Як результати виборів президента США вплинуть на українську економіку. Експертне опитування

Ольга Чайка
1 листопада, 2020 неділя
09:19

Сполучені Штати Америки обирають президента. Лідери перегонів — чинний президент США, представник республіканської партії Дональд Трамп та колишній віцепрезидент, представник демократичної партії, Джо Байден

Еспресо.TV запитав у економічних експертів, яким чином результати виборів у Сполучених Штатах можуть вплинути на економічну ситуацію в Україні.

Павло Кухта, директор з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ), колишній виконуючий обов'язки міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства:

Результати виборів у США впливатимуть на Україну загалом і на економіку зокрема по двом каналам. Перший, напевно, більш важливий. Зараз американці дещо послабили свою присутність у східноєвропейському регіоні. Цілком ймовірним в залежності від різних сценаріїв виборів є їхнє повернення.

Тобто майже стовідсотково це станеться у разі перемоги Байдена, а можливо, і у разі перемоги Трампа. Тобто, ми можемо очікувати повернення інтересу американців до України, до перетворення її на бастіон успішної демократії у Східній Європі; відповідно — повернення американського впливу до української політики.

Тобто більше підтримки прозахідних реформ; менше бардаку, який ми спостерігали останнім часом, коли українські олігархи намагалися повернути собі якийсь вплив. Якщо американці всерйоз почнуть сюди повертатися, вони почнуть затискати олігархічні сили. І це, напевно, найважливіше, як на мене.

Американці об’єктивно зіграли, відіграють, і ще, напевно, будуть відігравати позитивну роль у трансформації України у більш потужну, сучасну та модернову державу західного типу.

Другий канал впливу — за результатами виборів у Штатах може змінюватись їхня політика щодо протекціонізму стосовно світу, щодо торговельних воєн з Китаєм та з іншими країнами. Торговельні війни шкодять економіці в принципі, тож завдають шкоди і економіці України. Якщо виграє Трамп і, скажімо, розпочне новий раунд торговельних воєн, це може негативно вплинути на нашу економіку. Звісно, в залежності від того, наскільки серйозними будуть ці торговельні війни.

Я бачу такі два напрямки. Як на мене, політичний для нас важливіший.

Є низка питань, які стосуються Китаю — це і Huawei, і “Мотор Січ”. Насправді, я не думаю, що в залежності від адміністрації політика американців щодо цього буде змінюватися. Китай — це їхній політичний опонент, вони будуть намагатися протидіяти впливу Китаю. Китай, зі свого боку, намагатиметься свій вплив зміцнювати. Але ми маємо розуміти, що ми дуже далеко від Китаю. Тут зона зіткнення між заходом та Росією, тому Китай не буде сильно прагнути сюди. Тому я не думаю, що ми будемо займати прокитайську позицію в означених питаннях — це було б дивно. Я думаю, що тут є національні інтереси України, щоб певні секретні технології залишалися в наших руках, а не в руках китайців чи американців.

Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту в інвестиційній компанії Concorde Capital:

Очевидно, що прямого впливу результатів виборів президента США саме на економіку України очікувати не варто. Хоча політичні стосунки нашого уряду з американським можуть суттєво змінитися, якщо у Сполучених Штатах зміниться президент. Наприклад, ми знаємо, що за правління Обами (коли Джо Байден був віце-президентом, — ред.) український уряд отримав позики на $3 млрд. При цьому адміністрація Трампа не була схильна давати нам такі позики. І є очікування, що якщо президентом стане Джозеф Байден, Україна зможе розраховувати на нову фінансову підтримку від Сполучених Штатів, тобто прямі кредити, як це було за адміністрації Обами.

Поки що дуже важко оцінювати, чи будуть у Трампа, якщо він виграє вибори, якісь суттєві зміни у його політиці щодо України. Але базовий сценарій, що жодних змін не буде, що Сполучені Штати продовжать надавати військову допомогу на попередньому рівні.

Напружені стосунки між урядом Сполучених Штатів і урядом Китайської Народної Республіки залежать від того, хто очолює Білий дім. Очевидно, що можлива перемога Байдена зможе згладити певні кути у американо-китайських стосунках. Чи вплине це на позицію США щодо “Мотор Січі”? Я думаю, що ні. Мені здається, що Сполучені Штати і надалі будуть розглядати можливу угоду між “Мотор Січчю” і китайським Skyrizon як потенційний ризик для безпеки США. І вони й надалі будуть робити все, щоб ця угода не відбулася.

Більш того, на мою думку американська адміністрація щиро вірить в те, що Україні не потрібно співпрацювати із китайським урядом чи китайськими корпораціями в авіаційній сфері, тому що, на їхню думку, ця співпраця для України нічого хорошого не дасть. І я думаю, що ця позиція також не зміниться.

Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії Dragon Capital:

Прямого впливу результатів виборів президента Сполучених Штатів Америки на економічну ситуацію в Україні не буде. Проте очікувана перемога Байдена зробить більш прискіпливою увагу американського уряду до ситуації в Україні, до боротьби з корупцією в Україні, що може активізувати певні процеси реформ. Принаймні, на це можна сподіватися.

