Олександра Коваль про Форум видавців, книжкову контрабанду з Росії й навички до читання

Антін Борковський
31 серпня, 2015 понедiлок
09:29
Зміст

Президент національного Форуму видавців у Львові Олександра Коваль у програмі "Студія Захід з Антоном Борковським" на Еспресо.TV розповіла про причини гальмування книжкової справи в Україні і про те, чого б потребували вітчизняні книговидавці від держави

Ось формально ми перемогли. Перемогли, а таке відчуття, що не до кінця. Це стосується й українського книговидавництва.

Це тільки в казках так буває - перемогли і завтра почали жити щасливо, молочні ріки і кисельні береги, а ми лежимо собі й попльовуємо, а вареники самі падають до рота. Сподіваюсь, вони ніколи не будуть падати самі і всім доведеться попрацювати. Ми маємо з цим змиритися. Просто закачати рукави і почати працювати.


Рукави немовби закачані.

Ні. Ми боремося. Ми переважно лише боремося і говоримо, декларуємо, обіцяємо, будуємо плани.  Ну, звичайно треба мати і візію, яку країну ми хочемо, але потрібно починати і щось робити для того, аби це сталося. Українські видавці, деякі з них, вже  дуже гарно почали іти в цьому напрямку - створення українського книжкового ринку, якого, між нами кажучи, досі і не було. Був ринок здомінований російськими книжками, російськими видавництвами, ринок абсолютно ліберальний і вільний.  Але ринок повинен бути сформованим за якимись правилами. В нас це була абсолютна відсутність будь-яких правил і декларована підтримка держави, котрої насправді не було. Тому що реальною підтримкою українського книговидання було б формування попиту на книжку.  По-перше це насичення ринку товарами, по-друге промоція цього товару, по-третє  це доступність цього товару скрізь, в усіх місцях! Можна брати приклад з пивоварів. Сьогодні я бачила пиво, яке коштує  6.50 і це означає що воно стало дешевше за воду.


Раніше ринок східної  України був закритим для української книги – мережі книгарень не хотіли їх брати, відмовляли відверто і по-хамськи. Потім вони ніби то присіли.

Ніби почали,  але я не переконана, що всю і скрізь.  Це же довга дорога. Вони можливо будуть тепер відкритішими, після того як припинився потік контрафактної продукції з Росії. Ну і легальної. напевно, теж. Він, якщо не припинився зовсім, то дуже сильно зменшився. І тепер, щоб не тримати полиці порожніми, книжки українських видавництв почали брати навіть на Сході. Не впевнена, що їх там купують в достатній кількості, очевидно купують, очевидно є інтерес, але, тим не менше, людині не так легко переключитися зі своїх там роками чи десятиліттями сформованих уподобань.


Росія фактично втратила свій ринок в Україні?

Дуже сильно втрачає. Поки що не бачу можливості заповнити кілька ніш. Це є перекладна література художня і не художня. На жаль, у нас вочевидь замало перекладачів і замалий попит для того, аби кількість цих книжок зростала. Це і є великою проблемою, тому що це відкидає Україну дуже далеко назад, і вона не дуже помітна на міжнародній видавничій карті.


Мабуть, відіграє свою роль така певна підлість. Свого часу російські книговидавці викупили копірайти на так званий ринок СНД.

Ну, були такі історії… Начебто вони правдиві, але ж це не стосується всіх книжок. Це стосувалось якихось можливо  бестселерів. Це було кілька назв чи кільканадцять, але це не було настільки масово,  - умовно навряд всі ці 20 тисяч назв перекладів, які видаються в Росії, вони всі викуплені і в  Україні. Це ж не так. Просто українці були не достатньо активними на цьому ринку.


Ну, а зараз українці пробудились?

Не все так просто. Особливо, коли йдеться про купівлю прав, тому що наш, не знаю хто, Нацбанк, вважає виплату за права підозрілою операцією. Начебто таким чином виводяться гроші закордон, в офшори. Відтак видавці мають проблеми з укладанням угод. Бо якщо вони купують права в солідного видавництва з солідною історією, то людям дивно буде дізнатися, що гроші їм привезуть в конверті, або, наприклад, перекажуть з якогось приватного рахунку. Бо для них це теж буде нелегальна операція, а Нацбанк не дозволяє.


А є пропозиція щодо потрібних реформ з боку видавців?

