Сергій Жадан: Донбасофобія шкодить Україні

6 грудня, 2014 субота
15:00

Український письменник Сергій Жадан в інтерв'ю польському виданню Wprost розповів про ставлення українців до Європи, життя в прифронтовому Харкові та про роль поета під час війни

Зміст

Чи ти відзначав річницю перших протестів на Майдані?

Я не є прихильником річниць. Це був більше момент для підбиття підсумків.

І які ж вони?

Ми дозріли. Люблю порівнювати останній Майдан із тим десятирічної давнини. В першу річницю помаранчевої революції домовився зустрітись на Майдані із журналістом. Підходили до нас тоді різні люди. Хоча минув лише рік від часу великої ейфорії, говорили тільки про зрадників і розчарування.

Зараз теж про це говорять.

Так, але інакше. Без істерії, без дитячих образ, без нарікань, що всі нас знову обдурили.

А не обдурили? В Києві чую, що якби не рішучість звичайних людей, то війну давно вже програли б.

Це правда, невідомо, скільки протрималася б армія без допомоги волонтерів. Люди хочуть конкретних і радикальних змін, а їх поки що вводиться небагато. Та найважливіше – це те, що ми досі маємо вплив на процес, котрий відбувається. Цьому треба віддати належне.  Десять років тому про ще один Майдан говорилось із сарказмом. Зараз перспектива наступної революції сприймається як щось невідворотнє. Протягом цього року люди занадто багато втратили, щоб в майбутньому собі простити.

Після помаранчевої революції ледь не усе хороше мало префікс «євро-» . Були євродвері та євровікна. Сьогодні Європа вже так не зачаровує.

2004 року більшість проєвропейських ідей обмежувалася власне "євроремонтом". Якісь популістичні гасла, за якими не було жодної конкретики чи глибокого сенсу. Сьогодні ставлення до Європи є досить скептичним. Коли на Майдані доходило до першого насилля, коли з’являлися перші жертви, вбивства, ми чекали на допомогу з боку Європейського Союзу. Потім навесні, коли анексовано Крим. Тоді можна було вирішити конфлікт мирним шляхом. Та всі чогось побоювалися і яка-небудь діяльність виявилася спізнілою. Зараз Україна перебуває в стані війни з Росією. Частина європейських політиків вважає, що це не стосується решти країн ЄС. Залишають нас сам-на-сам з агресором і окупантом. Тим часом європейські лідери стараються вести переговори з Путіним, дбають тільки про власні економічні інтереси. Вважаю, що це все може зле завершитись. І не лише для України та Росії.

Відчуваєш втому після цього року?

Ні, але бачу її в інших. Це почуття емоційного виснаження висить в повітрі, починає все сильніше на нас тиснути.

З’являються сумніви, а чи було воно того варте?

Якраз стосовно цього сумнівів немає. Це була революція гідності. Звісно, зараз ми задумуємось, чи на довго ще нашим людям вистачить сил. Але це нормально. Не можна постійно жити на емоційному піднесенні. Найважливіше це те, що люди не втрачають віри й надії. Вони будуть і далі боротись.

Коли ти зрозумів, що війна стане частиною повсякденного життя?

Відколи в Харкові щодня можна бачити, як проїжджає військова техніка. Йдеш вулицями і бачиш одягнені в форму, озброєні  загони. Що більше з’являлося солдатів, то більше на вулицях було української символіки, яка, як мені здається, діє на людей заспокійливо, переконує, що поки в твоєму місті майорять прапори, воно залишається частиною однієї країни і війна не може прийти на вулиці й площі.

Дуже ілюзорна гарантія.

Згода, але люди за будь-яку ціну відганяють чорні думки. Хочуть нормально жити, ходити на роботу, навчатись. Вірити, що завтра до твого міста не увійдуть танки окупанта.

Якраз щодо цього солдати й мають претензії. Вони бачать, як помирають їхні товариші. А коли повертаються додому, застають там нормальне життя, наче нічого не відбувається.

