Код Наливайченка: кому заважає голова СБУ

Анастасія Точилова
15 червня, 2015 понедiлок
13:54

Події останніх днів навколо голови СБУ Валентина Наливайченка прямо вказують на те, що між Наливайченком та президентом назрів конфлікт

Адміністрація президента заборонила голові СБУ летіти до США з офіційним візитом

Генпрокуратура викликала Валентина Наливайченка на допит через його заяву про причетність контролю над "БРСМ-нафтою" екс-заступника генпрокурора.

Сам Наливайченко каже, що оскільки колишній заступник генпрокурора Яреми "кришував" групу компаній, він причетний і до корупційних схем, і до пожежі на нафтобазі під Києвом, і до її наслідків, тобто "екоциду" населення.

А між усіма цими подіями  впродовж останнього часу у владних кабінетах і поза ними ширяться чутки: крісло під Наливайченком хитається.

Відмова у візиті до США  - замилювання очей?

Як повідомило Еспресо.TV джерело в Адміністрації президента, голові СБУ вже давно почали готувати заміну. Тож нинішня історія із заявою Наливайченка стосовно причетності екс-заступника генпрокурора Анатолія Даниленка не є ані причиною конфлікту, ані причиною відмови у візиті до США.

"В цілому у президента немає особливих претензій до професійної діяльності Наливайченка. Основна причина - це прихильність голови СБУ до групи УДАР у парламенті, яка де-факто вже не існує. Ходять чутки, що Наливайченко "зливав" інформацію через "УДАРівських депутатів", що дуже не подобалось в АП", - розказав співрозмовник.

За його словами, оскільки рішення про звільнення Наливайченка найближчим часом буде остаточно ухвалено, сенсу йому їхати в США у статусі голови Служби безпеки вже просто немає.

Водночас, політолог Кость Бондаренко вважає, що галас навколо візиту Наливайченка в США здійнявся не через історію із звинувачення екс-заступника генпрокурора. За його словами, основною передумовою для всієї історії з головю СБУ стали політичні ревнощі на найвищому рівні.

"У всіх українських політиків різні стосунки з Америкою. США нещодавно знову висловили невдоволеність ходом проведення реформ та результатами боротьби із корупцією. І, певна справа, адресовані ці невдоволення були не Наливайченку, а першим особам держави. Нещодавно Наливайченко звільнив усе керівництво Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ. І ось він зібрався за океан, а йому не дозволили на Банковій. Збіг?", - запитує Бондаренко.

Проблеми з Генпрокуратурою

Між тим, в Адміністрації президента кажуть, що допит в ГПУ – то окрема справа по окремій заяві Наливайченка і не є причиною відмови у візиті до США.

"Що ж стосується допиту в ГПУ. Після заяви, яку зробив Наливайченко стосовно "контролера" "БРСМ-нафти", яким був заступник генпрокурора Яреми, очевидно, що Генпрокуратура має викликати Наливайченка на допит. Він туди сходить, розкаже, якими матеріалами він володіє. Проблема в іншому – між цими силовими відомствами і без цієї заяви були "натягнуті" відносини", - зазначило джерело в Адміністрації президента.

Щоправда, заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе вже заперечив факт протистояння між цими силовими органами.

"Ніякого протистояння немає, прокуратура і СБУ працюють дуже синхронно, іноді є якісне спільне співробітництво, іноді є якісь промахи, але робота йде системна. Тут немає ніякого протистояння", - прокоментував він ситуацію.

Сам Валентин Наливайченко вже офіційно "наїхав" на екс-заступника Генпрокурора, назвавши його ім’я (Анатолія Даниленка) публічно, і пообіцяв виступити з вимогою про затримання колишнього заступника Яреми. Однак, чи справа в Даниленку?

У ЗМІ ширяться чутки, що саме Віталій Ярема продовжує "на тиху" контролювати деякі напрями діяльності Генпрокуратури. А тому ГПУ може бути не дуже вигідно розслідувати причетність Даниленка до контролю над "БРСМ-нафтою". Як зазначив в ефірі Еспресо.TV блогер та журналіст Сергій Іванов, є ціла низка даних, в тому числі і від працівників ГПУ, що насправді Генпрокуратурою керує не тільки Шокін. 

"Нею продовжує керувати пан Ярема, який придбав собі офіс десь в районі Палацу спорту за великі гроші і зараз через свого помічника Карпунцова продовжує роздавати розпорядження і продовжує керувати певні питання, "кришувати" певні напрями бізнесу. Я не виключаю, що згодом пан Наливайченко, як керівник спецслужби, яка уповноважений ці процеси досліджувати, можливо, підтвердить цю інформацію", - сказав Іванов. 

Наливайченко для партнерів Порошенка - не друг

Кость Бондаренко вважає, що схоже на те, що вся ця історія навколо Наливайченка веде до зв’язків президента і російського бізнесмена та партнера Порошенка Костянтина Григоришина. Останній керує групою "Енергетичний стандарт" і де-факто контролює державну компанію "Укренерго".