Так само як руйнувався цей ринок, так само він і буде відроджуватись. Повільно. Від чого потерпають наші видавці найбільше? Від того, що про їхні книжки ніхто не знає. Геть відсутня інформаційна підтримка. Це могла б бути функція держави. Для того, щоб, принаймні, всі школи і всі бібліотеки України були поінформовані про те, що ж видається, щоби там на місцях люди мали можливість замовити те, що їм потрібно і їм могло б бути це доставлено з якогось централізованого складу. Інша проблема – брак обігових коштів у видавництв. Якби провели таку програму, не знаю чи вона є зараз, але раніше вона була – подібну до кредитування сільського господарства. Тоді фермерські підприємства могли отримати кредити в комерційних банках, але платили знижений відсоток, а різницю компенсувала держава. От  якби була така програма для видавців, вони могли б одразу, дуже швидко наростити кількість книжок і заповнити ці ніші. Це б заповнило полиці книгарень, і вони б не банкрутували і не закривались. Це б дозволило зробити вибір. Але для цього, знову ж таки, має існувати індивідуальна і суспільна потреба в читанні.

 

Говорячи про книговидавничу справу згадується радянська Спілка письменників, інституція, яка могла підтримувати літераторів. В Україні ми бачимо, що про це підзабули.

Мені справді б хотілося, аби у такому прекрасному Львові, який претендує на статус міста літератури ЮНЕСКО, утворилась така собі письменницька резиденція, до якої б міська влада разом з якоюсь експертною групою, запрошувала різних письменників з різних країн, щоб вони могли собі тут пожити від місяця до півроку.
 

У Кракові є така вілла Деціуша.

От власне. Вілла Деціуша є прекрасним прикладом. Вона приймає письменників з різних країн і дає їм можливість спілкуватись разом, таким чином витворюючи ще й інші цінності. Вона проводить дуже цікаві проекти, лекції, дискусії, семінари.  Ось мрію про таке для Львова. Ідеально, аби в багатьох містах України існувало щось подібне. Це сильно допомогло в міжнародній комунікації.
 

Говорячи про цьогорічний Форум видавців, до якого лишилось менше двох тижнів. Що буде цього року?

