Призерка чемпіонату світу Оляновська: "Я взагалі не тренувалася, але вигравала медалі"

11 вересня, 2015 п'ятниця
13:08
Зміст

Якщо медаль чемпіонату світу нашого стрибуна у висоту Богдана Бондаренка була очікуваною, адже він їхав до Пекіна чинним чемпіоном планети, то "бронза" 22-річної Людмили Оляновської зі спортивної ходьби на 20 км приємно порадувала українських уболівальників

І все ж для справжніх шанувальників легкої атлетики Оляновська - не нова і не невідома фігура у спорті вищих досягнень. Минулого року Людмила гучно заявила про себе серед дорослих на першості Європи, де стала віце-чемпіонкою континенту.

- Після того, як росіяни через допінгові скандали вирішили не виставляти своїх спортсменів на змагання, ви розуміли, що можете претендувати на нагороду чемпіонату світу в Пекіні?

- Абсолютно не будувала подібних планів, адже на старт виходила за рейтингом лише п'ятою. Попереду були дві китаянки, італійка Елеонора Джорджі та чешка Агнешка Драхотова. Тому я й розраховувала максимум на п'яте місце. Кліматичні умови, різниця в часі, спека, яка геть не моя стихія. Але склалося все найкращим чином.

- Ця нагорода, напевно, зробила вас більш упевненою в собі?

- Мабуть. Попереду Олімпійські ігри, і я тепер думаю, що треба працювати над собою, щоб продемонструвати свою силу і бути готовою боротися. А амбіції… Ніщо в моїй поведінці не змінилося. Коли мене стільки людей вітають, беруть інтерв'ю, мені якось ніяково. Не звикла до такого. Мені здається, я проста людина і мене не можна вище припідняти.

Людмила Оляновська

- Вже рік у світовій легкій атлетиці тема номер один – це допінг росіян. У зв'язку з цим чи стали інші атлети частіше здавати допінг-тести?

- У Китаї в декого з нас двічі чи навіть тричі перевіряли на вживання заборонених препаратів. Я прибула за три ночі до старту, і до змагань у мене взяли кров на перевірку, а після – сечу. Та не думаю, що така активність допінг-офіцерів пояснюється російським скандалом. Просто це передолімпійський рік, і Всесвітнє антидопінгове агентство ВАДА проводить ці тестування, щоб покарати якомога більшу кількість порушників. Всі повинні бути в рівних умовах.

- На чемпіонаті світу усі три медалістки показали гірший час за той, який вони демонстрували упродовж сезону. Причина в погоді, місцевості чи зниження рівня конкуренції через відсутність росіянок?

- Буду відповідати за себе. Думаю, мій результат пов'язаний зі зміною кліматичних умов і часового поясу. За Києвом я стартувала о 2:30 ночі. Навіть не знаю, чи можна було чогось очікувати більшого. В принципі, немає сенсу критикувати результат, якщо є медаль.

- Ваші змагання тривають близько півтори години. Про що треба думати весь цей час, щоб дістатися фінішу?

- Про те, що треба йти й боротися. Слухаю підтримку з боку, в тому числі і тренера, його підказки. Будую стратегію, борюся з тими, хто йде зі мною поруч. Можливо, якісь далекі від змагань думки і виникають, але не довше, ніж на мить – я постійно знаходжуся на трасі.

- А як щодо таких думок – який же ідіот придумав такий вид спорту; та скільки ж це може тривати?

- Мабуть, таке виникає тільки тоді, коли вже абсолютно немає жодних сил йти і боротися, й атлетка йде остання чи передостання. Та в мене таких думок ніколи не було. Хтось придумав таку дисципліну, але не варто його звинувачувати в цьому. Адже я сама обрала цей вид спорту.

- А чи є у вас подруги серед суперниць – скажімо, ті ж китаянки, які вас обігнали на чемпіонаті світу?

- Подруг немає, та я спілкуюся з Агнешкою Драхотовою. Може, не так часто. Проте елементарне листування  чи при зустрічі поцікавитися, як справи – це є. Мені здається, справжньої подруги серед суперниць не знайти.

