Що відбувається з нами, коли ми просто п’ємо чай

18 січня, 2016 понедiлок
09:00

У час, коли на вулиці неприємно і незатишно, ми, заварюючи чашку чаю, підсвідомо, створюємо собі відчуття затишку та захищеності

Так стверджують психологи. А лікарі наголошують, що чай може не лише зігрівати, а й лікувати, а може й, навпаки, розвивати захворювання. І ми маємо знати, що і як пити.

Кожна друга людина на Землі обирає саме чай замість кави. До речі, цей напій більш популярний а Англії, а не на батьківщині - у Китаї. В Англії в середньому за рік лише одна людина випиває 1 тис 800 чашок чаю, також лише на одну людину припадає 4,5 кг сухого чаю. Тому саме ця країна займає 1 місце серед інших у вживанні цього напою.

Чорний чай

null

Традиційний. Саме його найбільше випивають англійці. Мілкий і крупнолистий, у пакетиках і врозсип. Саме в чорному чаї є багато корисних елементів, які позитивно впливають на нервову систему та на роботу шлунково-кишкового тракту. У чорному чаї багато мінералів, зокрема - фтору, марганцю, кальцію. У двох чашках цього напою міститься майже половина добової норми фтору, необхідного дорослій людині. Завдяки цьому мінералу, чорний чай сприяє зміцненню зубної емалі, а також, в поєднанні з кальцієм, перешкоджає передчасному розвитку остеопорозу (крихкості кісток). Вуглеводи, органічні кислоти, вітаміни, білки і амінокислоти сприяють виведенню шлаків з усіх органів людини. Головною родзинкою чорного чаю є те, що в ньому багато кофеїну, тому його радять вживати зранку замість кави, оскільки він також бадьорить організм, проте не так сильно впливає на нервову та серцево-судинну системи. 

Однак корисним чорний чай буде лише тоді, коли ви його правильно заварите. І показником тут є пінка, яка утворюється після того, як ви кинули у чашку чи заварник чай і залили окропом. Її не треба збирати і викидати (хіба, якщо вона має неприємний запах). Її треба акуратно розмішати і потім пити. А ще не варто його заварювати для заварки і розводити водою. Правильно робити одразу чай тієї міцності, яку ви потім питимете без доливання води.

Одна чашка чорного чаю на 10% покращує розумові здібності протягом 45 хвилин. А тонізуючі властивості його починають діяти вже через 30 хвилин після вживання і тривають, повільно затухаючи, протягом п’яти-шести годин.

Однак саме через кофеїн у чорному чаї, зловживання міцним напоєм призводить до безсоння та "розхитування" нервової системи. Не варто його пити також гіпертонікам та хворим з виразкою. Норма – не більше 5-6 чашок на день.

І ще, важливо. Саме чорний чай не варто залишати на завтра. Бо це до нього застосовується вислів: свіжий чай – як бальзам, а вчорашній, як отрута.

Зелений чай

null

Саме його визнали найкориснішим продуктом для довголіття і здоров’я. Експерти Центру досліджень раку в Японії протягом десяти років обстежили 9000 осіб і виявили, що ті, хто пив по 9 чашок зеленого чаю на день, жили в середньому на шість-сім років довше тих, хто вживав менше трьох чашок. Крім того, з'ясувалося, що серед шанувальників зеленого чаю тих, хто захворів усіма видами раку, було на 25-30% менше. А у Нідерландах вчені провели спеціальне тестування на добровольцях. Частина з них щодня пила по 5 чашок чаю, інша частина вживала каву. Через місяць аналізи показали, що у людей, які пили чай, більш високі показники діяльності імунної системи.

Зелений чай відрізняється високим вмістом катехінів і кофеїну. Він допомагає підвищити працездатність, виводить токсини, впливає на найважливіший показник фізичного стану - артеріальний тиск. Алкалоїди в зеленому чаї є найсильнішими стимуляторами нервової системи. Крім того, вони підсилюють серцеву активність, здатні прискорити пульс, мають сечогінну дію.

Саме зелений, а не чорний чай радять лікарі діабетикам та тим, хто бажає схуднути. Однак, не лише пити корисно зелений чай. На відміну від чорного, зелений чай, який стоїть один-два дні, хоч і втрачає свої смакові та ароматичні якості, набуває бактерицидних властивостей. Саме тому саме зеленим чаєм (охолодженим) лікарі радять промивати око, якщо в нього потрапила пилинка, а тампоном, змоченим у теплому зеленому чаї, протирають повіки запалених очей. Також така процедура допомагає, якщо у вас на оці ячмінь. Просто змочіть ватний диск у теплому зеленому чаї і покладіть на око. Плюс до всього – буде ще й ліфтинг-ефект.

А ось як ще використовують зелений чай. Зеленим чаєм (1 ч. л на склянку окропу) також промивають ніс під час нежиті. Цим же розчином (можна додати меду) полощуть горло під час ангіни, а без меду – варто полоскати ротову порожнину замість ополіскувачів для профілактики карієсу. 

А косметологи радять саме настій зелений чаю використовувати замість тоніка для будь-якої шкіри обличчя.

Проте не більше семи чашок на день! "Передозування" зеленим чаєм страшніше, ніж чорним, адже, підвищуючи артеріальний тиск, надмірне вживання зеленого чаю призводить до безсоння, роздратування і розвитку гіпертонії. А ще зелений чай протипоказаний хворим на анемію та хвороби печінки.

Однак, є ще й білий чай

null

Білий чай отримав свою назву через "білі вії" на листочках. Цей чай збирають рано вранці лише у квітні та вересні, тому що саме в цю пору листочки накопичують велику кількість вітамінів. На батьківщині цей напій називають “еліксиром безсмертя”, тому що він сприяє посиленню імунної системи, перешкоджає утворенню зубного каменю, захищає від ракових пухлин товстої кишки та підсилює обмінні процеси в коді людини, що і сприяє запобіганню її старіння. Також цей чай найбагатший антиоксидантами, що допомагає організму бути енергійним і не хворіти.

Червоний чай

null

Листя червоного чаю можна знайти лише у Тайвані чи у Китаї. Загалом, цей напій більше всього нагадує чорний чай. Дослідники давно довели, що саме червоний чай краще всього підіймає імунітет. Цей напій надзвичайно корисний. Він володіє хорошим сечогінним ефектом, знімає похмільний синдром, нормалізує кров'яний тиск, знижує рівень холестерину в крові, покращує роботу серця. Також, якщо його прикласти до синців або набряків, він миттєво їх знімає та лікує.

Бірюзовий чай

null

Бірюзовий чай майже неможливо знайти. Він, як у випадку червоного, нагадує суміш чорного та зеленого чаїв. За властивостями та користю цей напій нагадує більш зелений чай, ніж чорний. Він нормалізує обмін речовин, спалює жири, покращує стан шкіри, нормалізує кров'яний тиск, активізує кисневий обмін і підвищує м'язовий тонус. Листя цього чаю вирощують тільки у провінції Китаю – Фуцзянь.

Трав’яний чай

null

Трав’яний чай вживають вже дуже давно. Ще наші прабабусі та прадідусі помітили користь різних трав та рослин. Дуже корисними вважаються трав’яні чаї із додаванням м’яти, ромашки, імбиру, лісових ягід та рослин. Наприклад, ромашка допомагає заспокоїтися, м’ята позитивно впливає на травлення, листя смородини та малини корисно вживати при лікуванні простудних захворювань. І, до речі, цей чай можна виготовити власноруч. Треба лише улітку назбирати усіх корисних та смачних інгредієнтів та засушити, а потім вживати, коли забажаєте.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
Більше новин