Люди Ахметова почали війну проти Еспресо.TV

26 березня, 2014 середа
08:43

Американські юридичні компанії, які представляють інтереси Ахметова розпочали юридичні війни проти ЗМІ по всьому світу

Наш провайдер отримав лист від юридичної компанії Ахметова AKIN GUMP STRAUSS HAUER & FELD LLP в якому вимагалося зняти статтю “Чому Ахметов не зупинить Донецький сепаратизм”. На, жаль, цей лист ми не можемо публікувати повністю, оскільки на ньому стоїть “гриф” не для публікації. Суть претензії компанії полягає в  тому, що в вищезгаданій статті, яку передрукували чи на яку послалася низка впливових іноземних видань, нібито пов”язується Ахметов з кримінальними угрупуваннями, а це в свою чергу порочить його репутацію.

Вимог у американських юристів Ахметова було дві: вилучити нашу статтю і зробити все необхідне, щоб нічого подібного не з'являлося. Хочу наголосити, що юристи Ахметова звернулися не до нас, а саме до провайдера, розуміючи, що через одну статтю, навіть про таку поважну людину, як Ахметов ми не зможемо ризикувати роботою всього сайту і змушені будемо її тимчасово вимкнути. Про те, яким чином провайдер може змусити нас уникати подібних статей про Ахметова, я навіть теоретично уявити не можу.

Тепер, щодо самої статті, яка викликала обурення американських юристів. Це републікація поста на Фейсбуці відомого журналіста Сергія Висоцького, яку я дозволю собі процитувати повністю:

Чому Ахметов не припиняє донецький сепаратизм

И трезво о Донецке. После того как Игорь Коломойский стал губернатором Днепропетровщины все скажем так спорные вопросы в регионе были улажены за два дня

Марши, вывешивание российских триколоров, титушки - все окончилось как не бывало. Будучи осведомленным о характере Игоря Валерьевича и о широких возможностях Привата на ниве обеспечения соборности Украины могу предположить, что последствия умиротворения Днепра вполне могут быть прикопаны в каких-то лесных массивах. Такова реальность дней наших.

На этом фоне мы видим что в Донецке проблемы только нарастают. Трое убитых российскими гастролерами - мягко говоря это уже и не проблемы, это полный крышесносящий п...ец. Это все происходит на фоне пресных заявлений Рината Ахметова о единстве Украины. Стоит понимать, что возможностей у Рината Леонидовича в Донецке никак не меньше, а может и больше, чем у Коломойского в Днепре. Опыт по урегулированию конфликтных ситуаций более чем достаточный, терриконов вокруг море. Ринат - безусловный авторитет для области, он контролирует границу, имеет ключевое влияние на местных силовиков, разветвленную сеть своих бандюков и вполне способен весь этот кошмар остановить. Но не останавливает.

Ахметов таким образом повторяет свою схему поведения во время Майдана. Благоглупостные заявления на фоне полного бездействия. И если его бездействие во время Майдана еще как-то можно было объяснить - все же Майдан в каком-то смысле был и антиахметовским, то сегодняшний саботаж я бы приравнял к банальному предательству. Товарищ, купивший свои особняки и яхты за счет эксплуатации Украины теперь просто ждет кто же выиграет в схватке - Россия или наша страна с полной готовностью прогнуться под победителя.

Есть еще второй вариант. Ахметов сам может провоцировать конфликт для того, чтобы торговаться с Киевом. В таком случае я приравниваю это к расстрельной статье, так как разменной монетой в этой игре может стать государственность Украины.

Могу повторить только мысль трехнедельной давности: я не понимаю какую пользу для Украины несет гражданин Ахметов Р.Л. Надежды на власти нет, надеемся на внезапно прозревшее ФБР.

Я так розумію, що юристів Ахметова насторожив (обурив) пасаж “Ринат - безусловный авторитет для области, он контролирует границу, имеет ключевое влияние на местных силовиков, разветвленную сеть своих бандюков и вполне способен весь этот кошмар остановить. Но не останавливает”. Так, очевидно, я як редактор мав би викреслити цей абзац, як такий, який справді може порочити честь і гідність найбагатшого бізнесмена України. Тому, я офіційно приношу свої вибачення від імені видання, якщо ми образили Рината Леонідовича. Більше того, ми готові надати можливість компанії СКМ чи персонально Ринату Ахметову дати свою точку зору, щодо того, що насправді відбувалося тоді в Донецьку.

Разом з тим, я хотів би всім нагадати, що ця стаття була опублікована 14 березня, відразу після того, як в Донецьку було вбито людей. Ця стаття була написана після того, як Ігор Коломойський закликав саме Ахметова очолити Донецьку ОДА і взяти на себе персональну відповідальність за те, що коїться в області. Нагадаю, що саме цього, насправді чекали від нього мільйони людей по всій Україні, як від того, кого називають “хазяїном Донбасу” (для американських юристів зазначу, що це метафора, така собі фігура мовлення і підтверждення цьому нема і не може бути).

Як будуть далі діяти американські юристи Ахметова я не знаю. Грошей судитися в Лондонському суді у нас безсумнівно немає. З однієї сторони, всю цю історію можна було б списати на “казус виконавця”, якби не з'явилася інформація, що за аналогічною схемою юристи Ахметова діють в Азербайджані, де було запропоновано вилучити статтю на місцевому популярному сайті haqqin.az. Вимоги до провайдера були ідентичні з нашими: зняти статтю і в майбутньому не допускати подібних публікацій. Ось, що з цього приводу сказано на азербайджанському сайті: “Буквально несколько минут назад в редакцию haqqin.az поступило тревожное письмо от представителей ведущего украинского олигарха, теневого короля Украины, основного акционера крупнейший финансово-промышленной группы System Capital Management  Рината Ахметова. Юристы украинского олигарха потребовали удалить из базы данных haqqin.az опубликованную ранее аналитическую статью «Амбиции Путина или где Россия устроит «новый Крым»? В этой статье Р.Ахметов был подвергнут критике.

Первый пункт требования господина Р.Ахметова не вызывает удивления, поскольку он вправе опровергнуть ту или иную информацию, которая непосредственно касается его деятельности. Однако вторая часть требования украинского олигарха вызывает шок, поскольку истец требует у хостинг-провайдера «предотвратить в будущем публикацию статей, касающихся самого Р.Ахметова на сайте haqqin.az». Причем без судебного решения! Возникает вопрос – как хостинг-провайдер будет определять клеветнический характер той или иной публикации? С каких пор хостинг-провайдер является судьей или некой третейской инстанцией?

Комментируя требования олигарха, глава haqqin.az Эйнулла Фатуллаев заявил, что требования Р.Ахметова беспрецедентны, безапелляционны и в корне нарушают принцип свободы выражения, закрепленного в Европейской Конвенции, а также нарушают нормы демократического сообщества, к которым стремится новая демократическая Украина. «Как можно запретить журналисту писать? Или критиковать того или иного олигарха? И как хостинг-провайдер, осуществляющий техническую поддержку сайта, может определять клеветнический характер той или иной аналитической статьи? Что за правовая безграмотность? Я не ожидал от всемирно известного олигарха такого отношения к праву и политическим свободам», - сказал Э.Фатуллаев.

Підсумовуючи, хотів би сказати лише одне: може простіше було б почати діалог з пресою, а не монолог з провайдерами?

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
Більше новин