25 років від дня смерті Легенди року: Віктор Цой про кохання, сенс життя та самого себе

Дар'я Тарасова
15 серпня, 2015 субота
10:13

У цей день 25 років тому в автокатастрофі загинув лідер гурту "Кино", легенда рок-музики Віктор Цой

Йому було всього 28, коли його життя обірвалося в трагічній ДТП. Але творчий спадок Цоя величезний: він написав понад сотню пісень, зіграв чимало ролей у фільмах, а ще був талановитим художником. Навіть через 25 років після смерті митця, більше відомого широкому загалу як лідер гурту "Кино", його пісні не припиняють надихати людей різних поколінь та бути глибоко актуальними.

Цой

Віктор Цой народився у 1962 році у звичайній родині: його мати була викладачкою фізкультури, а батько – інженером. Як розповідають люди, близько знайомі з Цоєм, музикант, попри популярність та любов публіки, не був ані зарозумілим, ані гомінким. Бурхливість виливалась у творчість. Так, свій перший гурт музикант зібрав ще у 8 класі, а першу пісню написав у 18 років. А знамениту групу "Кино", в якій не лише співав, а й грав на гітарі, писав музику та тексти пісень, зібрав у 1982 році – у 20-річному віці. До речі, спочатку колектив мав назву "Палата №6", "Пилигрим", потім змінив назву на "Гарин и гиперболоиды", і лише в четвертій реінкарнації з'явилася нинішня назва "Кино". 

Цой

Спокійний в житті, Цой був дуже енергійним на сцені: після кожного концерту він падав на підлогу та хвилин 10 лежав нерухомо, приходячи до тями – так сильно він викладався на сцені. Скромний музикант був сором'язливим у спілкуванні з жінками. "Все це знову ж йде від радянського буття: Вітю принижували через його національність. Яких ми тільки фраз біля генделиків на його адресу не наслухалися! Звичайно, його це зробило закритим. Його в школі дражнили, потім гопники до нас на вулиці чіплялися", - розповідав близький друг Віктора та перший гітарист "Кино" Олексій Рибін.

Цой

Однак це не заважало Цою захоплюватися Брюсом Лі, копіювати його рухи, вирази обличчя та боротися "по-китайськи".

Цой не здобув вищої освіти. Він провчився у художньому училищі рік та був відрахований через неуспішність. Батьки підтримали сина та порадили займатися тим, до чого лежить душа. 

Цой

Коли популярність "Кино" почала стрімко зростати, Віктор, аби уникнути звинувачень у дармоїдстві, влаштовувався на роботи, які не сильно б заважали творчості. Спочатку він мив лазні, потім працював у котельні "Камчатка", яка саме завдяки Цою стала своєрідним місцем паломництва його фанатів. 

Цой захоплювався різьбленням по дереву. Вперше на телеекрані він з'явився саме як талановитий різьбяр. Цой особливо любив майструвати з дерева японські традиційні фігурки - нецке. Потім він роздаровував їх друзям і знайомим.

Цой

Відомий музикант також любив малювати. Друзі кажуть, що це були гротескні зображення, близькі до фентезі і мультфільмів.

Цой

Цой

Цой

Цікаво, що пісню "Спокойная ночь" Цой написав у Києві. З десятого поверху готелю "Славутич" відкривався гарний вид на місто. Кажуть, цей пейзаж і настрій, що панував у Києві, і надихнули Цоя на рядки "Я ждал это время, и вот это время пришло. / Те, кто молчал, перестали молчать. / Те, кому нечего ждать, садятся в седло, / их не догнать, уже не догнать".

Популярний альбом "Звезда по имени Солнце" Віктор записував за власні гроші.

Сценічний образ Віктора відомий усім: виключно чорний колір. Однак психологи, які намагалися розгадати його характер саме за концертним костюмом і бачили в нього схильність до депресій, помилялися: у житті Цой обирав яскраві, життєрадісні речі, особливо жовті. Жовтий на Сході - символ вічності.

Цой

Жовтий вказує на бажання жити у вигаданому світі. Таким він і був. Романтиком.

Музикант був одружений з Маріанною Цой, яка працювала гримером та костюмером гурту "Кино". Їхній єдиний син Олександр зараз працює програмістом.

Цой

Віктор Цой з дружиною

Цой

Музикант з сином

У 1987 році Цой пішов від дружини до Наталі Разлогової, яка стала останнім коханням митця. Утім, шлюб з дружиною Цой не розривав. 

