Чи ставив Генштаб ультиматум "Правому сектору"?

5 квітня, 2015 неділя
21:38

Дискусія про те, чи потрібно долучати добровольчі батальйони до армії, не завершена

Зміст

Соціальними мережами та й навіть на фронті поширюється інформація, ніби Генштаб поставив ультиматум "Правому сектору" - або той вступає у Збройні сили, або має залишити зону проведення антитерористичної операції. Розмови про необхідність вступу до армії, усіх добровольчих угрупувань, таких як "Правий сектор" чи ОУН, ходять вже давно.

В ніби-то ультиматум Генерального штабу "Правому сектору" повірили майже всі. Командиру 8-ї роти "Правого сектору", яка утримує позиції в селищі Широкіне на березі Азовського моря на півдорозі від окупованого Новоазовська до Маріуполя, довелося записати спеціальне відеозвернення: мовляв, ніхто нікуди з фронту не піде.

Червень, командир 8-ої роти ДУК "Правий сектор":

Всі ми на позиціях. Не в звичках "Правого сектора" залишати своїх побратимів.

Дмитро Ярош, провідник ДУК "Правий сектор", народний депутат України:

В нас ні 5-й не шарпають не 7-й не 8-й, лишили в спокої. Все тихо на передку.

Лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош завершує лікування після поранення у Дніпропетровському шпиталі імені Мечникова. Цього тижня він особисто розвіяв усі тривожні чутки. Різного роду пропозиції від офіційних силових структур до ДУК "ПС" періодично надходять. Однак поки не було такої, на яку б Ярош погодився.

Дмитро Ярош, провідник ДУК "Правий сектор", народний депутат України:

Я теж чув, але це на рівні чуток, що була директива генштабу про відведення добровольчих підрозділів. Ну, але не бачив фактичного матеріалу. Знов ж таки, мені ніхто не подзвонив і не запитав, чи можна попросити ваших бійців відійти туди і туди. Зараз це можна трактувати, як чутки на цей момент. І я сподіваюсь, що таких наказів віддаватися не буде. Бо ну, дуже важко мотивованих людей, які полили своєю кров’ю цю землю, примусити, наприклад, 5-й батальйон примусити піти з Пісків.

Командир "Правого сектора" запевняє: з військовими, МВС та СБУ в нього та його корпусу чудові професійні стосунки. Координація між підрозділами існує і накази генерального штабу ДУК виконує. Однак сподівається, що виходити з Широкіного, як, власне, і з інших ділянок фронту, надалі вже не наказуватимуть.

Дмитро Ярош, провідник ДУК "Правий сектор", народний депутат України:

Є негативні певні речі, які ми спостерігали, коли ми пішли з аеропорту наприкінці листопада, за пару днів здали старий термінал, так сталося. Ну, а потім справа техніки була взяти новий. Хто бував там, той розуміє про що йдеться. Тому хлопці з певною недовірою ставляться до таких речей і дуже просять. щоб таких наказів не віддавалося.

Загалом легалізація Добровольчого українського корпусу під командуванням Збройних сил України, як окремого підрозділу - повноцінної бригади можлива. Щось на кшталт естонської «Кайтселійт» - воєнізованої структури, яка існує паралельно з армією. Але для цього треба приймати у Верховній Раді спеціальний закон.

Дмитро Ярош, провідник ДУК "Правий сектор", народний депутат України:

Давайте приймемо законопроект, в якому добровольчий український корпус стане основою цієї нової організації на зразок союзу оборони Естонії. І відповідно буде воювати на законних підставах зі статусами і так далі.

За реформування Збройних сил на законодавчому рівні виступає і експерт з досліджень армії Валентин Бадрак. Він впевнений, що чинна система загальної мобілізації військовозобов’язаних і призову юнаків на строкову службу себе не виправдовує.

Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння:

Майбутня демобілізація є певною загрозою і певним викликом для України. Чому? Значна кількість вмотивованих людей може піти з армії і буде замінена фактично не обстріляними людьми і головне, що значна кількість з них може бути не мотивована.

В Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння вивчили різні підходи до комплектування війська. І зупинилися на трьох.

Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння:

Перше - це дотриматися нашої ідеї, взяти курс на професійну армію і з тих людей, які будуть демобілізовуватися, близько 5, 7, 8 тисяч залучити до професійного війська і відправити їх додому як на безтермінову відпустку чи якусь відпустку з окремим терміном.

