Хто гальмує парламентське розслідування по офшорах

Владислав Красінський
20 травня, 2016 п'ятниця
11:05

Парламентські партії звинувачують одне одного у блокуванні створення комісії із розслідування офшорних компаній та політичної корупції

На початку квітня журналісти-розслідувачі опублікували масив документів про офшори світових лідерів, в числі яких опинився і президент України Петро Порошенко. Пізніше юристи гаранта заявили, що офшор потрібен був для передачі активів президента до "сліпого трасту", для їх подальшого продажу.

Проте офшорний скандал не згас навіть після юридичного пояснення необхідності офшорів. Зокрема, у другій порції даних "панамського архіву", опублікованій 9 травня, опинилися понад 600 громадян України та 400 компаній, пов’язаних із Україною.

Проблемна назва

Представники різних парламентських фракцій неодноразово заявляли про необхідність створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) з питань офшорних компаній та політичної корупції. Проте уже півтора місяця депутати не можуть подати на голосування відповідну постанову.

Одним із перших таку спробу здійснив Сергій Каплін. Найближче до вирішення питання підійшла "Радикальна партія", її представники уже другий тиждень блокують парламентську трибуну із вимогою створити ТСК, ними ж ініційована відповідна постанова. Наразі стоїть питання, хто увійде до складу комісії.

В понеділок, 16 травня, на засіданні фракції БПП були обрані 5 представників політсили президента у ТСК. Серед них Владислав Голуб, Олексій Мушак, Михайло Кобцев, Павло Різаненко та Володимир Ар’єв.

Пізніше Ар’єв взяв самовідвід, аби не ставити під сумнів чесність розслідування. Адже, як виявилося, у 2013 році помічником Ар’єва був батько Ігоря Кононенка – Віталій.

Нардеп від "Народного фронту" Вадим Кривенко розповів, що основним каменем спотикання наразі є саме назва ТСК.

"Радикальна партія", яка є ініціатором створення ТСК, наполягає, щоби в назві чітко фігурували словосполучення "офшорні компанії президента", а БПП хоче більш широкі повноваження надати цій комісії і назвати її "ТСК по розслідуванню політичної корупції". Ми готові на будь-яку назву цієї комісії, голосувати за її створення і надавати туди наших представників", - запевнив Кривенко.

Також відомо, що, згідно із квотою, до складу ТСК увійде 3 людини із "Народного фронту". Хто саме це буде, фракція остаточно не вирішила.

Єгор Соболєв із "Самопомочі" впевнений, що рішення по ТСК гальмують майже усі політичні сили.

"Іде імітація. Була чітка ініціатива – створення комісії, яка буде розслідувати офшори президента, але жоден орган не наважується або не здатен почати розслідування. Фактично і парламент не здатний, бо більшість людей тут залежать від олігархів, з яких Порошенко є найбільш успішним.  Відбувається взаємний підігриш, коли жодна сторона не хоче результату: одні твердо стоять на своїй позиції, інші – на своїй, знаючи, що жодна не пройде", - пояснив Соболєв.

Нардеп запевнив, що "Самопоміч" зі свого боку готова голосувати за будь-яку запропоновану ініціативу. І за комісію, яка розслідуватиме винятково бізнес президента, і за ТСК з приводу корупційних дій усіх політиків.

Політсила Андрія Садового рекомендувала до складу ТСК трьох кандидатів: Андрія Журжія, Тетяну Острікову і Олександра Опанасенка.

Парламентські стрілочники

"Батьківщина" вважає, що ТСК навряд буде створена, адже у двох найбільших фракцій у парламенті відсутня політична воля для такого рішення.

"Що має зробити ТСК? Чітко зафіксувати, чи є в посадових осіб нашої держави будь-які корпоративні права або будь-які стосунки до фірм, які виведені в офшори з метою несплати податків в Україні. І якщо такі виявляться, то вся країна має дізнатися їхні прізвища", - розповів нардеп Сергій Євтушок  в ефірі "UA:Перший".

"Радикальна партія" покладає усю відповідальність за гальмування процесу створення ТСК на пропрезидентську партію.

"Шановні колеги із БПП блокують антикорупційні розслідування, вони не хочуть створення слідчої комісії", - запевнив лідер партії Олег Ляшко і анонсував лежачу форму протесту з боку РПЛ, за його словами, нардепи планують принести до трибуни парламенту розкладні ліжка.

Представник депутатської групи "Відродження" Антон Яценко розповів, що його фракція це питання не обговорювала і своїх кандидатів не пропонувала.

"Я третій раз вже народний депутат і ні одна ТСК ще в Україні нічого такого не розкрила за 23 роки. Дуже багато політичних спекуляцій навколо цього питання, тому сказати, що хтось із нашої групи дуже хоче туди входити – не можна", - розказав Яценко.

Лідер групи "Воля народу" Ярослав Москаленко раніше заявляв, що його фракція не буде блокувати закон про ТСК, проте за комісію по офшорах голосувати не буде.

"Що стосується створення ТСК по президенту, то наша депутатська група не голосуватиме. Я вже зазначав, що оприлюднені факти не є підставою для такого розслідування", - заявив Москаленко журналістам.

Позафракційний депутат Юрій Дерев’янко заявив, що готовий увійти до складу комісії, проте за його переконанням спочатку необхідно прийняти закон про тимчасові слідчі комісії, який надасть ТСК слідчі функції.

Наразі усі рішення комісії матимуть рекомендаційний характер. Він також переконаний, що процес саботують фракції БПП та НФ, задля того, аби питання офшорів відійшло на задній план.

"Я вважаю, що якщо НАБУ, ГПУ і всі інші самоусунулися і розписалися в своїй неспроможності, то ТСК може бути єдиним інструментом, який може дати відповідь на ті питання, які сьогодні турбують суспільство. Сьогодні рішення ТСК буде мати тільки рекомендаційний характер, а після ухвалення закону про ТСК  вона буде мати статус і функції слідства – це набагато більш потужний інструмент, і я думаю єдиний, який у боротьбі із топ-корупцією зможе спрацювати", - сказав нардеп.

Депутат від БПП Іван Вінник в свою чергу заявив, що його фракція підтримує ідею створення ТСК, і запропонував її очолити лідеру "Батьківщини" Юлії Тимошенко, якій, за його словами, "панамська юрисдикція відома ще з часів Лазаренка".

"Тому власне ці заклики зараз про деофшоризацію і ТСК мають велику частку популізму та політичного цинізму. Звинувачення президента Порошенка в тому, що він там якісь офшорні компанії не задекларував – в переважній більшості безпідставні. Це тягне, можливо, максимум на якусь адміністративну відповідальність. Водночас, ті люди, які найбільше голосять із цього приводу, дуже легко можуть напрацювати на кримінальну відповідальність за статтями, пов’язаними із ухиленням від сплати податків, із корупцією", - переконаний Вінник.

"Ляшківці", за його словами, хочуть розхитати нинішню владу, аби вийти на перевибори, бо переконані, що отримають більше посад в парламенті. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
01:51
на фото: Бріджит Брінк
Обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України, – посол США
01:32
Оновлено
дрон, БПЛА
У двох областях РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:56
Литва Латвія Естонія
Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
00:09
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
Більше новин