ТОП-10 найбільших судових застав

Анастасія Точилова
30 березня, 2015 понедiлок
18:35

Найбільші та найрезонансніші застави, які було сплачено українським судам за всю історію незалежності

Євген Бакулін – екс-голова НАК "Нафтогаз України"

Вимога: 1,5 млрд грн

Сплачено: 9,987 млн грн

Екс-голову НАК "Нафтогаз України" було затримано у березні минулого року в рамках розслідування корупційних схем у газовій галузі. 

6 березня 2014 року МВС відкрило кримінальне провадження стосовно посадовців НАК "Нафтогаз України" і ТОВ "Газукраїна-Коммерс" за розкрадання державного майна на суму понад 1,4 млрд грн.

Бакуліну була призначена найбільша сума застави в історії української феміди – 1,5 млрд грн.

Однак,  25 квітня "улюблений" суд усіх українських посадовців – Печерський районний, постановив: звільнити Євгена Бакуліна з-під варти під заставу у 9,987 млн грн. 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков тоді написав на своїй сторінці у Facebook: "Суддя Ільйова винесла рішення відпустити під заставу екс-голову НАК "Нафтогазу" Бакуліна за.. 9,987 млн. грн.. "Легко та технічно"…знижений розмір застави 1,5 мільярди гривень на 10 мільйонів.. За 15 хвилин в дорадчій кімнаті – рішенням на одній сторінці", - написав він.

"І як після таких судових рішень мотивувати слідчих на адекватну чесну роботу?", - додав Аваков, звинувачуючи суд у корупції.

Після скандального звільнення МВС збиралось подавати апеляцію. Проте, вже у вересні Генеральна прокуратура закрила справу проти Бакуліна, а вже в жовтні він взяв участь у парламентських виборах, здобувши перемогу на одномандатному окрузі у Сєвєродонецьку, що на Луганщині. Нині Бакулін - депутат Верховної Ради.

 

Володимир Зіневич – екс-директор "Укрінтеренерго"

Вимога: 365 млн грн

Змінено: на домашній арешт

Зіневичу інкримінували розтрату коштів державного підприємства в особливо великому розмірі. Йдеться про зловживання службовим становищем. ГПУ підозрює, що Зіневич уклав контракт на постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки, знаючи про його мінімальні якісні показники.

Слідство ще ведеться, а тому посадовець і досі під домашнім арештом носить електронний браслет.

 

Петро Мельник – екс-ректор Національного університету ДПС

Вимога: 23 млн грн

Сплачено: 609 тис грн

Мельника затримали 27 липня 2013 року "на гарячому". Екс-ректор отримував одразу два хабарі у розмірі 40 тис. і 80 тис. грн за вступ родичів у виш, яким він керував.

1 серпня 2013-го Печерський райсуд Києва обрав Мельнику запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 27 вересня включно. 

Згодом на Мельника наділи електронний браслет для відстеження його перебування. Проте 9 серпня 2013-го стало відомо, що Мельник втік з-під домашнього арешту, самотужки розібравшись з електронною "прикрасою" на нозі. Вже 14 серпня Мельника оголосили в міжнародний розшук, а 1 квітня 2014-го він сам здався правоохоронцям, коли прилетів із Лондона в Бориспіль.

2 квітня Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про обрання Мельнику запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою або домашнього арешту, якщо підозрюваний внесе заставу.  15 квітня залишив під вартою екс-ректора Петра Мельника і залишив заставу в розмірі 23 млн грн. У травні минулого року Мельник таки вніс гроші і вийшов із СІЗО. Щоправда, сума застави чарівним способом знизилась з 23 млн до 609 тис. грн.

 

Олег Горбаль – заступник директора Київської регіональної дирекції "Укргазбанку"

Вимога: 5 млн грн

Сплачено: 5 млн грн

Олег Горбаль – брат екс-депутата та банкіра Василя Горбаля. Олега Горбаля та ще сімох співробітників банку підозрюють у розтраті державних коштів, виділених на підтримку ліквідності фінустанови під час кризи, в 2009 році. Слідство вважає, що в банку навмисне видали кредит на суму 90 млн грн. неплатоспроможній компанії ТОВ "ФК "МКС-Інвест". Горбаль вийшов під заставу, яку вимагав суд – 5 млн грн, просидівши в СІЗО близько півроку.

 

Сергій Максимов - Акціонер VAB Банку

Вимога: 5 млн грн

Сплачено: 5 млн грн

У грудні 2011 року ГПУ звинуватила Максимова у наданні кредитів підконтрольним йому компаніям "на десятки мільйонів гривень". З цих грошей близько 40 млн грн., за версією слідства, були легалізовані Максимовим. Банкір вийшов під заставу після 5 місяців в СІЗО, сплативши за це 5 млн грн.

 

Петро Блажівський - екс-керівник ДАІ в Полтавській області


Вимога: 2 млн грн

Сплачено: 10 млн грн

Блажівський підозрюється у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди посадовою особою.

Спочатку Октябрський районний у Полтаві суд призначив Петру Блажівському суму застави 2 млн грн. 

