Диявол за спиною Трампа. Хто такий Сатер, автор "мирного плану" для України

Дмитро Гомон
21 лютого, 2017 вiвторок
14:18
Зміст

Посередник у передачі плану депутата Артеменка девелопер Фелікс Сатер ще до президентських виборів став джерелом компромату щодо зв'язків Трампа з Росією

Одним із тих, хто мав передати в Білий Дім "мирний план" нардепа Андрія Артеменка американські ЗМІ називають Фелікса Сатера. Саме його обрав український політик для того, щоб знайти виходи на тепер уже колишнього радника президента США з питань нацбезпеки Майкла Флінна.

Читайте також: Таємний план для України і Росії, реверанс союзників Трампа

Сатер - одіозна персона, від знайомства з яким американський президент постійно відхрещується. Та скільки б Трамп не розповідав , що не упізнав би Сатера, якби опинився з ним в одному приміщенні, у це слабо віриться.

Важко забути людину, яка просувала для тебе мільйонні угоди з нерухомістю. Як пишуть американські ЗМІ, вони бачились на конференції в Денвері у 2005 році та під час урочистого відкриття готелю Trump SoHo в 2007 році. Можна легко знайти кілька фото, на яких Сатер і Трамп позують поруч.

Проблема в тому, що девелопер своїми сумнівними "діловими зв'язками" в Росії був саме тією ланкою, яка пов'язувала Трампа з Москвою. Але це не єдина проблема, через яку американський президент робить вигляд, що не має зеленого поняття, хто такий Сатер.

Бурна молодість

Фелікс Сатер народився у Москві, в єврейській родині. Коли йому було вісім років, батьки емігрували в Ізраїль, а потім у США й оселилися спочатку в Балтіморі, а згодом у Нью-Йорку. Американський журналіст Марк Мітчелл згадує Сатера в своїх розслідуваннях і пише, що він "відомий як син боса російської мафії".

Після навчання в нью-йоркському Університеті Пейс молодий хлопець почав працювати біржевим брокером на Уолл-стріт. У 1991 році, коли Сатеру було 25 років, він потрапив у тюрму через бійку в барі. Сатер зламав іншому брокеру щелепу та порізав шию та щоку "розочкою".

Фелікс Сатер

Фелікс Сатер. Фото: Youtube / Felix Sater

Це, до слова, дуже добре знайома вихідцям з СРСР зброя хуліганів - відбита шийка пляшки. У випадку Сатера це була пляшка маргарити, вихоплена з холодильника. Згідно із судовими документами, він лаявся та погрожував відрізати своїй жертві голову. За цей напад Сатер був засуджений у 1993 році та відсидів рік у тюрмі.

Темні зв'язки зі спецслужбою

У 1998 році федеральні слідчі почали розслідування щодо Фелікса Сатера та його двох друзів - Геннадія Клоцмана та Сальваторе Лорія, а в 2000 висунули їм звинувачення у відмиванні коштів та маніпуляціях з акціями. З'ясувалося, що трійця заробила на незаконних оборудках $40 млн.

Газета The New York Times писала в 2007 році, що федерали зацікавились Сатером і його друзями після того, як в камері схову, яку орендував бізнесмен, знайшли два незареєстровані пістолети, помпову рушницю та "чорну бухгалтерію". Зламувати дверцята камери довелось тому, що Сатер відмовлявся платити за оренду.

Під час розслідування виявилось, що у справу було залучено 19 біржевих брокерів, які укладали шахрайські угоди з інвесторами та шестеро бійців мафії з сімей Ґравано та Карміне, яких наймали для "кришування" та захисту від "наїздів" з боку інших компаній аферистів.

Згодом Клоцман розповідав, що Сатер здав слідчим і брокерів, і гангстерів в обмін на пом'якшення покарання.

Угода з ракетами бін Ладена

У тому ж самому матеріалі The New York Times зазначається, що в той самий час, коли слідчі відчиняли камеру схову Сатера він з Клоцманом поїхав у Росію. Що вони там точно робили свідчень не дуже багато, та вони є.

Наприклад, відомо, що на початку 2000 років Сатер почав співпрацю зі скандальним бізнесменом Сергієм Полонським. Останній, окрім сумнівних проектів з нерухомістю прославився ще й відсидкою в тюрмі Камбоджі за те, що побив членів команди своєї яхти.

Сайт Compromat.ru писав, що саме завдяки роботі на компанію Полонського Mirax Group Сатер потрапив у світ девелоперів. "Кримінальне минуле колеги (Сатера - ред.) росіян не збентежило. Набагато важливішою була ділова хватка колишнього нью-йоркського брокера", - пише видання.

Сальваторе Лорія у своїй книзі писав, що Сатер та Клоцман намагалися в ті часи укласти угоду з ЦРУ. В обмін на пом'якшення покарання за махінації з акціями вони запропонували купити десяток ракет класу "земля - повітря", які намагалися продати росіяни на "чорному ринку". Мета була не дати їх придбати Усамі бін Ладену. Втім, угода так і не відбулася.

