Першого грудня Майдан піднявся там, де впала Бастилія

Василь Базів
1 грудня, 2015 вiвторок
09:50

Європа вміла воювати за свободу, але, даруйте, саме Київ став найреволюційнішим містом континентальної історії 1 грудня 2013-го.

Хтось сказав, що у кожного демократа є дві батьківщини. – своя рідна і Франція, яка вважається батьківщиною самої демократії. І далі – канонічний сюжет про взяття Бастилії, як старт усіх демократичних революцій від  страти короля Людовіка і  до полковника Каддафі.

Тепер же у демократії 21 століття – кардинально оновлені координати, бо для нинішньої генерації свободоборців другою батьківщиною стала Україна. Бабця Європа західна передає історичну ініціативу рвійні юнці Європі східній.

 Тектонічний зсув на терезах тисячоліть – от що відбувається. Бо на Майдан не здатна жодна сучасна європейська столиця.

Замість Бастилії – Майдан як клич епохи. І нова дата – Першого грудня. Звичайно ж, європейський мегаполіс Київ за понад тисячу літ не знав такого. Але й історія Європи бачила це вперше.

 Понад мільйон люду на міській площі. Півтора мільйона.Абсолютний рекорд світу і континенту.  Неділя, першого грудня 2013-го -  за цим виверженням вулкану могли спостерігати навіть зіваки з Космосу – було так грандіозно, щоб могло бути видно. В координатах вічності.

Я був одним із мільйона, у якому кожен відчував себе мільйоном, здатним власними ногами крутити колесо історії. Шкода, коли хтось з вас не був там. Ні з чим не зрівняти цей драйв, коли навколо тебе мільйон людей. 

Через чотири місяці це відчуття лягло в полотно мого роману "Армагеддон на Майдані", який був першим вербальним пам’ятником галактичній події – головній у вселюдській історії 21 століття. 

Через тисячу літ люди чи радше постлюди-людени, безумовно, знатимуть про Майдан. Як це було – їм буде цікаво. 

 Рукописи не горять, а книга – то взагалі штука безсмертна. Отак то було…

Уривок із роману "Армагеддон на Майдані". Стор.18-21

"Але його обхопила своїми свіжими плесами могутня ріка. Його поніс Дніпро вверх за течією історії. І то не був навіть той Славутич, над яким і нині, як 100 років тому за Шевченка і Гоголя, рідко яка птиця долетить до середини ріки.

То була животворна людська ріка. Її джерела забили враз біля памятника суворого Шевченка, камяна брила якого неначе вирвалася із скульптурних риштувань і піднялася від Землі до Неба. Щоб її, закличну і величальну велич розгледіли українці по усіх материках, які потім підуть вулицями усіх світових столиць із українським бунтарським благовіщенням. Щоб його розгледіти і почули  всякі сущі на землі мови, задивлені у блаженному духовному однострої тим, що діється на сяючих пагорбах мандрів Апостола Андрія.

Повінь прибувала. Вузькі і ширші потоки у швидкоплинному гомоні стікалися зі всіх сторін горизонту, і було їх, у розчавленому просторі більше непомірно, ніж чотири. Із вулиць і вуличок, із провулків і житлових закутин. Усе, що живе, стікалося докупи, витворюючи   тисячоголове плесо, якому неначе бракувало місця на планеті.

Якщо хтось не звик мислити абстрактними категоріями і сприймає лише те, що можна побачити на власні очі, то будь ласка, дивіться. Це нація. У своїй живій плоті. Наяву. Зриміше не буває. Усю її могутню статуру можна розгледіти тільки із вершин пташиного польоту, така вона велетенська, ця божественна істота, поселена Всевишнім колись на їй, як вона каже устами своїх жерців, Богом даній землі. 

Вона жива, бо вона дихає тобі у спину і рухається, як історичний титан навколо тебе. Ти бачиш довкруж себе її живу плоть і блаженство це умножується многократ, бо й ти відчуваєш себе самого її плоттю.

Не будемо говорити про давні та древні часи, бо тоді й люду стільки не жило на берегах Дніпра сукупно із Дністром. Що тут говорити, людство переступило перший мільярд свого реєстру, коли народився він, Тарас Григорович, і йшло до цієї мітки 200 тисяч років. А тут за два малюсінькі століття наплодилося 7 мільярдів богоподібної людності.

Але у нас своя статистика.  Ніколи за півтора тисячі літ одного із найдревніших європейських міст на його вулицях не було стільки громадян. Офіційно — півтора мільйона.  Побито не тільки  національний у тисячній ретроспективі рекорд, а й європейський. Ні, Європа вміла воювати за свободу, але, даруйте, саме Київ став найреволюційнішим містом континентальної історії 1 грудня 2013-го.

Юрка течія швидко принесла від Тарасового парку Хрещатиком на Майдан. Із цієї миті квадратний кілометр земної суші стане центром  цивілізаційного всесвіту. Хрещатиком, ширина якого сягає від 70 до 100 метрів пливе протягом двох годин людська ріка. Паралельно із природною, однією із найбільших у світі рік, пливе животворна  людська течія Історії. 

Людину не може не заворожувати водна стихія, якою, як відомо, є 70 відсотків планетарної поверхні. Людина не може не бути зачарованою на березі океану. Але у характері рік є щось відмінне і могутніше навіть за безмір морів і океанів. Бо ріки не стоять, а пливуть. У їхній природі вічність земного буття виражається доступніше нам, людям, бо ми у наших тлінних генераціях, витікаємо із першоджерел однієї благодатної миті, а відтак пливемо руслом рідної нації до впадання у вічність, а позаду нас знову пливе та ріка, і кінця краю немає цьому плину.

Таким був Київ 1 грудня. І треба ж таке: того ж дня посеред зими 1991-го ця ж нація на велетенській, найбільшій у Європі, окресленій державними кордонами території, проголосувала на плебісциті за свободу. Її довго не було на мапі Європи. І тоді, на незримому опитуванні 50 мільйонів, вона була монолітом земної людності, прагнучим свободи. 

А тепер, цього ж календарного дня через 22 роки, вона стала зримою  перед людством у вечірніх новинах усіх глобальних відеокомунікацій. Коли в одному місці збирається півтора мільйона, то здається, що навколо тебе у повному зборі усе людство. То розумом людина може осягати багатомільярдний демографічний вимір. А очі людські, оптика світоглядна таким масштабом бачення не володіє. Коли довкруж тебе мільйон, то уже для зору людського немає значення, чи то мільйон, а чи усіх сім мільярдів?

А відтак Титан, імя якому —  легіон свободи,  вивергає півтора мільйонними устами, і здригаються, як колонада у храмі тисячоліть,  столітні київські каштани:

Зека геть!

Зека геть!

Зека геть!

На повні груди гриміла нація. У вогнистому гніві і смолоскипному сяйві рвійних сердець. І то було уже одне серце на усіх, що відбивало набат повстанської непокори. І не було на Землі сили, яка би спинила цю ріку, що спалахнула вогнем пробудженої гідності. О, то вже була не ріка. То зірвався ввись стовп вулкану. То вже було не плесо мирного плину. То була одухотворена магма Спротиву, що розливалася по урядовому кварталу із рукава кари Божої, від якої не буває спасіння демонам.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
Більше новин