В Україні відкрили дані про власників всіх компаній. Як їх шукати

Уляна Букатюк
18 серпня, 2017 п'ятниця
16:56

Україна офіційно відкрила дані про бенефіціарів компаній та державні витрати. Інструкція з пошуку інформації

Україна відкрила дані про бенефіціарів компаній та стала першою країною у світі, уряд якої офіційно приєднався до Глобального реєстру бенефіціарних власників – повідомив на своїй сторінці у Facebook Володимир Гройсман.

Тобто інформація, за яку досі потрібно було часом навіть боротися, стала для українців відкритою. Та як її шукати й що вона дає.

Єдиний державний веб-портал відкритих даних створено на вимогу Закону України «Про доступ до публічної інформації» та постанови КМУ від жовтня 2015 р.

Портал передбачає доступ до інформації органів влади у формі відкритих даних з можливістю її подальшого використання. Тепер на порталі з’явилася ще й інформація про кінцевих бенефіціарів компаній.

Це означає, що ЗМІ та громадськість можуть вільно використовувати та аналізувати ці дані, щоб здійснювати публічний контроль. IT-бізнес на основі відкритих даних може створювати нові інтернет-сервіси та проекти.

Досі для з’ясування інформації, яка вас цікавить, доводилося писати інформаційні запити та чекати від 2 до 20 робочих днів. Зараз використовувати дані може будь-хто, це безкоштовно.

Україна лише робить перші кроки, ЄС - давно заробляє

Загалом ринок даних в Україні - страшенно недооцінений, ми лише його освоюємо. У 2015 році в ЄС було проведено одне з найбільш потужний досліджень щодо оцінки впливу та потенціалу відкритих даних на розвиток економіки країн та Єврозони в цілому. Ринок відкритих даних станом на 2015 рік в країнах Європейського Союзу оцінювався в 51,3 млрд євро.

У період з 2016 по 2020 роки, за прогнозами експертів, очікується зростання ринку на 36,9% ,тож в 2020 році ринок відкритих даних в ЄС буде вартувати 75,7 млрд євро.

Загальна ринкова вартість відкритих даних оцінюється між 193 млрд євро і 209 млрд євро для 2016 року та 265-286 млрд євро до 2020 року, з поправками на інфляцію.

Відкриті дані допомагають владі приймати ефективніші рішення, оскільки до цього процесу долучаються мешканці міст.

Прикладом для України може служити досвід Гданська, коли за допомогою сервісів на основі відкритих даних в режимі реального часу здійснюється комунікація між містянами та чиновниками. Також в Гданську запущено ряд проектів, які рахують скільки коштує життя в місті та роблять його зручнішим (транспорт, адміністративні послуги тощо).

null

Децентралізація в Україні саме в розпалі, кожен населений пункт вчиться заробляти та розпоряджатися власними коштами. Саме тому для України зараз так важливо здійснити цей перехід до відкритості публічної інформації, а також навчитися цими даними користуватися.  

Відкритість задекларували, але як користуватися ресурсом не пояснили

Користувачі Facebook одразу почали скаржитися, що система, запущена урядом, працює некоректно. Як користуватися самим сайтом - незрозуміло, а файли з даними надто “важкі”, тож завантажити інформацію вдається не завжди.

Ми вирішили пояснити, як насправді українці можуть користуватися Єдиним державним веб-порталом відкритих даних.

Для початку варто зайти на сайт та звернутися до категорії “Розпорядники” чи “Набори даних”. В “Каталог додатків” краще поки не заходити - рубрику тестують.

Почнемо з аналізу інформації від органів влади. Ідея порталу така - розпорядники на місцях чи на рівні держави збирають дані та завантажують їх в систему.

Згідно з законом, вони обов’язково повинні це здійснювати регулярно. Однак на практиці, поки не всі це роблять та й формати завантажених документів не завжди придатні для аналізу. Та все ж інформації на сайті вже чимало.

