Банкір "диявола". Чому затримали людину Курченка

Віктор Кіщак
17 червня, 2015 середа
12:26

Українським правоохоронцям доведеться ретельно доводити, чому їхні німецькі колеги мають віддати "білого" банкіра Курченка - Тимонькіна

Вчора, 16 червня,  в Німеччині було затримано екс-банкіра холдингу ВЕТЕК Сергія Курченка – Бориса Тимонькіна. За інформацією дипломатичних джерел "Укрінформу", його зняли з літака у берлінському аеропорту "Шенефельд".

Затримання було проведене у відповідь на запит ГПУ щодо його екстрадиції. Тимонькін перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за звинуваченням у відмиванні грошей.

Пізніше цю інформацію офіційно підтвердили в МВС. Бориса Тимонькіна затримали в неділю (14 червня), а в понеділок німецький суд ухвалив рішення про доекстрадиційний арешт. ГПУ вже готує документи на екстрадицію банкіра в Україну.

Банкір "диявола"

До історії з Курченком Борис Тимонькін був одним з найавторитетніших банкірів українського фінансового сектору. Понад 20 років у банківській системі і 12 років керування однією з найбільших українських фінустанов - "Укрсоцбанком".  Кілька разів Тимонькін отримував премії "Банкір року". Проте всі ці регалії перекреслило одне рішення.

В червні 2013 року банкір погодився стати керівником фінансового сектору групи компаній ВЕТЕК Сергія Курченка. Досвідчений банкір допомагав младоолігарху у виборі та придбанні "Брокбізнесбанку".

Таке рішення сколихнуло фінансовий сектор. Один із найдосвідченіших банкірів країни погодився працювати на "золотого хлопчика" "Сім’ї" Сергія Курченка.

Вже тоді залишалося мало сумнівів, звідки у младоолігарха гроші на придбання Одеського НПЗ, ФК "Металіст", "Брокбізнесбанку" та "Українського медіа холдингу". І вже тоді ЗМІ опублікували не одне розслідування щодо "схем Курченка", починаючи від безмитного псевдотранзиту нафти і завершуючи аукціонами зі зрідженого газу.

Усі повідомлення про брудні гроші  "українського Гетсбі" і швидке придбання дорогих активів зовсім не зупинили Тимонькіна, коли він приймав рішення працювати на Курченка.

Публічно банкір розповідав, що йому поставили завдання побудувати "чистий", прибутковий банківський актив у структурі ВЕТЕК. Не публічно розповідали про занадто привабливу суму, яку йому запропонували.

Незважаючи на мотивацію рішення банкіра, воно поставило крапку на його репутації. В березні 2014 року, відразу після Євромайдану та втечі Януковича та сім’ї, НБУ визнав "Брокбізнесбанк" неплатоспроможним. Потім ГПУ оголосила в міжнародний розшук Сергія Курченка.

А вже в червні 2014 на сайті МВС Тимонькін значився як розшукувана особа за статтею "створення або участь в злочинній організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину". Сам банкір заявив тоді, що про розшук дізнався з інтернету, а правоохоронці до нього не звертались. За кордон, у Францію, він нібито поїхав на лікування.

Тимонькін "білий"

Борис Тимонькін - не перша особа, яка поплатилася за згоду працювати на Курченка. Раніше був затриманий і відправлений до СІЗО колишній голова наглядової ради "Брокбізнесбанку" – адвокат Денис Бугай, якого вже встигли охрестити "адвокатом диявола". Проте Бугая випустили з ізолятора і навіть переобрали на посаду президента Асоціації правників України.

Сам Тимонькін називав Бугая зваженим, "білим" юристом. Банкір зауважував, що його "як і мене, брали для створення "білого" сектора бізнесу".

Проблеми в "Брокбізнесбанку" почались ще в вересні 2013-го, коли фінустанова почала затримувати платежі клієнтів, а  система Visa перекрила платежі за картками банку через сумнівні операції зі зняття валюти.

В середині лютого 2014 року в банку Курченка повідомили, що НБУ надав 1 млрд грн рефінансування ( всього обіцяли 2 млрд грн). Тоді ж прес-служба ВЕТЕКу розповсюдила заяву від імені Тимонькіна, що з банком все буде добре, бо його підтримує НБУ та акціонери (ВЕТЕК. - Ред.). 

Банкір пояснив заяву тим, що його "наполегливо попросили" це зробити. І бідкався, що на той час у Курченка перед ним вже був трьохмісячний борг по зарплаті.

Куди потім поділися кошти НБУ, невідомо, адже і після заяв про підтримку в "Брокбізнесбанку" продовжували діяти ліміти на зняття грошей і повернення депозитів.

Ще один епізод. В кінці лютого 2014-го журналіст Грехем Стек у виданні Business new Europe написав, що з "Брокбізнесбанку" вивели 650 млн грн ($77млн за курсом того часу) через кредит фіктивній фірмі.

Журналістом було знайдено фрагменти документу, у якому відображено дані про рішення "Брокбізнесбанку" надати кредит ТОВ "Віртус ХХІ". Цей документ намагались знищити. На вцілілих рештках видно, що за це рішення голосували Денис Бугай, Борис Тимонькін та акціонер банку - ТОВ "Айнам".

Кредит фіктивній фірмі (у неї навіть не було працівників та офісу) надали в грудні 2013 року, саме тоді, коли "Брокбізнесбанк" вже був проблемним. І це тільки один з епізодів повідомлень в ЗМІ про відмивання коштів через банк.

Сам Тимонькін в інтерв'ю "Економічній правді" (березень 2014 року) заявляв, що в листопаді 2013-го фактично чи то відійшов від управління банку, чи то його відсунули від нього.

Банкір, виправдовуючи себе та Бугая, заявляв, що "ніякого лайна ми не підписували ніколи".

Враховуючи досвід Тимонькіна, цілком можливо, що до періоду масового виведення грошей "Сім’ї" (осінь 2013-го) він вів досить "чистий" банк. Це просто було потрібно Курченку для легалізації сумнівних грошей. Проте залишається епізод з ТОВ "Віртус ХХІ", який, щоправда, теж треба довести.

Загалом, затримання Бориса Тимонькіна аж через рік після його оголошення в розшук виглядає дивним. Особливо на тлі українського скандалу між СБУ та ГПУ.

Українським правоохоронцям доведеться досить ретельно доводити німецьким колегам, що екстрадиція дійсно обґрунтована. А це можливо, якщо затримання Тимонькіна э дійсно частиною довгого розслідування з доказами, а не ситуативною дією для медійного шуму про чергове затримання людей "Сім'ї" Януковича.

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
00:09
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців із трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:11
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Йому, мабуть, дуже важко через війну": ексфутболіст "Челсі" знайшов виправдання невдачам Мудрика
Більше новин