Топ-10 подій українського спорту в 2016 році

Дмитро Марценишин
28 грудня, 2016 середа
11:00

2016 рік запам'ятався блискучим виступом наших паралімпійців у Ріо та провалом української збірної на Євро та Олімпіаді

1. Українські паралімпійці тріумфують на Іграх у Ріо

Найбільшу перемогу у 2016 році в українському спорті здобули саме атлети з обмеженими можливостями. Для цих людей уже одна участь у змаганнях є досягненням, але те що вони зробили у Ріо це справжній подвиг.

Впродовж двох тижнів уся Україна спостерігала за тріумфальним виступом наших паралімпійців, які щодня засипали вболівальників нагородами. У підсумку українська національна команда привезла додому 117 медалей – 41 золоту, 37 срібних та 39 бронзових. Українці стали третіми у загальному заліку змагань та показали свій найкращий результат на Паралімпіадах у історії.

Головними героями Ігор виявилися плавці – Максим Кріпак став п'ятиразовим чемпіоном, Євген Богодайко та Єлизавета Мерешко – чотириразовими.

2. Збірна Україна з футболу провалила Євро-2016

Збірна України з футболу їхала на Євро-2016 без особливих ілюзій, але з чіткою метою – щонайменше вийти до плей-офф. Здавалося, що команді Михайла Фоменка, яка потрапила до однієї групи з Німеччиною, Польщею та Північною Ірландією, це було цілком до снаги.

Проте Україна на полях Франції з тріском провалилася, програвши не лише німецьким фаворитам та полякам, але й північноірландським аутсайдерам. Команда Фоменка продемонструвала повну відсутність характеру та зазнавши трьох поразок і не забивши жодного голу стала абсолютно найгіршою командою турніру.

3. Усик відібрав у Гловацкі титул чемпіона світу

Олександр Усик цього року досягнув своєї давньої мети і став чемпіоном світу серед професіоналів. Українець із Сімферополя зробив це надзвичайно переконливо, відібравши титул Всесвітньої боксерської організації (WBO) у поляка Кшиштофа Гловацкі на його території – у Гданську.

До всього - Усик став чемпіоном світу у першій важкій вазі у своєму десятому поєдинку серед профі та побив рекорд славетного американця Евандера Холіфілда, якому у 1986 році для завоювання поясу в цій категорії знадобилося 12 боїв.

На цьому Усик не зупинився - у грудні він ще й дебютував у США та успішно захистив титул, перемігши технічним нокаутом Табісо Мчуну з ПАР.

4. Україна показала свій найгірший результат у історії Олімпіад

Виступ збірної України на Олімпіаді-2016 завершився ганебно. Українці привезли з Ріо лише 11 нагород – 2 золоті, 5 срібних та 4 бронзові, що виявилося найгіршим результатом за весь час виступів нашої національної команди на літніх Іграх.

Але навіть на тлі таких гнітючих показників були й світлі плями. Гімнаст Олег Верняєв виграв золото у вправах на брусах та срібло у багатоборстві. Веслувальник Юрій Чебан повторив успіх Лондону-2012 у веслуванні на каное та став дворазовим олімпійським чемпіоном. Командним сріблом та індивідуальною бронзою поповнила свою багатючу медальну колекцію шаблістка Ольга Харлан.

5. Ломаченко нокаутував Мартінеса та здобув титул у новій категорії

На початку цього року чемпіон світу з боксу у напівлегкій вазі (до 57,2 кг) за версією WBO Василь Ломаченко зіштовхнувся з патологічним небажанням суперників високого рівня виходити проти нього на ринг.

Вихід було знайдено за допомогою сміливого та ризикованого кроку - переходу до більшої - другої напівлегкої категорії (до 59 кг), де битися з українцем погодився чинний чемпіон світу - пуерторіканець Роман Мартінес.

Ломаченко зробив все, аби прихильники боксу змін геть не помітили – він надзвичайно переконливо переміг Мартінеса, нокаутувавши його у п'ятому раунді та відібравши титул.

Свій новий пояс українець цього року ще й встиг відстояти, примусивши здатися у сьомому раунді непереможного раніше ямайця Ніколаса Волтерса.

6. Жіноча баскетбольна збірна вийшла на Євробаскет-2017

Жіноча збірна України у відбірковому турнірі чемпіонату Європи-2017 створила справжнє диво. Команді Володимира Холопова пророкували напружену боротьбу за путівку до фінальної частини з Німеччиною, а вона взяла і зруйнувала усі прогнози.