У нас буде 1225 заходів. Я от зараз це вимовляю і собі не вірю, бо торік було 1000 і ми думали, що вже більше бути не може, але виявляється, що може. Я дуже прошу всіх, хто прийде, ну ви ж не кажіть, що краще менше, але краще, бо в тому що їх багато є свої переваги. Акції будуть дуже різні, різної якості і різної вартісності. Є для дуже великих аудиторій, а є й нішові, дуже маленькі. Мені це подобається, бо це означає, що не буде в Україні людини, яка не знайде чогось цікавого для себе на Форумі.  Просто треба прийти. Хочу сказати і про наші інновації - ми розділили тематично форум на кілька майданчиків, наприклад, якщо когось цікавить тільки історія, то є історичний майданчик. Є й окремий тематичний жіночий майданчик, про мандри, гастрономічний і освітній.  Освіту будемо обговорювати дуже серйозно за участі міністра, депутатів Верховної Ради і дуже серйозних освітян - дискусії про реформи, корупцію, ЗНО і так далі.  Ми маємо і дитинку - Дитячий Форум. Він народився цього року й буде відбуватися в тому ж місці, де і починався колись Форум. В теперішньому Національному музеї  імені Андрея Шептицького. І в рамках цієї події відбудеться аж 400 заходів.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.88
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
10 травня
00:15
На фото: Логотип Євробачення-2024
У Мальме відбувся другий півфінал Євробачення-2024. Хто вийшов до гранд-фіналу
00:04
Олімпіакос - фіналіст Ліги конференцій
"Олімпіакос" пройшов "Астон Віллу" та став другим фіналістом Ліги конференцій
2024, четвер
9 травня
23:57
Баєр - Рома, Ліга Європи
"Баєр" та "Аталанта" вийшли до фіналу Ліги Європи
23:38
Оновлено
Шарль Мішель
Мішель, фон дер Ляєн, Санду та Павел підтвердили участь у Саміті миру
23:27
Тібо Куртуа і Андрій Лунін
Легенда "Реалу" Касільяс розповів, хто має захищати ворота мадридців у фіналі ЛЧ
23:03
військовий, Естонія
Естонія та союзники мають бути відкритими до обговорення ідеї відправлення військ в Україну, - заступниця глави МЗС Сілласте-Еллінг
22:50
Ексклюзив
Мобілізація, повістки
Працівники підприємств з виготовлення боєприпасів не мають благати про бронь від мобілізації, - полковник СБУ Костенко
22:43
Євробачення-2024, антиізраїльські протести
У Швеції перед півфіналом Євробачення-2024 спалахнули антиізраїльські протести. До них приєдналася Грета Тунберг
22:15
Держдепартамент США
У Держдепі розповіли, коли США оголосять нові пакети озброєнь для України
21:50
Оновлено
Віктор Орбан і Сі Цзіньпін
Орбан після зустрічі зі Сі Цзіньпінем заявив, що Угорщина підтримує план Китаю щодо миру в Україні
21:46
Ексклюзив
Олександр Кубраков
"Був улюбленцем президента, а потім між ними пробігла чорна кішка": нардеп Гончаренко про звільнення віцепрем'єра Кубракова
21:25
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус
Німеччина придбає у США три пускові установки HIMARS для України
21:20
Ексклюзив
Тарас Загородній
Підприємства ВПК жаліються на відсутність довгострокових контрактів, - політтехнолог Загородній
21:05
"Активно готуємо на червень наступний етап зближення з ЄC": Зеленський провів розмову з фон дер Ляєн
21:00
Ексклюзив
Очільник НСТУ Чернотицький про розподіл часу в телемарафоні: "Маємо дискусію, готові до двох сценаріїв"
20:35
Сергій Рудь, ексголова УДО
Зеленський звільнив Рудя з посади начальника Управління держохорони
20:34
Воїни 47 ОМБр, ЗСУ, війна
За добу Сили оборони відбили 20 ворожих атак на Авдіївському напрямку й завдали ударів по 17 районах зосередження росіян
20:17
Аналітика
Сергій Згурець
Рекордна дальність українських дронів - ураження НПЗ у Башкирії. Колонка Сергія Згурця
20:08
OPINION
Сергій Марченко
Про росіян: поки перші вбивають, другі пишуть романи й танцюють балет
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 806-го дня війни: українські дрони встановили рекорд, долетівши до НПЗ Газпрому в Башкирії, у США відновлять темпи допомоги Україні
19:51
Інфографіка
ЗСУ дрон безпілотник
В уряді пояснили, як виробники БПЛА можуть отримати пільговий грант від держави
19:33
міністр юстиції Німеччини Марко Бушман
"Потрійна проблема для України": міністр юстиції Німеччини назвав причини боротися з корупцією
19:17
Дрони-камікадзе Warmate
Україна створила секретну мережу заводів, які виробляють зброю, - El Mundo
19:12
відключення електроенергії
Німеччина надасть Україні 45 млн євро гранту на відновлення енергетики
19:05
електроенергія
Уряд готується підвищити тариф на електрику для населення, - нардеп Кучеренко
18:51
Оновлено
Валерій Залужний
Залужного офіційно звільнено з військової служби і призначено послом у Великій Британії
18:50
Ольга Стефанішина
Євросоюз продовжить тимчасовий захист для українців, - Стефанішина
18:40
криголам "Ноосфера"
Український криголам "Ноосфера" завершив третій антарктичний сезон
18:37
РФ цілий день обстрілювала Нікопольщину: загинули дві людини, є поранені
18:30
Ексклюзив
Олександр Кубраков
Кубраков намагався просувати клон законопроєкту, розкритикованого ЄС за корупційність, - журналістка Федорів
18:24
ЗСУ, мобілізація
В Україні можуть почати блокувати рахунки ухилянтів: нардеп Осадчук пояснив, як це можливо
18:15
Інфографіка
Ту-95МС
Україна порізала на брухт, Росія використовує для терору: що таке стратегічний бомбардувальник Ту-95МС, яким РФ найчастіше обстрілює українські міста
18:09
OPINION
Сергій Громенко
Гасло "Ніколи знову!" - це про роззброєння
17:54
Українська гімнастка Марія Височанська тримає Олімпійський вогонь під час естафети Олімпійського та Паралімпійського вогню в Марселі
Донька українського воїна Височанська очолила спортсменів, які нестимуть Олімпійський вогонь Європою
17:53
Оновлено
Володимир Зеленський
Зеленський підписав законопроєкти про продовження воєнного стану й мобілізації
17:45
Литва прапор
Стримувальний фактор: військові Литви вперше запустять ракети з установок HIMARS
17:23
відключення електроенергії
У ДТЕК назвали єдиний дієвий спосіб захисту українських ТЕС від атак росіян
17:21
Президент Чехії Петр Павел
Україна отримає перші 180 тис. боєприпасів в межах ініціативи Чехії у червні, - президент Павел
17:10
Зеленський
Зеленський призначив гранти 15 молодим діячам мистецтв
17:10
Швеція
Швеція виділить на підтримку обороноздатності України €28 млн
Більше новин