Підпільна імперія податківця Януковича. Хто такий Клименко і навіщо йому тисяча вагонів

Дмитро Добрий
14 липня, 2017 п'ятниця
16:57

Силовики викрили підпільну імперію головного податківця часів Януковича, яка обікрала держбюджет на $12 млрд

14 липня українські силовики провели обшуки в офісі медіахолдингу "Вести" у справі відмивання грошей Міністра доходів і зборів України Олександра Клименка.

$12 млрд: звідки, куди й для чого

Як зазначає головний військовий прокурор Анатолій Матіос, під час перебування на чолі податкового відомства Олександр Клименко вкрав $12 млрд з бюджету України. Враховуючи, що тоді курс долара дорівнював 8 гривень за $1, виходить, що виведено було 96 млрд грн.

"Клименко таким чином вкрав у кожного українця по $300", - наголосив Матіос.

Про ці 96 млрд грн. стало відомо під час затримання 23 топових підлеглих Клименка у травці цього року.  Як стверджує слідство, затримані створили розгалужену мережу конвертаційних центрів ("конвертів", "податкових ям", "податкових майданчиків"), котрі на платній основі дозволяли підприємцям ухилятися від сплати податків.

Фінансові потоки легалізовувалися через офшори у Ліхтенштейні й вкладалися в елітні нерухомість і автомобілі, а також у дуже ліквідний бізнес - залізничні перевезення.

У 2011-2013 роках Клименко створив офшори на Британських Віргінських островах, Кіпрі, Ліхтенштейні, кінцевим власником яких був батько Клименка. Вкрадені з податкових майданчиків державні кошти легалізували Клименко та його адвокати, а також співучасники євробанків, зокрема, Ліхтенштейну.

"З 2011 по січень 2014 року вкрадені в держави понад $778 млн офшорні компанії Клименка перерахували на рахунки групи компаній "ЮНІСОН" - материнської компанії сім'ї Клименка - його, брата Антона та їхнього батька", - розповів Матіос.

Своєю чергою група компаній "ЮНІСОН" на заведені з офшорів грошів придбала 78 елітних квартир у Києві, Одесі та Донецьку, 28 офісних приміщень, 5 будинків, 41 паркомісце, 11 земельних ділянок у найелітніших районах Києва і області, Одесі та Донецьку, 23 елітних автомобіля починаючи від Бентлі, 3 поверхи ТРЦ "Гулівер" і 1 тис. залізничних вагонів.

Саме ці вагони й були "основним джерелом фінансування медиахолдингу "Вести", наголошує головний військовий прокурор.

Окрім того, кошти йшли на політичний проект Клименка під назвою "Успішна країна" та охоронну фірму "Скіф", сформовану з числа колишніх працівників спецпідрозділів МВС та СБУ.

Бійці "Скіфу" теж не уникнуть відповідальності, запевняють у ГПУ. Співробітники фірми не просто охороняли майно Клименка та його підприємства, а й активно перешкоджали розслідуванню незаконної діяльності свого боса: "Планували та проводили операції: незаконне стеження, організація проплачених протестних акцій, погрожували життю та здоров’ю".

Нагадаємо, нещодавно невідомі обстріляли помешкання одного зі слідчих, який займався "ЮНІСОНом". За словами Матіоса, на Клименка також працювали "знакові" громадські організації та діючі правоохоронці ("полковники, генерали").

Координував усю цю бізнесову імперію підпільний офіс "ЮНІСОНа" у київському ТРЦ Gulliver біля станції метро "Палац спорту".

З "нашоукраїнця" у "гаманці" Януковича. Хто такий Олександр Клименко

Олександр Клименко народився 16 листопада 1980 року у Макіївці. Має дві вищі освіти - Донецький державний університет управління за спеціальністю ("фінанси"), Національна академія управління при президентові України ("державне управління"). У 1997-2005 роках займався бізнесом.

