Фейк і пропаганда: як армія кремлеботів прикидалася американцями

Анастасія Пашинська
27 лютого, 2018 вiвторок
17:22

Найважливішим для кремлеботів було організувати сутички між громадянами США та розвернути їх проти влади. Мітинги, обговорення національності і ЛГБТ - ось основні кнопки, на які давила Фабрика тролів.

У 2015 році в соцмережах з'явилося повідомлення, що терористична організація ІГІЛ підірвала хімзавод в Луїзіані, США. А два місяці по тому, в Атланті раптом спалахнув смертельний вірус Ебола. Обидві новини поширилися моментально. Однак, крім цього, у них була ще спільна деталь - вони були неправдивими, або, як каже президент США Дональд Трамп: "Fake news!".

Поширення "фейковий" новин стало частішим до американських виборів. У 2016 році навколо одного з претендентів на посаду президента Хілларі Клінтон почали з'являтися "конспірологічні" теорії. Однією з найпопулярніших стала чутка, згідно з якою пані Клінтон підтримувала і фінансувала таємну мережу педофілів. Якщо вірити цій теорії, педофіли ховалися під прикриттям мережі ресторанів швидкого харчування Commet Ping Pong.

Теорія "підкріплювалася" різними висновками, зробленими зі злитого листування Демократичної партії. Нібито в ній обговорювалася торгівля людьми та дитяче порно. Причетність піцерії пояснювалася збігом перших букв в назві "Cheese Pizza" (сирна піца) і "Child Porn" (дитяче порно).

Ідея, як і висновки, що її підкріплювали, здавалися абсурдними. Фіналом історії став збройний напад на один з ресторанів мережі.

Едгар Велч увірвався в Commet Ping Pong з гвинтівкою AR-15 і почав стрілянину. Однак ніхто не постраждав. Велч погодився здатися поліції тільки після того, як переконався, що працівники ресторану не утримують дітей в полоні.

Американці занепокоїлися

Випадок з "Pizza Gate" (так охрестили теорію підпільних педофілів в піцерії) показав, що інтернет-історія, навіть якщо вона абсурдна, може перерости в трагедію. Влада США почали розбиратися, хто поширює неправдиві новини і збиває з пантелику американських громадян.

Раніше вважалося, що втручання Росії в президентську кампанію в 2016 році полягало в хакерських зломах і атаках. Але як показали дослідження компанії з кібербезпеки FireEye, вплив Кремля на виборчі кампанії був набагато ширшим. Втручання також включало в себе кіберармію блогерів, які створюють і поширюють пропаганду і дезінформацію для американського електорату на Facebook, Twitter, Youtube і в інших соціальних мережах.

Компанія Facebook оголосила, що компанія "Інтернет-дослідницьке агентство" (воно ж "Агенство інтернет-дослідження ", або" Фабрика тролей "), яка базується в Санкт-Петербурзі, витратила близько 100 тисяч доларів на рекламу в соцмережі. 470 ботів написало 80 тисяч постів, які стосувалися теми американських виборів. "Фейки" також розмістили близько 120 тисяч публікацій в Instagram. Соцмережа Twitter виявила близько 50 тисяч кремлеботів

У серпні 2017 року спецпрокурор США Роберт Мюллер почав розслідування "російського сліду" у виборах. Основною метою розслідування стало з'ясування, чи була змова претендента в президенти Дональда Трампа і Кремля. Дональд Трамп висловив свою впевненість, що результати розслідування лише підтвердять його непричетність до втручання росіян.

16 лютого Мюллер висунув звинувачення 13 росіянам і 3 російським компаніям. За даними спецпрокурора, всі 13 росіян так чи інакше мали зв'язки з "Фабрикою тролів".

Читайте також: США всерйоз взялися за російські "фабрики тролів". Що відбувається

Мін'юст США опублікував інструкції з електронних скриньок росіян від лютого 2016 року, в яких потрібно використовувати будь-які можливості для критики Клінтон і підтримки її конкурента в демократичному таборі Берні Сандерса.null

Приклад пропаганди кремлеботів: "Сатана: Якщо я виграю, то переможе Клінтон! Ісус: Ні, якщо це залежить від мене. Допоможіть Ісусу перемогти, тисніть" лайк ".

