Законодавчий спам у Верховній Раді

16 жовтня, 2018 вiвторок
14:20

Скільки коштують українцям неякісні законопроекти та як парламентарії використовують законодавчу діяльність з метою самопіару, з'ясував журналіст програми "ШУСТРОВА LIVE" Дмитро Костюк

Кожен другий зареєстрований в парламенті законопроект отримує негативні висновки експертів Верховної Ради, кожен третій - не має схвалення Міністерства фінансів. 

Депутати Верховної Ради VIII скликання є абсолютними лідерами серед європейських парламентарів за кількістю зареєстрованих законопроектів. Якісний законопроект повинен містити в собі суспільно корисну ідею та механізм її реалізації, останнім елементом часто нехтують народні обранці, перетворюючи державотворчий документ в агітаційну листівку.         

ВГО "Комітет виборців України" дослідила: депутати Верховної Ради щороку ініціюють майже втричі більше законопроектів, аніж парламентарії Італії. Уп’ятеро більше, ніж Франції. В 8 разів більше, ніж Бельгії та Фінляндії, 25 разів більше, ніж Великобританії, Ісландії та Данії, 39 разів більше, ніж Австрії, 140 - ніж Греції і у 300 – Норвегії та Швейцарії.

null

Попри рекордну кількість законопроектів, а їх в нинішньому парламенті зареєстрували вже понад 12 тисяч, ефективною роботу Верховної Ради не назвеш - лише 12% із законопроектів стають законами. Адже значна частина депутатських ініціатив – це низькоякісний законодавчий спам, - вважає аналітик "Комітету виборців України" Денис Рибачок.         

"Нині у нас просто законодавче цунамі, коли кожен народний депутат працює за принципом "чим більше, тим краще". Кожен третій законопроект отримує негативні висновки Міністерства фінансів, кожен другий законопроект отримує негативні висновки експертів Верховної Ради України. Навіть якби Верховна Рада України зараз працювала в режимі нон-стоп 24 години на добу без сну, вона б ці законопроекти всі не розглянула. Тобто на це мають піти роки", - розповідає експерт.        

Цунамі із законопроектів гальмує роботу парламенту, адже кожен із них має пройти величезний бюрократичний шлях тривалістю, щонайменше, в декілька місяців перед тим, як потрапити на голосування.

Спершу проект закону має розглянути головний профільний комітет. За ним – антикорупційний, євроінтеграційний та бюджетний комітети. Одночасно над документом працює Головне науково-експертне управління парламенту, яке надає свій висновок щодо якості депутатської ініціативи. Зрештою, проект знову повертається до профільного комітету і лише після цього його можуть винести на розгляд Верховної Ради.

null

Таким чином, багато важливих для життя країни проектів не дочекаються своєї черги, - розповідають в "громадянській мережі "Опора", котра моніторить діяльність парламенту.            

"В комітетах опрацьовується близько двох тисяч законопроектів. Не факт, що ці законопроекти колись будуть розглянуті парламентом", - підкреслює аналітик "Опори" Анатолій Бондарчук. 

Останнім часом зростає кількість так званих "передвиборчих" законопроектів, які народні обранці реєструють з усвідомленням того, що на їхню реалізацію в бюджеті бракує коштів, - зазначає генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.    

"Один законопроект передбачає збільшити вдвічі рівень пенсії, інший законопроект передбачає всі конфісковані кошти на митниці спрямовувати на збільшення пенсій. І подібних депутатських фантазій насправді є достатньо багато", - говорить він.       

Збільшення кількості нереальних до виконання законопроектів змусило голову Верховної Ради Андрія Парубія зробити гучну заяву.            

"Я буду ініціювати теж ускладнення реєстрації законопроектів, щоб уникнути законодавчого спаму, який, на жаль, лише збільшується і продовжується", - заявив спікер під час брифінгу з нагоди відкриття чергової сесії парламенту.    

На думку Парубія, перш ніж пройти реєстрацію, проект закону має одержати підтримку групи депутатів. Парубій запропонував встановити мінімальне схвалення на рівні чисельності найменшої фракції в парламенті. На даний момент це 19 осіб. Та народні обранці поставились до такої ініціативи неоднозначно, побачивши в ній наступ на права парламентарів.       

Проблему законодавчого спаму перебільшують – вважає соціаліст Сергій Каплін.   

"Мене так само часто звинувачують у певному законодавчому спамі. Але я хочу, щоб показали мені хоча б один мій законодавчий акт, який має ознаки спаму", - розповідає нардеп.

Нереалістичним до виконання експерти Верховної Ради визнали проект закону №7352 авторства Сергія Капліна, який передбачає підняття мінімальної зарплати до 10 000 грн. При цьому в частині фінансово-економічного обґрунтування документу вказано, що "законопроект не потребує додаткового фінансування з Державного бюджету". Де ж взяти гроші на багаторазове підняття мінімалки? Ми запитали у автора ідеї.      

null

"Дорогий друже, пояснюю тобі популярно: от якщо цей мікрофон буде виготовлений в Польщі, то 25 % з його вартості - це буде твоя зарплата, якщо ти особисто будеш приймати участь у його виробництві. В Україні це буде лише 6%, 6. Тобто у тебе крадуть приблизно в три рази, в три рази, підкреслюю", - пояснює Каплін.  