Другий спосіб комплектації особовим складом - резервистський. На кшталт Швейцарії чи Ізраїлю. Саме його запропонували офіцери 93-ї окремої механізованої бригади.

Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння:

Вони пропонують, що б такі 5-7 тисяч людей були демобілізовані, але зараховані в резерв і отримали можливість піти додому зі зброєю. Для того, щоб упродовж 24-х годин вони могли бути зібрані і бути в зоні бойових дій.

Третій підхід доволі радикальний і застосовується переважно Сполученими Штатами Америки.

Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння:

Третя версія це законодавчо затвердити можливість створення приватних воєнних компаній. І щоб приватні воєнні кампанії взяли на себе можливість і фінансувати певні структури, передусім спецпризначення і створювати нові штурмові підрозділи, які б могли діяти в тому числі в глибині.

Щоправда з приводу останньої пропозиції, Верховний Головнокомандувач нещодавно висловився однозначно негативно.

Петро Порошенко, президент України:

Територіальна оборона буде підпорядкована чіткій вертикалі воєнній, і не буде в нас в жодного губернатора своїх кишенькових збройних сил.

Окрім, власне, чіткого підпорядкування, дисципліни та служби за військовим статутом, регулярна армія дає добровольцям мінімально необхідний соціальний пакет, зокрема, офіційний статус учасника бойових дій та усі належні виплати за поранення чи загибель військовослужбовця. Але знову ж таки - потрібен окремий спеціальний закон.

Дмитро Ярош, провідник ДУК "ПС", народний депутат України:

Сюди можна буде залучити, їх не багато залишилося, звичайно. Той же батальйон ОУН, "Карпатська Січ", які таких статусів не мають. Можливо, ще якісь групи є які діють. Ті ж самі партизани. Ті ж самі "Тіні". Про яких багато і легенд і багато хлопці справді зробили дуже хороших речей там за лінією. Відповідно всім цім підрозділам можна було би в цій структурі надати такі статуси.

Той самий батальйон ОУН, не чекаючи окремого закону, значною своєю кількістю бійців вступив до лав Збройних сил України. І саме зараз на базі 95-ї та 80-ї повітряно-десантних бригад, формується нова, 81-а Костянтинівська бригада, куди і прийшли служити колишні оунівці.

Руслан Козін, полковник, командир навчального полку:

У нас зараз в даному полку знаходиться добровольчі підрозділи особовий склад з батальйону "Айдар", "Донбас", ОУН, "Кремень" і організація "Свобода Майдану". Вони тут зараз знаходяться у статусі як відмобілізовані добровольці. І проходять таку ж програму і в деяких випадках надають допомогу своїм товаришам, які досвід отримали в зоні антитерористичної операції.

Ось так сьогодні виглядає сучасна українська армія, вже ніхто не підмітає ломом плац та не фарбує листя. Лише бойова підготовка. Тут наразі займаються навіть бійці, колишні бійці добровольчих батальйонів.

Богдан Гуменюк, колишній заступник командира батальйону ОУН, поки військового звання не отримав. Однак, каже - готовий і рядовим бути, аби разом зі своїми бійцями.

Богдан Гуменюк, колишній заступник командира батальйону ОУН:

Ми з самого початку для себе відзначали, що ми хотіли б бути підрозділом у складі Збройних сил України. тобто ми писали відеозвернення, писали звернення на ім’я президента, на ім’я колишнього міністра Гелетея і нинішнього - Полторака і так далі. ми тролили і владу і суспільство і журналістів, що от, мовляв, ми герої, ми на передовій, але от досі ми так би мовити партизани чи навіть, якщо хочете ОПГ.

Проте можливість стати частиною збройних сил України, з’явилася не відразу.

Богдан Гуменюк, колишній заступник командира батальйону ОУН:

Цілий лютий місяць, так би мовити заступник командиру батальйону Василь Кіндратський сидів в Генеральному штабі, по суті ходив туди, як на роботу. І в решті-решт вийшли так би мовити на консолідоване рішення, що батальйон ОУН заходить окремим підрозділом у склад новоствореної 81-ї десантно-штурмової тактичної групи.

