Топ-5 відмінностей Євромадану та Антиєвромайдану

Віктор Кіщак
14 грудня, 2013 субота
00:10

Коли Науру підтримає курс президента Януковича?

Сумнівне змагання майданів, яке вигадує влада, виглядає більш ніж кумедно. Адже Євромайдан та “Сохрани Украину” (або Антиєвромайдан) настільки речі протилежні, що журналісти  Еспресо.TV вирішили порівняти їх за 5 параметрами.

1. Кількість мітингувальників

Перше Народне Віче, яке проходило 1 грудня в Києві підтримало близько 1 мільйона мітингувальників. Люди, які підтримували Євромайдан та виступали проти кривавого розгону “беркутівцями” студентів прямували від парку Шевченка і заполонили Майдан Незалежності, Європейську площу, майже весь Хрещатик.

Друге Народне віче, або “Марш мільйонів” 8 грудня зібрав навіть більше ніж попередній. За повідомленням опозиціонерів та громадських активістів цього разу Євромайдан підтримали 1,5 мільйони українців.

Варто також сказати, що люди виходили добровільно і жодних адекватних підтверджень проплаченності Майдану не було.

На Антиєвромайдан, який влаштовують у ці вихідні, влада хоче “нагнати” близько 200 тисяч чоловік. Чому “нагнати”, бо вже з'являлося чимало повідомлень про “стимуляцію” бюджетників, щоб ті приїхали до Києва підтримати курс Януковича.

За повідомленням джерел ZN.ua керівництво країни поставило перед Міністерством оборони завдання забезпечити на вихідні 14-15 грудня харчування (польові кухні, їдальні), розміщення і забезпечення паливом 200 тис. цивільних, які повинні прибути до Києва для участі в альтернативних масових заходах на підтримку Президента Віктора Януковича. Забезпечити таку чисельність мітингу повинні керівники облдержадміністрацій. Також МВС доручено супровід мітингувальників, що прибувають з регіонів, і забезпечення безпеки заходу.

Експерти та навіть представники влади дуже сумніваються, що вони зможуть звезти таку кількість людей. Більш реалістичним видається класичний для влади сценарій брехні.  До Києва завезуть максимум 50-60 тис. осіб, а решту доповнять офіційні звіти МВС про те, як «200 тис. людей виступили на підтримку курсу уряду та президента Віктора Федоровича Януковича». При цьому телекартинка, знята під вірним кутом вправними операторами, покаже багатолюдний натовп.

2. Гроші на підтримку мітингувальників

За підрахунками газети KyivPost менш ніж за місяць Євромайдан зібрав 3 мільйони гривень пожертв. Ця цифра, однак, не включає в себе роботу волонтерів, вартість якої видання оцінює в 1,3 млн на день.

Більшість пожертв надходять з України, хоча невелика частина грошей перераховується і з-за кордону. Так, українці, що живуть в інших державах, перерахували на потреби Євромайдану 95 тис. грн.

Громадський сектор Евромайдану за перші 12 днів протесту зібрав 600 тис. грн. Потім збір коштів почав проводиться біля Будинку профспілок, де зараз знаходиться штаб руху. У середньому там отримують від 100 до 500 тис. грн пожертв на день.

Ще одним джерелом фінансування є проект Спільнокошт на Big Idea. Він уже приніс руху більше 235 тис. грн.

Також Євромайдан підтримало чимало підприємців. Зокрема мережа «Сушия», ресторатор Дмитро Борисов, львівська "Віденська кав’ярня", Інтернет-провайдер «Воля», мережа пересувних кав'ярень «Кави?».

Українські айтішники також не залишалися осторонь. Генеральний директор компанії Microsoft Україна Дмитро Шимків взяв відпустку за свій рахунок, щоб підтримати Євромайдан.  Засновник платіжної системи Monexy і президент Асоціації учасників електронного бізнесу Юрій Чайка запропонував українським підприємцям встановити свій IT-намет на Євромайдані. Українська IT-компанія InvisibleCRM вирішила віддати гроші, заплановані на святкування корпоративного Нового року, на підтримку мітингувальникам.  Андрій Логвін, співзасновник інтернет‒магазину modnaKasta, також віддав гроші з корпоративну, який компанія планувала провести перед Новим роком, і віддати їх на підтримку мітингувальників.

Щодо завзятих прихильників курсу чинного гаранта, то тут пожертв співчуваючих якось не видно. Гучних заяв щодо фінансової підтримки від грошових мішків або червоних директорів Партії регіонів не було. Але є припущення, що на ці “передноворічні свята” для жителів регіонів підуть гроші з бюджету України, хоча це тільки припущення.

Окрім припущень є конкретні цифри згідно з офіційними розханками, які роблять в офісі Партії регіонів. Один мітингувальник обійдеться казні партії щонайменше в 400 грн - сюди входить перевозка людини, харчування та оплата “роботи”. Але привезти таку масу людей лише на день – неможливо, тому ціна одного мітингувальника зростає. Сюди також треба додати оплату роботи сцени, непередбачувані витрати, доплати і гонорари організаторам і т.д. Таким чином, недільний мітинг обійдеться, щонайменше в 100 млн.грн.

Можна зробити, хоч не зовсім точне, але адекватне порівняння. На 23 дні Євромайдану, при піковій кількості мітингувальників в 1,5 мільйони — зібрали 3 млн гривень, сюди також слід приплюсувати безцінну роботу волонтерів.

А от з іншого боку цифри радикально інші. Три дні (прихильників президента почали звозити ще вчора) Антиєвромайдану на 200 тисяч чоловік обійдеться щонайменше в 100 млн гривен. Цифри приблизні, але дають зрозуміти суть - мітинг Партії регіонів дорожчий. Але чи ефективніший - питання риторичне. І знову таки питання, відповідь на яке дають вище наведені цифри - за чий рахунок бенкет?