Українки не лише здолали німкень та аутсайдерок з Люксембургу, але й двічі сенсаційно перемогли чинних чемпіонок Європи із Сербії та фінішували у своїй групі першими. Це дало Холопову підстави зробити гучну заяву. За його словами збірна України їде на Євробаскет до Чехії за золотом.

7. "Динамо" вперше з 1999 року зіграло у плей-офф Ліги чемпіонів

З тим, що "Динамо" другу частину 2016-го провалило, важко сперечатися. Але на початку року все було по-іншому. Головним досягненням команди Сергія Реброва, безумовно, стало повернення до плей-офф Ліги чемпіонів, де кияни востаннє грали ще за часів Валерія Лобановського у 1999 році.

Динамівці у 1/8 фіналу натрапили на зірковий англійський "Манчестер Сіті" та позбулися реальних шансів на вихід до наступного раунду, ще після домашньої поразки 1:3. Хоча гостьова нічия 0:0 стала слабкою втіхою, факт залишився фактом – довгоочікуваний прорив у головному єврокубку "Динамо" нарешті зробило.

8. Семенов здобув для України єдину нагороду чемпіонату світу з біатлону

Чемпіонат світу з біатлону у Холменколлені (Норвегія) у березні 2016 року загалом видався для збірної України безрадісним. Наша жіноча команда залишилася на ЧС без нагород вперше з 2009 року.

Репутацію українського біатлону довелося рятувати Сергію Семенову, який здобув бронзову нагороду у спринті та став єдиним нашим спортсменом, який відзначився на цій світовій першості. Понад те – медаль Семенова стала лише другою особистою нагородою для представників українського збірної у історії. До нього третім у спринті у 2007 році ставав найтитулованіший український біатлоніст Андрій Дериземля.

9. "Шахтар" дійшов до півфіналу Ліги Європи

У історії "Шахтаря" було три єврокубкових злети. У 2009 році донеччани першими з українських клубів виграли континентальний турнір – Кубок УЄФА. У 2011 році команда дійшла до чвертьфіналу Ліги чемпіонів. І от у 2016 році - дісталася півфіналу Ліги Європи.

Усіх цих успіхів "Шахтар" досяг під керівництвом Мірчі Луческу. Останнє досягнення особливо вагоме тим, що по ходу сезону румунський фахівець був вимушений перебудовувати команду та робити ставку на молодих українських футболістів – таких, як Віктор Коваленко та Максим Малишев.

"Шахтар" у плей-офф пройшов німецький "Шальке", бельгійський "Андрелехт" та португальську "Брагу". Зупинили донецьку ходу лише майбутні переможці турніру з іспанської "Севільї".

10. Шевченко вдало дебютував на чолі збірної України з футболу

Після невдачі на Євро-2016 у збірній України сталися неминучі зміни – замість Михайла Фоменка її очолив Андрій Шевченко. Нестачу власного тренерського досвіду володар "Золотого м'яча" компенсував, запросивши до себе асистентами потужну іноземну команду – іспанця Рауля Ріанчо та італійців Мауро Тассотті та Андреа Малдеру.

Нові тренери негайно омолодили склад, довіривши місце у основі юним Віктору Коваленку , Олександру Зінченко, Едуарду Соболю, і змінили концепцію гри, зробивши її більш атакуючою та видовищною.

Головне, що від перетворень не постраждав результат - на старті кваліфікації чемпіонату світу-2016 українці досягли сприятливих нічиїх з Ісландією та Туреччиною, а Косово та Фінляндію, як і належить команді, що претендує на вихід до фінальної частини ЧС, перемогли.

