Як невгамовна тренер рветься до збірної, щоб знову цькувати атлетів

15 жовтня, 2015 четвер
15:39

Збірна України з фристайлу за останні роки, мабуть, є найодіознішою нашою командою з-поміж усіх видів спорту завдяки чварам та інтригам

Зміст

Ера Фоміних

Минулий олімпійський цикл до Сочі-2014 українських фристайлістів-акробатів готувала Юлія Фоміних. Вона спочатку "відсіяла" від збірної найтитулованішого з українців – наддосвідченого Станіслава Кравчука, який у своїй кар'єрі 12 разів піднімався на подіуми етапів Кубку світу, двічі з них – за "золотом".

Та згодом головному тренеру не вгодили і представники молодого покоління – призер Кубків світу Олександр Абраменко та бронзова медалістка чемпіонату світу (єдина в Україні) Ольга Волкова. Причому конфлікт виник абсолютно через дрібниці – бажання спортсменів у вихідний на двомісячному зборі у 2013-му в Канаді поїхати в Монреаль (тренер не дозволила їм взяте авто збірної і сама категорично відмовилася бути в них "таксистом").

Строгий контроль й абсолютне присікання найменшого інакодумства – так Юлія Володимирівна керувала командою, не раз докорявши спортсменам, що ті геть не думають про наставників. Ну а коли Волкова, яка повернулася в збірну після тяжкої хвороби – пухлини Ходжкіна, відмовилася їхати до тренерки на виховну "бесіду" (після двох тренувань і 3-кілометрового кросу вирішила відпочити перед напруженим днем), то Фоміних швидко зорієнтувалася. Вона випровадила дівчину зі збору, відправивши з Канади додому, пояснивши своє рішення тим, що Ольга не витримує навантажень психологічно.

Абраменко підтримав Волкову і теж зібрав речі. А коли вирішив усе-таки не піддаватися емоціям, то тренерський штаб був невблаганний: квиток уже  купили, їдь. І це все – за півроку до Олімпіади.

Абраменко таки виступив у Сочі, посівши 6 місце. Ну а замість Волкової на Олімпіаду заявили Надію Діденко, яка була травмована і всі знали заздалегідь, що вона не зможе виступити. Проте Фоміних треба було покарати "знахабнілу" Ольгу, яка по першому ж дзвінку не прибігла до тренерки на поклон.

Передвиборна гонка

Для Фоміних це став останній сезон роботи на чолі збірної. Зацьковані спортсмени почали просити Енвера Аблаєва, з яким нещодавно ще стрибали у збірній, врятувати й стати їхнім тренером. Додамо, що Аблаєв під час Олімпіади-2014 працював начальником траси, на якій змагалися фристайлісти, а також пару років працював з командою Казахстану.

"Мені запропонували взяти участь у конкурсі на посаду головного тренера збірної. Я не одразу погодився, бо знав всі наші труднощі і чвари. Але мене просила команда. Я знаю, що вона в нас хороша. Якщо в неї вкладати, вона перемагатиме. Думаю, невдовзі так і станеться", - розповів Аблаєв Еспресо.TV.

Енвер Аблаєв
Енвер Аблаєв

І минулий сезон приніс Україні дві медалі етапів Кубку світу, які здобув Олександр Абраменко – "бронза" і "золото".

Проте Фоміних не здається і не дає спокійного життя збірній. Вона не може змиритися, проковтнути такий ляпас і залишити його непокараним. Тож у липні цього року вона знову вступила в боротьбу за пост біля керма збірної. Свою програму на затвердження керівництву подав і Аблаєв.

"Вона намагається всіма чесними і нечесними шляхами осквернити і мене, і всю команду. Наговорює на нас дурниці і бридкі речі. Подала в антикорупційний комітет запит, що ми всі злодії. Наскільки я знаю, Юля це зробила з допомогою якогось народного депутата. Перевірка виявила порушення в наших звітах, але на кожне з них я надав пояснення. Зокрема, мене запитала, чому в Америці я їздив на авто, орендованому в Німеччині. Насправді, все було трохи інакше. Коли ми прилетіли у Нью-Йорк, нам треба було зняти дві машини, а грошей вистачало тільки на одну. Тому я подзвонив у німецьке турагенство, яке знало мене по роботі зі збірною Казахстану, попросив їх в борг оплатити нам друге авто. Повернувшись в Україну,  розрахувався. Якби дзвонив би в Київ, чекав вирішення проблеми, ми б запізнилися на змагання. Всі рахунки і чеки в мене є", - пояснює Аблаєв.

Ще однією спробою вжалити збірну стало те, що дорослий чемпіонат України провели у березні в Білорусі – в Раубічах, де завершився етап Кубку світу. Фоміних вчепилася і за цю можливість роздмухати скандал. Та проведення національної першості в кінці березня було неможливим. Щоб збудувати відповідний трамплін у Буковелі, де, до речі, визначалися чемпіони країни серед юніорів та молоді, треба чимало грошей. Дешевше було з'їздити в Білорусь. У закарпатському Заросляку тоді, по-перше, не було снігу, а по-друге – медперсоналу. За словами Аблаєва, наразі ці претензії начебто вичерпані і затихли.

