Коли наші танки увійдуть в Москву та інші російські бувальщини

Ігор Бондар-Терещенко
2 лютого, 2016 вiвторок
08:34

У перегук із часами, коли риба в Камі була, наше санкціоноване сьогодення славиться не гіршим уловом українських весел навіть на сусідньому городі. Там, де за нинішнього правителя, кажуть, сама лише розруха в головах і душах. Так, ніби за попереднього було суцільне будівництво смислів без сушняку на ранок

…Кажуть, ця збірка перекладів з сучасних українських авторів, будучи видана в Росії за ініціативи Людмили Уліцької, пробивалася до читача з боями, і в процесі навіть змінила видавництво. Складно сказати, чому. Можливо, через одіозність ініціаторки, чиї власні книжки перевірялися владою в Росії на "пропаганду нетрадиційної сексуальної орієнтації" серед неповнолітніх. Бо якщо взяти творчість самих учасників збірки, розбещених увагою російського метра, то вони не такі вже й "неповнолітні" в сенсі видавничих стосунків зі згаданою владою. Майже третина авторів, що увійшли до збірки "Небо этого лета" (М.: Три квадрата) давно відомі в Росії, де їх перекладали в періодиці (Винничук, Іздрик, Прохасько), і де виходили їхні книжки (Андрухович, Жадан, Єшіклєв, Малярчук, Рафеєнко).

null

Загалом ця книжка цілком адекватна нашій сучасності, коли, по-перше, до штика знов прирівнюють перо, видаючи за оповідання злободенні публіцистичні тексти з газетних колонок, по-друге, тут-таки приміщуючи старі тексти, теж видаючи, але вже за українських письменників, і то власних друзів з Фейсбуку. 

З іншого боку, за нашого прифронтового часу навіть в галузі літературної політики можна очікувати чого завгодно. І це стосується не лише приємного факту того, що друга в списку після Жадана, маловідома Каріне Арутюнова, яка нещодавно виходила в серії "Уроки русского" в одному із знакових російських видавництв, раптом стала "українською письменницею". Загалом, аби довести, що нашого цвіту по всьому світу, в українські письменники швиденько зараховані такі нещодавні втікачі з Донбасу, як Еліна Свенцицька і Володимир Рафеєнко, а також такі маловідомі, наче згадана Каріне Арутюнова, автори, як Ада Самарка та Ігор Куликовський. Який, до речі, разом із Андрієм Бондарем має у збірці найбільше текстів, приблизно з десяток, натомість Андрухович, Іздрик і Жадан з Єшкілєвим – лише по одному. 

Так само не хотілося б проводити сумнівні аналогії, але деякими назвами все ж таки навіяло. "Лузеры хотят большего" - таке оповідання Тані Малярчук увійшло до "Неба цього літа", і чомусь одразу згадуєш, що відповідне "Суки отримують все" Ірени Карпи до своєрідної антології сучасного українського оповідання чомусь не увійшло. Може, тому що це повість, але ж як пасує, еге ж?

Так само відповідає вільнолюбній політиці ще одного російського видавництва тамтешня збірка "Лав – из" Тані Малярчук (М.: АСТ), яку критики порівнюють з кращими сюрреалістичними історіями Людмили Петрушевської. А "Frankfurter Allgemeine Zeitung" взагалі зауважила, що проза цієї авторки - це "кричущий вирок у стилі великого російського сатирика 19-го століття Салтикова-Щедріна".

У чому ж причина такої, нагадаємо, беззастережної любові у відверто, не забуваймо, бойовий і військовий час? Яким чином міські історії закарпатської письменниці припали до душі в першопрестольній? У принципі, таку необов'язковість зв'язків з географією буде цілком вільно пояснити. "Все залежить від того, як розповідати, - пригадується, уточнювала авторка. – Можна розповідати так, що всі навколо будуть плакати, а можна так, що всі будуть сміятися. Ту ж саму історію". 

Мабуть, додамо, не тільки розповідати можна на дві аудиторії, але й слухати в різні вуха. Комусь припаде до душі "урбаністичне" поневіряння героїв прози Малярчук у Києві, а хтось вподобає есеї про те, як рідна мати моя ти ночей не доспала в Європі. Адже справді, донедавна в авторки цієї збірки все було більш однобоко, хилячись у магічний реалізм рустикального, як сказав би Єшкілєв, характеру. Сільський епос, схожий на біблійні притчі. Свята простота навпіл з народною мудрістю. Словом, такий собі народний сюрреалізм.

А тепер? Звідки все воно взялося, знаєте? Ясно, що в якийсь момент авторка переїхала в місто, а далі взагалі стала відома в Європі, отримавши там свої заслужені премії, після чого все закрутилося. Сільська ідилія, сліди якої залишилися лише у другій частині "російської" збірки (зокрема, в есеї "Я і моя священна корова") змінилася на міські ритми зарубіжної естради. Пісні, втім, залишилися ті самі - чи то плакати, а чи сміятися. 

