Секс, зброя та впливові друзі. За що ФБР затримало росіянку Марію Бутіну

Максим Вікулов
26 липня, 2018 четвер
13:33

На минулому тижні у Сполучених Штатах громадськість дізналася про існування чергової російської агентеси впливу Марії Бутової, що має всі шанси затьмарити історію попередньої "Мата Харі" - Анни Чапман

15 липня ФБР США затримало 29-річну громадянку Росії Марію Бутіну, що протягом трьох останніх років проживала у Вашингтоні за студентською візою, вивчаючи міжнародне право в університеті американської столиці та – за сумісництвом – розгорнула неабияку публічну активність, агітуючи за вільний обіг вогнепальної зброї і встановлюючи численні контакти з американськими політичними та громадськими діячами. Широкому загалу про арешт стало відомо наступного дня – якраз тоді, коли президент Дональд Трамп у столиці Фінляндії люб’язно спілкувався з російським керівником Володимиром Путіним.

Бутіній пред’явили два звинувачення: у змові з метою іноземної діяльності на території США та у здійсненні діяльності іноземного агента без відповідної реєстрації у Міністерстві юстиції. Перше передбачає штраф до 250 тисяч доларів або ув’язнення на строк до 5 років, за друге ж "світить" десять років позбавлення волі.

18 липня суд відмовився звільнити Бутіну під заставу: на час судового розгляду жінка перебуватиме під вартою.

Від Барнаулу до Вашингтона

Марія Бутіна народилася і виросла у далекому Барнаулі, у родині підприємця. Володіла сімома меблевими магазинами. У 22 роки продала бізнес і переїхала до Москви, де розгорнула активну діяльність, спрямовану на легалізацію володіння вогнепальною зброєю, створивши організацію "Право на зброю". Така діяльність дозволила юній Бутіній завести серйозні зв’язки у середовищі російського істеблішменту та увійти у впливові кола.

За інформацією базованого в Ризі російського видання Медуза, покровителем "Права на зброю" був Олександр Торшин, на той момент - заступник голови Ради Федерації (верхньої палати російського парламенту), а останні три роки - заступник голови Центробанку РФ. Торшин був активним прихильником розширення прав на володіння короткоствольною зброєю і схвалював більшість ініціатив Бутіної.

Серед впливових політиків, що підтримували діяльність організації, видання називає керівника ЛДПР Володимира Жириновського, актора Івана Охлобистіна та опозиційного на той момент депутата Держдуми Іллю Пономарьова.

Невдовзі організація Бутіної стала співпрацювати з Національною стрілецькою асоціацією США (NRA) - найбільшим американським лобістом права на носіння вогнепальної зброї, що тісно пов’язана з американськими право-консервативними політичними колами. Американські любителі зброї останніми роками піддаються серйозному тиску у себе на батьківщині, тож зовсім не дивно, що вони стали залюбки співпрацювати з однодумцями – і байдуже, що "однодумці" були з країни, що декларує ворожість до Сполучених Штатів та американського способу життя.

Бутіна намагається просувати політичні інтереси Росії в США через контакти з впливовими республіканцями

2015 року Марія Бутіна перебралася до американської столиці – на навчання у магістратурі вашингтонського університету. Під пас навчання жінка продовжила свою публічну діяльність у США, встановлюючи все нові й нові контакти з очільниками NRA, а через них – і з політичними лідерами консервативного спектру. Зокрема, Бутіна організовували численні вечері та інші заходи, гостями яких ставали окремі лідери Республіканської партії.

Особливі стосунки склалися у Марії Бутіної з політтехнологом Полом Еріксоном – колишнім керівником президентської виборчої кампанії ультраправого політика і публіциста Пета Бьюкенена – відвертого ксенофоба, що захоплюється Росією загалом і Путіним зокрема. З Еріксоном Бутіна познайомилася 2013 року під час поїздки політтехнолога до Москви, а після переїзду дівчини до Штатів її стосунки з Еріксоном стали постійними. Невдовзі 29-річна Бутіна та 56-річний політтехнолог почали жити разом.

Пол Еріксон, республіканський політтехнолог і головний контакт Марії Бутіної

Видання The Daily Beast пише, що в 2016 році Еріксон і Бутіна навіть відкрили спільний бізнес в Південній Дакоті, але вид діяльності компанії неясний. ФБР впевнене: саме цей американець і знайомив Бутіну з представниками американського політичного істеблішменту.

Той же The Daily Beast розповідає про костюмовану вечірку на честь дня народження Бутіної, організовану в Café Deluxe поруч з Американським університетом, на яку прийшли співробітники передвиборної кампанії Трампа.

Гості вечірки розповіли журналісту, що Бутіна була в костюмі імператриці Олександри Федорівни, а Пол Еріксон в костюмі Распутіна, горілка лилася рікою по крижаній скульптурі із зображенням серпа і молота. Еріксон розповідав гостям, що його взяли до перехідної команди Трампа (подія відбулася 12 листопада 2016 року – за кілька днів після перемоги Дональда Трампа на виборах), а Бутіна хизувалася, що допомагала представникам кампанії Трампа в комунікаціях з Росією.

Серед відомих республіканців, які відвідували прийоми Бутіної – колишній конгресмен від Пенсильванії Рік Санторум (який пробував номінуватися кандидатом у президенти від республіканців під час перегонів 2012 року) та нинішній губернатор штату Вісконсін Скотт Вокер.

Час навчання Бутіної збігся з виборчою кампанією-2016, і росіянка використовувала цей час більш ніж продуктивно. У липні 2015 року Марія Бутіна взяла участь у передвиборчому раллі Дональда Трампа у Лас-Вегасі, на якому чи не вперше публічно запитала майбутнього президента про його стратегію відносин з Росією. У відповідь Трамп заявив, що сподівається "порозумітися" з президентом РФ Володимиром Путіним і вважає санкції крайнім заходом.