"Григоришин свого часу проспонсорував Помаранчеву революцію і він же вклав гроші в президента Порошенка. Останній на посаді вже рік і Григоришин чекає результатів. Можна припустити, що Григоришин має плани щодо абсолютного контролю над українським енергоринком. До речі, конфлікт Порошенка і Коломойського навколо "Укрнафти" це лише підтверджує. З точки зору енергобізнесу, Григоришин, напевно, хоче впливати на формування оточення Порошенка і хоче, щоб скрізь були лише "свої" люди. Наливайченко, не зважаючи  на активну позицію під час Революції-2004, до таких не належить. Але при цьому обіймає стратегічну посаду", - припускає Бондаренко.

Дійсно, російський олігарх Григоришин має потужну підтримку президента. Вони давні бізнес-партнери. Свого часу Порошенко і Григоришин намагались викупити контрольний пакет акцій телеканалу "Інтер" у Ігоря Плужнікова. Навіть зробили перший внесок у сумі $130 млн, однак у Фірташа тоді виявилось вдвічі більше грошей. А з 2007 року Порошенко та Григоришин разом контролювали Севастопольський морський завод.   

До слова, до чуток про відставку Наливайченка Григоришин може мати прямий стосунок. Свого часу Наливайченко дуже "образив" російського олігарха. У грудні 2008 року СБУ заборонила Григоришину в’їзд в Україну на 5 років, щоправда вже в червні 2009 року знов дозволила. Та півроку заборона все ж діяла, а головою СБУ тоді був саме Валентин Наливайченко

Отже, у підсумку, за різними версіями, активна діяльність, або ж інформаційні приводи від Наливайченка не до смаку кільком окремим людям: Петру Порошенку, Костянтину Григоришину та Віталію Яремі. Остаточне рішення, вочевидь, буде за кимось одним з них. Однак усім трьом воно буде вигідним, адже вони "пливуть в одному човні".

Тим часом, джерело Еспресо.TV в Адміністрації Порошенка зазначає, що Наливайченку на посаді голови СБУ залишилось працювати щонайбільше два тижні. Подальша кар’єра Наливайченка на Банковій не обговорюється.

На думку Костя Бондаренка, Наливайченко після звільнення не залишиться осторонь процесів в Україні.

"Коли він був послом України в Білорусі, він потоваришував з президентом Лукашенком, крім того, у Наливайченка дружні стосунки з Дмитром Ярошем. Я думаю, голова СБУ "перестрахувався" щодо своєї подальшої кар’єри, однак чим саме він буде займатися, прогнозувати зарано. Та точно  не зникне з політичної мапи", - каже Бондаренко.

Читайте також: Чи відправить Порошенко Наливайченка у відставку? Блогери про конфлікт між президентом і головою СБУ.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
11:33
Інтерв’ю
Володимир В'ятрович
Чорнобиль — історія про те, як приховування правди коштує життя людей: розмова з істориком Володимиром В'ятровичем
11:31
Оновлено
Росіяни обстріляли Дергачі на Харківщині: постраждали 4 людини, троє з них діти
11:29
На фото: Елізабет Мосс
Зірка "Оповіді служниці" Елізабет Мосс зламала хребет на зйомках нового серіалу
11:22
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
Ворог утричі переважає в живій силі: Згурець сказав, де на Покровському напрямку окупанти зосередили зусилля
11:22
Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи
11:18
монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"
НБУ до роковин Чорнобильської трагедії випустив пам'ятну монету з лелекою
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників. Акценти світових ЗМІ 26 квітня
11:02
електроенергія
В Україні надалі фіксують дефіцит електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 26 квітня
11:00
Швейцарія
Комітет парламенту Швейцарії схвалив допомогу Україні у розмірі $5,5 млрд
10:49
Естонія та Данія передали Україні два патрульні катери
10:42
лукашенко, путін
Білорусь ухвалила воєнну доктрину з можливістю участі у війні на боці "дружніх держав"
10:37
На фото: Емінем
Емінем розкрив деталі нового альбому, який вийде цього літа
10:34
Володимир Зеленський
Найбільша АЕС Європи в заручниках 785 днів: Зеленський у річницю Чорнобильської катастрофи нагадав про ядерний тероризм РФ
10:18
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр Федоренко
10:17
Наводили російські КАБи по позиціях ЗСУ: підозри отримали двоє жителів Харкова
10:04
прапор
У Фінляндії в прикордонному з РФ місті двічі впродовж тижня зривали прапор України біля мерії
10:02
OPINION
Наталка Панченко
Чергова зрада: як в Україні "розкрадуть" американську допомогу
09:56
санкції проти Ірану
США запровадили санкції проти організацій, які допомагали передавати іранські БПЛА Росії
09:55
Тейлор Свіфт
Уперше на Spotify: останній альбом Тейлор Свіфт досягнув 1 млрд прослуховувань за тиждень
09:44
американські системи ППО Patriot
Іспанія передасть Україні ракети для Patriot, - El Pais
09:22
Ексклюзив
Скадовськ, окупанти
Колаборанти першої хвилі з Херсонщини вже сидять у в'язницях РФ або втекли, - мер Скадовська Яковлєв
09:12
дтп Щецин
У польському Щецині сталась ДТП під час руху колони британської військової техніки: є поранені військові
09:07
Херсонщина війна з росією
РФ вдарила по ТЦ, дитячому садку та житлових кварталах на Херсонщині: 6 постраждалих
08:53
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія завела усі кораблі в Чорному та Азовському морях до пунктів базування
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
Більше новин