Колишні командири батальйону ОУН вже отримали офіцерські звання та призначені на посади командирів взводів та командирів рот.

Богдан Гуменюк, колишній заступник командира батальйону ОУН:

В державі повинні бути єдині збройні сили, тому добровольці так чи інакше повинні працювати в тій системі. Оскільки ми стоїмо за державу, ми стоїмо за країну, то так чи інакше держава повинна бути визначальним.

Але інша частина оунівців такий крок своїх бойових побратимів відверто засудила. І цей конфлікт в ОУН - зайва демонстрація того, як болісно проходить перетворення добровольців на регулярну армію.

Микола Коханівський, командир батальйону ОУН:

Нам кинули виклик, ми на нього відповідаємо. Хочу вам ще раз наголосити. Якщо хтось мені не довіряє можна після зібрання  підійти і поїхати.

Боєць Національної гвардії, батальйон ім. Кульчицького, позивний "Сафрон":

У нас много разных подразделений, в любом участке стоит 5-6 подразделений. Разные рации говорят на разных языках. Подразделения действуют под разным началом. техника не понятно, у кого и если это линия фронта, то ее вообще трудно удержать.

Відсутність єдиного керівництва та планування призводить до трагічних наслідків. Через те, що окремі підрозділи не координуються між собою, неодноразово були випадки, коли свої воювали зі своїми.

Боєць Національної гвардії, батальйон ім. Кульчицького, позивний "Сафрон":

Во второй ротации я столкнулся с тем, что бюрократическая система включается, набирает обороты. Пишутся рапорта, всевозможные бумажные приказы. Это все переписывается, едешь с одного места в другое, что б отвезти кусок бумажки, что б кто-то подписал. И отнимает время, ресурсы и средства - народные средства просто на гоняние воздуха.

Про зміну армійської концепції говорять вже давно. З часів останньої війни в Європі минуло надто багато часу, аби користуватись тим самим підходом, що й 70 років тому.

Юрій Бутусов, військовий експерт, головний редактор "Цензор нет":

Сегодня изменились условия, изменился мир. Тотальной войны не будет, нет необходимости в тотальной войне и тотальной мобилизации. Поэтому мы не можем уйти от концепции качественного превосходства.

Військовий експерт впевнений - мотивованість та патріотизм - речі важливі, та вони не дають особливої переваги без професійних навичок ведення бою.

Юрій Бутусов, військовий експерт, головний редактор "Цензор нет":

Человеческий фактор в настоящее время это номер один, номер два и номер три. По тому, что даже мотивированные, подготовленные люди с тем оружием, которое у нас есть, могут достичь гораздо большего, если мы из него создаем дееспособный организм.