У тому ж 2015-му Бутіна опублікувала статтю в консервативному журналі National Interest, висловивши думку, що лише новий президент-республіканець здатний налагодити відносини між Москвою і Вашингтоном.

В лютому 2017 року російська делегація на чолі з Олександром Торшиним прибула до Вашингтону на щорічний Молитовний сніданок. За даними обвинувального висновку американського Мінюсту, "бойфренд" Бутіної Пол Еріксон пробував влаштувати окрему зустріч Торшина з Трампом. Крім того, чотири години чинні та колишні російські чиновники обідали з двома республіканськими конгресменами, видавцем консервативного журналу, давнім консультантом Республіканської партії та близьким другом старшого стратегічного керівника Білого дому Стіва Беннона.

Бутіна та Торшин на Молотивному сніданку у Вашингтоні

Активність Марії Бутіної ще з 2016 року привернула увагу ФБР, яке встановило спостереження за надактивною росіянкою. Коли федералам стало відомо про намір Марії Бутіної полишити вашингтонську квартиру 31 липня (про що свідчили непролонгований договір оренди та пакування домашніх речей), та переїхати ймовірно до Південної Дакоти, що утруднювало б спостереження за нею, було прийнято рішення про затримання Бутіної.

Їй інкримінують не шпигунство – адже формальна мета Бутіної полягала не в крадіжці державних чи військових таємниць – а у здійсненні прихованої від американської влади агенської діяльності. Мін’юст США вважає, що 29-річна жінка працювала над створенням "зворотного каналу" комунікацій з американськими політиками для "просування порядку денного Російської Федерації" від 2015 року і продовжувала це робити принаймні до лютого 2017 року.

За даними слідства, Марія Бутіна отримувала численні вказівки від своїх російських кураторів – насамперед, від Олександра Торшина, а також від представників російської розвідки. Правоохоронці вважають, що зв'язок з Еріксоном був для Бутіної лише засобом встановлення контактів та проникнення в американський істеблішмент. У матеріалах, вилучених ФБР,  Марія скаржиться на те, що їй доводиться жити з Еріксоном, і "презирливо відгукується про подальше з ним співжиття". Крім того, у прокуратурі зауважили, що Бутіна щонайменше один раз запропонувала зайнятися сексом іншій людині в обмін на місце в лобістській організації.

Пояснення адвоката

Роберт Дрісколл, адвокат, який представляє Бутіну, розповів виданню Time, що його клієнтка не винна і співпрацює з "різними державними установами протягом декількох місяців". Він додав, що Бутіна добровільно з'явилася "кілька місяців тому" перед Спеціальним комітетом Сенату з розвідки та "свідчила 8 годин і надала тисячі документів".

Якщо вірити адвокату, Бутіна була готова співпрацювати зі спецпрокурором Робертом Мюллером, але той не виявив бажання цим скористатися.

На його думку, немає ознак того, що Бутіна намагається вплинути на політику чи закон в Сполучених Штатах, крім “сприяння кращому взаємозв'язку між двома народами".

Тим часом журналісти Washington Post, які були присутні на засіданні в Сенаті, зауважують, що Бутіна на ньому мовчала і лише назвала своє ім'я.

Як відреагувала Росія

У російському МЗС вже заявили, що арешт Бутіної - це спроба обнулити результати саміту Росія-США в Гельсінкі, де 16 липня зустрілися президенти обох країн.

"Таке враження, що хтось взяв годинник, калькулятор і розраховував, коли потрібно прийняти це рішення про арешт Марії Бутіної для того, щоб зробити все можливе для зриву підсумків саміту, який відбувся за участю президентів Росії і США", - заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.

Вона назвала обвинувачення на адресу Бутіної "смішними" і "абсолютно притягнутими за вуха".

"Складається враження, що ФБР, замість того, щоб займатися своїми основними обов'язками з боротьби зі злочинністю, просто виконує відверте політичне замовлення. Виходить воно, як ми розуміємо, від тих сил, які продовжують нагнітати русофобську істерику", - підкреслила представник МЗС РФ.

Російський сенатор Костянтин Косачев, коментуючи повідомлення про арешт Бутіної, зазначив, що "антиросійська машина чинить опір всіма доступними засобами".

У свою чергу батько росіянки Валерій Бутін заявив: "Я впевнений, що вона ніякими подібними справами не займалася і не займається, і впевнений в цьому більш ніж на 100%. Це психопатія. Полювання на відьом".

Бутіна і російська агресія в Україні

Відмітилася Марія Бутіна і під час розв’язаної Кремлем агресії проти нашої держави. Існує принаймні одне відео виступу на мітингу 11 червня 2014 року, на якому Бутіна підтримує анексію Криму і закликає російських найманців до участі в збройній агресії РФ на сході України.

А згідно даних аналітика Вадима Лабаса, опублікованих на ресурсі Enigma, Бутіна брала активну участь у встановленні окупаційної влади в Криму в 2014 році а потім активно включилася в проект "Новоросія" За його словами, ще в 2009-му Бутіна відвідувала всеросійський фестиваль "Селігер", на якому готували "сепаратистських лідерів" в Україні і де вперше з’явився прапор "ДНР".

У зв’язку з цим нардеп Ірина Фріз вже закликала СБУ та ГПУ порушити проти Бутіної кримінальну справу. На думку депутата, це може посприяти контррозвідувальним органам США довести причетність Бутіної до виконання завдань Кремля на американській території.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:32
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
На фронті відбулося 114 боєзіткнень, ворог атакує на 7 напрямках, - Генштаб
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
Більше новин