Що дивитися на фестивалі "Молодість"

Лєна Чиченіна
29 травня, 2018 вiвторок
11:35

176 - саме стільки стрічок покажуть на цьогорічній "Молодості". Оскільки не народилася ще та людина, яка має суперсилу передивитися геть усе на таких великих фестах, то спробуємо полегшити вам питання вибору і зорієнтувати у цьому скаженому кінопотоці

Необхідно розуміти наступне. Кінофестиваль - це не якась там забавка. Не можна ось так прийти і придбати квиток, тицьнувши пальцем навмання. Зовсім не зле зайти на сайт заходу і глянути коротенькі описання стрічок разом із трейлерами.

Але для початку - трохи про церемонію відкриття. Цьогоріч вона відбулася під відкритим небом, на Поштовій площі. Нагадаю, цьогоріч Молодість вперше відбувається наприкінці весни - раніше це був фестиваль глибокої осені. І сама лиш зміна пори року принесла, я б сказала, суттєві корективи до атмосфери.

Принаймні церемонія відкриття вже не була такою закритою, як раніше, коли представників кінотусовки запрошували до оперного театру, а червоною доріжкою вони проходили без особливого резонансу. Усе через клятий холод, коли вечірню сукню доводиться ховати під пальто. Та й глядачів катма - кому хочеться у таку погоду кудить пхатися і стояти на одному місці кілька годин.

Нині ж церемонію перенесли на Поштову площу, яку у неділю 27 травня заливало сонце. Вхід на сам майданчик був за запрошеннями, але за дійством без проблем можна було спостерігати і без них. Сиди собі у сусідньому кафе на літньому майданчику, дивись на сцену і слухай усі виступи. Вони, до речі, майже усі бути так чи інакше присвячені Олегові Сенцову - схоже, наша кіноспільнота дійсно перейнялася цим питанням і робить усе можливе для політвязнів.

Ну і два слова про фільм-відкриття. Це польська стрічка "Обличчя/Рило", яка характерна критичним поглядом на тамтешні суспільні перипетії та має багато спільного з українськими реаліями. В ефірі Еспресо гендиректор "Молодості" Андрій Халпахчі розповів, що стрічка однаково може бути цікавою як синефілам, так і любителям біль авторського кінематографу

 

 

Халпахчі: "Коли людина приходить один-два-три рази на фільм більш сейозний, вона, безумовно, підтягується на сходинку. "Обличчя/Рило" не є абсолютно синефільським, бо зрозумілий усім, особливо нам. Суспільство, яке там показано, нам дуже близьке. Але Шумовська ще і критикує той клерикалізм, те нагнітання католицизму, яке є зараз у Польщі. І я думаю, що вона робить це дуже цікаво, через долі звичайних людей. Є ще одна тема, яка і для нас дуже болюча - в Польщі люди теж прагнуть (молодь особливо) їхати за кордон і влаштовувати свою долю там".

Що ж до подальших показів на Поштовій площі, то усі вони будуть безкоштовними. Вдень туди можна приводити дітей на програму Teen Screen. Судити її, до речі, будуть теж діти. Ну а ввечері та вночі чекайте на хіти під відкритим небом. Особисто я страшенно чекаю на чорно-білу версію "Шаленого Макса: Дорога гніву" (вівторок 29 травня 20:45). Два роки тому ця стрічка взяла купу Оскарів за свою "картинку". Втім, режисер Джордж Міллер вважає саме монохромну версію значно цікавішою.

Для любителів мюзиклів буде знаменита "Вестсайдська історія" (понеділок 28 травня, 20:45) - за верією Американського інституту кінематографії фільм займає друге місце у рейтингу найкрутіших фільмів цього жанру. Нагадаю, мова там йде точно про те саме, що Шекспір описував у своїй трагедії "Ромео та Джульєтта". Лиш дія відбувається на Мангеттені, а ворогують не заможні сім'ї, а злочинні банди.

"Фестиваль фестивалів" - одна з найпопулярніших програм на "Молодості", оскільки там показують стрічки, які вже отримали резонанс на престижних форумах. Приміром, "Місяць Юпітера" брав участь на цьогорічних Каннах. Це угорська фантастична драма про сирійського хлопця, який намагається нелегально перетнути кордон Угорщини. У нього стріляють, після чого герой отримує здатність до левітації. Любителів серіалів може привабити виконавець однієї з головних ролей Мераб Нінідзе, якого вони могли бачити у "МакМафії". Один з показів, до речі, відбудеться на тій же таки "Поштовій площі" (середа 30 травня 20:45)

 

 

 

"Фабрика нічого" встигла нашуміти своєю оригінальністю, відтак, якщо любите експерименти - вам сюди. Історія розповідає про португальську фабрику, працівники якої підозрюють, що керівництво краде обладнання і сировину. Вони організовують розслідування і з'ясовують, що так воно і є. Менеджмент сатаніє і оголошує масове скорочення штату. Покарані працівники мусять чекати на результат і це викликає у колективі таку напругу, яка невідомо чим скінчиться.