А що інші мали б робити? Вистачить, що виконують свої щоденні обов’язки, сплачують податки, підтримують військо й переселенців. Живуть в країні, не відвертаються від неї. Це є найважливіше. Ця війна дуже дивна й штучна, її нам усім нав’язали. Телебачення показує зруйновані будинки, падаючі снаряди, і разом з тим – хоч складно це собі уявити – люди й далі щоранку йдуть на роботу. Продовжують жити своїм життям.

Хочеш сказати, що страху немає?

Парадоксально, але страх майже не відчувається. Проте зникло відчуття легкості й безтурботності. Особливо в Харкові, де я живу. Це прифронтове місто. За кількасот кілометрів триває справжня війна. 

Недавно почула, що в Україні зараз живеться як в Ізраїлі – з постійним відчуттям загрози. 

В Києві щохвилини хтось «заміновує» метро. Та це тільки погрози. В Харкові доходить до терористичних атак. Постійно чути про вибухи чи знешкодження якоїсь диверсійної групи. Але всі міста з усіх сил стараються жити нормальним життям. Не бачив, щоб люди внаслідок загроз змінювали свій звичний ритм. Немає декадентського відчуття трагедії. Те, що відбувається, ми сприймаємо як складні часи, а не як кінець світу.

Як люди опановують свої емоції?

Існує значна консолідація. Розуміємо, що аби витримати і гідно вийти з цієї ситуації, ми повинні триматись разом. Тому так багато осіб допомагає військовим, пораненим чи переселенцям.

Чому в Харкові не повстала сепаратистська республіка? Адже починалось все подібно до того, як в Донецьку.

Харків відрізняється від Донецька суспільно й ментально. Тут міліція повела себе порядно. Сепаратисти теж займали будинки державних органів, але їх звідти виганяли. Коли б не позиція міліції, напевно, зараз ми б жили в якійсь "народній республіці".

Кому сьогодні вірить Харків: російському чи українському телебаченню?

Спочатку Харків був байдужий. Більшість мешканців залишалась осторонь. Зрештою, подібно було на всьому Донбасі. Війна торкнулась усіх і кожного. Розгравалися сотні родинних драм. Знаю багато родин, котрі поділились  - брати ставали по різні сторони барикад. Але сьогодні більшість людей в Харкові усвідомлює, що Донбас захопили ніякі не сепаратисти, а російські військові.

Чи є такі, хто й досі підтримують Путіна?

Є. Трапляється, що хтось починає розповідати про фашистів, про київську хунту, і лякати, що як прийде Путін, то розправиться із нами всіма. Та люди вчаться бути обережними. З’являються нові навички. Сьогодні, всідаючи до потяга, намагаєшся делікатно дослідити, які політичні погляди має попутник, що сидить поруч. Бо якщо уважає, що російська агресія є виправданою, - цього достатньо, щоб перервати розмову і пересісти до іншого вагону.

Все частіше говорять про те, щоб віддати той Донбас заради святого спокою. 

Це говорить донбасофобія. Дехто з центральної та західної України вважає, що Донбас – це втрачена територія, що тамошні люди ніколи не будуть солідарними з рештою держави.

Останні вибори це, мабуть, і показали. Люди голосували там за проросійських кандидатів.

Донбас не є рівномірним регіоном, його не можна прирівнювати до решти. Причини цієї війни не є ані національними, ані культурними, ані навіть політичними. Головною причиною є бідність. Туди, де є біда й страх, приходить агресія. А де є агресія, там людьми легко маніпулювати. Тут люди ішачили на олігархів. Ба більше, вони тих олігархів підтримували. Бо вбачали в них якусь безпеку, певну гарантію необхідного мінімуму. Але, наприклад, в тому районі, де мешкають мої батьки, сепаратистів не підтримують. Ніколи там не було жодного псевдореферендуму, там розміщена Національна Гвардія. Знаю багато людей, що і в Донецьку, і в Луганську виходили на демонстрації з українськими прапорами, отримували за це. Якщо ми віддамо Донбас, ми їх зрадимо.

