Без Ліги чемпіонів, Євро-2020 та Олімпіади: як коронавірус паралізує світовий спорт

Влад Дідусь
12 березня, 2020 четвер
14:44

Через коронавірус один за одним скасовують і переносять спортивні заходи, а проведення цьогорічного чемпіонату Європи з футболу і літніх Олімпійських ігор під питанням

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила пандемію коронавірусу у світі, майже 130 тис. хворих і 5 тис. смертей. Через коронавірус скасовують спортивні заходи, матчі Ліги чемпіонів і провідних європейських чемпіонатів схожі на товариські поєдинки, і лякають своєю атмосферою порожніх трибун і своєю атмосферою, а вчорашні фантазії про скасування Олімпіади стають реальністю.

Еспресо.TV зібрав всю інформацію про ключові спортивні події, у яких немає імунітету у боротьбі з коронавірусом.

НБА

11 березня гравець "Юти" Руді Гобер здав позитивний тест на коронавірус. Подія спричинила чимало розголосу, і Національна баскетбольна асоціація терміново призупинила регулярний чемпіонат.

Про захворювання французького баскетболіста стало відомо безпосередньо перед початком гри в Оклахомі. Одразу після цього матч вирішили не проводити, відомо, що Гобер не був присутній на арені.

НБА прийняла рішення призупинити регулярний баскетбольний чемпіонат, починаючи з матчів 12 березня. Скільки часу триватиме карантин у найпопулярнішій баскетбольній лізі світу поки невідомо.

Ліга чемпіонів і Ліга Європи

У ніч проти 12 березня стало відомо, що у захисника італійського "Ювентуса" Даніеле Ругані виявлено коронавірус, після цього весь "Ювентус" був одразу переведений на карантин, а матч-відповідь 1/8 фіналу ЛЧ проти французького "Ліона", який має відбутись наступного тижня, скасований.

Іспанські ЗМІ стверджують, що найближчим часом Союз європейських футбольних асоціацій оголосить про призупинення усіх матчів поточного розіграшу Ліги чемпіонів. Шансів на те, що головний футбольний турнір планети продовжиться вкрай мало, і схоже зустріч "Ліверпуль" - "Атлетико" - це останній матч ЛЧ у цьому сезоні. Адже поки важко уявити, у якому форматі можна продовжити цей турнір.

Матчі ПСЖ - "Борусія" (2:0) у Франції і "Валенсія" - "Аталанта" (3:4) у Іспанії вже пройшли без глядачів, по плану "Баварія" - "Челсі" у Німеччині і "Барселона" - "Наполі" в Іспанії також зіграють при порожніх трибунах. Причина цьому одна – загроза поширення коронавірусу, коли на трибунах будуть присутні тисячі вболівальників.

УЄФА розглядає варіанти про перенесення ЛЧ на травень-червень цього року, якщо ситуація з пандемією покращиться, проте що тоді робити з Євро-2020. Як провести найочікуванішу подію року у потрібний термін?

Що стосується Ліги Європи, то тут ситуація не менш складна, 12 березня стартують перші матчі 1/8 фіналу, проте два матчі з восьми вже скасовані. Літак італійської "Роми" не пускають до Іспанії, через заборону повітряного сполучення між країнами, на Апеннінах римляни повинні зіграти проти місцевої "Севільї". Інший іспанський клуб "Хетафе" відмовився їхати в Мілан, на матч проти "Інтера". Клуб боїться перебувати у місті, яке вважається європейським епіцентром коронавірусу.

Де і коли, та і чи взагалі пройдуть ці матчі, поки невідомо, УЄФА ще не прийняв рішення. Міланський "Інтер" вже переведений на карантин, адже минулого тижня, в рамках чемпіонату Італії зустрічався з "Ювентусом", в складі якого є заражений виконавець Даніеле Ругані.  

Матчі "Вольфсбург" - "Шахтар" і "Айнтрахт" - "Базель" у Німеччині, ЛАСК – МЮ у Австрії пройдуть без глядачів, через заборону відвідування спортивних подій у країнах.

Під загрозою також проведення матчу "Олімпіакос" - "Вулвергемптон", власник грецького клубу заражений коронавірусом, і нещодавно контактував з гравцями свого клубу.

Теніс

На днях у Індіан-Веллсі (США) скасували Мастерс, який вважають п'ятим турніром "Великого шолому", що говорить про неймовірний статус події. У турнірі мала взяти участь українка Еліна Світоліна, а призові складають $9 млн.

ATP (Асоціація тенісистів-професіоналів) i WTA (Жіноча тенісна асоціація) найближчим часом повинні розглянути варіант зі скасуванням усіх тенісних турнірів на період 6 тижнів.

Європейський футбол

Найкритичніша ситуація серед європейських топ-чемпіонатів у Серії А (Італія), де турнір призупинений до 3 квітня, і розглядається варіант, що чемпіонат не відновиться у звичному форматі, а долю Скудетто (чемпіонства) вирішать у плей-офф, проте коли відбудуться ці матчі теж невідомо. Дві команди Серії А "Ювентус" і "Інтер" перебувають на карантині через те, що центрбек "Юве" Даніеле Ругані заражений, а команди зустрічались в минулому турі.