Ні, всі дійові особи з книги "Звірослов" Малярчук, оповідання з якої здебільшого сформували цю збірку, безумовно, звідкись беруться. І соціально вони, звісно, прив'язані, а не так щоб вже зовсім з нізвідки. Міська божевільна Белла, вчителька літератури Антоніна Василівна, продавщиця пиріжків Жанка, начальниця ЖЕКУ Ельвіра Володимирівна, осатаніла без мужика Тамара Павлівна. І життя у всіх знаєте, яке "веселе"? "Жанка завесила темными шторами окно. Сидит на кровати, положив руки на колени. Через окно теперь ничто не проберется. - Жанна,- говорит Бог,- мне не нужны окна, чтобы добраться до тебя. Я вездесущий. - А я не прячусь, Боже. Я просто не хочу Тебя видеть".

Насправді ж, якщо відкинути будь-які соціальні зв'язки, то герої Малярчук, звичайно, зовсім з інших жанрових країв. І сам "Звірослов" продовжує більш давню традицію, ніж "пиріжкові" історії голодних до мужиків жінок. Справа в тому, що за часу Середньовіччя так називали енциклопедії тварин, з яких наші предки могли дізнатися про екзотичних істот на кшталт драконів, саламандр чи носорогів. Ну, а вже людина, на думку авторки, не менш екзотична тварина, гідна пильної уваги. Тому й назви оповідань відповідні – "Aureia aurita (Медуза)", "Corvus (Ворон)", "Thysania agrippina (Метелик)", "Canis lupus familiaris (Собака)", "Rattus norvegicus (Пацюк)". 

Так само суцільний зоопарк у театрі радянських тіней з роману Юлії Кисіної "Elephantinas Moskauer Jahre" (Berlin: Suhrkamp Verlag) починається не з курної вішалки, а зовсім з інших ностальгічних верховин. Саме звідти затіває авторка свій стриптиз київської душі, яка потрапила в московське чистилище, щоб після відлетіти у тартари високого емігрантського мистецтва. "Там на Днепровских кручах, - згадує вона, - на самой вершине блаженства, на ледниках снов мы раскладывали свои этюдники, этих насекомых с алюминиевыми ногами и начинали размазывать по холсту цветастый кал масляных красок". До речі, опису цього заняття була присвячена попередня автобіографічна книга нашої авторки, а саме – "Весна на Місяці", яка виявилася відверто "київським" текстом. Тепер ось - текст "московський", не менш феєричний і теплий, ніби шкільні колготи з начосом.

null

Отже, це був час, коли "на черном войлочном хлебе лежали молочно-стеклянные кусочки подтаявшего сала и колбасная смальта", а юна героїня роману взяла псевдонім, який вийшов просурмити їй славу в назву самого роману. Кожен розділ котрого починається інформаційним бюлетенем: "Пиночета избрали президентом. В космос полетел космонавт из Монголии. СССР объявил польскую "Солидарность" вне закона. В Ливане шла гражданская война. Компартия Болгарии избрала Тодора Живкова. СССР выиграл Чемпионат мира по хоккею. Именно в это время у меня обнаружили подозрение на поэзию".

Ну, а далі вже зовсім про літературу. Це коли заїжджі знаменитості – поети-авангардисти з Москви – п'ють пиво на Подолі, і одного з них звуть Помідорний Гуру. У цьому романі взагалі чимало ребусів із загадками, і розв’язати їх читачеві буде нелегко. Сама ж авторка краплених славою карт у своїй біографічній колоді не розкриває. Оскільки багато ще живих, і вони можуть образитися на "овочеву" нарізку дат, імен і подій.

Утім, головний з поетів цього роману вже не образиться. Про таких, як відомо, або добре, або ніяк. У Кисіної вийшло на диво добре. "Он пил чрезвычайно много, - повідомляє її героїня, - был красным и потным. Но мне уже тогда нравились красные потные мужчины, похожие на радостные овощи-помидоры и тыквы на южном базаре. Почему-то и этот был похож на овощ: скрещение помидора и тыквы. Он был необыкновенно остроумен, прямо как была бы остроумна я сама, будь я бритвой. Я слушала его, раскрыв рот".

А ще тому все так мило й затишно на початку цієї історії, що пророк з Москви "раньше был мальчиком на юге Украины", звідки, зауважимо, приїхало чимало тодішньої літературної богеми, і у нього вже була дружина. І навіть незважаючи на прозовий демарш, все одно з Києва з любов'ю прилетіла "обратка" нашої героїні, яка захопилася поетичним генієм свого кумира. Ну, а хіба не так? Адже саме любов до столиці нашої Батьківщини привезла київська провінціалка, яку, зауважимо, подарувала не кому-небудь, а відомому в оксамитовому підпіллі контркультури поетові. А саме - Олексію Парщикову, легендарному метареалісту.

Хоча, сама авторка тримається в романі, як партизан у "Камеді клаб", і явок-паролів, а також імен-псевдонімів не розкриває. Героїв поетичної тусовки тих часів у неї звуть Кривой, Унылый, Горбатый и Невзрачный. Хоча, є просто відомі люди з нормальними іменами-прізвищами. Наприклад, Ален Гінзберг, який теж приїхав до Москви, але виявився зовсім не з "юга России". Можливо, саме тому він у Москві, як відомо, не прижився?

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:32
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
На фронті відбулося 114 боєзіткнень, ворог атакує на 7 напрямках, - Генштаб
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
Більше новин