Говориш так, бо походиш звідти. Ти став адвокатом, що захищає Схід.

Я народився в Старобільську Луганської області. Провів там щасливе дитинство, люблю ті місця. Повторюю, що донбасофобія шкодить Україні. Варто поглянути, як багато бізнесменів з Харкова їздить сьогодні на своїх дорогих авто з приклеєними українськими прапорцями. Ще до Майдану, небагато з них знало, що вони є українцями.

Але сам сказав, що Харків – інший. Крім того, знаю, що на порядку денному стоять конфлікти між місцевими та переселенцями із Донецька та Луганська.

З переселенцями складно зараз розмовляється. Вони носять в собі гіркоту та злість. Намагаються тим ділитись, хочуть, щоб їх вислухали. Розраховують на розуміння. Але в Києві мало кого цікавить, що вони в домі завжди мали прапор України. Вони стають жертвами стереотипного і фальшивого поділу на Донбас і решту країни.

Вони хочуть повертатись до себе?

Більшість сумує, але говорять, що не повернуться. Цієї миті не мають куди. Сьогодні там нічого немає. Немає з ким розмовляти і немає про що.

Що може зробити поет під час війни?

Те, що й завжди: писати. Якщо сьогодні інтелектуали втратять почуття реальності, це буде останній крок в напрямку до цілковитого хаосу. Відмовитись від книжок, котрі читаємо, від поезії, яку слухаємо, від мови, яка нас формує, - це наче відвернутись від самих себе, від права на той простір, де ми живемо. Майбутнє цієї країни – це не лише укріплений кордон, то також впевненість, що наша культура все ще належить нам. Невідомо, скільки ще триватиме ця війна і як позначиться на нашій свідомості. Проте коли вона завершиться, хотілося б сказати, що в найбільш складну мить поети не мовчали.

"Wprost"