У Головному науково-експертному управлінні апарату Верховної Ради України ідею Капліна не зрозуміли. Серед іншого, у своєму висновку експерти звернули увагу на те, що законопроект "сформульовано не як нормативний акт, а як партійний документ, про що свідчить, зокрема, його преамбула", в якій йдеться про те, що "соціалісти запропонували". Юридичний шок викликало й використання в законопроекті сленгу, на кшталт терміну "олігархічно-мафська гідра".

Зрештою, дослідивши текст документу науковці виявили, що збільшення мінімального розміру зарплати до 10 000, а пенсії до 5 000 грн не ґрунтується на відповідних розрахунках.

null

"Каплін ініціював законопроект про те, щоб підвищити зарплати до 10 000 гривень. Наразі це зробити неможливо. Але народний депутат такий законопроект реєструє, потім очевидно їде до виборців і звітує, що дивіться: "я зареєстрував законопроект, я зробив все, що від мене залежить, а далі злочинна влада його просто не приймає, а я б хотів якнайкраще", - припускає аналітик КВУ Денис Рибачок.

Буває й так, що основою до написання законопроекту для депутата стає не нормативно-правова база, а, здається, пости з фейсбуку чи твіттера. Навесні минулого року цілий колектив депутатів, переважно з "Радикальної партії Ляшка", зареєстрував красномовний проект постанови щодо зміни економічної політики держави з метою "покращити соціальне становище українців". Пояснювальна записка до нього починається з суцільної зради, про "безпрецедентний економічний спад" і "затягування пасків". Зрештою, депутати запропонували Антикризовий план розвитку економіки, що швидше нагадує програму кандидата в депутати з абстрактними гаслами. Зокрема, "удосконалення системи державного  управління", "деофшоризація економіки", "зниження комунальних тарифів".

Депутати-радикали заперечують, що використовують право законодавчої ініціативи задля самопіару, однак згодні з тим, що цим грішать представники інших фракцій.      

"Так, справді, законопроектів занадто багато. Їх ніхто не розглядає. Є такі, які просто подаються як механізм блокування тієї чи іншої ініціативи, реформи і так далі", - розповідає Альона Кошелєва.           

В свою чергу, однопартієць Кошелєвої Ігор Мосійчук звинувачує в законодавчому спамі президента.    

"Дуже багато спаму. Що з ним робити - подавати приклад і не спамити. Перший мав би президент це зробити", - говорить він.        

Буває й так, що проекти законів взагалі не пропонують нічого нового. Законопроект №7314-1, автори - депутати від Опоблоку Наталія Королевська та Юрій Солод, пропонує забезпечити безкоштовним харчуванням всіх учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів. В пояснювальній записці ініціатори вказують, що реалізація проекту не потребує видатків із Державного бюджету України. Співавтор законопроекту Наталія Королевська пояснила нам, що гроші на реалізацію її ідеї мали йти з місцевих бюджетів.            

"До 2014 року діти безкоштовно харчувалися в школах і завжди за це йшло фінансування місних бюджетів", - повідомила вона.  

Насправді Кабінет міністрів України скасував безкоштовне харчування для школярів 1-4 класів із не малозабезпечених сімей не у 2014-у, як думає депутат, а 18 січня 2016 року.  Наталія Королевська розкритикувала тодішнє рішення Уряду на партійному сайті майже через два роки після його прийняття. Найцікавіше, що Постанова Кабміну залишила можливість фінансувати харчування для школярів з місцевих бюджетів, за що й боролася Королевська у грудні 2017 року.

nullnull

Погоджується з думкою, що парламентарі використовують законопроекти для самопіару народний депутат з Житомирщини Борислав Розенблат.   

"Дуже багато робим лозунгів, багато кричим перемога, багато кричим в чому наші досягнення, нарешті ми розуміємо, що нічого не відбувається, життя людей не поліпшується, а законотворчі ініціативи, які депутати вносять, вони всі мають такий знаєте не рекомендаційний характер, а взагалі популістичний характер", - розповідає народний депутат.  

Борислав Розенблат разом із Павлом Кишкарем, Вадимом Івченком, Олексієм Ленським та Олегом Купрієнком є співавтором законопроекту "Про народний контроль в Україні". На чотирьох сторінках пояснювальної записки до документу йдеться лише про те, що народ України має контролювати владу. І це дуже важливо.

"Народний контроль - я думаю, що сьогодні носієм влади є народ  і народ повинен просто оцінювати ті чи інші дії, які сьогодні є тих чи інших, знову таки, контролюючих чи виконавчих органів влади. Тому тут нічого нема дивного. Якщо це спам - дійсно хай буде спамом", - зізнається депутат.         

Народ є носієм влади, - так вважає не лише Розенблат. Стаття 5 Конституції України говорить: "носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ". Тому додаткові законопроекти з такими повноваженнями народу – це справді спам.  

Законотворча діяльність – важливий показник ефективності роботи народного депутата. Схоже, слуги народу вирішили з цього приводу влаштувати своєрідні змагання. Проте, вони, здається, забули, – мірилом успіху повинна бути не кількість поданих законопроектів, а їхня якість.        

Наскільки якісними є законодавчі ініціативи народних депутатів, і хто найбільше використовує законодавчу діяльність для самопіару – читайте в продовженні розслідування наступного тижня.          

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
Більше новин