Цой

Віктор Цой та Наталія Розлогова

Віктор Цой знявся у фільмах "Кінець канікул", "Асса", "Йя-Хха", "Рок" та "Голка". За роль Моро в останній картині був визнаний найкращим актором 1989 року.

Десяток фільмів про Цоя також вийшли вже після смерті музиканта. 

Музикант загинув у ДТП 15 серпня 1990 року. Неподалік Риги о 12 годині 28 хв авто Цоя, за кермом якого він був, виїхало на зустрічну полосу та зіштовхнулося з автобусом. Віктор Цой загинув на місці. Найвірогідніша з версій – він заснув за кермом через постійну перевтому. 

На честь легенди рок-музики встановлені "Стіни Цоя" в Москві, у Мінську, в Могильові, у Києві є пам'ятне дерево на озері Тельбін. У Росії на його честь названі 3 вулиці. Окрім безлічі пам'ятників, Цой увічнений у біографічних фільмах. Ім'ям Віктора Цоя названий астероїд №2740.

Цой

За життя Цоя гурт "Кино" 4 рази виступав у Європі: двічі у Франції, в Данії та Італії. Його пісні були переспівані французьким гуртом Jean Luc Debouzy у франкомовній версії ("Печаль", "Пачка Сигарет"), гуртом "Brazzaville" (США-Іспанія) – композиція "Звезда по имени Солнце", та південнокорейською рок-групою Yoon Do Hyun Band "Группа крови".

Цой

Попри те, що пісні "Кино" давно розтаскані на цитати, Еспресо.TV пропонує найвлучніші висловлювання Віктора Цоя про кохання, творчість та власне розуміння життя.

1. Пам'ятай, що немає в'язниці страшніше ніж в голові.

2. Смерть варта того, щоб жити, а любов варта того, щоб чекати.

3. Я вільна людина тому, що я завжди займався тим, що мені подобається, і не робив того, що не хочеться.

4. Кожна людина повинна змінити насамперед своє життя і себе. Я не вважаю, що одній людині під силу змінити життя як таке. Я не вважаю себе борцем. Я співаю пісні. Співаю про те, що мені подобається чи ні, про те, що мене хвилює.

5. Ти маєш бути сильним, інакше навіщо тобі бути.

6. Так, я займаюся поп-музикою. Музика повинна охоплювати все: вона повинна, коли треба, смішити, коли треба, веселити, а коли треба, і змушувати думати. Музика не повинна тільки закликати йти громити Зимовий палац. Її повинні слухати.

7. Музика взагалі нічого нікому не повинна

8. Я вважаю, що людина живе на планеті, а не в державі.

9. Бог - це не кумир і не головний цілитель. Це Бог, і до нього недоречно застосовувати звичайні наші емоції.

10. Я мав на увазі під змінами звільнення свідомості від усіляких догм, від стереотипу маленької, нікчемної, байдужої людини, яка постійно поглядає "нагору". Змін у свідомості я чекав, а не конкретних там законів, указів, звернень, пленумів, з'їздів.

11. Ми – фрукти, що рано дозріли, а значить, нас раніше з'їдять.

12. Всі кажуть, що потрібно кимось мені ставати. А я хотів би залишитися собою.

13. Мені цікава людина, а не проблеми: хто їсть краще, хто живе краще, у кого квартира краще, у кого грошей більше. Мене це не цікавить, мене цікавить, яка людина сама.

14. Я не люблю, коли мені брешуть, але від правди я теж втомився.

15. Я можу сказати в піснях, як на мій погляд краще. Що мені особисто подобається, що мені особисто не подобається. Якщо зі мною хтось згоден, слава Богу, я дуже радий. Якщо хтось не згоден - я не буду його переконувати. Зрозумійте, я не пишу гасел. Єдине, що мені хотілося і хочеться, - щоб люди більше відчували себе вільними від обставин, щоб людина зберігала швидше себе, ніж якийсь зовнішній комфорт.

16. Я ні про що не шкодую. Я завжди відповідаю за свої вчинки. Для мене взагалі важливо, щоб мені було цікаво жити. Все інше мене не цікавить.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:32
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
На фронті відбулося 114 боєзіткнень, ворог атакує на 7 напрямках, - Генштаб
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриває для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
Більше новин