3. Підтримка музикантів та митців

В таких складних умовах потрібні ті, хто будуть піднімати дух мітингувальників - це музиканти та митці. Тим паче для багатьох, представники культурної сфери є авторитетами і їх думки дуже важливі.

На самому початку Євромайдану до мітингувальників приєдналися чимало музикантів, письменників, митців. Руслана, Сашко Положинський, Сергій Жадан, Тарас Чубай, Ірена Карпа, Марічка Бурмака, Ада Роговцева, ТНМК, Мандри, ТІК, Kozak System, Гайдамаки і це тільки початок довгого списку. На сцені Майдану виступали білоруси “Ляпис Трубецкой”, а з США відеозверненням мітингувальників підтримав Джордж Клуні.

Навіть обережний та скептичний у політичних питаннях лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, спочатку підтримуючи протестувальників тільки у своєму twitter, швидко вийшов на барикади і вже піднімав їх дух зі сцени. А цієї суботи “Океан Ельзи” об’єднається заради Майдану і музиканти зіграють старим складом. Зокрема на сцену зі співаком вийде: Юрій Хусточка, количнішній бас-гітарист "ОЕ", екс-клавішник гурту Дмитро Шуров та екс-гітарист Павло Гудімов.

В суботу ввечері наш виступ на Майдані. Як колись. Паша, Юра, Діма Денис і я . Важливі речі об'єднують!

— Svyatoslav Vakarchuk (@s_vakarchuk) 12 декабря 2013

А ось на Антиєвромайдані з політичними вподобаннями підтримуючих музикантів туго. Серед фонограм російських виконавців, народних хорів дуже рідко проривається живий голос виконавців.

30 листопада своїми виступами підтримали регіоналів на Михайлівській площі Таїсія Повалій, Дмитро Гнатюк, Володимир Гришко. Звичайно виконавців було більше, але гучних імен, які змістовно висловили свою позицію підтримки не так і багато.

Також Ірена Карпа на своїй сторінці у написала "Фейсбук", що музиканти відмовляються брати участь у концертах на Антиєвромайданах. Вона повідомила, що виступати для регіоналів відмовився Віктор Павлік, хоча йому запропонували платню в 40 разів більшу від його звичайного гонорару.

4. Міжнародна підтримка

Одночасно з українським Євромайданом жителі міст інших країн вийшли на вулиці для підтримки наших мітингувальників. Народне віче у Києві підтримало більше 20 міст світу. У деяких містах українці вийшли на вулиці вдруге та втретє. Зокрема, у США акції підтримки єврореволюції відбудулися щонайменше у 10-ти містах.

Одна з двох найбільших польських газет, Rzeczpospolita розпочала агітацію серед пересічних громадян та політиків з метою відміни віз для українців. Цю ініціативу підтримав Голова МЗС Польщі Радослав Сікорський та польський депутат Європарламенту Павел Коваль.

Також чимало будівель в Європі та світі, на знак підтримки подій в Україні, підсвічувалися жовтосиніми. Антени Willis Tower, яка є візітівкою Чикаго, засвітилися кольорами українського прапору. Скляний міст Миру в Тбілісі осяяли жовто-блакитними кольорами. У польському Вроцлаві міський стадіон, на якому проходили матчі Євро-2012, підсвітили кольорами українського прапора. Варшавський палац культури і науки також освітили барвами українського прапора. Рішення про освітлення 42-поверхової споруди національними кольорами України ухвалив мер польської столиці Ганна Ґронкєвіч-Вальц.

І це невеликий перелік тієї міжнародної підтримки, яку отримали українці з-за кордону.

Щодо міжнародної солідарності з прихильниками курсу Януковича, то тут складніше. Крім заяв російських урядовців, які попросили міжнародну спільноту не втручатися у внутрішні справи України, нічого чутно не було. Викликає здивування, чому ще острівна держава Науру не підтримала Антиєвромайдан. Нагадаємо,що за $50 млн і на прохання Росії Науру визнали незалежність Південної Осетії.

5. Активна підтримка в соціальних мережах

Можна навіть стверджувати, що Євромайдан почався з соціальних мереж. Але цього разу, багато хто трансформувався з пасивних “фейсбучних хом'ячків“ на активних мітингувальників.

Якщо журналістське, політичне, експертне середовище завжди активно використовує соціальні медіа для трансляції своїх думок, то тепер звичайні громадяни показали свій голос в соціальних мережах та ЗМІ. І навіть українські співробітники головного офісу “Фейсбук” у Америці підтримали Євромайдан.

Чисельні аргументовані, виважені, емоційні, гнівні facebook-пости зсунули назад всі інші інформаційні шуми. Тема залишилась одна. Українські ЗМІ не встигають передруковувати twitter-заяви міжнародних політиків та дипломатів на підтримку України.

А сторінка підтримки Євромайдану на Фейсбуці вже стала однією з найпопулярніших серед українців в соціальній мережі.

Що бачимо з іншої сторони. Відсутність аргументів, образи мітингувальників Євромайдану. Антимайданівці звинувачують людей в тому, що вони замість того щоб працювати - розгромлюють Київ. Провладні політики нормально працювати з соціальними мережами не дуже вміють. Головний мережевий боєць за інтереси регіоналів - Олег Царьов. Крім регулярних постів з використанням аргументів (перевірити їх адекватність не завжди вдається) проти європейського вибору України, він також регулярно відбивається від противників в ефірах телеканалів.  Але один в полі - не воїн. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
09:04
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
Більше новин