Законодавчий спам у Верховній Раді

16 жовтня, 2018 вiвторок
14:20

Скільки коштують українцям неякісні законопроекти та як парламентарії використовують законодавчу діяльність з метою самопіару, з'ясував журналіст програми "ШУСТРОВА LIVE" Дмитро Костюк

Кожен другий зареєстрований в парламенті законопроект отримує негативні висновки експертів Верховної Ради, кожен третій - не має схвалення Міністерства фінансів. 

Депутати Верховної Ради VIII скликання є абсолютними лідерами серед європейських парламентарів за кількістю зареєстрованих законопроектів. Якісний законопроект повинен містити в собі суспільно корисну ідею та механізм її реалізації, останнім елементом часто нехтують народні обранці, перетворюючи державотворчий документ в агітаційну листівку.         

ВГО "Комітет виборців України" дослідила: депутати Верховної Ради щороку ініціюють майже втричі більше законопроектів, аніж парламентарії Італії. Уп’ятеро більше, ніж Франції. В 8 разів більше, ніж Бельгії та Фінляндії, 25 разів більше, ніж Великобританії, Ісландії та Данії, 39 разів більше, ніж Австрії, 140 - ніж Греції і у 300 – Норвегії та Швейцарії.

null

Попри рекордну кількість законопроектів, а їх в нинішньому парламенті зареєстрували вже понад 12 тисяч, ефективною роботу Верховної Ради не назвеш - лише 12% із законопроектів стають законами. Адже значна частина депутатських ініціатив – це низькоякісний законодавчий спам, - вважає аналітик "Комітету виборців України" Денис Рибачок.         

"Нині у нас просто законодавче цунамі, коли кожен народний депутат працює за принципом "чим більше, тим краще". Кожен третій законопроект отримує негативні висновки Міністерства фінансів, кожен другий законопроект отримує негативні висновки експертів Верховної Ради України. Навіть якби Верховна Рада України зараз працювала в режимі нон-стоп 24 години на добу без сну, вона б ці законопроекти всі не розглянула. Тобто на це мають піти роки", - розповідає експерт.        

Цунамі із законопроектів гальмує роботу парламенту, адже кожен із них має пройти величезний бюрократичний шлях тривалістю, щонайменше, в декілька місяців перед тим, як потрапити на голосування.

Спершу проект закону має розглянути головний профільний комітет. За ним – антикорупційний, євроінтеграційний та бюджетний комітети. Одночасно над документом працює Головне науково-експертне управління парламенту, яке надає свій висновок щодо якості депутатської ініціативи. Зрештою, проект знову повертається до профільного комітету і лише після цього його можуть винести на розгляд Верховної Ради.

null

Таким чином, багато важливих для життя країни проектів не дочекаються своєї черги, - розповідають в "громадянській мережі "Опора", котра моніторить діяльність парламенту.            

"В комітетах опрацьовується близько двох тисяч законопроектів. Не факт, що ці законопроекти колись будуть розглянуті парламентом", - підкреслює аналітик "Опори" Анатолій Бондарчук. 

Останнім часом зростає кількість так званих "передвиборчих" законопроектів, які народні обранці реєструють з усвідомленням того, що на їхню реалізацію в бюджеті бракує коштів, - зазначає генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.    

"Один законопроект передбачає збільшити вдвічі рівень пенсії, інший законопроект передбачає всі конфісковані кошти на митниці спрямовувати на збільшення пенсій. І подібних депутатських фантазій насправді є достатньо багато", - говорить він.       

Збільшення кількості нереальних до виконання законопроектів змусило голову Верховної Ради Андрія Парубія зробити гучну заяву.            

"Я буду ініціювати теж ускладнення реєстрації законопроектів, щоб уникнути законодавчого спаму, який, на жаль, лише збільшується і продовжується", - заявив спікер під час брифінгу з нагоди відкриття чергової сесії парламенту.    

На думку Парубія, перш ніж пройти реєстрацію, проект закону має одержати підтримку групи депутатів. Парубій запропонував встановити мінімальне схвалення на рівні чисельності найменшої фракції в парламенті. На даний момент це 19 осіб. Та народні обранці поставились до такої ініціативи неоднозначно, побачивши в ній наступ на права парламентарів.       

Проблему законодавчого спаму перебільшують – вважає соціаліст Сергій Каплін.   

"Мене так само часто звинувачують у певному законодавчому спамі. Але я хочу, щоб показали мені хоча б один мій законодавчий акт, який має ознаки спаму", - розповідає нардеп.

Нереалістичним до виконання експерти Верховної Ради визнали проект закону №7352 авторства Сергія Капліна, який передбачає підняття мінімальної зарплати до 10 000 грн. При цьому в частині фінансово-економічного обґрунтування документу вказано, що "законопроект не потребує додаткового фінансування з Державного бюджету". Де ж взяти гроші на багаторазове підняття мінімалки? Ми запитали у автора ідеї.      

null

"Дорогий друже, пояснюю тобі популярно: от якщо цей мікрофон буде виготовлений в Польщі, то 25 % з його вартості - це буде твоя зарплата, якщо ти особисто будеш приймати участь у його виробництві. В Україні це буде лише 6%, 6. Тобто у тебе крадуть приблизно в три рази, в три рази, підкреслюю", - пояснює Каплін.  