До влади потрапив за рахунок зв’язків свого рідного брата Антона, котрий очолював Донецьку обласну організацію "Нашої України" (НУ). Тож перший кар’єрний злет Клименка пов’язаний, яким би дивним це не видавалося сьогодні, з обранням Віктора Ющенка президентом.

Антон Клименко, як і згодом перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, кілька років поспіль були в опозиції до Кучми й перебували у складі "Нашої України". А до НУ брат майбутнього голови податкової, за даними деяких ЗМІ, співпрацював з керівником Донецької обласної організації Соціалістичної партії Юрієм Луценком. А в 1999 році приймав активну участь у виборчій кампанії Олександра Мороза, провідного опозиційного кандидата.

Проте Олександр Клименко у складі "Нашої України" У ніколи не був, запевнятимуть пізніше у партії, хоча й виступав на мітингах у Донецьку від імені цієї політсили.

Тому після перемоги Помаранчевої революції Клименко опиняється на державній службі. І не десь там, а на доволі "хлібному" місці у місцевій податковій.

В 2005-2010 роках працював заступником начальника Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків міста Донецька.

Далі кар'єра Клименка не обійшлася без давнього знайомства брата з Арбузовим, який на той момент достатньо близько зійшовся з Олександром Януковичем.

"Це досить мудрі люди, які бачать набагато більше інших і в яких дуже розвинуті як інтуїція, так і розуміння державності. Це люди, які думають, перш за все, з державних позицій. Таких людей одиниці", - ось так висловлюватиметься Клименко про Арбузова та Януковича-старшого вже після свого призначення до Києва.

Інаугурація Віктора Януковича перетворила 31-річного провінційного податківця третього порядку на людину №1 в українській податковій системі:

2010 р. - перший заступник голови Державної податкової адміністрації в Донецькій області;

27 вересня 2010 р. - приступив до виконання обов'язків голови ДПА Донецької області;

18 лютого 2011 р. - заступник голови Державної податкової служби України;

7 листопада 2011 р. - голова Державної податкової адміністрації України;

24 грудня 2012 р. - указом президента Януковича № 739/2012 призначений міністром новоствореного Міністерства доходів і зборів України.

Якщо раніше родинні фірми Клименків на пільгових умовах отримували вигідні підряди на обслуговування підприємств "Донбасу", то тепер пішли значно більші добровільно-примусові партнери і, відповідно, значно більші замовлення.

Наприклад, ТОВ "Донецькенергоремонт" раптом отримує 16,66 млн грн. на ремонт обладнання турбінного цеху Трипільської ТЕС у Київській області. Загалом фірма "Донецькенергоремонт" отримала тоді підряди від різних енергокомпаній на 463,19 млн грн.

Ще одну створену братами Клименками компанію - ТОВ "Донбастеплоелектромонтаж" - підрядили на 18,20 млн грн. 2012 року "Донбастеплоелектромонтаж" тільки у "Донбасенерго" і "Центренерго", виграла тендери на 855,34 млн грн.

Але формально міністр лишався "чистим". Його офіційний дохід за 2010 рік склав 114 000 гривень, а вже дохід його сім'ї - близько 8 млн грн. І це тільки задекларовані суми.

Верховна Рада  звільнила Клименка з посади 27 лютого 2014-го. 4 лютого 2015 року Печерський районний суд міста Києва постановив узяти Клименка під варту, після чого українське бюро Інтерполу оголосило його у розшук.

Екс-міністр не приховує, що разом з іншими представниками найближчого оточення Януковича перебуває наразі у Москві.

Клименко після повалення режиму Януковича, на відміну від більшості своїх поплічників, не поставив хрест на політичних амбіціях. Колишній міністр доходів та зборів активно витрачав гроші на просування в Україні політичного проекту "Успішна країни" та, судячи із гучних заяв, займався цим аж до останніх подій навколо "податківців Клименка".

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
18:40
Оновлено
Богдан Львов
Суд переніс розгляд оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
18:37
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
Більше новин