Чи можна продавати українську землю. Все найважливіше про реформу

Уляна Букатюк
7 грудня, 2017 четвер
17:51

Закритий ринок землі стримує розвиток української економіки, а українці досі не впевнені, чи хочуть його відкривати


7 грудня Верховна Рада підтримала законопроект, який продовжив мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. 

Документ пропонує продовжити мораторій до моменту врегулювання на законодавчому рівні процедури обороту земель сільгосппризначення і розробки необхідних нормативно-правових актів, але не раніше 1 січня 2019 року.


Тема земельної реформи стала однією з ключових в інформаційному полі протягом останніх років. Вона є благодатним матеріалом, за допомогою якого політики заробляють собі електоральні бали.

За відкриття земельного ринку агітують українські активісти, політики та навіть співаки. На реформі тривалий час наполягали й фахівці МВФ. В опозиції такі політичні важковаговики як Юлія Тимошенко та Олег Ляшко.

Цікаво, що проти реформи виступають й деякі групи аграріїв (проти відкриття ринку землі проголосували 72,9%), а також частина агрохолдингів.

Довга земельна історія

Земельним питанням українці задалися ще в 90-ті роки. Тоді Україна стала незалежною, тож землю як національне надбання розприділяли між громадянами - таким чином власниками земельних ділянок стало 7 млн українців.

Загальна ідея полягала в тому, щоб за допомогою землі, українці перетворилися на успішних фермерів, на кшталт як це працює в США, де саме дрібні сімейні ферми складають 97% усіх фермерських господарств. Але ця економічна модель в Україні так і не прижилася, оскільки ринку дешевих кредитів для підтримки фермерства тоді ніхто не запустив. Розчаровані люди почали шукати шляхи, як продати ділянки.

Для того, щоб не спровокувати нераціонального розпорядження чорноземом, держава вирішила захистити його в 2001 року мораторієм.

Документ забороняв продаж землі та передбачав тимчасову дію, поки не утвердять механізм продажу землі та не наведуть ладу з кадастром. Зрештою історія мораторію розтягнулася на 17 років, а скасувати його вкотре обіцяють 1 січня 2018 року. Та утвердженого механізму продажу землі та порядку з кадастром поки немає.

Україна залишається однією з 6 країн світу, де досі закритий ринок землі.

null

За час поки тривали танці навколо мораторію, власники земельних ділянок встигли добряче постаріти - зараз їх середній вік складає 57 років. Чимало людей вже встигло померти, так і не дочекавшись реального права власності на свою землю. Відповідно, ділянки перейшли у власність держави.

Ті ж хто, залишився - досі обробляє землю здебільшого примітивним способом, вирощує продукти для забезпечення власної родини. Врахуйте й процес урбанізації, який незворотній та нормальний для країни, що розвивається.

Молодь масово покидає села та не збирається повертатися до залишених бабусею ділянок. Що тоді з ділянками? Та сама схема: бабуся обробляє, поки має сили, потім вони заростають бур’яном, а згодом переходять у власність держави.

Держава, звісно, не завжди “найгірший власник”, але в Україні така модель господарювання протягом років незалежності так і не змогла себе виправдати.

Правова колізія: земля - ваша, але продати зась

Ст. 13 Конституції України декларує:

Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України... є об'єктами права власності Українського народу.

Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону.

Однак мораторій на продаж землі по суті суперечить основному Закону України. Адже виходить, що земля є вашою власністю формально - розпоряджатися нею як реальною власністю ви не маєте права. Розвивати з її допомогою бізнесу - також зась.

Адже для цього треба взяти кредит на розвиток в банку, а земля не може бути заставою. То що ж робити з нею. Наразі є два варіанти, якщо земля вам не потрібна: здавати в оренду та продати на чорному ринку.

Тобто, виходить, що ринку землі немає, але нею все ж торгують. Торгують незаконно, “в сіру”, відповідно очікувати справедливої ціни від такої оборудки, не варто.