5 січня цього року в Апеляційному суді Полтавської області розглянули справу за апеляцією обласної прокуратури, яка вимагала призначити начальнику ДАІ УМВС України в Полтавській області Петру Блажівському 15 млн грн застави. Однак, вже 7 січня суд постановив нову ухвалу, якою задовольнив клопотання старшого слідчого відділу прокуратури Полтавської області щодо застосування запобіжних заходів — тримання під вартою строком 60 діб, до 24 лютого, та розміру застави. Новий "ціна свободи" для Петра Блажівського склала 9 млн 987 тис. грн. Заставу у майже 10 млн грн за Петра Блажівського вніс його брат. Щоправда, невідомо, який саме, адже даїшник-хабарник має кількох братів. 

 

Олександр Єфремов – екс-голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді

Вимога №1: 3,6 млн грн

Сплачено: 3,6 млн грн

Вимога №2: 60,9 тис. грн

Сплачено: 60,9 тис. грн

Олександра Єфремов затримали 14 лютого 2015 року в Києві. Йому оголосили підозру в службових зловживаннях та службовому підробленні.

Печерський райсуд Києва 16 лютого обрав Єфремову запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави у розмірі 3,6 млн грн застави. 17 лютого Єфремова відпустили під заставу.
Проте, вже 18 лютого Генпрокуратура повідомила Єфремову про нову підозру -  розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Протягом майже тижня після оголошення Печерський суд не міг встановити для Єфремова запобіжний захід. А 25 лютого під головуванням скандальної судді Оксани Царевич суд відмовився арештовувати Єфремова. Державне обвинувачення просило суд заарештувати підозрюваного, оскільки він може впливати на свідків, депутатів парламенту сьомого скликання, і переховуватися за кордоном.

Однак Царевич вирішила, що докази прокуратури не є абсолютно обґрунтованими, оскільки експерт у своєму висновку, проаналізувавши виступи підозрюваного, не знайшла в них ознак розпалювання ворожнечі за національною або етнічною ознакою. У виступах виявлено розпалювання конфлікту між групами людей за територіальною ознакою і критика влади. Суд визнав, що Єфремов як політичний діяч мав право на такі заяви. Екс-депутата просто з зали суду відпустили під нову заставу у 60 тис. грн, саме у стільки Царевич оцінила свободу регіонала Єфремова.

Після скандального звільнення, суддя Оксана Царевич і сама опинилась на лаві підсудних. Генпрокуратура звинувачує її у винесенні завідомо неправосудних рішень, після позбавлення Царевич парламентом суддівського імунітету, феміда призначила своїй колезі міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Зараз її пересування контролює електронний браслет.

 

Михайло Чечетов, екс-депутат Партії регіонів

Вимога: 5 млн грн

Сплачено: 5 млн грн

Колишнього депутата Верховної Ради Михайла Чечетова арештували за підозрою в сприянні прийняттю "диктаторських законів" 16 січня 2014 року 20 лютого. Йому інкримінували підписання, як члена рахункової комісії, протоколу про голосування з недостовірними даними.

21 лютого Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Чечетова й призначив заставу 5 млн грн. 23 лютого екс-депутата все ж звільнили під зазначену заставу. Після суду Чечетов заявив журналістам, що в нього таких грошей нема, а отже, необхідну суму назбирали друзі. Як з‘ясувалось згодом, 5 мільйонів за свободу Чечетова не пошкодував ще один регіонал-олігарх Вадим Новінський.

В ніч на 28 лютого Михайло Чечтов помер. Екс-депутат скоїв самогубство, вистрибнувши з 17-го поверху власної квартири.

 

Сергій Бочковський, екс-голова ДСНС


Вимога: 1 млн 184 тис. грн

Не сплачено

Керівника Державної служби з надзвичайних ситуацій було заарештовано 25 березня просто під час засідання уряду.

Посадовця звинуватили у махінаціях у сфері державних закупівель.
Печерський суд 27 березня вирішив не застосовувати запобіжний захід для Бочковського, тому чиновника доведеться відпустити з-під варти через 72 години після затримання - 28 березня близько 12.00. Пізніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що прокуратура сьогодні відкликала клопотання про арешт колишнього глави ДСНС Сергія Бочковського, щоб розширити його. За його словами, суд отримає нове клопотання про арешт Бочковського вже в суботу вранці.

У п'ятницю адвокат Бочковського заявив, що проти його підзахисного, імовірно, порушили чотири нові справи. 28 березня Печерський районний суд Києва обрав Бочковському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в сумі 1 млн 184 тис. грн. Заставу Бочковський поки що не вніс. Адвокат екс-головного рятувальника каже, що у його підзахисного таких грошей немає 

Василь Стоєцький, екс-заступник голови ДСНС


Вимога: 1 млн 184 тис. грн

Не сплачено

Так само, як і його "шефа" Стоєцького було заарештовано 25 березня під час засідання уряду і звинуватили у махінаціях у сфері державних закупівель.

28 березня колишній заступник голови ДСНС Стоєцький був звільнений з-під варти у зв'язку із закінченням терміну затримання.

Однак у цей самий день екс-керівництву ДСНС було оголошено нову підозру із запобіжним заходом у вигляді утримання під вартою строком на два місяці та грошовою заставою в майже 1,2 млн грн. Заставу Стоєцький так само, як і Бочковський поки що не сплатив.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.46
    Купівля 39.46
    Продаж 39.96
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:49
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
втрати ворога
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
речник Держдепу США Метью Міллер
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
Більше новин