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.14
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
00:09
ракета Х-59
Росіяни обстріляли цивільні об'єкти в Одесі: постраждало понад десять людей
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
23:23
Вадим Гутцайт
В Італії ввімкнули гімн РФ під час нагородження "нейтрального" велогонщика. Україна відреагувала
22:40
повістка
У Міноборони обіцяли запустити "електронну чергу" до ТЦК
22:37
Межигір'я
Стартував процес передачі майна "Межигір'я" у власність держави
22:06
фейк
"Бійців ЗСУ годують відходами в лікарні в Нових Санжарах": черговий вкид росіян
21:49
Фейк, Росія
"3-тя штурмова бригада відмовила Сирському зупинити прорив фронту під Очеретиним": росфейки за 1 травня
21:45
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
21:04
Ексклюзив
НАТО
Експерт Розумний вважає, що Україна не отримає запрошення для вступу до НАТО під час майбутнього саміту
20:56
Ілля Вітюк
Зеленський звільнив головного кіберрозвідника СБУ через скандал з медіа та провів інші перестановки в спецслужбі
20:55
Оновлено
на фото Золочів після обстрілу
РФ атакувала КАБами Золочів на Харківщині: є загиблі, серед поранених – дитина
20:42
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
На території РФ було уражено 13 НПЗ, що впливає на економічні та військові спроможності Росії. Колонка Сергія Згурця
20:27
Ексклюзив
гроші
Конфіскація російських активів: економіст Пендзин про потенційну загрозу для стабільності євро
20:27
На фото прапор ОАЕ
США, Британія та ЄС тиснуть на ОАЕ через співпрацю з Росією попри санкції, - Reuters
20:25
Володимир Зеленський
Україна готує ще 7 безпекових угод, зокрема зі США, - Зеленський
20:04
OPINION
Костянтин Корсун
Чи звільнять "Вікторію ШІ" з МЗС?
19:56
на фото: Майк Джонсон
Республіканці планують ініціювати відставку спікера Палати представників США Джонсона
19:24
ЗСУ
Українська авіація вдарила по пункту управління росіян, на фронті відбулося 100 боєзіткнень
19:22
Київ Цифровий
У "Києві Цифровому" з'явився учнівський проїзний
19:01
Вчені знайшли докази того, що континенти утворилися в результаті ударів гігантських метеоритів
Учені пояснили, що за яскраві спалахи могли бачити українці вночі
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 798-го дня війни: ГУР атакувало нафтопереробний завод в Рязані, а у Повітряних силах очікують перші F-16 після Великодня
18:56
алкоголь
Росіяни на ТОТ планують відкрити мережу алкомагазинів і втричі підвищують акциз на вино, - голова Бердянської МВА
18:54
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Боруссія Дортмунд" - ПСЖ: букмекери дали прогноз на півфінал Ліги чемпіонів
18:26
Віола фон Крамон
Євродепутатка закликала скасувати для Грузії статус кандидата на вступ до ЄС
18:19
руйнування
Від початку великої війни Україна повідомила про підозри 100 вищим офіцерам РФ
18:18
Маріуполь
У районі Маріуполя прогриміли вибухи: окупанти посилили перевірки автівок у місті
18:00
OPINION
Юрій Бутусов
Скільки триватиме війна і що таке перемога для України
18:00
нова книжка Сергія Руденка "Анатомія війни. Путін і Україна"
"Про те, як і чому сталася російсько-українська війна": у Сергія Руденка виходить нова книжка "Анатомія війни. Путін і Україна"
17:59
Інтерв’ю
Павел Коваль прибув на фронт й долучився до передачі техніки ЗСУ
Україна має провести мобілізацію: у цьому Українську державу ніхто не замінить, - польський депутат Павел Коваль
17:51
Ексклюзив
ветеран
Ветеранський бізнес: віцепрезидент ICC Ukraine Олексієнко закликав долучити до розробки законопроєкту Мінфін і Мінекономіки
17:47
Ентоні Блінкен та Іцхак Герцоґ
Блінкен відвідав Ізраїль і закликав підписати угоду про перемир’я в Газі
17:35
Мобілізація, повістки
Україна офіційно не зверталася до Польщі з проханням видати військовозобов'язаних чоловіків, – посол Зварич
17:32
Дмитро Табачник
В Україні конфіскували майно Табачника - ексміністра освіти часів Януковича
17:28
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
Ярмоленко допоміг "Динамо" обіграти "Верес" і піднявся в рейтингу найкращих бомбардирів в історії ЧУ
17:22
Посол України в Польщі про припинення консульських послуг для чоловіків: "Вимушений крок"
17:21
Ексклюзив
ракетный корвет проект 22800 "Каракурт"
У Defence Express прокоментували підготовку в Росії до спуску на воду 2 кораблів для ЧФ
17:18
депортація дітей
Росіяни примусово виселяють українців із трьох населених пунктів на ТОТ Херсонщини, - Спротив
17:11
Михайло Мудрик, Челсі, АПЛ, Кубок Англії
"Йому, мабуть, дуже важко через війну": ексфутболіст "Челсі" знайшов виправдання невдачам Мудрика
Більше новин