Гриневич: Виші мають боротися за студентів з державними грантами

12 березня, 2014 середа
14:36
Зміст

Лілія Гриневич, голова комітету з питань науки і освіти, розповіла про реальний стан справ системи освіти, а також про важливі реформи, які потрібні в цій сфері

В інтерв’ю Еспресо.TV Гриневич розказала про найбільші проблеми сьогоднішньої системи освіти, а також про важливі нововведення в цій галузі.

- Які перші кроки треба зробити в галузі освіти, щоб реформувати цю сферу?

- Основна характеристика системи освіти, яку ми отримали, - це страшна зарегульованість, монополізація і адміністративний тиск на вчителів і викладачів. Це те, що ми в першу чергу повинні виправити. Тому я запропонувала план, який так і називається – План демонополізації у сфері освіти і науки. Перше, що ми повинні зробити – це провести аудит – що саме зараз відбувається у сфері освіти. Адже сьогодні все більше і більше у нас накопичується свідчень і доказів тих корупційних діянь, які відбувались у сфері освіти.

Друге завдання – це скасувати всі ті накази, інструкції, які заважають сьогодні працювати у сфері освіти і науки, які є штучними обмеженнями. І можна зробити вже [зараз], це не потребує якихось особливих коштів, це лише потребує вдумливого аналізу всіх процесів управління і консультації з представниками різних груп, які працюють в системі освіти.
Наступне дуже важливе завдання – це звільнити вчителя, звільнити викладача від багатьох непотрібних пут. Тому що з одного боку ми маємо забезпечити педагогічну свободу, академічну свободу для освітян, з іншого боку перестати на них адміністративно тиснути. Ми повинні надати більше автономії навчальним закладам. Наприклад, для вищих навчальних закладів до цього було обов’язковим, щоб підручник, написаний у вищому навчальному закладі і який затвердила Вчена рада повинен був узгоджуватися ще з чиновниками міністерства і отримувати там гриф.

- Чи потрібно, на вашу думку, вишам надавати більше автономії?

- Ми повинні зараз створити таке законодавче поле, щоб більше незалежності отримував не окремий ректор, а вищий навчальний заклад. Цього можна досягнути, надавши певні механізми впливати самоврядуванню ВНЗ. Більше повноважень не ректору, а Вченій раді. Більше повноважень тим органам самоврядування, які є у вищому навчальному закладі. Сьогодні у Верховній Раді є законопроект, який гарантує збільшення реальної автономії ВНЗ.

Але треба не тільки розширювати повноваження. Будь-яке розширення повноважень збільшує відповідальність. І це означає, що поряд з розширенням автономії ми маємо поставити механізми зовнішньої оцінки якості освіти. 

- Чи потрібно скорочувати кількість вишів в Україні, адже у порівнянні з Європою в нас їх дуже багато?

- Треба, щоб абітурієнт мав  право обирати університет, який надає кращу якість освіти, а для цього ми пропонуємо запровадити хоча б частково систему державних грантів на навчання, а далі все більшу кількість коштів розподіляти саме через державні гранти на навчання. Це означає, що гроші йдуть за людиною, яка сама обирає університет, якщо вона гарно склала зовнішнє незалежне оцінювання, вона отримує державний грант, та йде з цим грантом до того університету, який вона обирає.  Студенти будуть нести свої державні гранти – у той виш, який дає їм кращу якість освіти, де буде кращий показник працевлаштування, тому лише такі університети виживуть.

- Чи варто об’єднувати Національну академію наук та Міносвіти?

- Якщо б ви зараз запитали, скільки насправді і як управляються всі кошти, які йдуть на науку, який результат роботи всіх цих наукових досліджень, то консолідованої інформації не має ніхто. Нам необхідно посилити розвиток університетської науки через зв'язок між академічною і університетською наукою. Це так звані спільні центри користування – обладнанням, наприклад, відповідними ресурсами, тому що є наукові дослідження, особливо в природничій сфері, де обладнання надзвичайно дороге. Різноманітні реактиви, якими вони користуються, теж надзвичайно дорогі. І тут нам потрібно зробити спільні майданчики для використання і академічної, і університетської науки.

У нас розпочала роботу група, яка розробляє закон про наукову і науково-технічну діяльність, нову редакцію цього закону. Згідно, з цим документом змінюється система управління, також змінюється спобіг фінансування науки – ми вважаємо, що більшість коштів на науку повинні витрачатися на конкурсних засадах, під конкретні дослідження, а не під фінансування тільки будинків і ставок. І тоді ми можемо претендувати на відповідну результативність.

Також мають відбутися зміни в підходах до оцінки результативності наукових досліджень і пов’язати цю результативність з відповідним фінансуванням. 

