Три свята - один Спас. Про Біблію, ікони, яблука та мед

Тетяна Зінченко
13 серпня, 2019 вiвторок
21:51

Маковея, Преображення Господнє чи Яблучний Спас, Успіння Пресвятої Богородиці чи Перша Пречиста - що ж ми святкуємо в серпні? Про переплетіння біблійних легенд з народними звичаями, про наповнення святкових кошиків і душ та про християнський симбіоз трьох Спасів - у розвідці Еспресо

Серпень багатий на врожай і на свята. Вони глибоко релігійні, дуже поетичні та смачні, мають багато назв і в сенсі святкуванням стають приводом для палких суперечок з боку релігійних діячів, істориків і особливо ревних захисників давніх народних традицій. Бо, як мінімум, поєднання двох світів, тобто поєднання давніх народних традицій та християнских легенд, не в усьому мають точки перетину.   

Це й не дивно: вінець літа знаменувався збором урожаю і подякою за плоди ще з давніх-давен, з дохристиянських часів, тому вже там зародилося дуже багато традицій та звичаїв. А з прийняттям християнства з’явилися життєдайні біблійні легенди, які виводять ці свята далеко за межі гастрономічних площин. 

    null

Християнський симбіоз трьох Спасів

Постав Бога на перше місце - і все стане на свої місця, - кажуть мудрі люди. І правильніше в даному випадку не скажеш, бо як би ми не називали ці свята: Першим, Другим, Третім Спасом чи іншими назвами - на першому місці буде Бог і спасіння, про яке в ці дні особливо згадується на святкових богослужіннях. Отож про три найбільші свята серпня по порядку.

14 серпня - Винесення Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Спас на воді, або ж Маковія чи Перший Спас. Успенський піст

Свято символізує хресний хід, з яким в цей день виносили Чесного Хреста Господнього, на якому був розіп’ятий Спаситель, в Константинополі - з імператорського палацу до храму Святої Софії. Біблійні перекази пов’язують ць подію з візантійським царем Мануїлом, якому довелося в цей день вийти на війну проти сарацин. І,  звісно, з небесною поміччю перемогти.

У народі цей день часто називають Першим Спасом або ж Медовим, бо охоронці народних звичаїв тільки з цього дня починають їсти мед після освячення його в церкві. Вони важають, що саме до цього числа мед у вуликах набуває своїх пікових якостей і його можна збирати. Вірили, що освячений  мед стане по-справжньому цілющим.

Назву "Маковій" цей день отримав дещо пізніше, тому що на цю дату також доводиться вшанування сімох Великомучеників Маккавеїв. При цьому зв'язок маку, який у букетиках освячують цього дня в храмі, з мучениками Маккавеями суто звуковий і жодного відношення до святкування пам'яті святих мучеників не має.  

Виготовте до  цього дня свій букет-маковейчик – з маку, квітів, польових трав, колосся, і освятіть його в церкві - матимете власний оберіг. Можна й купити - головне, які думки вкласти в запашне зіллячко.

А ще цього дня випікають пироги з маком – шулики або ж ламанці, які поливаються медом.

Існує й інша легенда цього дня: в давнину, саме в розпал страшної епідемії, жителі Константинополя з храму Святої Софії винесли частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили водойми та колодязі. І сталося диво - хвороба, яка скосила тисячі життів, відступила.

Стародавні літописи подають ще й такі свідчення:  саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь. Ось чому Перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вважають воду святою.

 У народі кажуть, що Перший Спас — це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. 

19 серпня - Преображення  Господнє,  Другий Спас,  Великий  Спас, Яблучний Спас

Третє за величиною і шанованістю свято православних: дуже знакове, поетичне і символічне - Спас.  Преображення -  важлива подія в земному житті Ісуса Христа - сталося незадовго до Його страстей і описане в Євангеліях, як явище Божої величі і слави Спасителя перед трьома найближчими учнями Петром, Яковом та Іоанном під час молитви на горі Фавор.

Преображення полягало не у зміні Божественної природи Христа, а у з'яві Його Божества у природі людській. Відповідно до Івана Золотоустого,  Преображення відбулося, "щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами".

Його лице просяяло, і саме тоді апостолам відкрилося світло й слава Божества і почувся голос Отця із світлої хмари Святого Духа:  "Цей є Син Мій Улюблений, у Котрому Моє благовоління; Його слухайте".

У християнстві освячення плодів у день свята Преображення набуло особливого символічного значення: у Преображенні Христа показано щось нове, перетворення і благодатний стан, що людина і світ знаходять Воскресінням Христа і яке здійсниться у воскресінні всіх людей. І вся природа, яка прийшла в розлад з того моменту, коли у світ через людину увійшов гріх, тепер разом з людиною очікує найближчого оновлення.

Народ називає цей день ще й Яблучним Спасом, вкладаючи в це поняття світське значення, пов'язане із святом врожаю. Це підтверджує звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо. 

 Настоятель Свято-Миколаївського храму ПЦУ м. Полтави отець Олександр Дедюхін у своїй проповіді пояснив все, що стосується яблук, загалом плодів, з точки зору релігійних писань.

"Немає ніяких уставних та канонічних заборон на споживання плодів яблуні. Навіть відкрию тайну: в Едемському саду змій спокушав Адама та Єву зовсім не яблуком, там був зовсім інший плід. Який - невідомо. Яблука абсолютно невинні, - пояснює святий отець. - А ще одним відкриттям, безумовно, буде для вас те, що в чині освячення плодів на Преображення, взагалі про яблука не ідеться! Ось текст цієї молитви.