Також в обвинувальному акті згадується російський Twitter-канал @TEN_GOP, який становить собою нібито республіканський аккаунт, у якого було понад 100 тисяч передплатників. Пости звідти регулярно "репостили" у себе в стрічці Дональд Трамп-молодший; радниця президента США Келліанн Конвей, і колишній радник президента з нацбезпеки Майкл Т. Флінн.

Кремлеботи акцентували увагу не тільки на виборах США. Основною ідеєю дезінформації було розділити американське суспільства на воюючі проти влади табори.

Віце-президент рекламного відділу Facebook Роб Голдман написав у своєму акаунті Twitter: "Я бачив всі російські оголошення, і я можу сказати дуже однозначно, що розгойдування виборів було не головною метою".

Що робили тролі

Їм вдавалося знайти американців в мережі, додавалися до них в друзі, пропонували "боротися за загальні ідеї" разом. В кінці жовтня 2016 року Техаський націоналістичний рух отримав повідомлення в Facebook від групи під назвою "Серце Техасу", яка планувала організувати мітинги на користь від'єднання Техасу. Однак Техаський націоналістичний рух не підтримав ідею, і "активісти" зникли.

Кремлеботи з "Серця Техасу" досягли більшого успіху, коли організували мітинг в Х'юстоні "Зупинити ісламізацію Техасу". У відповідь в тому ж місці і в той же час, група "Об'єднані мусульмани Америки" організували мітинг "Збереження ісламського знання". Як можна здогадатися, друга організація також була справою рук російських тролів.

null

Підпис на зображенні: "Ненавидить європейців, християн, буддистів, євреїв, атеїстів, собак, геїв, лесбіянок, шинку, вино, пиво, твою цивілізацію, твою культуру, твої традиції, твою країну і тебе. Скаржиться на ісламофобію".

У підсумку, десятки людей, які прийшли на мітинг, прихопивши з собою рушниці, гасла "Життя білих має значення" і прапори Конфедерації, зіткнулися з натовпом протестувальників американських мусульман. Однак поліція швидко відреагувала і тримала протестуючих на відстані один від одного. Пізніше деякі спантеличені учасники поскаржилися, що ніхто з організаторів групи "Серця Техасу" на заході помічений не був.

Подібні методи працювали. Компанія Facebook повідомила, що близько 130 мітингів були організовані за допомогою 13 російських груп. Передплатників групи найчастіше залучали дискусійними в американському суспільстві темами: національність, зброя, імміграція, ЛГБТ.

Все це контролювалося "американським відділом" Фабрики тролів в Санкт-Петербурзі (Росія), який налічував в своєму штаті 80 осіб.

Ось приклад мітингів, які організовували російські боти в 2016 році:

  • 25 червня: Марш за Трампа (Нью-Йорк);
  • 9 липня: Підтримай Хілларі. Захисти американських мусульман. (Вашингтон);
  • 23 липня: Геть Хілларі (Нью-Йорк);
  • 20 серпня: Флорида за Трампа (Флорида);
  • 2 жовтня: Шахтарі за Трампа (Пенсільванія);
  • 12 листопада: Покажи свою підтримку обраному президенту Дональду Трампу (Нью-Йорк);
  • 12 листопада: Трамп НЕ мій президент (Нью-Йорк);
  • 19 листопада: Шарлотт (місто в Північній Кароліні, США - Ред.) Проти Трампа (Шарлотт).

Акаунти соцмереж також використовувалися для зв'язку і координації з місцевими співробітниками передвиборної кампанії Трампа. Наприклад, мітинг 25 червня "Марш за Трампа" організовувався також за допомогою волонтерів виборчої кампанії нинішнього президента США. Однак, в обвинувальному висновку Мюллера не говориться, що подібна взаємодія було свідомою.

Що таке Фабрика тролів

Про "Фабрику тролів" було написано немало. Власником її вважається Євген Пригожин, бізнесмен і "кухар Путіна". Саме він входить в число 13 людей, яких спецпрокурор Мюллер звинувачує у втручання в американські вибори. Фабрика складається з декількох офісів. Чисельність працівників невідома, оскільки багато хто працює віддалено.