- Доки російську атлетику трясуть допінгові скандали, нашу – відтік легкоатлетів до Росії. Чи продовжуєте ви спілкуватися з екс-колегами по збірній, які вже виступають під триколором?

- Чесно кажучи, серед моїх друзів чи хороших знайомих немає людей, які змінили громадянство на російське. Спілкуюся з тими, хто тренується разом зі мною в тренера Анатолія Соломіна – Ігорем Главаном, Іваном Банзеруком. Я можу з ними щось обговорити і про це ніхто ніколи не дізнається. На зборах найчастіше живу в кімнаті з Інною Кашиною – багаторазовою чемпіонкою України зі спортивної ходьби. Та я не конфліктна людина і можу вжитися з будь-ким. Головне, щоб перед моїм стартом мені ніхто не заважав спати.

- І скільки ж треба поспати напередодні змагань, щоб подолати 20 км?

- Мій організм не дає виспатися перед стартом. Буває так, що і взагалі заснути не можу. От перед змаганнями на цьому чемпіонаті світу спала 1,5 – хай 2 години.

- А як же почувалися на старті?

- Нормально. Викид адреналіну пробуджує організм. Все, треба змагатися.

- Мабуть, відіспалися після фінішу?

- Після змагань я засинаю дуже пізно – о 2 чи 3 ночі. Але після такого виступу, коли здобуваєш медаль, радуєш себе, рідних, близьких, всю країну і тренера – на цих емоціях спати неможливо. Тренер був дуже щасливий.

- А, наприклад, та ж Віра Ребрик віталася, спілкувалася з нашими атлетами на чемпіонаті світу?

- Звичайно. Знаю точно, що вона спілкувалася з нашими метальницями списа, але не знаю теми їхньої розмови.

- Що у вашому тренувальному процесі переважає – ходьба чи біг?

- Ходьба. За ранкове тренування залежно від стадії підготовки проходжу 15 км або 25 – 28 км. Якщо готуюся до змагань, за тиждень долаю 190 – 200 км. Друге тренування – це завжди біг 8 – 10 км. Над технікою працюємо постійно, але я все ніяк не можу відшліфувати її до ідеалу.

- А чи пробували ви бігти стайєрські дистанції чи марафони?

- Я просто обожнювала біг і баскетбол. Тому спортивну кар'єру починала з бігу на 3 км. Але це було давно – ще в школі. Марафон ніколи не бігала.

- Який стадіон чи маршрут є вашим улюбленим для тренування?

- Для такої довгої дистанції нам стадіон не дуже потрібен – занадто багато кіл, суглоби реагують на віражах. Тому стараємося тренуватися на асфальті. Я живу в Броварах і люблю тренуватися в парку Перемога, де є кілометрове і двокілометрове кола. Мене все влаштовує.

- З Броварів до Києва дійдете спортивною ходьбою?

- Запросто! Якби стояло таке завдання, то й назад повернулася б. Це не так і багато.

- Що ви любите більше – тренування чи змагання?

- Змагання – це завжди хвилювання і величезний стрес для організму. Та й тренування бувають виснажливі, довгі, затяжні. Тому навіть не знаю, чому віддати перевагу. Якщо виступати так вдало, як на чемпіонаті світу, то я дуже люблю змагання. (Сміється). Та коли виходиш на тренування з хорошим настроєм та компанією, то все минає теж легко і з задоволенням. Стараюся, щоб так було завжди. Якщо кайфую від своєї роботи, то продовжуватиму нею займатися. А почну скиглити і плакати – результату не буде.

Людмила Оляновська

- А що ви ще любите, крім спортивної ходьби?

- Своїх батьків і своє село.

- Як дівчина з хмельницького села Солобківці Ярмолинецького району потрапила до світу легкої атлетики?