У Головному науково-експертному управлінні апарату Верховної Ради України ідею Капліна не зрозуміли. Серед іншого, у своєму висновку експерти звернули увагу на те, що законопроект "сформульовано не як нормативний акт, а як партійний документ, про що свідчить, зокрема, його преамбула", в якій йдеться про те, що "соціалісти запропонували". Юридичний шок викликало й використання в законопроекті сленгу, на кшталт терміну "олігархічно-мафська гідра".

Зрештою, дослідивши текст документу науковці виявили, що збільшення мінімального розміру зарплати до 10 000, а пенсії до 5 000 грн не ґрунтується на відповідних розрахунках.

null

"Каплін ініціював законопроект про те, щоб підвищити зарплати до 10 000 гривень. Наразі це зробити неможливо. Але народний депутат такий законопроект реєструє, потім очевидно їде до виборців і звітує, що дивіться: "я зареєстрував законопроект, я зробив все, що від мене залежить, а далі злочинна влада його просто не приймає, а я б хотів якнайкраще", - припускає аналітик КВУ Денис Рибачок.

Буває й так, що основою до написання законопроекту для депутата стає не нормативно-правова база, а, здається, пости з фейсбуку чи твіттера. Навесні минулого року цілий колектив депутатів, переважно з "Радикальної партії Ляшка", зареєстрував красномовний проект постанови щодо зміни економічної політики держави з метою "покращити соціальне становище українців". Пояснювальна записка до нього починається з суцільної зради, про "безпрецедентний економічний спад" і "затягування пасків". Зрештою, депутати запропонували Антикризовий план розвитку економіки, що швидше нагадує програму кандидата в депутати з абстрактними гаслами. Зокрема, "удосконалення системи державного  управління", "деофшоризація економіки", "зниження комунальних тарифів".

Депутати-радикали заперечують, що використовують право законодавчої ініціативи задля самопіару, однак згодні з тим, що цим грішать представники інших фракцій.      

"Так, справді, законопроектів занадто багато. Їх ніхто не розглядає. Є такі, які просто подаються як механізм блокування тієї чи іншої ініціативи, реформи і так далі", - розповідає Альона Кошелєва.           

В свою чергу, однопартієць Кошелєвої Ігор Мосійчук звинувачує в законодавчому спамі президента.    

"Дуже багато спаму. Що з ним робити - подавати приклад і не спамити. Перший мав би президент це зробити", - говорить він.        

Буває й так, що проекти законів взагалі не пропонують нічого нового. Законопроект №7314-1, автори - депутати від Опоблоку Наталія Королевська та Юрій Солод, пропонує забезпечити безкоштовним харчуванням всіх учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів. В пояснювальній записці ініціатори вказують, що реалізація проекту не потребує видатків із Державного бюджету України. Співавтор законопроекту Наталія Королевська пояснила нам, що гроші на реалізацію її ідеї мали йти з місцевих бюджетів.            

"До 2014 року діти безкоштовно харчувалися в школах і завжди за це йшло фінансування місних бюджетів", - повідомила вона.  

Насправді Кабінет міністрів України скасував безкоштовне харчування для школярів 1-4 класів із не малозабезпечених сімей не у 2014-у, як думає депутат, а 18 січня 2016 року.  Наталія Королевська розкритикувала тодішнє рішення Уряду на партійному сайті майже через два роки після його прийняття. Найцікавіше, що Постанова Кабміну залишила можливість фінансувати харчування для школярів з місцевих бюджетів, за що й боролася Королевська у грудні 2017 року.

nullnull

Погоджується з думкою, що парламентарі використовують законопроекти для самопіару народний депутат з Житомирщини Борислав Розенблат.   

"Дуже багато робим лозунгів, багато кричим перемога, багато кричим в чому наші досягнення, нарешті ми розуміємо, що нічого не відбувається, життя людей не поліпшується, а законотворчі ініціативи, які депутати вносять, вони всі мають такий знаєте не рекомендаційний характер, а взагалі популістичний характер", - розповідає народний депутат.  

Борислав Розенблат разом із Павлом Кишкарем, Вадимом Івченком, Олексієм Ленським та Олегом Купрієнком є співавтором законопроекту "Про народний контроль в Україні". На чотирьох сторінках пояснювальної записки до документу йдеться лише про те, що народ України має контролювати владу. І це дуже важливо.

"Народний контроль - я думаю, що сьогодні носієм влади є народ  і народ повинен просто оцінювати ті чи інші дії, які сьогодні є тих чи інших, знову таки, контролюючих чи виконавчих органів влади. Тому тут нічого нема дивного. Якщо це спам - дійсно хай буде спамом", - зізнається депутат.         

Народ є носієм влади, - так вважає не лише Розенблат. Стаття 5 Конституції України говорить: "носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ". Тому додаткові законопроекти з такими повноваженнями народу – це справді спам.  

Законотворча діяльність – важливий показник ефективності роботи народного депутата. Схоже, слуги народу вирішили з цього приводу влаштувати своєрідні змагання. Проте, вони, здається, забули, – мірилом успіху повинна бути не кількість поданих законопроектів, а їхня якість.        

Наскільки якісними є законодавчі ініціативи народних депутатів, і хто найбільше використовує законодавчу діяльність для самопіару – читайте в продовженні розслідування наступного тижня.          

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
Більше новин