 

"Мадам Хайд" - французька комедія з Ізабель Юппер, яка цього разу перевтілюється у вчительку. Вона злегка дивна, відтак не має особливої поваги ані від учнів, ані від колег. Але одного разу у неї влучає блискавка. Героїня не тільки лишається живою, але і перетворюється на зовсім іншу жінку - таку собі відьму, яка готується звести рахунки з усіма кривдниками.

 

Ще у цій програмі є "Фантастична жінка" (оскарівський лауреат у категорії "Кращий фільм іноземною мовою") та чорно-біла історія про Ромі Шнайдер "Три дні у Квібероні", яка показує кілька днів з доволі психологічно складного періоду життя акторки. Детальніше програму можна вивчити тут.

Пропоную також звернути увагу на програму "Сонячний зайчик", яка у цьому році обіцяє бути доволі сильною. Серез вже титулованих фільмів - бразильська "Жорстка фарба" (премія "Тедді" на Берлінале) чи американська "Перевиховання Кемерон Пост" (конкурс фестивалю "Санденс"). "Том з Фінляндії" (одна з найдорожчик стрічок цієї країни), "Дні милосердя" (історія кохання на тлі дискусії про смертну кару) - усі ці фільми так чи інакше піднімають проблему ЛГБТ спільноти.

"Скандинавська панорама" теж буде цікавою, зверніть увагу. "Вина" (приз глядацьких симпатій на "Санденсі" та Роттердамському форумі), "Аматори"(кращий скандинавський фільм за версією Гетеборзького фестивалю), "Під деревом" (участь у Венеційському фестивалі). Обрати з усієї програми можна тут.

Нагадаю, що "Молодість" - це фестивалю дебютів. У конкурсних програмах змагаються стрічки, зняті ще не надто відомими режисерами і одна з "фішок" фесту - видивлятися майбутніх метрів. Приміром, свого часу у програмі брали участь Том Тиквер, Брюно Дюмон, Франсуа Озон, та Денні Бойл.

Нині основний конкурс зібрав одні з найгучніших світових дебютів року. Усього їх 12 - "Спадкоємиці" (про жінку, якій доводиться у 60 років змінювати своє життя), "Я не відьма" (про восьмирічну дівчинку, яку звинувачують у відьмацтві), "Страшна мати" (про жінку, яка усе життя була домогосподаркою, а нині наважується написати роман, який шокує її родину) та "Антена" (про те, як може поєднатися супутникова антена і Голокост). Обирайте свою стрічку тут .

Ну і, звісно, особлива увага - українським фільмам, які представлені у кількох програмах. Аби за раз познайомитися із багатьма вітчизняними режисерами (переважно молодими та перспективними) - йдіть на короткий метр. Його показуть блоками і ви зможете для себе уявити певний зріз нашого молодого кіно. Познайомтеся з цими фільмами тут

Щодо повного метру, то нам пропонують ось що. "Вівчарі" Ігоря Стрембіцького - це інтрига-інтрига. У 2005 році режисер отримав першу в історії України Золоту пальмову гілку. Його короткометражку "Подорожні" там охрестили як страшенно експериментальну, а самого режисера називали багатообіцяючим. Втім, він взяв і зник на цілих 12 років. І ось зараз на "Молодості" Стрембіцький показуватиме одразу чотири історії про карпатських вівчарів.

"Лиса гора" - чергова спроба зняти страшну українську жахалку. Усе, що потрібно про неї знати є у трейлері.

 

 

Ну а шанувальникам поета Ігоря Калинця необхідно звернути увагу на стрічку "Пан Ніхто", яка розповідає про те, з чого складається день героя.

І насамкінець, з розкладом показів 47 міжнародного кінофестивалю "Молодість" можна познайомитись за посиланням https://molodist.com/molodist-47/rozklad/

Завантажити файл із розкладом можна тут https://molodist.com/wp-content/uploads/2018/05/rozklad.pdf

 


 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
Більше новин