- В Ярмолинцях є Євген Петрович Тараканов – мій перший тренер. Він показав мені, як треба йти спортивною ходьбою, й одразу виставив мене на змагання. Мені тоді було років 13 – 14, я абсолютно не тренувалася, лише бігала. Проте посіла друге місце в Хмельницькій області на дистанції 3 км. Він частенько нас возив на змагання – на Кубок Ураїни до Мукачевого. А в 2008-му ми поїхали на фінал Кубку України на призи дворазового олімпійського чемпіона Володимира Степановича Голубничого в Сумах. Це було 26 грудня. Перший кілометр я пройшла дуже швидко як на свій вік. Там мене і помітив мій теперішній тренер Анатолій Васильович Соломін. Він запитав у мого наставника, як я тренуюся, отримавши у відповідь: "Та вона взагалі не тренується. Треба – приїхали і виступили". І Соломін запропонував мені навчання у Броварському вищому училищі фізичної культури, куди я вступила 6 лютого 2009-го. Тільки там я почала професійно займатися спортом – по два тренування в день.

- А тренер не називає вас самородком?

- Він каже, що я дуже потенційна людина.

- Після чемпіонату світу зразу куди поїхали – в Бровари чи Солобківці?

- В село. Я повернулася туди звичайною людиною, як дитина приїжджає в гості до своїх батьків. Звісно, всі односельчани вітають мене з таким досягненням. Але я така ж сама, як і вони. Просто побувала в Китаї.

- Чого сьогодні вам найбільше бракує?

- Частіше бувати вдома. Стараюся їздити хоча б раз у два місяці. Проте остання перерва тривала три місяці.

- Мабуть, сезон уже завершений і ви вже подумки у відпустці?

- Офіційний так. Та в мене ще буде комерційний старт в Китаї – чотири дні. Минулого року я виграла ці змагання. А вже потім буде невелика відпустка.

- Українські спортсмени не можуть похвалитися високими зарплатами. Чи вдається вам на комерційних стартах підзаробити, щоб не рахувати дні до зарплати?

- Я не настільки багато виступаю на комерційних стартах, бо 20 км стартувати щомісяця не можливо. Принаймні, щоб потім ставати призером чемпіонату світу. Можливо, у нас і справді невисока зарплата. Та якщо її порівняти з тим, що заробляє моя мама-медик, то є велика різниця. Ще мені дуже допомагає обласна школа вищої спортивної майстерності на чолі з директором Ларисою Шарай. Цього року нам максимально допомогли з харчуванням, зборами, медикаментами. Звичайно, якусь частину власних грошей я вкладаю у свою підготовку.

- Де залишили на зберігання свою нагороду?

- Я її подарувала мамі. Кожна нагорода, доки не потрапила в село, ще моя. А потім віддаю мамі. Вона їх вішає на стіну і радіє їм. Поряд, але все-таки окремо, висять медалі моєї молодшої на рік сестри, яка пішла моїми стопам і є віце-чемпіонкою України. А от старший брат в професійний спорт не пішов і нині працює пожежником у нас на Хмельниччині.