Один з найвідоміших і, можливо, найбільших підрозділів Фабрики знаходиться в Санкт-Петербурзі, за адресою вул. Савушкина, 55. Сучасна 4-поверхова будівля, з хорошим ремонтом, куди вранці поспішають сотні студентів.

Олексій, колишній "троль" з Санкт-Петербурга, розповів New York Times, що він був одним з перших 25 співробітників, найнятих в компанію. Щоб отримати роботу, він написав есе про "Доктрину Даллеса". Доктрину нібито опублікував Аллен Даллес, колишній голова ЦРУ. Документ нагадує теорію змови США проти СРСР. Розвалювати Совєти передбачалося за допомогою морального розкладання і "підсаджування" на американську культуру. Вперше про Доктрині заговорили в 1993 році, вже після розвалу СРСР. Але деякі громадяни Росії досі пояснюють національні проблеми американською змовою. Саме тому "Доктринами Даллеса" так часто користуються кремлеботи.

За словами Олексія, перше завдання новачкам полягало в тому, щоб створити три аккаунти в блогосфері Live Journal. Один з них повинен містити оригінальний контент, а два інших можуть бути вторинними і містити перепис з інших акаунтів. 

Зміни були по 12 годин, і вдень і вночі. Теми приходили по електронній пошті. Наприклад: "Путін дав жорстку відповідь США", "Анексія Криму - історична перемога Путіна", "Обстріл мирних жителів в Україні", "Поширення Ебола американським урядом". У завданні завжди вказувалися ключові слова і сюжет, які повинен згадати автор. Олексій порівняв процес своєї минулої роботи з перетворенням людей в зомби. І якщо спочатку він пішов туди через хорошу зарплату (за його словами близько $ 1400 на тиждень), то пізніше злякався скандалу навколо "Фабрики" і полишив роботу.

Другий троль, Сергій, також потрапив на "Фабрику" на початку її відкриття. Сергій був далекий від політики, але його привернула пристойна зарплата. Основною ідеєю роботи, за словами колишнього троля, було в підвищенні патріотизму серед росіян і навіювання ненависті до американців і українців. За його словами, в день необхідно було друкувати по 80 оригінальних коментарів і постів. Однак складно писати, що "Путін молодець, а всі інші погані", щодня, в 80 різних варіантах. Коментарі стали звучати одноманітно і Сергій пішов. Зараз він продає меблі.

Крім тролів, які створювали коментарі і пости, в холдингу працюють "новинарі". За день вони створюють 20 унікальних новин, на  тематику, що надсилається. Тут, як і у тролів, ті ж канони: про Путіна погано не можна, терористи - це ополченці, в усьому винна Америка.

Якщо феміністки, то "погані" активістки з українського Femen, якщо ЛГБТ, то Європа і падіння генофонду. Тільки платять тут трохи менше, ніж троллям. "Новинар" отримує від $ 1000 в місяць. Також фабрика славиться своєю системою жорстких штрафів. Не можна спізнюватися на роботу і спілкуватися з колегами.

Людмила Савчук, яка пропрацювала в агентстві кілька місяців, спробувала відкрити громадськості діяльність "фабрики тролів". Для цього жінка подала на компанію позов до суду. Причиною позову стало порушення трудового законодавства.

Є також графічний відділ, де щодня штампуються "демотиватори". Наприклад, на недавній День радянської армії, який святкується 23 лютого, українців порадували в мережі демотиватором з написом: "Тих українців, що не святкують 23 лютого, ми привітаємо 8 березня".

Звичайно, логіки в тому, щоб українцям святкувати День радянської армії, немає, проте це цілком в дусі "Фабрики тролів" пограти на патріотичних почуттях аудиторії.

Працівників "Фабрики тролів" можна помітити в коментарях до статей на політичні теми, вони ведуть акаунти  англійською, французькою, українською мовами. Якщо зайти в коментарі до відомого блогера, то завжди можна визначити таких тролів по їдкому коментарю, критиці України і найчастіше напівпорожньому профілю троля.

Якщо раніше вважалося, що потрібно лише "не годувати троля" (не відповідати на його коментарі), то зараз фахівці рекомендують спростовувати очевидні "фейки" і повідомляти іншим учасникам про наявність в розмові троля.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:32
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
На фронті відбулося 114 боєзіткнень, ворог атакує на 7 напрямках, - Генштаб
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
Більше новин