Януковича звинувачують у розстрілі Майдану, а в суді він - свідок. Чому

28 листопада, 2016 понедiлок
11:46

Все, що треба знати про справу щодо розстрілу людей на Майдані і роль Віктора Януковича в ній

Свідок, а не головний вбивця

25 листопада Віктор Янукович вперше повинен був давати свідчення у справі про розстріли на Майдані в Києві 20 лютого 2014 року. Він знаходився в Ростовському обласному суді Росії, а відеодопит мали провести слідчі ГПУ з Святошинського суду Києва. 

Проте, громадськість обурив той факт, що екс-президент, за правління якого на головній площі країни серед білого дня розстріляли сотню людей – виступає у справі як свідок.

А на лаві підсудних - п’ятеро екс-працівників київського "Беркуту". Їх звинувачують у масовому вбивстві протестувальників, а також у вчиненні терористичного акту.

Зокрема, колишніх "беркутівців" Олександра Маринченко, Сергія Тамтуру і Олега Янишевського підозрюють у розстрілі учасників Євромайдану. Також справу було об'єднано зі справою екс-"беркутівців" Павла Аброськіна і Сергія Зінченка.

Усе це, відповідно до обвинувального акту, вони вчинили за наказом Віктора Януковича.


За версією слідства хронологія злочинних наказів була такою: Янукович віддав наказ застосувати зброю екс-голові МВС Віталію Захарченку, той своєму заступнику Ратушняку, який довів наказ до підлеглих — начальнику Головного управління-начальнику міліції громадської безпеки ГУ МВС України Федчуку, командиру столичного "Беркуту" Кусюку та іншим керівникам правоохоронних органів.


Слідчі встановили причетність спецроти київського "Беркуту" до розстрілів 48 протестуючих і заподіяння вогнепальних поранень 80 протестуючим 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській.

За результатами розслідування повідомлено про підозру 25 співробітникам цієї спецроти і керівному складу полку "Беркут" в причетності до подій 20 лютого, з них 20 оголошені в розшук і 5 знаходяться під вартою.

У цій кримінальній справі, де обвинуваченими є п’ятеро екс-беркутівців, Віктор Янукович був підозрюваним і розшукуваним разом зі шістьма іншими екс-посадовцями. Також у ній розшукують 18 працівників київського "Беркуту".

А от чому Янукович у цій справі перетворився на свідка детально пояснили адвокати Небесної сотні.

"Обвинувачення п’ятьом "беркутівцям" у вбивствах 48 людей 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській вже розглядаються Святошинським райсудом. У цьому процесі саме в цьому суді не може вже бути інших обвинувачених. Безпосередньо сам Янукович є підозрюваним по цьому ж епізоду в іншому провадженні. Навіть якщо завтра він з’явиться в Україні, у процесі проти п’ятьох "беркутівців" він не зможе бути обвинуваченим, інакше доведеться розглядати справу спочатку. Тому допитати його саме в цьому процесі можна лише як свідка", - йдеться у спільній заяві адвокатів родин Небесної сотні, яку оприлюднено на сторінці Адвокатської дорадчої групи.

У прокуратурі також підтвердили, що справу 5 "беркутівців" півтора роки тому передали до суду, а епізоди щодо розшукуваних виділили в окреме провадження. Тому в суді щодо справи розстрілів Янукович наразі може виступати лише свідком.

"За кримінально-процесуальним законодавством, будь-яка особа, яка має статус підозрюваного в одному провадженні і проти неї відкривається ще якесь провадження, то за першою справою ця особа вже має статус свідка, а в своєму окремому провадженні вона підозрювана", - так прокоментував "цікавий" статус Януковича прокурор у справі екс-беркутівців Олексій Донський.

На думку екс-заступника генерального прокурора України Віталія Каська, з юридичної точки зору допит Януковича невигідний стороні обвинувачення. "Тому що Янукович тут виступатиме в якості свідка захисту. Саме сторона захисту запропонувала провести цей допит з використанням відеоконференції", - сказав Касько.

У свою чергу нардеп Антон Геращенко вважає, що допитати Януковича як свідка Святошинський суд вирішив під тиском Москви.

За словами Геращенка, з точки зору закону не було ніякої необхідності допитувати Януковича як свідка у цій справі. "Янукович особисто не знайомий з жодним із цих "беркутівців", і ніхто з них не міг отримати команду на стрілянину або на видачу зброї від нього", - сказав депутат.

Варто нагадати, що Генпрокуратура повідомила про підозру у 8 кримінальних провадженнях екс-президенту Януковичу.

Зірваний допит 25 листопада

Так як Янукович проходить із 5 "беркутівцями" в одній справі – то під час допиту мають бути присутні усі підозрювані. У той час, коли Януковича везли до Ростовського суду, "беркутівців", які сидять у Лук’янівському СІЗО мали б доставити до Святошинського суду.

Проте, "Правий сектор" та "Вільні люди" вирішили інакше, і  почали блокувати виїзд "беркутівців" із СІЗО.  

Свої дії активісти пояснили тим, що не довіряють українському правосуддю і переконані, що після допиту підозрюваних у вбивстві євромайданівців відпустять.

