Після Берліну. Чому Путіну залишається тільки стріляти на Донбасі

Кирил Сазонов
20 жовтня, 2016 четвер
19:21

Путін вже не думає про реальну перемогу, він хоче бодай показати, що з ним ще рахуються, а він може собі щось дозволити. Виглядало це яскраво, артистично і жалюгідно

Довгі перемовини в Нормандському форматі, які провели Ангела Меркель, Франсуа Оланд, Петро Порошенко та Володимир Путін закінчилися з нічийним рахунком. Нірка виявилася порожньою. Якщо брати чистий результат, то його немає.

Жодного підписаного документа, навіть на рівні Будапештського меморандуму, жодної заяви. Сторони вчергове підтвердили своє прагнення до виконання Мінських угод, про які всі давно знають, що їх виконано не буде просто тому, що вони нездійсненні.

Дуже скромні кроки до компромісу, які учасники переговорів озвучили за підсумками зустрічі, виглядають доволі туманно і дуже легко будуть списані в сміття. Складанням дорожньої карти виходу з конфлікту займеться робоча група на рівні міністерств закордонних справ.

Тобто хоч одне рішення на переговорах ухвалили - авансом призначили винних у провалі. Теж, звісно, результат. Але на загальну ситуацію він не впливає. Глухий кут, обумовлений цілком об'єктивними стратегічними суперечностями між Україною і Росією не змогли виправити навіть спільні зусилля Меркель і Оланда.


Заради справедливості слід зазначити, що зусилля наших європейських партнерів (у жодному разі не союзників, а саме партнерів) були здебільшого зосереджені на примусі до поступок в першу чергу України. Просто тому, що Україна залежить від позиції Євросоюзу куди більше, ніж Росія, тож за їхньою логікою має охоче йти на компроміс.


Але тут у Порошенка було припасено відмінний козир, який йому забезпечила Верховна Рада. Так фракція "Народного фронту" категорично виступила проти реалізації кремлівського сценарію щодо виборів на Донбасі, а без голосів другої за величиною фракції питання можна вважати закритим.

Самопоміч, у принципі, теж не підтримає капітуляцію, про що заздалегідь попередили. Ляшко приєднається до патріотів - у цій ситуації можна бути водночас і розумним, і красивим. "Регіонали" з Опоблоку і нових депутатських груп кремлівський сценарій однозначно підтримають, але вони в меншості.

Блок Петра Порошенка розколеться на голосуванні, ну а позиція "Батьківщини" тут вже ні на що не впливає. Тобто Порошенко міг з залізною впевненістю заявляти, що він готовий на компроміси, але принципові поступки і фактичне прийняття в Україні проросійського анклаву з особливим статусом через Верховну Раду провести неможливо.

А просто вивести свої війська і залишити Україну в спокої Кремль поки не згоден. Розраховує дотиснути обстрілами, торгівлею заручниками і підтримкою симпатиків у Європі. На цьому й зупинилися.

Формально зійшлися на тому, що відведення військових з обох сторін триватиме, спостерігачі ОБСЄ займуть зону розмежування і будуть безперервно її моніторити. Україна почне готувати вибори на окупованих територіях, а перед початком процесу ОБСЄ введе поліцейську місію.


Це, схоже, той самий обрій, що є недосяжним. Поліцейську місію на Донбас не введуть просто тому, що бойовики з "ДНР" і "ЛНР" з російськими кураторами ніколи не погодяться з законом про вибори, який прийме Верховна Рада. А з потрібним Кремлю законом не погодяться депутати.


Тож цю угоду озвучили просто заради того, щоб оголосити хоч про якийсь результат. Ну а винних призначено, як я писав вище, заздалегідь. Та й процес узгодження і переговорів може бути нескінченно довгим.

За великим рахунком, усі ці переговори не дадуть результату доти, доки одна зі сторін не погодиться поступитись у принципових питаннях. Тобто або Україна погодиться стати державою "на короткому повідку" Росії, або Москва махне рукою на Київ і відмовиться від контролю над колишньою республікою СРСР.

На даний момент на такі сценарії ніхто йти не готовий. Це розуміють у Берліні та Парижі, але набагато краще це розуміють у Києві та Москві. І поведінка президентів дозволяє зробити обережний прогноз, оптимістичний для України.

Порошенко на переговорах тримався досить упевнено і на принципові поступки не погоджувався. Ангелі Меркель навіть періодично доводилося виводити його з-за столу для особистої розмови, щоб домогтися хоч якихось формальних поступок.

Справедливості заради варто зазначити, що можливість вести себе так жорстко Порошенку забезпечили відразу три союзники. Це Верховна Рада, з жорсткою позицією НФ і половини власної фракції, створена з нуля за два роки боєздатна українська армія і активна позиція народу України. Порошенко розумів, що він може відступити, але залишиться один.

Російський президент навпаки, виглядав наляканим і дезорієнтованим. Взагалі під час переговорів навіть за прихованої підтримки Меркель і Оланда він був значно зосередженішим на збереженні лиця, ніж на реальних результатах. Звідси хлоп'яче хамство з запізненням, вимога допустити в Берлін радника Владислава Суркова, якому заборонено в'їзд до ЄС.

Путін вже не думає про реальну перемогу, він хоче бодай показати, що з ним ще рахуються, а він може собі щось дозволити. Виглядало це яскраво, артистично і жалюгідно. І згода віддати під контроль ОБСЄ Дебальцеве викликала плач і скрегіт зубовний серед ватників усіх мастей. Ну і міжнародне співтовариство зробило свої висновки.

За підсумками зустрічі Меркель і Оланд зітхнули з полегшенням. Результатів реальних нуль, але про рух вперед своїм виборцям можна спокійно заявити. І навіть показати фотографії. А потім переключитися на проблеми в Сирії, які цікавлять Німеччину більше, ніж українські. А Францію вони цікавлять набагато більше.

Загалом, добре посиділи - пора на роботу. Путін у абсолютно "розстроєних чуствах" полетів у Москву і там першим ділом відрікся від капітуляції в питанні Дебальцева. Але акуратно, перевівши питання уточнення позиції РФ на МЗС.

Порошенко повернувся в Україну без втрат і від обіцянок підготувати та ухвалити закон про вибори на Донбасі відрікатися не став. А навіщо? Так, обіцяв одружитися. Було. Але конкретно не сказав - коли і з ким. Тож свобода маневру зберігається.

Особливої перемоги України на цьому раунді переговорів немає. Хоча демонстрація сили була просто красивою. З одною з найсильніших і найбоєздатніших армій в Європі і оборонкою, яку за останні два роки підняли теж з нуля - можемо собі дозволити жорсткий тон. У Москві це чудово відчули.

Так що найближчим часом варто чекати загострення на фронті. Дипломатичних аргументів у Кремля в запасі немає ...

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
05:49
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами", балістикою та ракетами: на Дніпропетровщині поранено людину, на Львівщині і Київщині спрацювала ППО
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
Більше новин