В чемпіонаті Англії ситуація стабільніша, але до кінця сезону матчі АПЛ відбуватимуться без глядачів на трибунах, проте якщо ситуація в країні погіршиться, то зупинка турніру буде цілком реальною. Командам залишилось зіграти 9 матчів до кінця сезону. Серед клубів, які перебувають на карантині, таким є лише один – лондонський "Арсенал". Кілька гравців команди відправлені на 14-денний домашній карантин через те, що вони контактували з власником "Ноттінгем Форест" і грецького "Олімпіакоса" Евангелосом Марінакісом, який заразився коронавірусом. Клуб також відправив на домашній карантин чотирьох своїх співробітників, що сиділи поруч з Марінакісом під час матчу Ліги Європи.

Іспанія, яка третя, після Італії і Франції, за кількістю заражених на коронавірус, перебуває на карантині. Національний чемпіонат тимчасово призупинений щонайменше на два найближчих тури. Рішення було прийнято через запровадження карантину в "Реалі", а також через можливе зараження гравців інших клубів.

18 квітня на Олімпійському стадіоні в Севільї повинен був відбутися фінал Кубка Іспанії, між "Атлетиком" з Більбао і "Реал Сосьєдадом". За рішенням Національної федерації футболу Іспанії матч відкладений на невизначений термін, причиною є спалах коронавірусу в країні.

Усі матчі наступного туру чемпіонату Німеччини з футболу пройдуть за пустих трибун. Відомо, що гравець "Ганновера", який виступає у другому німецькому дивізіоні, Тімо Хюберс заражений коронавірусом, і знаходиться на домашньому карантині.

Олімпійські ігри у Токіо

З 24 липня по 9 серпня у столиці Японії, Токіо, повинні пройти чергові Олімпійські ігри. Хоч країна і не є епіцентром коронавірусу, на разі в країні 639 інфікованих, проте якщо ситуація з коронавірусом не покращиться, то Олімпіаду можуть перенести на кінець 2020-го року. За контрактом Олімпійські ігри-2020 повинні бути проведені протягом цього року. Таку інформацію раніше повідомив  японський міністр у справах Олімпійських та Паралімпійських ігор в Токіо Сейко Хасімото.

Велика Британія вже висловила свою готовність у терміновому порядку провести літню Олімпіаду у себе, мотивуючи це наявністю всієї потрібної інфраструктури. Попри це японці не збираються втрачати Олімпійські ігри. Влада країни ввела заборону на усі масові і спортивні заходи. При цьому тепер при в'їзді до Японії на карантин відправляють кожного, хто приїхав з Італії, Китаю і Південної Кореї.

Євро-2020

Чутки про скасування чи перенесення чемпіонату Європи з футболу-2020 розпочались одразу після того, як був зафіксований перший випадок на європейському континенті.

Фінальна частина Євро-2020 має відбутися з 12 червня по 12 липня на території 11 країн світу. Євро-2020 прийме Азербайджан, Англія, Угорщина, Німеччина, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Румунія, Росія та Шотландія.

Найближчим часом під час відеоконференції з генеральним секретарем УЄФА Джорджіо Маркетті керівники Серії А, Бундесліги, Ла Ліги та Ліги 1 мають намір запропонувати УЄФА відкласти старт чемпіонату Європи 2020 року на кілька тижнів або навіть на рік. Боси АПЛ відстоюють іншу думку, і готові прийняти матч-відкриття Євро-2020 у Лондоні. Зазначимо, що перший матч чемпіонату Європи з футболу має пройти у Римі, 12 червня.

На підставі рекомендацій від ВООЗ, Союз європейських футбольних асоціацій вирішив, що міста зможуть прийняти матчі Євро-2020 за наявності необхідної медичної бази для допомоги пацієнтам, заражених вірусом COVID-19, а також відповідної інфраструктури для взаємодії з десятками тисяч фанатів. Наразі турнір скасовувати не мають наміру і хочуть провести його з уболівальниками на трибунах.

Україна

11 березня в Україні був запроваджений карантин, який триватиме до 3 квітня. Звісно, це торкнулось і українського футболу, усі матчі УПЛ і Кубка України будуть проводитись без глядачів, проте у штатному режимі. Найближчий тур УПЛ розпочнеться 14 березня. 

Матч-відповідь 1/8 фіналу Ліги Європи "Шахтар" - "Вольфсбург", який відбудеться 19 березня, проходитиме без глядачів, і можливо буде перенесений з Харкова до Києва.

12 березня федерація баскетболу України прийняла рішення припинити чемпіонат з баскетболу, через розповсюдження коронавірусу в країні. ФБУ вирішила закінчити розіграш Суперліги цього сезону. Також припинено змагання у вищій лізі та скасовано усі жіночі змагання.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
11:58
Розвідка Британії назвала основний напрямок операцій РФ і оцінила здатність окупантів захоплювати нові міста
11:50
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:48
бомбардувальники
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
Більше новин