- Яким має бути мовний закон в галузі освіти?

- Перше: кожна дитина, громадянин України повинна мати створені під час здобуття освіти всі можливості для того, щоб добре вивчити державну українську мову. Для цього мають бути цікаві програми з української мови, гарні підручники, гарні учителі, можливості для вивчення української мови.

Друга позиція: всі батьки мають невід’ємне право навчати своїх дітей з дитинства рідної мови. Тому що діти краще засвоюють рідну мову і особливо, якщо це інша мовна група.

- Раніше у питанні закупівлі підручників було чимало зловживань. На вашу думку, як потрібно реформувати цю сферу?

- Так, фактично був монополізований ринок підручників на 80%, а державні кошти йшли до трьох видавництв, до яких безпосередньо мав відношення колишній міністр. 

Перше, що потрібно зараз зробити – скасувати ті результати непрозорих конкурсів, які відбувались практично цього і попереднього року. Адже міністерство, щоб "застовпити" за своїми видавництвами друкувати підручники щороку, вони проводили конкурс зразу на лінійку підручників, наприклад, з п’ятого по дев’ятий клас. При цьому, оцінювали підручник тільки для п’ятого класу, а про решту було написано 15 сторінок концепції. Ви розумієте, наскільки це корупційна дія. І ці видавницта отримували зразу право далі друкувати всі підручники. Це потрібно скасувати, це першочергово.

По-друге, переглянути, що у нас відбувається з підручниками для третього і шостого класу, який вже почав друкуватися, чи в цьому підручнику немає помилок. 

Наступне. Ми маємо стратегічно взагалі змінити систему надання дозволів на підручники й проведення конкурсу підручників. Дозвіл має надавати незалежна від міністерства інституція, де будуть експерти, які будуть давати неупереджені висновки. За роботу в цій інституції видавництва будуть платити прозорі, зрозумілі, однакові внески. І тоді ми маємо шанс на неупереджену об’єктивну експертизу.

Також я переконана, що з наступного року нам треба віддавати кошти на закупівлю підручників на місця. Тому, що споживач найкраще знає, яким має бути підручник. Тоді видавництва будуть змагатися не за доступ до чиновників, яким треба дати хабар, а за те, щоб їхній підручник був найкращим.

- Про яку суму відкатів йдеться під час закупівель підручників?

- Є інформація про 50% від тієї суми, яка виділяється на підручники. І тому для мене є очевидним, що ми повинні зупинити ці схеми – цйе першочерговий крок. З одного блоку маємо позитивну тенденцію – росте загальна кількість коштів на підручники. Якщо у 2011 році це було 120 млн грн., то у 2013 – 220-240 млн грн.. Красиво, правда – вдвічі збільшується сума, більше підручників, але при цьому в 2,5 разів зростає середня вартість підручника.

- Чи потрібно реформувати зовнішнє незалежне оцінювання, і якщо так, то яким чином?

- Навіть для проведення, не для розвитку ЗНО вже не вистачає 10 млн грн.

- Так але ж кошти виділялися?

- Кошти виділялись завжди обмежено, коштів завжди не вистачало. А ви зрозумійте, що ЗНО треба розвивати, треба розвивати його зміст, його технологічну базу, а фактично техніка не оновлювалася в Центрі оцінювання з 2008 року, вона ж зношується. Тому саме в ЗНО є багато роботи, але я переконана, що ми хочемо з одного боку давати більше свободи, і це правильно, але з іншого боку ми обов’язково маємо забезпечити зовнішню оцінку якості освіти. І цей інструмент зовнішнього оцінювання має бути поширений на різні етапи здобуття освіти. Зокрема, і на рівень бакалавра, наприклад. І в цьому випадку ми тоді зможемо мати прозору інформацію про освітні результати, які ми отримуємо від університетів чи від шкіл.

Тому цей інструмент треба розвивати, він мусить працювати. 

Система містить недоліки, зокрема те, що вона орієнтована на завдання з вибором однієї готової відповіді. І лише в українській мові і літературі ми маємо відкрите завдання. Спочатку в нас були заплановані відкриті завдання з усіх предметів. Вочевидь, це» знову ж таки» має єдину мету зекономити на ЗО. Зрозуміло, що на цей рік ми вже нічого не можемо поміняти, тому що на це немає часу, але стратегічно ми повинні закладати зміни до ЗО власне в тіій частині, щоб були завдання, які можуть виявити спосіб мислення, вміння висловити свою думку.

