Ексклюзив

25 років як Польща "живе по-новому", а скарги у поляків старі

Петро Білян
4 червня, 2014 середа
15:02

Поляки скаржаться на корупцію, погано проведену люстрацію і навіть ностальгують за Польскою Народною Республікою

Сьогодні в наших західних сусідів поляків свято: 4 червня минає 25 років заснування третьої Речі Посполитої. Чи Третьої республіки,  якщо по-нашому. В 1989 році на перших вільних (чи як кажуть скептики: напіввільних) виборах польські комуністи програли активістам "Солідарності" і на цьому комуністичний режим в Польщі припинив своє існування.

Сьогоднішні українці не без заздрості поглядають на успішних сусідів, які встигли провести реформи, налагодити комфортне життя в себе в країні і тепер насолоджуються перевагами існування у вільному світі.

В якійсь мірі заздрість українців цілком виправдана, адже поляки справді досягли значних успіхів як в розбудові економіки, так і найрізноманітніших державних інституцій. Особливо прикро українцям через те, що їм здається, що на початку 90-х саме вони жили краще, а поляки приїжджали на наші землі торгувати нехитрим крамом, котрий проте, був для пересічних українців справжньою мрією.

Між тим, не слід забувати, що вже тоді,  25 років тому поляки мали куди кращі умови для стрибка у майбутнє ніж українці. В цьому ніхто не винен, просто так склалося. Насамперед, у них уже тоді була держава. Своя. Нехай комуністична, нехай залежна від Радянського Союзу (чи Росії як тоді, та й тепер, багато хто любить казати).

Проте вона була.  

Нехай у них не було вивіреного і продуманого плану переходу з соціалізму в капіталізм, а Лєшек Бальцерович, тодішній очільник економічного блоку уряду, писав проекти реформ ледь не на коліні, а проте, слід пам'ятати, що навіть  в соціалістичній Польщі земля була у власності селян. Окрім того, існував потужний  прошарок самозайнятих, так би мовити дрібних підприємців, які шили, вирізали, ремонтували, та вели дрібну торгівлю.  Інакше кажучи, коли Польща почала реформуватися, а Лєшек Бальцерович почав скасовувати заборони і обмеження на господарську діяльність, запроваджуючи  ринок, то в Польщі вже були люди які знали, що і як робити далі. Їм не потрібно було чекати розпорядження уряду і президента, який розповість, що робити далі. І питань на кшталт знаменитої заяви тодішнього українського прем'єр-міністра Леоніда Кучми "скажіть, що вам побудувати і я побудую", в Польщі ніхто не робив.

Ну і на додачу до всього цього, поляки не тільки знали, що хочуть жити як на Заході (в цьому ніколи не сумнівалися і українці),  вони були твердо переконані, що не хочуть жити ні в СССР, ні тим паче в Росії.

Як наслідок, перед нами чудовий приклад для наслідування. Ми можемо як відверто позаздрити (від щирого серця), так і спробувати перейняти корисний досвід.

Більше того, українцям напевне буде приємно дізнатися, що самі поляки куди критичніше ставляться до власних досягнень, ніж їх оцінюють найближчі сусіди. Напередодні символічної дати провідні польські громадсько-політичні тижневики Polityka і Newsweek зробили цілу серію публікацій намагаючись оцінити здобутки і недоліки в процесі розбудови вільної Польщі. Як не дивно, але після прочитання  в неупередженого читача виникає стійке враження, що українці і поляки мають куди більше спільного, ніж може видатися на перший погляд.

Попри те, що у Польщі ніхто не ставить під сумнів незалежність, м'яко кажучи огульна критика оточуючої дійсності, доволі характерна риса пересічного польського обивателя.  Це українцям видається, що сучасна Польща заможна, там нема корупції, маса можливостей для молоді (навіть для нашої), а натомість поляки переконані, що жити якщо не зовсім неможливо, то дуже складно. Знову таки, без хабара (чи лапувки по їхньому) нічого не вирішиш, люстрації толком ніхто не провів і навколо заправляють колишні комуністи.

Це не означає, що голові люстраційного комітету відомому громадському активісту Єгору Соболєву і його палкій колезі по боротьбі з корупцією Тетяні Чорновіл треба заспокоюватися, просто слід мати на увазі, що і поборювання корупції і люстрація це процес непростий, тривалий, ще й до того, часто неоднозначно оцінюваний. І поляки тут яскравий приклад: наче і боротьба з зловживаннями йде, і колишніх високопосадовців тягають по судах, а все одно пересічному поляку здається, що держава корумпована і заправляють усім колишні.