"Ми вимагаємо, щоб "беркутівці" залишилися під вартою. Адже інформаційний шум від допиту Януковича може відволікти увагу від цієї справи, а силовиків можуть "випустити по-тихому", - написали представники організації "Вільні люди" на своїй сторінці у Facebook. Таку ж думку висловили і в "Правому секторі".

У свою чергу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що МВС не буде брати участь у черговій провокації московської маріонетки і не відправлятиме поліцію під стіни СІЗО, щоб перешкодити роботі активістів. 

У суді спочатку оголосили 20-ти хвилинну перерву із надією, що активісти відступлять і дозволять вивезти "беркутівців", а пізніше заявили про перенесення слухання на понеділок 28 листопада.

Таким чином резонансний відеодопит президента-втікача був зірваний. У прокуратурі відразу ж заявили, що зрив допиту їм не на руку.

"Бо ми чудово усвідомлюємо, що Янукович може знайти більш комфортну аудиторію, щоб висвітлити свої політичні тези, а у суді є можливість поставити такі запитання, які спростують тези, які він би міг висловити", - заявив прокурор у справі екс-"беркутівців" Олексій Донський.

Янукович дуже просив провести засідання і палко рвався виступити із завченою на українській промовою з папірця. Під час відеозв'язку з Ростовського суду він одразу почав вимагати покарання для активістів, які заблокували "беркутівців" у СІЗО і завадили їхньому доставленню до Святошинського суду.

Відеодопит друга спроба

Сьогодні, 28 листопада о 13.00 Святошинський суд знов спробує провести відеодопит Віктора Януковича та 5 "беркутівців".

Зранку активісти "Правого сектора" повідомили, що не блокуватимуть виїзд автозаку з підсудними "беркутівцями" для доставки їх до Святошинського райсуду Києва.

Проте у ГПУ вирішили перестрахуватися, щоб не повторився сценарій минулого засідання, і заявили про можливість допитати екс-"беркутівців" через відеозв'язок із Лук'янівського СІЗО.

"Наразі, якщо не буде форс-мажорів "беркутівці" будуть доставлені в суд. Вчора я чув, що ГПУ висловилася стосовно того, що може бути організований відеодопит "беркутівців" із Лук'янівського СІЗО", - сказав радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

В свою чергу адвокати Небесної сотні попросили активістів не блокувати проведення допиту.

"Нас насторожує відверта дезінформація активістів про те, що нібито "беркутівців" збиралися відпустити. Суд ще минулого засідання продовжив термін тримання під вартою всім обвинуваченим на два місяці", - йдеться в заяві Адвокатської дорадчої групи.

Адвокати пояснюють, що зрив або незабезпечення проведення допиту з боку українських органів влади - це перешкоджання правосуддю. Тим паче необхідність цього допиту визначив український суд.

Все по темі: Відеодопит Януковича

Теги:
Читайте також:
Київ
+15°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як врятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
18:33
Ексклюзив
РФ зруйнувала Трипільську ТЕС
Patriot не може брати таку ціль: авіаційний експерт Криволап розповів, чим РФ знищила Трипільську ТЕС
18:32
відключення електроенергії
"Зима буде викликом": очільник Міненерго Галущенко заявив, що Україна втратила 7 ГВт генерації
18:16
Франція
Франція запросила РФ на 80-ту річницю висадки в Нормандії. Кремль заявив, що не в курсі
18:12
Данило Гетманцев
Гетманцев про петицію щодо спрямування коштів із телемарафону на ЗСУ: "Відверта дичина"
18:11
На фото: Спартак Суббота
Спартак Суббота повідомив про заручини з 24-річною моделлю
18:02
OPINION
Олексій Мустафін
Жандарми й профурсетки
18:01
Євросолідарність
"Євросолідарність" вимагає протягом 48 годин зібрати Раду і викликати урядовців для звіту щодо ситуації в енергетиці
17:59
Бердянськ
Росіяни хочуть створити в одній зі шкіл окупованого Бердянська загін "рятувальників", - очільниця МВА Галіцина
17:58
Ексклюзив
Defense Express: росіяни вважають операцію на Бахмутському напрямку трампліном для літнього наступу
17:57
застосунок Дія
В Україні запустять мультишеринг електронних документів через Дію
17:56
блекаут, вимкнення світла
Енергетики підготували графіки для відключення світла в Києві
17:48
Олег Гладковський
НАБУ оголосило в розшук колишнього першого заступника секретаря РНБО Гладковського
17:28
Андрій Юсов
Україні відомо про майже 2 тис. літніх громадян, які стали жертвами насильницьких зникнень, - Юсов
17:25
відключення електроенергії
Влада розробила план відновлення енергосистеми Харківщини: Кубраков розкрив деталі
17:20
Оренбурзька область, Орськ, прорив дамби
У РФ очікують паводок у ще одному регіоні: влада рекомендує евакуацію міста Ішим
17:20
КПІ ім. Ігоря Сікорського
"Студентам КПІ заблокували картки для проходу в гуртожиток - для розблокування треба прийти в ТЦК": росіяни вигадали новий фейк
Більше новин