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.37
    Продаж 43.09
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
20:08
Оновлено
Унаслідок російських обстрілів Харківщини загинули троє цивільних, є поранені
20:04
OPINION
Ігор Гулик
Для кого Єрмак концентрує владу?
20:01
Мая Санду
У МЗС РФ назвали політику Санду геноцидом. Молдова відповіла
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 807-го дня війни: Повітряні Сили отримали перший тренажер F-16, дрони влаштували пожежу на НПЗ у Калузькій області РФ
19:39
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку
19:33
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
В Україні у квітні через обстріли РФ загинули щонайменше 129 цивільних, – ООН
19:26
штучний інтелект
Обманюють, блефують та прикидаються людьми: дослідники попередили про нові здібності ШІ
19:21
США Україна
Байден підписав указ про передачу Україні військової допомоги на $400 млн
19:13
Румунія, прапор Румунії
У Румунії заявили, що з початку великої війни до них утекли 11 тис. українських чоловіків
19:01
Американські вчені попередили про найсильнішу за 20 років геомагнітну бурю: як це вплине на Землю
18:53
Андрій Дончик
Держкіно призначило нового директора кіностудії імені Довженка
18:47
Ексклюзив
Керченський міст
Окупанти продовжують переміщувати Керченським мостом важку броньовану техніку, - "Інформаційний спротив"
18:43
окупаційна символіка
Литовські прикордонники не пропустили з Білорусі вагон з намальованим знаком "Z"
18:38
Бельгія
Бельгія виділить Україні €9 млн для відновлення енергетичної інфраструктури
18:31
Дмитро Медведєв
"Полетить не лише до Києва": Медведєв знову погрожує атакувати Велику Британію за допомогу Україні
18:16
Президент України Володимир Зеленський
Снаряди для України: Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів
18:12
Віктор Гулевич
Лукашенко звільнив з посади начальника генштабу Білорусі
18:08
Василь Байдак
Комік Василь Байдак буде одним із коментаторів фіналу Євробачення-2024
18:07
OPINION
Валерій Пекар
На захист дисидентів: вони — візіонери майбутнього
18:05
ізраїльські солдати
Ізраїль схвалив розширення військової операції у Рафаху
18:00
Служба безпеки України
Штурмували позиції ЗСУ на Донеччині: серед трьох підозрюваних бойовик, який воював проти сил АТО
17:55
відключення електроенергії
Атаки РФ на підстанції та об'єкти системи передачі несуть загрозу для атомних станцій, – Міненерго
17:39
Тумадж Салехі
Coldplay, Стінг та ще 100 митців закликали звільнити засудженого в Ірані до смертної кари репера Тумаджа Салехі
17:37
Оновлено
Президентка Словаччини Чапутова зустрілась у Києві з прем'єром Шмигалем
17:28
Ексклюзив
знищені окупанти
Якщо росіяни не змогли прорватися в перші 12 годин, то вони вже втратили "вікно можливостей": Defence Express про ситуацію на Харківщині
17:24
окупанти
Схоже на імітацію російського наступу, – ЦПД про ситуацію на Харківщині
17:13
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей
Кліматичні активісти пошкодили вітрину з Великою хартією вольностей у Британській бібліотеці
17:10
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Україна планує протягом наступних пів року суттєво децентралізувати енергосистему, – Шмигаль
17:07
Україна й Бельгія розпочали переговори щодо безпекової угоди
17:05
Херсонський музей ідентифікував ще одну викрадену росіянами під час окупації картину
16:52
військовий квиток, мобілізація
Важко уявити, що польська влада повертатиме чоловіків призовного віку в Україну силою, – посол
16:52
Філіппіни, ВМС
Радник адміністрації президента Філіппін з нацбезпеки закликав вислати з країни китайських дипломатів: причина
16:49
Володимир Зеленський
Президент Зеленський не втратить свою легітимність після 21 травня, - Малюська
16:34
Герман Галущенко
Галущенко розповів, скільки часу знадобиться на добудову третього енергоблока ХАЕС
16:31
Зможуть очищати до 20 тис. м² землі щодня: агрохолдинг "Нібулон" отримав сертифікати на розмінування
16:26
US Department of Defense
Перші винищувачі F-16 Україна отримає до липня, - ЗМІ
16:18
На фото: Мохаммад Расулоф
В Ірані відомого режисера засудили до 8 років ув'язнення та побиття батогом за його фільми
16:18
Протести в Тбілісі
"Несумісний з європейськими цінностями", - країни ЄС попередили Грузію про наслідки закону про "іноагентів"
16:06
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Три базові речі не прописані в законі про мобілізацію, - нардеп Синютка
16:06
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Бий своїх, щоб чужі боялись. Чому Кубраков з фаворита став "крысой"?
Більше новин