До речі, суперечливим ставленням до держави як інституту,  ми теж схожі. Наприклад, з одного боку пересічний поляк (як і українець) переконаний, що все для добробуту громадян  має зробити держава, з іншого він же вважає, що уряд має керувати, а поляк давати собі раду не зважаючи на обставини.

На виборах поляків як правило цікавить хто буде президентом, вони переконані, що насправді тільки це важливо. Розповіді експертів про те що  безліч питань вирішуються саме на місцевому рівні, зокрема те що стосується доріг, комунального господарства, або школи,  не знаходять особливого відклику в серцях "маленьких" поляків. Вони як і українці, свято переконані, що важливий насправді президент і саме він керує.

Більше того, подібно як серед українців є доволі поширеною ностальгія за життям в СССР,  у поляків доволі популярно потужити  за PRL (польська республіка людова - як кажуть у Польщі: пе-ер-ель). Багато кому видається привабливим, що майнової нерівності тоді не було (чи принаймні вона була не такою помітною), держава турбувалася про просту людину, медицина була доступніша, а комусь навіть сонце світило яскравіше. Загалом присутній практично увесь український ностальгійних набір, за виключенням того, що поляки ні до кого не хочуть приєднуватися і ніхто не ностальгує за Російською імперією, Пруссією, чи Австрією.

Цікаво те, що польські експерти (на відміну від своїх українських колег) куди критичніші до самих поляків і  набагато лояльніші до держави та загальної політичної орієнтації на Захід та ринкову економіку.

Принаймні якщо судити за публікаціями в провідних друкованих ЗМІ (Gazeta Wyborzha, Rzezh Pospolita, Polityka, Newsweek) досягнення нинішньої Польщі за останні 25 років експертами трактуються практично як диво, яке у 1989 році ніхто навіть близько не міг собі уявити. На відміну від України альтернативні сценарії побудови кращого ладу, чи плачі над втраченими шансами не дуже популярні серед польських експертів, хоча серед політиків та серед пересічних громадян такі ідеї є.  

Лояльність до загального політичного курсу зовсім не означає, що немає критики вдали.  Є і багато.

Проте акцент робиться не стільки на тому, як багато ми втратили з часів неолітичної революції і боротьби за незалежність, скільки на зловживаннях конкретних владних бюрократів, або на аналіз причин відставання від передових країн Заходу і пошук шляхів подолання цього прикрого стану.

Також, слід відзначити, що якщо в Україні серед експертів панує культ "маленького" українця, який насправді хороший, добрий, працьовитий, з вишуканим художнім смаком, то у поляків нічого подібного не відчувається і близько. Ніякого замилування організаційними здібностями чи особливою гідністю "маленьких" поляків немає і близько. Натомість, критикують пересічних поляків на сторінках ЗМІ з великою охотою.

За що? За те, що не хочуть вчитися, пасивні, не використовують можливості, які надає новий час, невиховані і брутальні (так, так!), більше того не мають естетичного смаку. Що цікаво, відсутність самохвальства ніякої школи гордості за власну країну не завдає...

І якщо в Україні важко собі уявити професора-мистецтвознавця який на 4 шпальтах буде розповідати про відсталість українського візуального мистецтва,  відсутність смаку в художників, то для поляків сказати таке про Польщу просто елементарно. Більше того, польські патріоти після такої акції не будуть проводити пікетувань місця роботи "наклепника" на польську культуру.

Резюмуючи, варто по-перше, привітати сусідів зі святом. По-друге, пильніше придивитися до їх досвіду і зробити деякі висновки. Зокрема, що точного плану успішних реформ не буває, все робиться "на коліні", проте надзвичайно важливий консенсус еліти (в тому числі й ЗМІ) щодо загальних цілей і завдань. Інакше кажучи, якщо сьогодні одні приватизують, а завтра інші націоналізують, реалізувати плани не вдасться, ні одним, ні іншим. Про те "як" це робити можна сперечатися скільки завгодно, але загальний напрям ніхто під сумнів не ставить.

Тішить те, що сьогодні в Україні вже є прошарок людей які готові займатися підприємництвом, виробляти, продавати і надавати послуги не чекаючи керівної вказівки з уряду. Полякам в цьому сенсі пощастило більше: у них вони були вже 25 років тому. В тому числі й через це, ми маємо дещо різні результати за останні чверть століття. Проте життя триває і гра не закінчена.

Чого найбільше варто повчитися в сусідів, так це припинити тішити себе ілюзіями щодо унікальних трудових і моральних якостей "маленьких" українців. Знання реального стану речей, перший крок до майбутнього успіху.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
01:04
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
Більше новин