Оренда зазвичай неефективна для розвитку економіки. Договори заключають на короткі терміни, виснажують землю та платять власникам копійки. 

Середня ціна на ринку за 1 га - 1093 грн. І це за рік - тобто, менше $4 в місяць. 

За розрахунками народного депутата Олексія Мушака, внаслідок дії мораторію, українська економіка втратила понад $ 8 млрд.

null

На “чорному ринку” гектар землі в середньому коштує $3 тис. залежно від регіону. Заступник голови ради Асоціації “Земельної спілки України” Андрій Мартин певен, що після відміни мораторію українська земля подорожчає в в 5 разів.

Ціни за гектар можуть піднятися до $9-15 тис. на рівні з польськими (зараз 1 га в Україні коштує близько $3 тис.)

Відкриття ринку мало хороші наслідки для економіки в більшості країн, що наважилися на нього, в тому числі постсоціалістичних. Врожайність в країнах Центральної та Східної Європи після відкриття ринку землі виросла в середньому на 9%, як і прибуток на них.

Коли чекати на зміни та якими вони будуть

Зараз в ВРУ зареєстровано два законопроекти, які повинні змінити ринок землі - урядовий та від групи народних депутатів. Ще один альтернативний проект пропонує депутат Корнацький, а ще три законопроекти народні обранці обіцяють подати до осені.

Володимир Гройсман переконує, що земельна реформа готова вже на 90%. Однак інформації щодо того, як вона виглядатиме поки немає. Виникла лише купа міфів, якими майстерно маніпулюють політики.

Серед основних:

українську землю після відкриття ринку одразу ж розкуплять іноземці та грошовиті агрохолдинги;

землю швидко виснажать;

закон зменшить надходження до бюджету,

забере в українців робочі місця, знищать дрібних аграріїв, підвищить рівень злочинності та ще тисячі страшилок, які експерти намагаються спростовувати.

“Батьківщина” видала спеціальну брошуру та пропонує проводити референдум для того, щоб вирішити долю мораторію.

Враховуючи слизкість ситуації та постійний спротив з боку зацікавлених груп законотворці змушені закладати в реформу ряд обмежень. 

Вже відомо, що відкриття ринку, скоріш за все, буде поступовим: спочатку продаватимуть державну землю, а вже через три роки дадуть можливість торгувати нею приватним власникам. 

Це повинно запустити ринок землі як такий, утвердити одне місце, де проводитимуться торги, визначити ринкові ціни за гектар тощо.

Також пропонують обмежити площі земельних ділянок в одні руки до 200 га або 500 га. А продаватимуть землю спочатку лише фізичним особам за наявності диплому про аграрну освіту. Іноземцям та юридичним особам купувати українські чорноземи поки не вдасться.

Економіка від цього значно втратить: середньорічні темпи зростання вартості землі в країнах, які обмежили доступ для іноземців, дорівнював 32,5% в рік, а в країнах, що не обмежували - 208%.

Це дещо затримає обсяг інвестицій, проте захистить від бездумного продажу землі за безцінь, як обіцяють політики.

Також пропонують захисний механізм від спекулянтів: якщо захочете продати щойно куплену землю протягом 5 років року, доведеться платити державі 100% її вартості у вигляді мита.

Панацеєю проти грошовитих агрогігантів може стати заборона накопичувати землю в одному регіоні та підтримка з боку держави для дрібних та середніх агропідприємців, які можуть зайняти нішеві позиції.

На думку економічного оглядача “Українського тижня” Любомира Шавалюка, рішення про відкриття ринку потрібно прийняти до початку нового року: “Адже 2018 - це рік перед виборами, тож зачіпати такі “болючі” для електорату реформи скоріш за все ніхто не наважиться”.

Тож якщо за законопроект про ринок землі не проголосують восени, він може зависнути в Україні ще на роки.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:02
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
Більше новин