  • "Боже Премудрий і Всемогутній Створителю світу! Ти створив небо й землю і все, що на них. Ти виростив дерева і трави й уквітчав їх красними квітами, а з них овочам зволив виспіти на втіху і споживання роду людського і всякого живого створіння Твого. Сам, Господи, благослови † початки плодів цих, подай багатий врожай на них в місці цьому, по всій Україні нашій і на всьому світі Твоєму. Тих, що працюють коло них, благослови в добрім здоров’ї й спокою зібрати і скористувати їх, а всіх людей Твоїх благослови споживати ці дари Твої на здоров’я тілу, душі на спасіння, щоб вдячні Тобі були і на честь і на славу Твою споживати їх сподобилися."

Тут мова іде не лише про яблука, а про абсолютно всі плоди, які Господь виростив на "втіху та споживання роду людського". Молитва нагадує, що всі плоди, які вирослі в наших садках та городах - це благословіння Боже, і вдячні віруючі приносили до храму початки цих плодів для освячення та з почуття вдячності Богу.

Цьому раділа вся Церква (як зібрання віруючих), возносила молитви і споживала із вдячністю. 
Євангеліє нас запевняє: " Їжте все, що на торговищі продається, без найменшого сумніву, для спокою совісті. Бо Господня земля, і що виповнює її." (1 Кор.10.25-26).

Яблук та інших плодів це також стосується. Не слухайте та не слідуйте московськім ізводам і забобонам. Бо в них навіть пророк Ілля гопніком виставлений, бо, бач, він у воду пісяє. Виховані та чемні люди так не роблять, запам'ятайте.

Ну а якщо бажаєте щось гарне та смачне принести освятити до храму Божого - будь ласка, тільки робіть це не із рабського страху покарання, а із почуття вдячності вільних людей.  А ще запам'ятайте: не існує ні медового, ні яблучного, ні ще якого-небудь Спаса. Бо Спас - це Спаситель наш Ісус Христос, і ні що і ні хто інший", - наголосив настоятель храму..

null

 Прикмети на Спаса:

  •  Прийшов другий Спас - бери рукавиці про запас.
  • Минув Спас - держи кожух про запас.
  • До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
  • Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами .
  • Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
  • Якщо на Спаса нема дощу, то це прикмета, що буде гарна суха осінь. Дощів небагато буде.

Перед Третім Спасом, а саме 28 серпня, велике свято - Успіння Пресвятої Богородиці, або Перша Пречиста.  Цього дня завершується Успенський піст. Дехто вважає його продовженням Великого посту.  

Успі́ння Пресвятої Богородиці - день закінчення земного життя святої Діви Марії та переселення її в життя небесне. За християнською традицією називається успінням, а не смертю.

Щодо народних традицій цього дня, то протягом осіннього періоду є три "Пречисті", що про них у народі кажуть так: "Перша Пречиста жито засіває, друга - дощем поливає, а третя снігом покриває". Тож в період "Першої Пречисти" відбувається озимий посів. Вважається, що починається молоде бабине літо. 

 29 серпня (16 за ст. ст.) святкується третій Спас - пам'ять Нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа. Третій Спас (горіховий, хлібний, але дуже нечасто).

У християн цей день знаменує перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного Образу Господа нашого Ісуса Христа. 

Розповідають, що  колись месопотамський цар був важко хворий на проказу. Дізнавшись про вміння Ісуса зціляти, він послав свого художника, щоб той написав портрет Спасителя, аби образ Його вилікував царя. Але у майстра нічого не вийшло. Ісус взяв чисте полотнище і витер ним обличчя. На полотні був втілений Його нерукотворний образ, який зцілив царя. На жаль, реліквія була викрадена в 1204 році під час хресного ходу, і сліди її загубилися.

Бог вже відповів, а ми нагадуємо - Його слухайте!

Ця майже цитата зі Святого Письма - відповідь нам на всі наші суперечки щодо назв свят. У ці дні відбулися важливі події, пов’язані зі Спасителем і спасінням. Тому свят у серпні багато, але назва всіх трьох свят походить від імені Ісуса Христа Спаситель (скорочено Спас), яке пророкував архангел Гавриїл під час Благовіщення.  І як вшановувати ці великі свята - дуже особиста справа кожного. Нехай святяться меди, яблука, інші дари городів і полів! Печуться пироги, поминаються ті, хто відійшов за межу, звучать щирі молитви. Як подяка небесам і як прохання благословення. Світлих свят!

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:27
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Зброя, кордон, торгівля: уряди України та Польщі провели перемовини
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:02
"У Росії немає ресурсів": ЦПД спростував фейк щодо підготовки росіян до наступу на Харків
12:59
Оновлено
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
12:55
окупанти, орки
Росіяни не відпускають із фронту своїх військових, які укладали контракти на пів року, - Спротив
12:47
Ексклюзив
прикордонники
"Надзвичайно серйозно": у Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині
12:45
Росія ДНР ЛНР окуповані території
Британська розвідка розповіла про заходи русифікації на ТОТ України
12:24
США перекинули у Червоне море понад 3 тис. військових
Єменські хусити атакували військовий корабель США дронами
12:16
Чорне море, Крим
Росіяни готуються відбивати атаки українських ДРГ у Севастополі, - "Атеш"
12:14
Росія щодня продукує нові фейки
"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 28 березня
12:01
OPINION
Юрій Ніколов
Чим не догодив "слугам" "Уклон"
11:55
україна українці
Населення України може скоротитися до 25,2 млн у найближчі 26 років: Мінсоцполітики пропонує рішення
11:37
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поранений на вулиці чоловік помер у лікарні
11:20
За матеріалами ДБР судитимуть працівника військкомату та правоохоронця, які на Одещині торгували "білими квитками"
На Одещині судитимуть працівника ТЦК та правоохоронця, які торгували "білими квитками"
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
Більше новин