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • Біла Церква
  • USD 41.2
    Купівля 41.2
    Продаж 41.69
  • EUR
    Купівля 45.88
    Продаж 46.59
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
24 вересня
00:53
Фуміо Кішіда, Володимир Зеленський
Зеленський зустрівся з прем'єром Японії Кішідою: про що говорили
2024, понедiлок
23 вересня
23:57
Оновлено
обстріл, Харківщинка
РФ 23 вересня атакувала Запоріжжя, Харківщину, Дніпропетровщину: є загиблий, 4 постраждалих
23:43
Оновлено
ЗСУ
Від початку доби на фронті сталося 125 боєзіткнень: РФ скинула на Курщину 14 КАБів та обстріляла з РСЗВ
23:29
катування в Херсоні
"Практика з почуттям безкарності": ООН оприлюднила нові докази катувань цивільних українців росіянами
22:59
Патріарх РПЦ Кирил
Закон про заборону РПЦ в Україні набув чинності
22:58
Петр Павел
Президент Чехії Павел заявив, що Україні слід "бути реалістичною" щодо повернення всіх територій та подальшої західної підтримки
22:50
Оновлено
БПЛА "шахед", безпілотник, дрон
Армія РФ увечері запустила по Україні БПЛА і ракети: на Запоріжжі пролунали вибухи
22:07
Оновлено
Андрій Одарченко
Суд заочно заарештував нардепа Одарченка, підозрюваного у спробі підкупу керівництва Мінвідновлення
22:05
Ексклюзив
ЗСУ
Ворог переносить напрям головного удару на Покровському напрямку південніше, - військовий експерт Кевлюк про ситуацію на фронті
21:50
Володимир Зеленський і Олаф Шольц
Обговорили другий Саміт миру: Зеленський зустрівся з канцлером Німеччини Шольцом
21:45
Ексклюзив
транзит газу, газ
"Не стане залізякою": екскерівник Оператора ГТС Макогон назвав способи використання системи після припинення транзиту з РФ
21:40
Шарль Мішель і Масуд Пезешкіан
"ЄС занепокоєний постачанням зброї до РФ": глава Євроради Мішель зустрівся з президентом Ірану
21:37
Ексклюзив
День Гідності та Свободи, Україна, прапор України
"Наша влада готується до перемовин": політичний експерт Краєв пояснив, чому найближчі місяці будуть вирішальними
21:15
Оновлено
обстріл
РФ атакувала дронами Херсонщину: поранено волонтера, ще одній людині відірвало передпліччя
21:08
РФ використовує своїх військових як приманку для виявлення вогневих позицій ЗСУ, - ОТУ "Харків"
20:48
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Процес пошуку варіантів припинення війни входить у вирішальну фазу. Колонка Сергія Згурця
20:26
Заступницю прокурора Запорізької області викрили на хабарі у $40 тис.: на що призначалися гроші
20:07
Гривні
Управління державної охорони закупило чотири Toyota Land Cruiser на 15,7 млн грн: там заявили, що автівки потрібні для іноземних делегацій
20:05
OPINION
блог Ігор Гулик
"Мирні" плани для України. Види "милосердя"
20:00
Штучний інтелект, ШІ
Завдяки ШІ Сили оборони щотижня виявляють 12 тис. одиниць техніки РФ, – Міноборони
19:54
президент Ірану Масуд Пезешкіан
Президент Ірану Пезешкіан заявив, що нібито ніколи не схвалював російську агресію проти України
19:54
Данія
Данія виділила понад 16 млн євро на підтримку енергетики України. Це одна з найбільших пожертв країни
19:44
Ентоні Блінкен
З початку повномасштабної війни партнери зібрали понад $4 млрд для відновлення української енергетики, - Блінкен
19:22
Повінь у Польщі
У Польщі залучили військових хіміків до ліквідації наслідків повені
19:17
РФ атакувала Нікопольщину дронами й артилерією: постраждав чоловік
19:08
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Окупанти ввечері 22 вересня атакували КАБами Запоріжжя: постраждали 22 людини
18:54
Дональд Трамп
Підозрюваний у спробі замаху на Трампа залишив лист, в якому описав свої плани
18:44
Аушвіц-Біркенау
"Така присутність була б цинічною": Росію не запросять на 80-ту річницю визволення концтабору Аушвіц-Біркенау
18:11
Оновлено
Вибух
Війська РФ атакували Краматорськ і Шахове на Донеччині: загинула жінка, поранено 10 людей
18:08
Ексклюзив
Володимир Зеленський та Джо Байден
Політика Заходу і США полягає в тому, щоб не напружувати Путіна: політтехнолог Загородній про вихід України з базового сценарію
18:05
Віталій Кличко
У Києві 15 жовтня планують почати опалювальний сезон, - Кличко
18:02
газ, ГТС
Укргазвидобування збільшило видобуток газу на одній зі свердловин уп'ятеро
18:02
OPINION
блог Павло Шеремета
Чому не варто порівнювати Україну з Тайванем
17:50
"Домовились про співпрацю із Запоріжжям": Зеленський відвідав у штаті Пенсильванія завод з виробництва артснарядів
17:33
Ексклюзив
У Defense Express проаналізували, скільки складів боєприпасів РФ перебувають в досяжності української зброї
17:29
Джеймс Кемерон
Джеймс Кемерон назвав "Термінатора" частково кринжовим та пояснив чому
17:19
Камала Гарріс
Кандидатку на посаду президента США Гарріс підтримали понад 700 представників нацбезпеки й військових, - Axious
17:18
Катували ветерана АТО: СБУ повідомила про підозру генералу РФ та його підлеглим за тортури під час окупації Херсона
16:56
На фото: Аліна Гросу
Співачка Аліна Гросу стала офіційною представницею української культури в Нью-Йорку
16:55
В Омську двоє підлітків спалили гелікоптер Мі-8 на місцевій авіабазі, - росЗМІ
Більше новин