Фото зі сторінки Людмили Оляновської в vk.comЛюдмила Оляновська

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.83
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
3 травня
14:57
Норвегія
У Норвегії викрили російських агентів, які ймовірно готували диверсії
14:49
вибух
Росіяни вдарили КАБом по Харкову: є загибла і постраждалий, під завалами можуть бути люди
14:45
Дмитро Лубінець
РФ формує перелік українських дітей для майбутньої депортації, - Лубінець
14:43
Євген Клопотенко
"Цей ***сос": інтернет-медіа втрапило у скандал із Клопотенком і нецензурною лайкою
14:43
Мертвий півень
Гурт “Мертвий Півень” виступить у столиці в супроводі струнного квартету
14:32
"Зуби дракона". Ілюстрація
Партизани "Атеш" показали систему оборони окупантів у Джанкої
14:04
"Від нуля до життя" - збір на квадроцикли
14:03
OPINION
Микола Княжицький
Проблему РПЦ можна розв'язати одним легальним рішенням – має бути закон
13:58
Дмитро Пєсков
Війська Франції в Україні та удари зброєю Британії по РФ: у Путіна відреагували на заяви Макрона і Кемерона
13:57
Анонс
Оленівка. Куратори зла. Документаальний фільм
Оленівка: хто відповідальний за злочини? Відповіді у документальному фільмі в ефірі Еспресо
13:46
Депутати Київради
Отримували зарплату у ТрО: депутатів Київради та їхніх спільників судитимуть у справі ухилення від служби
13:43
Ексклюзив
церква
"Ці люди 30 років будували "рускій мір": протоієрей Андрій Бринчак про те, як місцева влада перешкоджає переходам громад від УПЦ МП
13:20
Ексклюзив
Україна_Польща
Вперше за 5 років польський пенсійний фонд в плюсі завдяки українцям, - журналіст Сієрант
13:04
На фото людина, що працює за комп'ютером
Хакери ГУР атакували інтернет-провайдерів і мобільних операторів у російському Татарстані, - ЗМІ
12:55
Су-34
Британська розвідка розповіла, які наслідки чекають на РФ від українських атак по аеродромах
12:50
Google
Підтримка українських стартапів на $10 млн: фонд від Google почав реєстрацію
12:41
На фото: постер фільму "Уроки толерантності"
Комедія "Уроки толерантності" про упередження українців щодо ЛГБТ зʼявиться на Netflix
12:34
цвітіння сакур у Львові, погода
Де на Великдень можливі дощі та заморозки: прогноз погоди від Наталки Діденко на вихідні
12:31
Ексклюзив
F-16
Знищити логістику та літаки ворога: полковник ЗСУ Черник назвав потрібні Україні засоби
12:26
На фото: Євген Шумілов
На фронті загинув актор і військовий Євген Шумілов
12:12
Колишній генерал СБУ Андрій Наумов
Смарагди, авто, сотні тисяч євро: ексгенерала СБУ Наумова підозрюють у незаконному збагаченні
12:08
OPINION
Ігор Луценко
Слід ухвалити закон про заохочення до служби в ЗСУ
12:01
На фото: Логотип Євробачення-2024
Після репетицій на сцені Євробачення позиція України в рейтингах букмекерів змінилася
11:57
Оновлено
Карта переходів громад з московського патріархату станом на травень 2024 року
11:36
Оновлено
Зеленський зустрівся в Києві з головою МЗС Британії Кемероном: деталі неоголошеного візиту
11:30
На фото: Меріл Стріп
Меріл Стріп отримає почесну "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю
11:24
Завищення витрат на будівництві Подільського мосту в Києві: справу директора КП передали до суду
11:09
Оновлено
Вадим Скібіцький
ГУР припустило підготовку Росією наступу на Сумщину та Харківщину, Павлюк заявив про план окупації облцентрів
11:04
Огляд
світ, міжнародний огляд
Росія використовує проти українських військ хімічну зброю та "справедливий мир", якого потребує Україна. Акценти світових ЗМІ 3 травня
10:56
Азов
Азов заявив, що сайт ОП вдруге відхилив їхню петицію про сприяння розблокуванню допомоги США для підрозділу
10:34
Пресреліз
Український маркетинг-форум
Український маркетинг-форум: український реалізм, природа стійкості, нові стратегії розвитку та креативність в умовах війни
10:32
фортифікаційні споруди
Будівництво оборонних споруд у 5 областях добігає завершення
10:20
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 3 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:19
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil і alyona alyona розповіли, скільки вже вдалося зібрати на зруйновану росіянами школу на Дніпропетровщині
10:14
СБУ затримала
Шпигував за ЗСУ під виглядом прогулянок з собакою: СБУ затримала харків'янина
10:11
окупанти танк
РФ планує розвинути наступ західніше від Авдіївки та Мар'їнки, пробиваючись до Покровська і Курахового, - ЗСУ
10:07
OPINION
Анатолій Амелін
Чому Україна не має шансу на процвітання
10:00
Ексклюзив
Воїни 47 ОМБр, ЗСУ, війна
"На Часів Яр у противника можуть піти місяці": Згурець про ймовірність втрати міста
10:00
Всесвітній день свободи преси
3 травня - Всесвітній день свободи преси: журналістика та її роль у сучасному світі
09:58
новини Львівщини
Росія зранку обстріляла Курахове: двоє загиблих, є поранені
Більше новин