Пошук через “Набір даних”

В “Наборах даних” можна вибрати категорію (будівництво, земля, сільське господарство тощо). Також інформацію можна отримати залежно від розпорядника, якщо вибрати його з випливаючого списку. Ще один варіант - одразу ввести назву набору, який вас цікавить, у вікно пошуку. Набори можна групувати за датою додавання,  кількістю чи обсягами документів та рейтингом.

Такий шлях підійде, якщо вам не шкода часу на скролінг всіх розпорядників чи якщо ви точно знаєте назву набору, який вас цікавить.

null

Пошук через розпорядників

Менш тернистий шлях - знайти інформацію в рубриці “Розпорядники”. Для цього достатньо ввести назву населеного пункту чи будь-якого державного органу у вікні пошуку та відсортувати інформацію за допомогою фільтрів. В цьому випадку доведеться вибирати з наборів. Якщо вирішили писати пошуковий запит, наберіться терпіння - система “підвантажує” кожну літеру.

Тепер ближче до пояснень. До прикладу, нас цікавить, скільки витрачає на організацію культурних заходів міська рада Сєвєродонецька. В рубриці “Розпорядники” прописуємо “Сєвєродонецьк”. Потім із запропонованих наборів вибираємо “Відділ культури Сєвєродонецької міської ради”. Там наразі 9 документів.

Нехай нас цікавить, скільки місто витратило на проведення культурних заходів присвячених урочистими датам, державним і традиційним народним святам. В переліку є документ з такою назвою.

Клікаємо на назву та переходимо на сторінку з детальнішою інформацією. Там зазначений період здійснення розрахунків, час оприлюдення даних, дані відповідальної особи тощо. Також внизу є можливість завантажити звіт з розрахунками чи забрати дані по АРІ.

null

Після скачування документу вдалося з’ясувати, що за перше півріччя 2017 року міська рада Сєвєродонецька витратила на проведення культурних заходів присвячених урочистими датам, державним і традиційним народним святам 510 тисяч гривень, а це більше 27% від запланових обсягів фінансування. Також видно, що деякі святкування потягнули з бюджету більше, аніж планувалося.

Відслідковувати відкриті дані можна й за допомогою інших засобів

Працювати з відкритими даними, викладеними на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних доволі складно. Часто тяжко знайти те, що вам потрібно, не всі розпорядники виставляють дані, хоча зобов’язані робити це згідно з законом, або ж робять це неправильно, тож дані для аналізу непридатні.

Також портал часто зависає, деякі запити потрібно формулювали по кілька разів, документи великих розмірів вкрай тяжко завантажити.

Дещо полегшити пошук та обробку спробувала громадська ініціатива 007. На цьому сайті дані з Єдиного державного веб-порталу відкритих даних можна знайти легше, та й база 007 не обмежується лише інформацією звідти.

Щодо інформації про кінцевих бенефіціарів, то на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних всі дані представлені єдиним пакетом документів, який називається Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Файл стиснутий в zip-архів, “важить” небагато, але відкрити його вкрай тяжко. В папці два документи з розширенням .xml. Але здійснювати повноцінний пошук по документах незручно.

Тому ми пропонуємо користуватися іншим інструментом. Перевірити інформацію про власників компаній чи з’ясувати, чи є людина підприємцем значно легше та зручніше можна за допомогою Facebook-бота OpenDataBot.

Для пошуку компаній достатньо почати комунікацію з ботом та ввести код, назву, адресу чи ім'я директора компанії українською мовою. Після цього робот розпочне пошук - у випадку, якщо компаній з такою назвою чи директором кілька, бот запропонує вам всі.

null

Після того, як ви знайдете компанію чи бізнесмена, який вас цікавить, бот запропонує вам роздрукувати цю інформацію, підписатись на неї (тобто, інформуватиме вас про зміни) або з’ясувати власників та підписантів.

За допомогою останньої опції вдасться з’ясувати, яким був статутний капітал компанії, на який телефонний номер вона зареєстрована та хто має право підпису.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
Більше новин