганську області комерційно, щоб допомогти компенсувати витрати. 

"Чим менше ця економіка інтегрована з Росією, тим вище будуть витрати", - зауважив Марголін.

Заморожений конфлікт

Тепер, коли Мінські угоди фактично зайшли у глухий кут, питання Донбасу може стати замороженим конфліктом, який може тривати десятиліттями.

Що стосується Порошенка, то його руки зв'язані, зауважив голова правління українського Центру прикладних політичних досліджень Володимир Фесенко. 

Внутрішньодержавні опоненти перешкоджають Порошенку у намаганні надати широку автономію повсталим регіонам (окупованим територіям, - ред.), як цього вимагають Мінські угоди. Тим часом два інших спірних питання включені до угоди - повне припинення вогню і повернення прикордонних районів під контроль української влади. Ці два пункти ще знаходяться дуже далеко від виконання. 

"Це дозволить Росії посилити свій вплив у двох областях", - підсумував Фесенко.

by Henry Meyer , Ilya Arkhipov , Stepan Kravchenko , and Yuliya Fedorinova

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
Більше новин