Щодо реакції США на взаємодію України з Китаєм — це не залежить від прізвищ. Україна має обрати, з ким вона: з розумними чи красивими. І ми маємо розуміти, що якщо ми йдемо у табір євроатлантичної інтеграції, і маємо союзниками США і Європу, то ми не можемо проти них дружити з Китаєм. А будь-яке військове посилення Китаю буде проти наших союзників.

Борис Кушнірук, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру:

Тут є прямий і опосередкований зв’язок. Прямий може бути пов’язаний з тим, що демократи, цілком ймовірно, будуть більш привітно ставитися до підтримки України, у тому числі фінансової. 

Опосередкований зв’язок значно складніший, бо він передбачає певну зміну формату стосунків США зі світом. Байден і вся демократична партія відносяться до так званих “глобалістів”. Вони більш привітно ставляться до активної участі Сполучених Штатів у подіях у світовій економіці. Це може стимулювати пожвавлення торговельних стосунків — і це опосередковано дасть поштовх до зростання світового попиту. Хоча проблеми, пов’язані із глобальною кризою, нікуди не дінуться.

Плюс Байден більш активно виступає за впровадження відновлювальних джерел енергії. Зокрема, він казав, що пересадить всіх держслужбовців на електромобілі. Трамп у цьому плані більш скептичний. Тож якщо Трамп переможе — він буде пручатися переходу на відновлювальні джерела енергії. Зупинити цей процес він не зможе, а сповільнити — цілком.

Щодо взаємодії України із Китаєм. Якщо ми не будемо розвивати ці стосунки у чутливій для Америки тематиці, — а це “Мотор Січ”, певні ракетні технології, — там, де у нас є певні інтелектуальні та наукові запаси, то американці не будуть відслідковувати, з ким ми маємо стосунки.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
28 квітня
07:52
На фото: система ППО
Нічний обстріл РФ дронами і ракетою: українська ППО збила усі ворожі "шахеди" і невстановлений БПЛА
07:44
Наслідки атаки на Нікополь 28 квітня
Війська РФ вночі атакували Україну дронами: є влучання у Миколаєві та на Дніпропетровщині
07:24
Снайпер ЗСУ
За добу на фронті відбулося 88 бойових зіткнень: де окупанти атакували найбільше
07:19
безпілотник, дрон
Росіяни заявили про збиття 17 безпілотників над 4 областями
00:30
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
"Зеленський наказав заарештувати Залужного": росіяни вигадали новий фейк
2024, субота
27 квітня
23:44
Збірна України, хокей
Збірна України знищила Естонію та очолила таблицю ЧС з хокею
22:45
Маріно Пушич
Тренер "Шахтаря" відмовився від роботи в "Ліверпулі"
22:13
Кремль москва
Таджикистан застеріг громадян від поїздок у Росію
21:24
Ілюстративне фото
У Камбоджі на військовій базі вибухнули боєприпаси: загинуло 20 солдатів
21:20
Віталій Миколенко, Евертон, АПЛ
Тренер зробив моторошний прогноз щодо участі українського футболіста на Євро-2024
21:13
Ексклюзив
Віталій Портников
Україна втратила вікно можливостей, щоб убезпечити себе від агресії РФ, - Портников
20:54
презентація книги "Гвардія наступу. Самовидець"
У Києві презентували воєнно-історичний роман "Гвардія наступу. Самовидець" на основі історій реальних військових
20:43
окупант
Кубинські найманці ліквідували російського командира на Донеччині, - "Атеш"
20:28
Бердичі
Росіяни захопили Бердичі, - DeepState
20:28
Ціллю РФ під час сьогоднішньої атаки були об'єкти транзиту газу, від яких залежить безпека постачання в ЄС, - Зеленський
20:26
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 27 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
20:11
Ексклюзив
ЗСУ
"Десятиліття протистояння без будь-яких угод": дипломат Чалий спрогнозував, як може завершитися війна Росії з Україною
20:07
Оновлено
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
20:02
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Спротив запускає серію соціальних відео з закликом допомогти Силам оборони України
20:02
OPINION
Галина Пагутяк
Боюся, що про них забудуть
19:54
землетрус
В Японії стався землетрус магнітудою 6,5 бала
19:50
На головній сцені Євробачення: Alyona Alyona & Jerry Heil провели першу репетицію
19:38
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Розмови на кухнях повернулися
19:29
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 49 ворожих атак на чотирьох напрямках
19:25
Ексклюзив
Еспресо логотип
Телеканал "Еспресо" має більший спектр позицій, ніж телемарафон, - членкиня громадської ради при Комітеті ВР України з питань свободи слова Дуцик
19:20
Оновлено
Зеленський звільнив голову Броварської РДА Майбоженка, якого заарештовано на 2 місяці за п'яний наїзд на пішоходів
19:06
Наслідки ворожого удару по залізничній станції в Очеретине
Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного: офіційно від ЗСУ
19:05
IOS 17 APPLE
Apple поновила переговори з OpenAI щодо впровадження генеративних функцій ШІ в iPhone
18:50
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
Стороною обвинувачення було штучно створено дві військових експертизи, - адвокат Червінського про доказову базу у справі
18:41
Як-52
Захисники Одеси збили російський дрон-розвідник за допомогою навчального літака
18:33
малий бізнес
Харків скасує плату за землю та інші податки для бізнесу
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
В Одесі відбулася щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
Більше новин