Невтомна жага повернення наштовхнула Фоміних вчепитися ще за один факт. Аблаєв влітку взяв своїх дітей на збір до Швейцарії, і в цьому його теж почали  звинуватили.

"Я повністю взяв їх за свій особистий рахунок. Головне, щоб вони не заважали тренувальному процесу. На збір у Швейцарію я надав свій автомобіль, що скоротило витрати на переліт, а також на оренду машини там, яка коштує 80 франків у день. А ми там були – 40 діб", - каже Аблаєв.

Поцілунки - білорусам, ігнор - українцям

Після всіх цих розбірок конкурс на посаду головного тренера перенесли на невизначений термін. Поки ж команду продовжує готувати Аблаєв. За його словами, після закінчення минулого сезону його роботу оцінили як позитивну. Є прогрес - дехто ускладнив програму, якість виконання стрибків покращилася, результати хороші. Дівчата були в ТОП-6 порівняно з десятими – і чотирнадцятими позаминулого сезону. Ольга Полюк нині вже тренує потрійні сальто, тому цього сезону приземлення в неї будуть гірші.

Проте свій звичний "внесок" Фоміних таки внесла – через всю тяганину і петиції команда вилетіла до Швейцарії на два дні пізніше, прибувши якраз на змагання. Всі ці, здавалося б, дрібні недостачі накопичуються і, як правило дають про себе знати на серйозних змаганнях.

Сьогодні на заключну водну підготовку збірна поїхала до Мінську. Потім - на сніг у Фінляндію. Перший етап Кубку світу відбудеться в Пекіні 19 – 20 грудня.

"У команді зараз, слава Богу, проблем немає. Вона дружна, бореться і старається. У нас завдання – об'єднати спортсменів не навколо тренера, як було раніше, а навколо однієї мети – перемоги. Від цього виграють усі – спортсмени, тренери і керівництво", - впевнений Аблаєв.

Поки що Енвер ні про що не шкодує. По-перше, всі ці негаразди - все одно певний досвід. По-друге, є результат. А по-третє, тут він свій. У Казахстані, як би там успішно спортсмени не виступали б, все одно завжди був би чужаком.

"Хотілося б вже щось для своєї країни зробити. Бо на чемпіонатах світу, а особливо на Олімпіадах, завжди поблизу медалей фінішували. Хочу перервати цей ланцюг. Інколи виникає бажання послати все до дідька. Але якщо піти, то, думаю, більшість спортсменів основного складу теж завершить кар'єру в збірній України і буде шукати продовження за кордоном, бо не хоче працювати під керівництвом Фоміних. У нас і так багато виїхало атлетів, які успішно виступають за інші країни", - констатує Аблаєв.

Фоміних – єдиний негатив, з яким довелося зіштовхнутися новому наставнику в збірній. Щоправда, суттєвий, який накладає відбиток на всю команду. Натомість тренер був приємно здивований, що зараз у міністерстві прислухаються до проблем спортсменів, чого раніше не було. Всі збори проводяться. Якщо немає у міністерстві грошей, оплачує федерація, яка зараз реально дуже допомагає. Наприклад, минулого року фристайлісти їздили практично за її рахунок. Потім ці кошти поверталися, правда, довго. Ще один недолік – смішна зарплата, навіть порівняно з тим же Казахстаном.

"Своєю поведінкою Фоміних шокувала навіть всю федерацію, в тому числі і президента. Вона вміє гарно говорити, але в ній такий черв'як сидить. Ніни ж вона сидить постійно на страті, зачаїлася і чекає приводу. Єдине, чим вона може скористатися – це наш негативний результат. Але ми постараємося їй цього шансу не дати", - підсумовує Аблаєв.

До речі, Фоміних є суддею міжнародної категорії в її періодично запрошують на змагання. Так, на чемпіонаті світу в Італії вона обійняла і поцілувала всю білоруську команду, а до української, яка стояла за десять метрів, навіть не підійшла.

Проте, як каже нинішній тимчасово виконуючий обов'язки головного тренера Енвер Аблаєв, українців на стартах вона не засуджує.

P.S. Свою думку щодо тренерів лідер збірної Абраменко висловив Еспресо.TV у березні після закінчення сезону. За його словами, Аблаєв - в темі. Тренер з нього дуже хороший, тому що він через усе це прийшов. Нині ж спортсменам набагато легше стало працювати і стрибати. У команді панує ідилія між спортсменами і тренерами.

Від редакції. Сайт Еспресо.TV готовий надати слово і Юлії Фоміних, якщо вона має бажання висловитися.