Очевидно, що добровольчі батальйони зробили свою неоціненну роботу - стримали тиск ворога. І тепер, аби його перемогти, треба сформувати єдину потужну армію з професійно підготовленими та дисциплінованими бійцями.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.06
  • EUR
    Купівля 42.86
    Продаж 43.59
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
22 травня
03:18
Ентоні Блінкен
Адміністрація Байдена співпрацюватиме з Конгресом, щодо потенційних санкцій проти МКС
03:05
США занепокоєні виведенням РФ на низьку навколоземну орбіту супутника, який, імовірно, є зброєю
02:47
Ізраїль побудував "маленьку Газу"
Ізраїль оновив плани наступу на Рафах згідно з вимогами США
02:07
Венеціанська комісія
Венеційська комісія закликала владу Грузії скасувати закон про "іноагентів"
01:50
електроенергія, шахеди
Росіяни атакували "шахедом" енергооб'єкти Шостки й Конотопа на Сумщині
01:44
Біньямін Нетаньягу
"Ми зобов'язані це зробити": Норвегія пообіцяла заарештувати Нетаньягу, якщо МКС випише ордер
01:32
Китай та росія
Росія імпортує 70% машинного обладнання і 90% мікроелектроніки з Китаю, - Блінкен
01:17
Оновлено
Україна - Євросоюз
У Єврокомісії розповіли, коли Україна отримає першу виплату із заморожених активів РФ
00:52
конгрес США
У конгресі США закликали Пентагон дозволити Україні бити американською зброєю по території РФ
00:25
Збірна Швеції з хокею
Визначилися усі чвертьфіналісти чемпіонату світу - 2024 з хокею
2024, вiвторок
21 травня
23:55
Гаррі Кейн (праворуч), Україна - Англія
Євро-2024: Саутгейт залишив поза заявкою Англії сімох віцечемпіонів Європи
23:26
Оновлено
ЗСУ
На фронті за добу відбулося 94 бойових зіткнення, найгарячіше - на Покровському напрямку
23:05
росія прапор занепад
Росія вирішила в односторонньому порядку змінити кордони з Литвою і Фінляндією у Балтійському морі
22:32
Лауреаткою премії Георгія Ґонґадзе - 2024 стала Тетяна Трощинська
21:49
ТЦК
В Україні в тестовому режимі запрацювала електронна черга до ТЦК
21:48
Михайло Мудрик та Маурісіо Почеттіно (праворуч)
"Челсі" звільнив Почеттіно з посади головного тренера
21:25
Оновлено
Такер Карлсон
Команда ексведучого Fox News Карлсона, який брав інтерв'ю у Путіна, спростувала запуск його шоу на телебаченні РФ
21:23
Ексклюзив
імітація ядерного вибуху
Якщо РФ перейде червону лінію з ядерною зброєю, то інші країни не залишаться осторонь, - дипломат Чалий
20:57
Розстріл мирних жителів у прикордонному Вовчанську
Росіяни розстріляли у Вовчанську трьох цивільних, які намагались евакуюватися
20:45
Володимир Зеленський
Найскладніше на трьох напрямках на Донеччині: Умєров, Сирський та Баргилевич доповіли Зеленському про ситуацію на фронті
20:35
Ексклюзив
Defence Express: Щоб бити по РФ, Україні потрібно створити розвідувальні можливості
20:26
Тоні Кроос
Зірковий футболіст "Реалу" Тоні Кроос оголосив про завершення кар'єри
20:22
Аналітика
Сергій Згурець
Інтрига ураження ракетоносія "Циклон": боєздатних кораблів у ЧФ РФ стає все менше й менше. Колонка Сергія Згурця
20:13
військовий квиток, мобілізація
Українців, які знялися з військового обліку через виїзд за кордон, зобов'язали до 16 червня особисто з'явитися до ТЦК
20:05
Близький Схід Ємен нафта
Індія у квітні збільшила імпорт нафти з РФ до максимального показника за 9 місяців, - Reuters
20:05
OPINION
Ігор Гулик
Не стати Росією
19:38
земля
Росіяни в Криму розподілили 1,5 тис. земельних ділянок корінних мешканців між учасниками "СВО", - Спротив
19:34
Олександр Усик і Тайсон Ф'юрі (праворуч)
Ф'юрі ухвалив важливе рішення щодо реваншу з Усиком
19:15
Китай ядерна зброя
У РФ розпочалися навчання, на яких відпрацьовують застосування тактичної ядерної зброї
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 818-го дня війни: атака на нафтобазу РФ, 1 млрд євро на ППО для України та передача заморожених російських активів
18:56
фейк, російські фейки
"Двійника Зеленського помітили в Ірані": росіяни вигадали фейк стосовно смерті Раїсі
18:53
На фото: Скарлетт Йоганссон
OpenAI призупинив використання голосу Sky бота ChatGPT через його схожість на Скарлетт Йоганссон
18:51
Оновлено
Херсонська область
На Херсонщині РФ поранила трьох пенсіонерок, скинувши вибухівку з дрона
18:47
В Укренерго повідомили, коли відключатимуть світло 22 травня
18:45
Ексклюзив
Мобілізація жінок
Для ефективної мобілізації, ймовірно, проведуть політику балансування вимог економіки і фронту, - поведінковий економіст Вахітов
18:35
Осінь, дощ
Ймовірні дощі та сильний вітер: Наталка Діденко розповіла про погоду 22 травня
18:32
Дмитро Кулеба
Немає жодного аргументу, який завадив би партнерам збивати ракети РФ над Україною, - Кулеба
18:29
Максим Жорін
Росіяни накопичують і перекидають сили в напрямку Сум, - Жорін
18:25
Відключення електроенергії
Відключення світла: як залишатися на зв'язку та обрати джерело живлення
18:14
Шмигаль доручив розробити постанову про "справедливі графіки вимкнень світла споживачам"
Більше новин