Але, як писав згодом журналіст-розслідувач Майкл Саллах у газеті Miami Herald, Сатер уник покарання за махінації з акціями та сплатив лише штраф $25 тисяч і не відсидів жодного дня в тюрмі.

Втім, чи була історія з ракетами правдою - невідомо. Лорія від своїх слів згодом відмовився та почав стверджувати, що його книга - то "художній вимисел". Так само стаття Саллаха стала недоступна на сайті газети.

Приблизно в ті ж часи почалась співпраця Фелікса Сатера і Дональда Трампа. Перший став радником у компанії Bayrock Group, власником та засновником якої був казахський бізнесмен Тевфік Аріф.

Казахський любитель гулянок і партнер Трампа

Саме зв'язки Трампа з Сатером і Аріфом завадили Трампу балотуватись на пост президента у 2012 році, стверджував журналіст Вейн Барретт у своїй статті 2011 року для газети The Daily Beast.

Компанія Bayrock Group була партнером Трампа під час будівництва 46-поверхового готелю Trump SoHo в Нью-Йорку. Згодом вони разом збудували ще два готелі - у Форт Лодердейлі (штат Флорида) та Феніксі (штат Арізона).

Дональд Трамп Тевфік Аріф

Трамп та Тевфік аріф у 2007 році. Фото: mediapart.fr

Сатер та Аріф планували зведення Башт Трампа (Trump Tower) у Росії, Туреччині, Польщі та Україні, але задум не реалізувався. Зокрема, проект у Москві Аріф та Сатер згорнули через початок передвиборчої президентської кампанії Трампа.

Автор книжок на тему розвідки та тероризму, відставний військовий Малькольм Ненс називає Аріфа колишнім радянським апаратчиком. Дійсно, до того, як перетворитись на міжнародного мільярдера, Аріф 17 років працював у Міністверстві торгівлі СРСР.


У книзі "Сценарій зламу Америки: Як кібершпигуни Путіна та Вікілікс намагались вкрасти вибори 2016 року" Ненс стверджує, що Аріф працював над тим, щоб познайомити Трампа з інвесторами з Росії: "Трамп розглядав це як шанс відкрити готелі та Башти Трампа у Москві, Києві, Варшаві та Стамбулі".


У 2010 році Аріф став героєм грандіозного скандалу в Туреччині, де він періодично живе з 1993 року. Військова поліція країни влаштувала рейд на люксовій яхті "Саварона", яка колись належала самому Ататюрку.

В каютах знайшли дев'ять голісіньких молоденьких дівчат з Росії та України, двом із яких ще не було 16 років та групу так само голих поважних політиків і бізнесменів.

Аріфу висунули звинувачення в сприянні проституції, та ще й залученні до неї неповнолітніх. Сам він стверджував, що лишень хотів влаштувати відпочинок для своїх друзів. Серед поважних осіб виявились доволі відомі "шишки", зокрема представник Казахстану в ОБСЄ та ізраїльський мільярдер.

Згодом звинувачення проти Аріфа були зняті. Цьому сприяло те, що дівчата відмовились визнавати себе проститутками та давати свідчення.

У 2007 році Трампу довелось давати свідчення щодо його зв'язків із Сатером та Аріфом, пише Вейн Барретт. Зокрема, майбутнього президента спитали, якого роду справи він мав із Сатером.

"Не так багато. Я здебільшого вів справи з Тевфіком", - відповів Трамп. Він тоді розповів, що казахський бізнесмен обіцяв йому 20-25 відсотків доходів у його міжнародних проектах. При цьому сам Трамп не повинен був вкладати в них ані цента - це була платня за використання його імені.

"Це було ніби масове виробництво автомобілів", - говорив він. Він також пожалкував, що більшість проектів накрилися через вихід книжки про нього, яку написав у 2005 році журналіст Тім О'Браян.

Сьогодны Трамп намагається дистанціюватися від усіх минулих сумнівних партнерів. Можна не сумніватися, що його мало потішив той факт, що для передачі "української пропозиції" обрали Фелікса Сатера і зараз це стало загальновідомим фактом.