Теги:
Читайте також:
Київ
+23°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • Біла Церква
  • USD 41.24
    Купівля 41.24
    Продаж 41.69
  • EUR
    Купівля 45.71
    Продаж 46.39
  • Актуальне
  • Важливе
2024, понедiлок
16 вересня
22:09
Ексклюзив
зсу артилерія
Військовий експерт Селезньов заявив, що Україна може втратити контроль над Синьківкою
21:56
Ексклюзив
Війна з Росією, ЗСУ, військові
Що буде у разі втрати Вугледару, та які ризики існують для Запорізької області. Думка експерта
21:55
ППО
Росія запустила ударні БПЛА по території України: ситуація ввечері 16 вересня
21:37
Організація Об'єднаних Націй, ООН
Війна має закінчитися з дотриманням територіальної цілісності України, - речник генсека ООН
21:26
Roshel Senator MRAP
Україна допустила до експлуатації канадський бронеавтомобіль Roshel Senator MRAP
21:12
ВАКС обрав ексголові Дніпропетровської ОВА Резніченку запобіжний захід у вигляді застави у 30 млн грн
21:11
Ексклюзив
зерно, зернова угода
Чи буде Україна із зерном: у Всеукраїнській аграрній раді розповіли про результати жнив
21:10
Оновлення iOS 18 офіційно випущено: які нові функції з'являться у власників iPhone
20:45
Гітанас Науседа
"Про інвестиції та оподаткування": президент Литви Науседа запропонував уряду денонсувати три угоди з Росією та Білоруссю
20:22
Державний кордон
Водії не повернулися в Україну: від системи "Шлях" відключили 16 перевізників
20:19
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Путін збільшує чисельність російської окупаційної армії, ЗСУ контратакують на Курщині. Колонка Сергія Згурця
20:14
Netflix оголосив про продовження "Емілі в Парижі" на 5-й сезон
20:11
Ексклюзив
Лісова пожежа на Харківщині
Через російські обстріли на Харківщині виникли пожежі у декількох громадах, - начальник поліції Тимошко
20:04
"Лікарі без кордонів" заявили про вихід із Росії
20:03
війна проти РФ ЗСУ
Понад 100 боєзіткнень за добу: Зеленський назвав найгарячіші напрямки на фронті
20:01
OPINION
Дефляція життя
19:56
вагітна
Нейробіологи з США з'ясували, що під час вагітності в головному мозку жінки відбуваються глибокі зміни
19:51
Володимир Зеленський
Україна визначила необхідні пункти Плану перемоги у війні проти РФ, - Зеленський
19:51
дрон Shahed-136, атака росії по Києву 17 жовтня
Міністр оборони Нідерландів заявив про необхідність збивати російські дрони й ракети над країнами НАТО
19:49
Оновлено
кадр з пропагандистського фільму "Росіяни на війні"
Консул України в Торонто Ніколенко назвав відновлення показів "Росіян на війні" ударом по репутації TIFF
19:38
Рустем Умєров
Умєров обговорив з міністром оборони Естонії Певкуром закупівлю українських далекобійних дронів та ракет
19:31
Тарас Кремінь
З початку року на порушення мовного закону в інтернеті поскаржилися 421 раз: це вдвічі менше, ніж торік
19:20
Оновлено
Дональд Трамп
Біля Трампа у Флориді сталася стрілянина: підозрюваному висунули обвинувачення
19:13
Оновлено
землетрус
В Румунії стався землетрус: його відчули жителі Одеси
19:09
Режисерка фільму "Росіяни на війні" Трофімова потрапила до списку осіб, що загрожують нацбезпеці України
19:07
Олександр Лукашенко
З нагоди Дня народної єдності: Лукашенко помилував 37 людей, засуджених за екстремізм
18:58
Зеленський
Заслухав розвідку щодо намірів окупантів і ситуації в їхніх лавах: Зеленський провів Ставку
18:57
Ексклюзив
бюджет
Завдяки реформам можна отримати від 600 до 1000 млрд грн додаткових надходжень у бюджет, - Длігач
18:43
погода осінь
У Києві два дні поспіль фіксують температурні рекорди
18:43
"Розірвання угоди про розміщення ВМС РФ": в очільника невизнаної Абхазії заявили про хакерську атаку на "президентський" сайт
18:40
Павло Гудімов
"Це такий жах": ексучасник "Океану Ельзи" Гудімов пригадав концерти гурту в РФ 
18:36
Дональд Трамп
"Через їхню риторику в мене стріляють": Трамп заявив, що на нього скоїли замах через висловлювання Байдена та Гарріс
18:36
МЗС
Посольство України працює над поверненням групи дітей, які застрягли в Австрії через негоду
18:30
Ексклюзив
У ДПСУ повідомили про викриття понад 600 злочинних груп, які переправляли ухилянтів за кордон
18:08
На Херсонщині внаслідок детонації вибухівки загинув підліток
18:05
мобілізація, повістка
Комітет Ради підтримав законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних до 25 років
18:00
OPINION
Чому людина має бути в центрі економічної дискусії
17:57
ЗАЕС
Галущенко закликав МАГАТЕ змусити Росію припинити атаки на енергооб'єкти й окупацію ЗАЕС
17:41
Відключення електроенергії
Укренерго не прогнозує вимкнень світла 17 вересня
17:34
В Росії проломили череп пропагандисту Олександру Коробову - воєнний злочинець помер на місці
Більше новин