Читайте також: Мафія, СІЗО та бізнес у Росії. Хто такі автори українського "мирного плану" для Трампа

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.35
    Продаж 43.07
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
12:18
Енді Серкіс у ролі Ґолума
Warner Bros. випустить новий фільм серії "Володар перснів", що розповість про Ґолума
12:15
Поширювали фейки та знімали провокативні стріми: СБУ затримала 5 "блогерів"
12:07
OPINION
Олександр Чижевський
Вітюк з СБУ vs архітектори: скандал з містобудівним законопроєктом завершиться в суді
11:59
Росіяни обстріляли Вовчанськ на Харківщині
Росія активізувалася на північному напрямку: ворог атакує Вовчанськ на Харківщині
11:47
Окупанти обладнали повноцінні вогневі позиції у приміщеннях і на даху ЗАЕС, - мер Енергодара Орлов
11:44
принц Гаррі
Принц Гаррі та Елтон Джон подали до суду на ЗМІ за прослуховування, у позові фігурують редактори чотирьох видань
11:34
Оновлено
снаряд
На Херсонщині поранено двох чоловіків, один з яких скинув нерозірваний російський снаряд із горища
11:29
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін звинувачує Україну та Захід у спотворюванні історії, а Зеленський звільняє головного охоронця після невдалого замаху. Акценти світових ЗМІ 10 травня
11:27
Ексклюзив
Верховна Рада
Є низка "але": рух ЧЕСНО про повернення журналістів у Верховну Раду
11:26
F-16
Чехія передала Україні перший тренажер винищувача F-16
11:11
Spotify
Spotify очолив список компаній, які приносять найбільше прибутків у музичній індустрії, заплативши $9 млрд роялті
11:00
електроенергія
Діють тривалі обмеження потужності для промисловості: ситуація в енергосистемі станом на 10 травня
10:56
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 10 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:52
санкції проти Росії
Польща, Фінляндія і країни Балтії зобов'язались посилити контроль за дотриманням санкцій ЄС проти Росії
10:42
Бельгія перервала трансляцію Євробачення закликом до припинення вогню в Газі
Євробачення-2024: Бельгія перервала трансляцію півфіналу закликом до припинення вогню в Газі
10:34
ГУР
ГУР попередило про посилення російської пропаганди та ІПСО у мережі
10:30
Денис Малюська
Існує три сценарії конфіскації активів РФ за кордоном, - Малюська
10:18
Готував ракетний удар по залізничних ешелонах ЗСУ: житель Кіровоградщини отримав підозру
10:07
Ексклюзив
Сергій Згурець
Певні рейдові дії ворога можливі: Згурець про ситуацію на Харківщині
10:03
OPINION
Зоя Казанжи
Маємо поруч Молдову – одну із найслабших країн-сусідок
09:59
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona
Розклад фіналу Євробачення-2024: стало відомо, коли виступає Україна
09:55
Ексклюзив
Карта. Кремінна-Лиман_0805
До 20 штурмів на добу: у 95-й ОДШБр сказали, де на Донеччині ворог намагається прорвати оборону ЗСУ
09:52
Організація Об'єднаних Націй, ООН
Генасамблея ООН імовірно підтримає заявку Палестини на членство, - Reuters
09:25
тарифи на електроенергію, лічильник
"Аналізуємо ресурси": в Міненерго прокоментували ймовірність підвищення тарифів на електроенергію
09:00
Оновлено
Харків. Обстріл
РФ вночі атакувала Україну "шахедами" і ракетами: у Харкові є постраждалі, зокрема дитина
08:34
Ексклюзив
Карта. Авдіївка_0805
У районі Очеретиного росіяни розширили та укріплюють вклинення в українську оборону, - головред Суспільне Донбас
08:14
протести в Грузії
Протести в Грузії: міністр юстиції припустив, що активісти могли "бити себе самі"
08:14
Чорноморський флот РФ
Партизани фіксують кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті
08:03
OPINION
Віктор Каспрук
Важкий вибір для Путіна: до Сі Цзіньпіна чи Муаммара Каддафі
07:48
Оновлено
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
У Калузькій області РФ безпілотники нібито атакували НПЗ
07:41
окупанти
На ТОТ Луганщини немає мобільного зв'язку: в ОВА розповіли про ситуацію в окупованому регіоні
07:35
Оновлено
Артилеристи 24-ї бригади скинули на окупантів листівки із закликом здатися в полон
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 980 військових, 47 артсистем та 51 безпілотник
07:28
Польща
Втік у Білорусь: суд у Польщі дозволив арешт судді Томаша Шмідта, якого перевіряють щодо шпигунства
07:19
Морська ворожа якірна міна
На узбережжя Одещини винесло морську міну: боєприпас знешкодили
07:00
обстріл, ППО
Росія вночі запустила по Україні 10 БПЛА: українська ППО знищила усі дрони
06:58
Естонія
В Естонії зменшилося число біженців із України
06:50
новини Рівненщини
У Словаччині кількість українців, які незаконно перетнули кордон, за рік зросла в понад двічі
06:48
Ізраїль, ЦАХАЛ
Reuters: Ізраїль завдав удару по місту Рафах, серед загиблих є цивільні
06:25
Девід Кемерон
"Новий орієнтир": Кемерон закликав країни НАТО збільшити витрати на оборону до 2,5% ВВП
06:15
президент Південної Кореї Юн Сук Йоль
У Південній Кореї створять міністерство для боротьби з низькою народжуваністю
Більше новин